Resa till Japan – Allt du behöver veta

Distriktet Shibuya i Tokyo under kvällstid.
karta-japan

Resa till Japan

Visum och praktisk information

Som svensk behöver du inte ansöka om visum. Du får stanna i landet i upptill 90 dagar utan visum.

Ibland måste du kunna uppvisa tillräckliga finansiella tillgångar för din vistelse. Du ska i dessa fall även kunna visa att du har ett bokat boende för din vistelse.

Detta är dock inget som du bör oroa dig över. Många länder tillämpar liknande regelbundna rutinkontroller vid inresor.

tokyo-skyline
Tokyo
Det är inte helt enkelt att ta ut pengar i Japan. Många bankautomater accepterar inte internationella kreditkort.

Många turister tar därför ut pengar på 7-Elevenbutiker och postkontor. Det bör även tilläggas att det finns en utbredd användning av fysiska pengar. Försök därför ta med dig lite kontanter.

 • Japan består av 6 852 öar. 430 av dessa öar har en bosatt befolkning.
 • Landets fem huvudöar heter Hokkaido, Honshu, Kyushu, Shikoku och Okinawa.
 • Hokkaido är den näst största ön till ytan. Hokkaido är den nordligaste ön och den har cirka 5 miljoner innevånare.
karta-japan
 • Honshu är den största ön både till ytan och befolkningsmässigt. Här bor det cirka 104 miljoner människor. Tokyo ligger i de centrala delarna av Honshu.
 • Sendai och Osaka är två andra stora städer på Honshu (dessa städer finns med på kartan ovan).
 • Narita International Airport är landets största flygplats. Den är belägen cirka 6 mil från centrala Tokyo. Du kommer förmodligen att landa här, även om du avser att besöka andra delar av landet.
 • Tokyo toppar ständigt listor över världens mest turistvänliga städer. Detta innefattar bland annat stadens renlighet, det vänliga bemötandet gentemot turister, shopping och nattliv. Det är därför inga som helst problem att besöka staden på egen hand.

Priser och charter

korsbarsblommor-japan
Om du vill se körsbärsblommorna bör du besöka landet i början av april. Blomningen brukar ske under cirka 2 veckor.

Högsäsongen brukar även den börja tidigt i april. I mitten av november brukar antalet turister ha minskat. Priser för hotell brukar vara rätt tilltagna under den här perioden, speciellt under sommarmånaderna.

Lågsäsongen börjar i sin tur i november och slutar i mars. Undantag gäller dock för jul och nyår, då priserna för hotell kan vara dyrare än under högsäsongen.

Om du planerar noggrant kan du hitta flygresor för mellan 4000- och 5000 kronor tur och retur. Du får i regel lägga till en tusenlapp för att checka in bagage.

Du är säkert redan medveten om att det går att hitta billiga flygresor om du är flexibel med dina datum. Ett tips är att försöka resa på vardagar.

Det finns inga charterresor organiserade av de stora resebolagen. Det finns däremot gott om mindre specialister som mer än gärna organiserar din semester. Tilläggas bör dock att priserna hos dessa specialister brukar vara rätt tilltagna.

Städer och platser

Tokyo

En världsstad som Tokyo erbjuder aktiviteter för alla åldrar. Vad du själv väljer att göra beror kanske på om du reser själv, med barn eller i en annan konstellation. Nedan följer ett antal olika förslag på aktiviteter.

 • Sumobrottning är en sport som du säkert redan känner till. Många av de bästa brottarna finns i huvudstaden. Du kan som turist besöka en av träningsanläggningarna för att se hur det går till i praktiken.
 • Det är ibland gratis att kolla på träningen och du kan få en upplevelse för livet. Många klubbar finns i Ryokogu-området, och träningar som är öppna för allmänheten sker ofta på morgonen.
 • Sensoji-templet är Japans äldsta tempel. Byggnationen av templet började redan för 1400 år sedan. Templet har dock genomgått ett antal förändringar under årens lopp, bland annat när bomberna föll under andra världskriget.
 • Du kan gå guidade turer i templet som lär dig mer om landets kultur. I anslutning till templet finns det en lång gågata med runt 90 affärer.
 • Shibuya-kvarteret är lite av Tokyos svar på Times Square i New York. Den här korsningen/kvarteret har bland annat fått en stor plats i populärkulturen. Ett exempel är filmen “Lost in Translation”. Här finner du flera shoppingcenter, restauranger och nattklubbar.
 • Många internationellt verksamma företag har kontor i Shibuya. Stadens turister verkar iallafall vilja gå hit minst en gång under vistelsen för att ta foton 🙂

