Airbnb eller Hotell? Jämförelse

Airbnb

Fördelar

1. Pris

Priset är en klar fördel med Airbnb. Du kan nämligen välja mellan en rad olika boendealternativ. Generellt sett är det billigast att hyra in sig i ett rum hos en värd.

Du kan nästan alltid hyra ett eget fräscht rum för samma pris som ett delat rum på ett vandrarhem. Du slipper dessutom dela rum med någon du inte känner.

Att hyra en egen lägenhet brukar kosta lika mycket som ett standardrum på ett hotell. Priserna tenderar dock att variera kraftigt givet faktorer som kvalitet och läge.

2. Längre vistelser

Du kan ofta få en rabatt om du bokar en längre vistelse. Många värdar erbjuder prisreduktioner för vecko- respektive månadsvistelser.

En del värdar listar endast ett pris och tillgängliga datum på deras respektive sidor. Du kan dock kontakta en värd för att ställa frågor. Du kan i dessa fall fråga om en liten rabatt om du vill hyra en bostad under en längre period.

Detta är dock främst möjligt för semesterresor under lågsäsong. Under högsäsong tenderar de allra flesta boendealternativen vara fullbokade under längre perioder.

3. Kontakt & recensioner

Du kan kontakta en värd utan att ha bokat deras boende. Av egen erfarenhet skulle jag påstå att nästan alla värdar är väldigt hjälpsamma. De brukar ge tips om hur du tar dig från flygplatsen, incheckningsprocesser och boendets läge.

Under den här kategorin bör vi också nämna recensionssystemet. Samtliga värdar får poäng av tidigare hyresgäster. Dessa faktorer berör bland annat renlighet, läge och säkerhet.

Du bör definitivt läsa dessa recensioner innan du bokar. Värdarna kan inte manipulera deras recensioner.

Nackdelar

1. Säkerhet

Personligen tycker jag inte att det finns några risker så länge man gör sin research. Det bör dock tilläggas att det finns oseriösa uthyrare.

Det finns därför en risk för att din semestervistelse inte alls blir som planerad. En riskfaktor är uthyrarens egentliga intentioner. Det kan exempelvis handla om en värd som inte respekterar din integritet om du hyr ett rum.

Om du hyr en lägenhet kan det handla om att beskrivningen inte alls överensstämmer med verkligheten. Du kan dock som sagt minska risken för detta genom att noggrant läsa recensioner innan du bokar ett boende.

2. Krångel

När du bokar ditt semesterboende hos en privatperson finns det alltid en större risk för oförutsedda problem. Det kan exempelvis handla om problem med incheckning eller att saker och ting fattas på boendet.

Du måste i dessa fall kontakta värden. Många värdar lever vanliga liv med heltidsjobb. Deras tillgänglighet är därför begränsad. I värsta fall kan du behöva vänta en hel dag för att få checka in.

Tiderna för incheckning kan också ibland vara begränsade. Varje värd bestämmer själv när hen vill låta gästerna checka in. Om du är på resande fot kan det vara svårt att matcha detta, speciellt med tanke på att flygplan ofta landar väldigt tidigt eller sent.

3. Bokningsprocessen

På en del boenden kan bokningsprocessen utgöra ett problem. Ibland måste du nämligen skriva en kort presentation av dig själv när du bokar. Du får sedan vänta på ett svar innan du får en bekräftelse.

En del boenden accepterar alla, d.v.s. du kan boka så länge dina datum är lediga. Det finns dock ett utrymme för uthyraren att ställa in din bokning. Reglerna kring detta tenderar att ändras ofta. Jag vill därför inte skriva exakt vad som gäller.

Du bör dock vara medveten om att din bokning kan komma att nekas.

Hotell

Fördelar

1. Bekvämlighet

Bekvämlighet får nog betraktas vara den största fördelen. De allra flesta hotellen har gott om bekvämligheter. Det kan exempelvis handla om god frukost, handdukar och städning på en daglig basis.

Du kommer också få den där speciella semesterkänslan. Du kommer bo på samma plats med andra resenärer, och det brukar inte vara särskilt svårt att hitta nya människor att bekanta sig med.

2. Säkerhet

Hotell brukar i regel betecknas vara säkrare. Många boenden har funnits till i flera århundraden och de har utvecklat flera processer för att säkerställa att gästerna har en behaglig upplevelse.

Det är inte heller ovanligt med vakter och värdar som gör att gästerna känner sig extra säkra. Lägg därtill att du måste ta dig genom receptionen för att komma vidare till rummen. Detta utgör ytterligare en säkerhetsfaktor.

Slutligen bör det tilläggas att du ofta kan kontakta receptionen dygnet runt. Du kan därmed få hjälp mitt i natten om något skulle hända.

3. Flexibilitet

Servicenivån brukar vara väldigt god. Som gäst ska du kunna fråga receptionisterna om vad som helst. Personalen brukar vara väldigt servicemedvetna. Många gäster anser nämligen att detta är en av de viktigaste faktorerna när de betygsätter deras boendeupplevelse.

