Vart ska man resa i Italien? (Resmålsguide)

vart-resa-italien

Kartan ger dig en grundläggande överblick över olika populära resmål i Italien.

Du finner storstäder, kulturella centrum samt destinationer som är inriktade på sol och bad.

Låt oss titta på några av dem tillsammans 🙂

Kultur och storstadsliv

Florens

Florens är en väldigt fin stad som passar dig som är intresserad av kultur.

Eller vänta, låt mig formulera om denna fras.

Du kommer bli intresserad av kultur genom att besöka Florens.

Jag var personligen rätt ung första gången jag var här, och jag minns hur imponerad jag var över vissa platser.

Här finner du bland annat Uffizigalleriet och katedralen Santa Maria del Fiore.

Denna katedral är förmodligen en av de absolut vackraste byggnaderna som jag har sett.

Är du fortfarande inte övertygad om att Florens är ett måste att besöka?

Flera av stadens sevärdheter har tiotusentals positiva recensioner på Google.

Du kommer inte bli besviken 🙂

Notering: Det verkar inte finnas några direktflyg från Florens till Stockholm. Om du ska resa från Köpenhamn finns det dock direktflyg.

Rom

Rom är en av Europas mest besökta städer.

Här finner du flera kända sevärdheter, bland annat Kolosseum.

Du kommer snabbt märka att detta är en stor stad. Du behöver flera dagar på dig för att hinna besöka de olika sevärdheterna.

Jag har nästan bara gott att säga om denna stad. Maten, kulturen och storstadslivet är något man bör uppleva minst en gång i livet.

Jag var dock här i juli. Det är högsäsong för turism, så om jag ska hitta något negativt om Rom är det att köerna, exempelvis till Vatikanstaten, var väldigt långa.

Det kan också tilläggas att det var väldigt varmt i juli. Du behöver därför ta lite extra tid på dig när du förflyttar dig genom staden.

Notering: Du kan ta dig till Rom utan att behöva krångla med mellanlandningar och dylikt. Det går direktflyg både från Stockholm och Köpenhamn.

Jag tror också att du kan flyga med Ryanair från Nyköping. Du bör dock vara medveten om att de landar på en flygplats ett antal mil från Rom.

Du kommer därför behöva ta en flygbuss till innerstaden.

Venedig

Ok, Venedig är inte direkt en storstad. Du kommer dock få intrycket av att befinna dig i en större stad när du besöker vissa delar av Venedig.

Det bor nämligen många människor här på en relativt liten yta.

Venedig i sig behöver nog ingen närmare presentation. Denna stad har länge varit omskriven i populärkulturen.

Du bör definitivt försöka ta dig hit när du besöker Italien. Det bör dock tilläggas att staden känner av påfrestningarna av det stora antalet turister som kommer hit varje år.

Man ska börja ta betalt av besökare. Det verkar inte handla om några större summor. Men det kan vara bra att ha i åtanke.

Notering: Hur tar man sig egentligen till Venedig? Om du tittar på kartan ser du att platsen ligger lite avsides. Det går dock charterresor hit med direktflyg.

Du kan också planera in ett besök när du är i exempelvis Florens eller Rom. Du kan åka tåg, vilket fungerar alldeles utmärkt.

Badsemester

Italienska Rivieran

Italienska Rivieran har mycket att erbjuda. Du kan bland annat besöka Cinque Terre som har blivit invalt som världsarv av Unesco.

Det är en kuststräcka med 5 städer, vars historia sträcker sig till medeltiden.

Du kan också besöka Sanremo, som förr i tiden var en väldigt populär turistort.

Amalfikusten

Amalfikusten är känt för sin fantastiska natur.

Positano och Sorrento är två kända turistorter längs denna kust.

Även denna plats har blivit invalt som världsarv av Unesco.

Flera charterbolag arrangerar resor hit.

Det bör också tilläggas att den större staden Neapel ligger nära Amalfikusten.

Du kan se det korta avståndet på kartan i början av denna artikel.