Tokyo Skytree

Tokyo Skytree är en enorm radiomast som mäter 634 meter. Det är landets högsta byggnad och den näst högsta byggnaden i världen. Endast Burj Khalifa i Dubai är högre. Under konstruktionen av byggnaden vidtog man flera åtgärder för att minska rasrisken vid en eventuell jordbävning. Detta gjordes bland annat genom att förstärka grunden med cement.

Tornet stod klart så sent som 2012. Efter att man hade öppnat tornet för allmänheten var entrébiljetterna slutsålda flera månader i förväg.

Tornet har två olika våningar som är öppna för allmänheten. Dessa våningar finns på 350 meter och 450 meter.

Biljettpriserna varierar beroende på vilken höjd och kö du väljer. Du får dock räkna med att betala minst 200 kronor för en entrébiljett för vuxna.

Shinjuku

Shinjuku är en stor naturpark som erbjuder en stor diversifiering. Här finner du 20 000 träd, varav cirka 1500 körsbärsträd. Det finns även cirka 1400 tropiska växter.

Naturparken byggdes under den senare hälften av 1700-talet. Parken har sedan starten varit ett populärt inslag i stadsbilden. Tyvärr bombades stora delar av parken under andra världskriget. Parken fick därför byggas om efter krigsslutet.

Yūshūkan

Om du är intresserad av krigshistoria kan du besöka Yushukan. Det är ett museum tillägnat till de soldater som dog under de olika Kejsarna som en gång ledde landet. 

Här finner du en rad olika krigsartefakter som påminner om den dåtida krigsmakten. Detta inkluderar bland annat flygplan och torpeder. Det finns också viktig krigsdokumentation från andra världskriget.

Museet har fått kritik för att man försöker försköna landets krigshistoria. Faktum är att det inte går att hitta särskilt mycket militärhistoria i någon del av Japan.

Museet är öppet från 09:00 till 17.30 på vardagar. Man får endast ta foton på första våningen.

Restauranger

Sist men inte minst är Tokyo den stad i världen med överlägset flest restauranger som har Michelin-stjärnor. Michelinguiden är en mycket erkänd restaurangguide. Det finns fler än 200 restauranger i Tokyo som har fått Michelinstjärnor. Tilläggas bör att alla dessa restauranger inte kostar skjortan. Du kan prova en av dessa restauranger för några hundralappar.

Du kommer säkerligen vilja prova att äta färsk fisk i någon form när du är i Sushins hemland. Sushi Zanmai är namnet på en stor sushikedja. Kedjan har cirka 40 restauranger runt om i Tokyo.

Robotrestaurangen är en annan hotspot. Det är dock inte tal om några riktiga robotar som serverar maten. Här finner du istället personal utklädda till robotar som bjuder på show för middagsgästerna. Själva lokalen är dessutom häftigt inredd. Vissa recensioner vittnar om att detta i själva verket är en turistfälla. Andra säger att det är en extraordinär middagsupplevelse.

Kyoto

Kyoto ligger cirka 45 mil söder om Tokyo. Den här staden lockar ett stort antal turister varje år. Här finner du bland annat en mängd olika tempel och andra äldre byggnader som bär på flera tusen år av historia. Kyoto är också känt för sin matkultur.