Du kan inte bara få hjälp med saker som påverkar boendet. Du kan också fråga om råd gällande sevärdheter eller få hjälp med taxibokningar.

Nackdelar

1. Pris

Priset är nog den största nackdelen. Tilläggas bör dock att priserna historiskt sett varit högre. Idag finns det nämligen en rad olika jämförelsetjänster som kan hjälpa dig till att hitta ett bra pris.

Samtidigt kan vi konstatera att det går att hyra en egen lägenhet för samma pris som ett standardrum. Många vill istället bo i en lägenhet. Detta ger en större frihet och det känns nästan som att man bor i det land som man besöker.

Priset kanske dock inte är den viktigaste faktorn för samtliga resenärer. Det verkar också som att det är mer yngre personer som tenderar att vilja hyra egna lägenheter.

2. Störande ljud och buller

På ett hotell bor det i regel många människor. Det är inte ovanligt att gästerna stör sig på varandra. Det kan exempelvis handla om högljudda barn eller personer som festar till långt in på småtimmarna.

Detta kan givetvis också hända om du bor i en lägenhet. Samtidigt bör det poängteras att de flesta lägenheterna är belägna i vanliga bostadshus. Personerna som bor permanent i ett lägenhetshus vill med en stor sannolikhet ha en lugn bostadsmiljö.

3. Extrakostnader

Många hotell saknar kök och liknande utrymmen. Du måste därför äta ute varje dag. Detta är kanske inte ett problem för många semesterresenärer. Många semesterfirare vill nämligen fly undan vardagssysslorna.

Detta kan dock utgöra ett problem ur andra perspektiv. Landet man besöker kanske är känt för sina fina råvaror. Du kanske därför vill köpa mat på en marknad och tillaga den på egen hand. 

Övrigt

Nya resvanor

Det har blivit allt vanligare med längre semesterresor. Många personer väljer att åka iväg i en månad eller längre. I dessa fall vill man givetvis hitta ett boende som både är billigt och bra. Många gånger vill man ha möjligheten att kunna ”leva” ett vanligt liv i landet som man besöker.

Förr i tiden kunde man hyra lägenheter på mindre sajter. Dessa sajter var ofta inriktade på en stad. Priserna kunde därför vara rätt tilltagna. Många människor tyckte dock att det var rimligt med tanke på att hotellpriserna var ännu högre.

Det har med andra ord alltid funnits en viss efterfrågan av långtidsboenden i andra länder. Detta var kanske dock mest reserverat för personer med mycket pengar. Airbnb har mer eller mindre skapat en plattform som är tillgänglig för alla människor, oavsett inkomstnivå.

Som privatperson kan du välja mellan att hyra ett eget boende eller ett rum. När det gäller ett eget boende är utbudet enormt. Du kan exempelvis hyra ett slott eller en stor herrgård. Du kan också hyra små studiolägenheter.

Deras utbud är med andra ord anpassat för alla människor, oavsett inkomstnivå. Lägg därtill att flexibla arbeten blir mer och mer vanligare i dagens samhälle. Personligen arbetar jag på nätet, och jag kan arbeta från den plats som passar mig bäst.

Efter viruskrisen år 2020 menar branschexperter att distansarbete kommer ta en stor del i framtidens samhällen. Efterfrågan för att hyra egna lägenheter i andra länder kommer med stor sannolikhet att öka, vilket gör att allt fler kommer att söka efter prisvärda långtidsboenden.

Finns det några negativa faktorer med detta? Ur ett arbetsplatsperspektiv ser jag inga nackdelar. Mer resande kan dock ha negativa faktorer på andra delar av samhället. En sådan del av samhället är miljöpåverkan.

Miljöpåverkan

Miljöpåverkan är ett ständigt problem inom många olika branscher. Främst är det ett problem för att det påverkar hela mänsklighetens framtid. Resebranschen är dock en bransch som kritiseras mycket för att inte ta tillräckligt mycket ansvar.

Ett sätt för att minska miljöpåverkan är att spendera en längre tidsperiod i det land man besöker. Den som har ett flexibelt arbete kan exempelvis spendera flera månader i ett och samma land. När man väl är i det nya landet kan man cykla och använda sig av kollektivtrafiken.

De allra flesta människorna vill i vilket fall utforska så mycket som möjligt när de reser. Det bästa sättet att utforska en ny stad är att använda sig av sina fötter. När man går runt hittar man sina egna smultronställen och platser som man annars inte skulle ha sett.

Miljöpåverkan kan i dessa fall reserveras till flygresan. Just flygresan är dock ett problem på grund av den enorma mängd koldioxid som planen släpper ut. Samtidigt kan man minimera miljöpåverkan genom att inte använda sig av en bil när man kommit fram.

På hemmaplan är vi många som använder oss av bilen på en daglig basis. Vi blir lätt bekväma och det är lätt att dras med i den stress som vardagen för med sig. Det är dessutom svårt att hitta nya rutiner när man ständigt befinner sig i samma hjulspår.