Sardinien och Sicilien

Sardinien och Sicilien har jag personligen ännu inte hunnit besöka. Här finns det dock säkerligen goda möjligheter till sol och bad i en vacker natur.

Två orter som erbjuder detta är Giardini-Naxos på Sicilien eller Costa Smeralda på Sardinien.

Det går flera olika charterresor hit, och du kan självklart också välja att ta dig hit genom reguljära alternativ.

På Sicilien bor det för övrigt cirka 5 miljoner människor. Palermo, som är den största staden, har mer än 500 000 invånare.

Övriga tips

När ska jag resa?

Det är en fråga som jag diskuterar ofta på denna hemsida.

Du vill förmodligen resa under sommarhalvåret. Många gånger är juni, juli och augusti de bästa månaderna rent klimatmässigt.

Lägg därtill att många svenskar har sin semester förlagd under denna period. Men, det finns några problem med dessa månader:

  1. Det är alltid dyrare att resa under högsäsong. Priserna på restaurangerna kommer kanske inte vara högre. Men boendet kommer definitivt vara dyrare. Det kommer förmodligen också vara dyrare att flyga.
  2. Många turister på en och samma plats brukar inte vara så positivt. Det kan vara trångt på stränderna och du kommer sannolikt behöva köa länge om du besöker exempelvis Florens och Rom.
  3. Det kan vara svårt att hitta boende på vissa orter under högsäsongen. På många platser kan man behöva betala dyra pengar för rum som knappast kan betraktas inneha en bekväm standard.

Mitt tips brukar därför vara att förlägga resan i september. Många platser kring Medelhavet är fortfarande varma under denna månad.

Det verkar som att många svenskar tror att man måste resa under sommarmånaderna på grund av klimatet. En anledning till detta kan vara att vårt land vanligtvis inte bjuder på något höjdarväder i september.

Så, med detta i åtanke skulle man lika väl kunna resa i maj?

Det är säkert behagliga temperaturer då också. Min erfarenhet av att ha bott kring Medelhavet är dock att havet tar lite tid på sig att bli uppvärmt.

Augustivärmen hänger kvar i vattnet även i september. I maj har dock inte sommaren börjat, och de kallare vintermånaderna är fortfarande påtagliga i vattentemperaturen.

Hur mycket kostar en resa?

Det är givetvis svårt att nämna en exakt summa pengar.

Du kan resa billigt till Italien om du planerar din resa väl.

  • Flygresan kostar från 1000 kronor. Ryanair är ett exempel på ett lågprisbolag som flyger till Italien. Du får dock tänka på att incheckat bagage inte brukar ingå i det pris som du först får fram när du gör din sökning. Du bör också tänka på att Ryanair ofta har kontrakt med flygplatser som ligger relativt långt ifrån staden du ska besöka.
  • Du kan även titta på Norwegian och SAS. De brukar ha bra priser samt erbjuda bättre komfort och service ombord.
  • Boenden kan du bland annat boka på booking.com eller någon liknande sökmotor för hotell. Du kan också välja att hyra en lägenhet via Airbnb. Airbnb har bra priser vid längre vistelser. Du kan nämligen få rabatt om du stannar i flera veckor eller en månad.

Man brukar generellt sätt säga att charter alltid är dyrast. Detta stämmer dock inte, speciellt om du reser under lågsäsong samt är flexibel gällande avresedatum.

Jag har tidigare i denna artikel rekommenderat ett svenskt charterbolag som har goda omdömen. En del andra bolag har drabbats av ett överväldigande antal negativa omdömen i samband med pandemin. Jag säger inte att de stora resebolagen har oförtjänt dåligt rykte.

Du kan dock ha detta i åtanke när du läser omdömen.

Avslutningsvis kan det dock nämnas att charter nästan alltid är dyrt under högsäsong. Det är som jag redan har nämnt rätt logiskt med tanke på att majoriteten av semesterfirarna reser under denna period. Priserna brukar också vara höga för dig som bokar charter med relativt kort varsel, om det inte är tal om en sista minuten resa.

Lägg till kommentar