 • Guldpaviljongen är en av de mest kända byggnaderna landet har att erbjuda. Byggnaden uppfördes för cirka 600 år sedan. Under 1900-talet förstördes paviljongen delvis. Den har därefter genomgått flera restaureringar. Idag är Guldpaviljongen invald på UNESCO’s världsarvslista.
 • Även Kiyomizu-dera är invalt på UNESCO’s världsarvslista. Detta buddhistiska tempel uppfördes för mer än 1300 år sedan. Kiyomizu-dera är ett av de cirka 30 templen som utgör den kända tempelgången. Miljontals turister kommer hit varje år för att gå mellan de olika templen. Du kan läsa recensioner om den här platsen på exempelvis Google. Besökarna vittnar om en upplevelse utöver det vanliga.
 • Fushimi Inari-taisha är en helig plats som uppfördes på 700-talet. Platsen tillhör shintoreligionen. Det är en gammal religion som fortfarande har en del följare i Japan. Den här platsen är egentligen uppdelad i flera olika steg. Som besökare kan man vandra uppför det heliga berget. Leden sträcker sig på en distans om 4 km. Det tar cirka 2 timmar att gå hela vägen upp.

Detta är endast ett urval av de sevärdheter som Kyoto har att erbjuda. Staden besöks som sagt av miljontals turister varje år. Kyoto kanske inte bör vara förstavalet för dig som reser med barn.

I vilket fall bör du räkna med att gå mycket när du är här. Många sevärdheter inkluderar relativt långa promenader för att man ska kunna ta del av hela upplevelsen. Det är en god idé att förlägga din semester här under våren eller hösten. Högsommaren kan nämligen göra dessa promenader till en rätt jobbig upplevelse.

Osaka

Osaka har cirka 2 miljoner innevånare och är därmed landets tredje största stad. I distriktet bor det dock hela 20 miljoner människor.

Staden har historiskt sett varit väldigt viktig ur ett ekonomiskt perspektiv. Osaka är fortfarande betraktat som ett finansiellt centrum, även om Tokyo mer eller mindre har tagit över den rollen.

Slottet i Osaka

Slottet i Osaka är en sevärdhet utöver det vanliga. Platsen och byggnaden är betraktade som ett av landets absolut viktigaste landmärken. Dess historia sträcker sig långt bakåt i tiden. Slottet byggdes under 1500-talet och det har under årens lopp haft en viktig roll i landets politiska historia.

Tyvärr har delar av slottet förstörts under olika politiska konflikter. Detta innefattar bland annat bombningarna under 1900-talet. Flera restaureringar har dock genomförts, varav den senaste 1995.

Slottet är beläget på en halvö i de centrala delarna av Osaka. Idag är slottet öppet för allmänheten. Inträdet kostar inte mer än en hundralapp och barn går in gratis. Jag har inte hittat några exakta öppettider. Det verkar dock som att de håller öppet samtliga dagar under dagtid. 

Universal Studios Japan

Hogwarts

Universal Studios Japan är belägen i Osaka. Det är en enorm nöjes- och temapark. Det finns sex liknande nöjesparker med samma namn i världen, varav de flesta återfinns i USA.

Nöjesparken har cirka 15 miljoner besökare per år. Här finns det massor att utforska från filmens värld. Parken har bland annat en egen värld som är skapad efter Harry Potter-filmerna. Det finns även populära teman kring TV-spel.

Biljettpriserna varierar beroende på ett antal olika faktorer. De lägsta inträdesavgifterna för barn verkar ligga på cirka 500 kronor. Det är möjligt att köpa prisrabatterade biljetter som räcker under flera dagar.

Dōtonbori

Dotonbori är Osakas största nöjesdistrikt. Man skulle kunna säga att Dotonbori ligger i stadens hjärta. Här finner du en rad olika restauranger och nattklubbar. Dontonbori är känd för det starka ljuset som kommer från de olika byggnaderna. Detta påminner lite om Times Square i New York.

Dontonbori är välbesökt av turister. Det finns bland annat guidade turer inom japansk matkultur. Du kan även åka en sorts gondolbåt genom stadsdelen. Slutligen kan man lugnt påstå att du har kommit till rätt ställe om du letar efter en extraordinär nattklubbsupplevelse.

Andra intressanta platser

Hiroshima är en miljonstad som grundades på 1500-talet. Det kom att bli en storstad under den andra hälften av 1800-talet. Hiroshima blev under den här tiden en viktig militärstad.

