Karta över sevärdheter och öar i Danmark

danmark-karta
Notering 1: Du kan resa till Danmark på olika sätt. Exempelvis genom att:
* Åka tåg eller bil över Öresundsbron (Köpenhamn-Malmö).
* Åka färja till Fredrikshamn från Göteborg.
* Åka färja till Helsingör från Helsingborg.
Notering 2: Hur långt är det mellan de olika städerna? 3 exempel:
1. Köpenhamn till Odense cirka 16 mil med bil
2. Köpenhamn till Billund cirka 26 mil med bil
3. Fredrikshamn till Billund cirka 25 mil med bil
Notering 3: Många av öarna är kopplade till varandra genom vägbroar.  Den längsta bron går mellan Själland och Fyn.
Notering 4: Vilka är de största städerna?
1. Köpenhamn
2. Århus
3. Odense
4. Ålborg
Du kan med fördel välja att utforska Danmark utan ett motordrivet fordon. Det finns mycket information om att cykla runt landet på deras officiella turisthemsida.

De lyfter bland annat att många vägar har lite trafik, och att det är säkert att cykla.

Du kan med andra ord välja att lämna bilen hemma. Jag har redan nämnt att det finns flera olika alternativ för att ta sig till vårt grannland i söder. Du kan exempelvis ta tåget till Helsingborg eller Göteborg och ta färjan därifrån.

Om du åker från Göteborg kan du ta med dig cykeln på färjan. Du kan också ta cykeln med dig från Helsingborg till Helsingör.

Det bör dock tilläggas att man inte får cykla på Öresundsbron. Jag känner inte till anledningen till detta.
Jag vet inte om man kan ta med cykeln på Öresundstågen som trafikerar denna sträcka, men det är förmodligen möjligt.
I vilket fall kan vi konstatera att det är relativt enkelt att arrangera en miljövänlig semester 🙂

En underskattad turistdestination

Det känns som att Danmark är en underskattad turistdestination för många svenskar. Speciellt för oss som kommer ifrån norra Sverige. Jag har besökt Danmark flera gånger, men endast Själland.

När jag gjorde kartan slog det mig att jag har missat mycket. Det slog mig också att det rent av kan vara onödigt att betala dyra pengar för att åka till södra Europa, när Danmark erbjuder så många somriga platser att besöka :-).

En fördel är att landet är så litet. Det är enkelt att ta sig mellan de olika städerna, och de flesta öarna har en direktanknytning till varandra genom vägbroar.

Lägg därtill att det är enkelt att ta sig hit från Sverige. Jag har listat några alternativ i början av denna artikel.

Personligen föredrar jag nog att åka från Malmö. Det känns på något sätt enklare att ta bilen hela vägen, och att inte behöva bekymra sig om att passa båttider.

Om du åker från Helsingborg tar det inte många minuter. Jag vet i ärlighetens namn inte hur lång tid det tar att åka från Göteborg. Det bör inte ta så lång tid på grund av att Fredrikshamn ligger relativt nära Danmark.

Vår skandinaviske granne har som sagt mycket att erbjuda. Om du trots detta känner att du också vill besöka andra länder kan du med fördel fortsätta din resa med utgångspunkt från Danmark.

Tyskland är aldrig långt bort, oavsett om du befinner dig i Köpenhamn eller Fredrikshamn.

Kombinera en svenskdansk semester

Du kan med fördel utforska de södra delarna av Sverige, och samtidigt besöka Danmark.

Om du är från södra Sverige kanske inte detta känns så lockande. Samtidigt bör det poängteras att Sverige är ett stort land.

Du kanske inte har utforskat hela Västkusten? Du kan som sagt åka båt till Fredrikshamn från Göteborg. Det går också att ta med sig bilen på båten.

Om du studerar kartan ovan märker du att Fredrikshamn befinner sig på den största halvan av Danmark. Fredrikshamn är visserligen beläget på en relativt liten ö. Du kan dock med enkelhet ta dig till ”fastlandet”, där du bland annat finner Billund (legoland) och Esbjerg.

Visste du förresten att du får ta med dig cykeln på Stena Linesfärjor som avgår från Göteborg? Du kan med andra ord utforska vårt grannland på ett miljövänligt sätt.

Danmark är som bekant ett litet land till ytan. Jag har ingen erfarenhet av att cykla där själv, men du kan säkerligen cykla till de flesta platserna.

Som jag nämnde tidigare är det ungefär 25 mil mellan Fredrikshamn och Billund. Det kanske inte är en cykelresa man gör i ett svep, men det är fullt möjligt att cykla denna sträcka under några dagar, utan att det blir för jobbigt.

Danmark känns överlag som ett väldigt cykelvänligt land. Du har säkert sett bilderna från Köpenhamn där man staplar cyklar ovanpå varandra utanför deras centralstation.

Det verkar dessutom som att många människor cyklar under vintern, vilket brukar vara rätt svårt i stora delar av Sverige på grund av vårt karga klimat :-).

Priser

En nackdel med att besöka grannlandet i söder är priserna. Det är generellt sett dyrare att bo och leva i Danmark. Den största skillnaden finner vi dock om vi jämför med andra länder.

Det är exempelvis betydligt billigare att turista i Polen. Jag väljer Polen som exempel på grund av att detta land också ligger nära Sverige. Polen har dessutom blivit en attraktiv sommardestination för svenskarna.

En annan viktig detalj är att det är enkelt att ta sig dit. Du kan exempelvis ta färjan från Ystad eller Nynäshamn. Visst tar resan lite längre tid. Det är dock fortfarande en kort resa som inte kostar mycket.

Om vi i stället jämför med länderna i Sydeuropa kommer du behöva betala mer pengar för själva resan. Länder som Italien och Spanien är dessutom rätt dyra att vistas i under sommarhalvåret. Förmodligen billigare än Danmark, men mellanskillnaden kommer sannolikt jämnas ut av flygkostnaden.

För mig från norra Sverige kostar det visserligen en delpengar att ta mig till västkusten eller Skåne, för att senare kunna resa till Danmark. Detta är också något att ha i åtanke.

Det går givetvis att flyga till relativt låga priser. Men som du förmodligen redan vet försöker många svenskar vara så miljömedvetna som möjligt. Det kan därför vara ett bättre alternativ att åka tåg och båt.

Nåväl, det är alltid intressant att jämföra priser :-). Du som läser denna artikel kanske dock har en tillräckligt god inkomst för att välja sommarsemester utan behöva beakta priserna.

Lägg till kommentar