Hitta nya rutiner

Många människor går till samma jobb år ut och år in. För att dessutom hinna med alla vardagssysslor anser man att bilen är ett nödvändigt ont. När man befinner sig i ett nytt land får man dock nya perspektiv. Man får dessutom mer tid över när man kan arbeta på distans.

Man behöver inte resa till jobbet och man behöver inte förbereda lunchmat dagen innan. Samtidigt kan inte alla människor jobba hemifrån. Det vore dock bra om fler människor fick möjligheten till att jobba på distans under delar av året.

Jag tror att detta skulle kunna minska vår miljöpåverkan. Vi skulle nämligen få mer tid till att reflektera över våra vanor. En flygresa spelar med andra ord inte så stor roll ur ett större perspektiv. Våra nya vanor skulle kunna bidra till en mer säker planet.

Framtidens boendealternativ

Förmodligen kommer Airbnbs tjänster etablera sig allt mer på marknaden. Deras boendealternativ verkar dessutom vara väldigt populär hos den yngre generationen. Personligen kan jag inte minnas när jag använde en annan plattform.

Samtidigt kommer förmodligen hotellbranschen att stå sig stark. Deras förmåner förblir viktiga för en del av de människor som semestrar. Bekvämligheten är en faktor som väger starkt. Som gäst behöver man bara boka och betala. Sen kan man dyka upp när det behagar.

Man behöver således inte tänka på speciella rutiner kring incheckning. Säkerhetsaspekten är också viktig att lyfta. Det finns ofta centraliserade säkerhetsrutiner. Detta kan bland annat inkludera övervakningskameror och extra vakter.

Samtidigt bör det nog poängteras att lönsamheten i branschen förmodligen kommer att minska. Jag menar, förr i tiden hade man nästan monopol på marknaden. Lägg därtill att det under en lång period inte fanns jämförelsetjänster. Priserna kunde därför vara väldigt höga, speciellt under högsäsong. Det enda som påverkade priserna var egentligen konkurrens från andra boenden i samma område.

En del myndigheter har försökt att förhindra medborgarna från att hyra ut sina privata boenden. I vissa länder har man sonika förbjudit människor till detta. I andra länder har man valt att beskatta privatpersoner och deras uthyrningsverksamhet.

I Sverige har vi valt att beskatta privata uthyrare, åtminstone för de som kontinuerligt tjänar pengar på detta. Jag anser att detta är en bra idé. Inte minst för att företagsdrivna boenden måste betala skatt på deras inkomster.

Det skulle skapa en orättvis konkurrenssituation om inte alla måste spela under samma villkor. Jag tror däremot att fler regler kommer att införas med tiden. Jag är inte lika säker på att detta skulle gynna samhället i stort. Turister som kommer till Sverige vill kunna bo billigt.

Svensk turistnäring

Svensk turistnäring växer sig starkare för varje år. Många kommer nog hit för att vistas i naturen. Vår huvudstad Stockholm lockar också många människor. Det är relativt billigt att ta sig till Sverige. Många lågprisflyg har turer till olika orter runt om i landet. Lägg därtill möjligheten att åka tåg.

En viktig faktor för den svenska turistnäringen är möjligheten till att bo billigt. Alla turister som kommer hit har inte mycket pengar. Vi måste därför kunna erbjuda billiga boendealternativ, vilket bland annat inkluderar uthyrning av rum.

Sverige är ett dyrt land. Faktum är att Sverige ofta är med på listor över de mest dyraste länderna i världen. Detta skapar flera problem för vår turistnäring. Många yngre turister vill förmodligen ha möjligheten till att kunna laga mat istället för att äta ute varje dag.

Airbnb är därför en viktig plattform för att fortsätta kunna locka turister. I dagsläget finns det ett hinder för att flera människor ska kunna hyra ut deras boenden. Detta hinder motsvaras främst av beskattning. Det finns också ett hinder relaterat till vår bostadsmarknad.

Det är nämligen inte så enkelt att hyra ut sin lägenhet, oavsett om man bor i en bostadsrätt eller hyresrätt. Bor du i en hyresrätt har du helt enkelt inte rätten till att hyra ut din lägenhet. Bor du i en bostadsrätt har du rätten till att hyra ut din lägenhet. Detta måste dock ske under vissa villkor. Korttidsuthyrning till turister är i regel inte tillåtet.

Kanske behövs dessa lagar luckras upp för att skapa fler möjligheter.

Avslutande ord

I den här artikeln har jag listat fördelar och nackdelar. Jag har också beskrivit detaljer som kan hjälpa dig att ta ett bättre beslut. Det finns ofta mycket att tänka på när man ska på semester. Det kan därför vara bra att göra reseprocessen så enkel som möjligt.

Du får gärna lämna en kommentar om du undrar över något. Jag svarar ofta inom 24 timmar.

Lägg till kommentar