Tyvärr blev Hiroshima utsatt för ett stort brott mot mänskligheten under andra världskriget. Man estimerar att fler än 100 000 människor dog till följd av bomberna.

Hiroshima byggdes upp igen efter kriget. Som turist kan du besöka de gamla byggnaderna och monumenten som vittnar om det tragiska som inträffade.

Sapporo är den största staden på ön Hokkaido. Hela ön och staden är ursprungligen befolkat av en folkgrupp som heter Ainu. Under 1900-talet började ön befolkas av japaner.

I Sapporo anordnar man varje år i februari en vinterfestival. Cirka 2 miljoner människor besöker festivalen för att se de häftiga snöstatyerna.

Sapporo har ett kallt vinterklimat med mycket snö.

Yaeyama Islands ligger relativt långt från huvudöarna. Dessa öar är ett bevis på landets geografiska mångfald. Öarna har ett tropiskt klimat som bland annat inkluderar korallrev.

Ögruppen består av 23 öar och det finns en ursprungsbefolkning med ett eget språk. Det bor endast 50 000 innevånare på de olika öarna.

Väder och klimat

Klimatet skiljer sig åt i de olika delarna av Japan. Generellt sett kan man säga att landet har fyra distinkta årstider.

Officiellt sett kan man dela in landet i 6 olika klimatzoner. Man kan säga att alla delar har varmare somrar än vi har i Sverige.

Tokyo har definitivt varmare somrar, där medeltemperaturen i augusti är 27 grader Celsius. Om du reser under sommarmånaderna är det lämpligt att välja ett boende med luftkonditionering. Värmen håller sedan i sig långt in på höstmånaderna.

Vintrarna i huvudstaden är i regel milda. Det är som kallast i januari med en medeltemperatur om 5.2 grader Celsius.

Saker att tänka på

 • Det japanska nyåret är landets i särklass största högtid. Mellan slutet av december och början av januari kommer landet i princip stå stilla. Resekostnaderna kommer vara höga under den här perioden, både för flyg och tåg.
 • Många restauranger och butiker är stängda under nyårsperioden. Muséer brukar dock i regel hålla öppet. Tilläggas bör att även mindre matbutiker brukar hålla öppet.
 • Golden Week är en annan stor högtid. Den varar mellan slutet av april och början av maj. De exakta datumen varierar från år till år. Under den här perioden kommer boendekostnaderna förmodligen vara ännu högre än under nyåret. Detsamma gäller priser för tåg och flyg.
 • Japanerna praktiserar inte de abrahamitiska religionerna. Befolkningen följer istället Buddhismen och den inhemska religionen Shinto. Det är vanligt bland befolkningen att kombinera dessa två religioner. Tilläggas bör även att stora delar av befolkningen inte praktiserar någon religion, även om man följer vissa högtider.
 • Det inhemska transportsystemet är en av världens absolut bästa. Tåg och bussar kommer alltid i tid och en biljett kostar inte särskilt många kronor. Många turister tenderar att köpa flerdagsbiljetter direkt när man landar. Detta är inte alltid en bra idé om du vill spara pengar. Många städer upptäcks nämligen bäst till fots, och dessa flerdagsbiljetter används inte mer än några enstaka gånger.
 • Du kan välja att flyga mellan olika städer. Det finns en rad olika inhemska flygplatser och flygbolag. Som turist kommer du i regel inte ha några problem med att resa runt i landet med flyg.
 • Det finns många taxibilar i nästan alla städer. I många länder kan taxibilar utgöra en fara, både på grund av föraren och trafiken. Detta är inte fallet i Japan. Taxibilarna är kända för att vara säkra och chaufförerna är professionella.

Fortsättning

 • Landets brottslighet är låg. Brott där turister är inblandade är sällsynta. Det finns dock alltid en risk för att råka ut för ficktjuvar. Du behöver i regel inte vidta några säkerhetsåtgärder för att undvika detta. Sannolikheten är som sagt låg.
 • De olika öarna tenderar att vara extra utsatta för naturkatastrofer. Jordbävningar är inte ovanligt. Det sker flera mindre jordbävningar varje år som inte gör någon större skada.
 • Större jordbävningar har dock skett. 1995 drabbades staden Kobe av en större jordbävning som dödade mer än 5000 personer. 2011 la en jordbävning grunden till den tsunami som dödade 15 000 människor och som skapade stora skador på infrastrukturen.
 • De inhemska priserna tenderar verkligen att variera. Du kan exempelvis äta på en medelklassrestaurang för en mindre summa pengar än i Sverige. Samtidigt finns det flera lyxiga alternativ som har betydligt dyrare priser än hemma.
 • Du behöver inte bekymra dig om att dricksa. Landet saknar i princip detta i den inhemska kulturen. Servicen är i princip alltid bra och dricks kan till och med betraktas vara en förolämpning.
 • Det finns en utbredd alkoholkultur. En stor del av den inhemska arbetskraften spenderar kvällarna på olika barer. Det sägs dock att detta är en del av kulturen som är på väg att försvinna. Den unga generationen är nämligen inte lika benägna att jobba bort sina liv. Den äldre generationen använde sig ofta av alkohol för att lätta på trycket efter en lång arbetsdag.
 • Det kan vara en god idé att besöka en karaoke-bar om du själv dricker alkohol. Dessa barer finns på en rad olika platser i nästan varje stad.
 • I många länder är det billigare att dricka det inhemska vinet. Detta är inte fallet i Japan. De inhemska vinerna kostar ofta dubbelt så mycket som exempelvis västerländska viner.

 

Övrig information

Landets ekonomiska framgångssaga började efter andra världskriget. Efter nederlaget mot USA började man snabbt med återuppbyggnaden av landet. Sedan 1980-talet har Japan haft en av världens största ekonomier.

Andra världskriget är fortfarande ett känsligt ämne. Det finns få minnesplatser och dylikt som påminner om det brutala kriget. Regeringen har i princip bestämt sig för att lägga locket på de händelser som har präglat landet.

Skolundervisningen är bristfällig i ämnet. Regeringen bestämde sig tidigt för att inte undervisa eleverna om andra världskriget. Det är en policy som lever kvar idag.

Den största frustrationen kring detta verkar finnas hos grannländerna. Man har nämligen inte bett om ursäkt för krigsbrotten. Detta har bland annat skapat bristfälliga relationer med det stora grannlandet Kina. Även Sydkorea har länge efterfrågat en ursäkt.

Det verkar som man helt har bestämt sig för att lägga det förgångna bakom sig. Istället har man fokuserat på att bygga en stark nation för de kommande generationerna.

Japan ligger idag högt upp på i princip alla rankingar som mäter välfärd och hälsa. Landets enda problem är egentligen demografin. Befolkningen minskar varje år, och det verkar som att man inte lyckas få stopp på den negativa befolkningsutvecklingen.

Kollektivtrafiksystemet är känt för att vara bäst i världen. Tåg och andra färdmedel är i princip alltid punktliga och snabba. Du kan alltså med enkelhet resa runt i Tokyo och till andra delar av landet. Det finns även rabatterade tågbiljetter som tillåter turister att resa runt i landet under ett visst antal dag.

Sammanfattning

Svenska turister kommer med en stor sannolikhet fortsätta med att förlägga sina semesterresor i Japan. De olika öarna har mycket att erbjuda och den inhemska kulturen lockar ständigt nya turister. Attraktionskraften höjs ytterligare av det faktum att brottsligheten är låg. En annan attraktionskraft är landets välutvecklade sjukhus och infrastruktur.

Om du skulle bli sjuk på resan kan du därför räkna med att få högklassig vård. Som ett sista tips bör du se till att införskaffa en reseförsäkring innan din semester. I regel har man som svensk en reseförsäkring genom hemförsäkringen. Denna försäkring täcker i regel utlandsvistelser under 45 dagar. Du bör givetvis kolla upp detta innan du bokar flyg och hotell.  

Sammanfattningsvis får du som har läst artikeln gärna lämna en kommentar om du undrar över något. Du får givetvis också kommentera om du hittar några felaktigheter i artikeln.

Lägg till kommentar