Karta över sevärdheter på Österlen

karta-osterlen-sevardheter

Vart ligger Österlen?

vart-ligger-österlen
Notering 1:
Varför finns det en stjärna vid Ystad?
Det är en stad som ibland inte inkluderas i det område som kallas Österlen.
Notering 2:
– Det är cirka 10 mil mellan Malmö och Simrishamn (bilväg).
Det går att åka tåg mellan Malmö och Simrishamn. Det tar cirka 1 timme och 30 minuter.
Notering 3:
Österlen är en rätt liten region ur ett geografiskt perspektiv. Ett avståndsexempel:
– Löderup – Brösarp: Knappt 4 mil med bil.

Ska du resa till Österlen? Det är förmodligen den mest populära sommardestinationen i Sverige. Den enda destinationen som förmodligen är lika välbesökt är nog Gotland.

Jag har gjort ett antal kartor över sevärdheter i Sverige. Trots detta söker många besökare efter en karta över just Österlen.

Det känns därför skönt att äntligen kunna publicera en sådan :-).

Mina egna erfarenheter av regionen

I ärlighetens namn har jag endast besökt de mest populära platserna i regionen (många av de som finns i kartan). Det finns dock platser som jag inte har besökt ännu.

Det är både en för- och nackdel med att göra efterforskningar om resmål.

Man lär sig mycket om platser som man bör besöka. Samtidigt inser man att man missat flera sevärdheter.

Nåväl, Österlen ligger som bekant i Sverige. Det bör inte vara särskilt svårt att ta sig dit igen.

Simrishamn är förmodligen den plats som man förknippar mest med regionen. Jag har besökt denna stad flera gånger och jag har nästan bara bra saker att säga om den.

Det är en mysig stad och den kan fungera som en bra utgångspunkt för att kunna besöka andra delar av regionen.

Samtidigt bör det kanske tilläggas att Simrishamn är en liten stad, även om befolkningen förmodligen ökar under sommarmånaderna.

Ystad är en större stad, men den ligger lite avsides om man ser till de andra platserna som man kan tänkas vilja besöka.

Det som slog mig när jag gjorde kartan är att jag har missat att besöka flera stränder. Det finns dessutom stränder som inte finns med på grund av platsbrist.

Stenshuvud och dess nationalpark är i vilket fall en plats som förtjänar mycket lovord. Det känns onekligen som att denna plats borde ligga i ett annat land. På vissa bilder liknar Stenshuvud de platser som man är van vid att se på reklam för charterresor till exotiska destinationer.

Inom samma område finner du också Knäbäckshusen och Rörums strand. Dessa platser är givetvis också värda ett besök, inte minst för att de ligger så nära varandra.

Tyvärr har jag personligen missat att besöka Knäbäckshusen. Jag återkommer med en recension när jag har gjort det :-).

Brösarps backar

Brösarps backar är en annan plats som kommer få dig att tro att du befinner dig i ett annat land.

Jag pratade nyligen med min mamma om denna plats. Hon berättade att vi åkte igenom där när vi var på väg till Simrishamn.

Hon hade tydligen somnat på vägen dit, och när hon vaknade blev hon förvånad över hur vackert det var. Min mor nämnde också att hon trodde att vi hade kommit till ett annat land.

Tyvärr stannade vi inte vid Brösarps backar. Jag vet därför inte vad man kan göra där. Förmodligen kan man vandra runt längs denna naturvackra plats. Det går säkert också att ta sig fram med cykel.

Glimmingehus

Vi gick på en guidad visning vid Glimmingehus. I ärlighetens namn var vi inte så imponerade över själva byggnaden till en början. Guiden gjorde dock oss intresserade av platsen.

Det var en visning som var anpassad för barn, men mina föräldrar kände också att de lärde sig mycket. Man kan därför säga att detta blev en mycket häftig upplevelse, och med lite mer kunskap i bagaget blev vi imponerade av platsen.

Inte minst på grund av all historia som har utspelat sig här.

Kiviks musteri

Kiviks Musteri är en mycket vacker plats. Jag har försökt illustrera den på ett grundläggande sätt på kartan. Musteriet är dock omgivet av havet, vilket definitivt bidrar till hur platsen upplevdes :-).

Vi var endast där och handlade. De erbjuder dock en del visningar. Det verkar dock endast gälla specifika datum.

Ales stenar

Ales stenar är en annan plats som jag (tyvärr) ansåg var lite överskattad. Det är nog enklare att uppskatta denna plats när man är lite äldre och förstår historien bättre. Jag tror därför att jag skulle uppskatta platsen mer om jag åkte dit idag.

Det är minst sagt häftigt med fornlämningar som är mer än 1400 år gamla. Även Ales stenar (precis som de flesta platserna på Österlen :-)), omgärdas av vacker natur.

Christinehof Slott

Österlen kanske inte är mest känt för sina herrgårdar och slott.

Det finns dock ett antal fina herrgårdar. Kronvalls Slott och Kåseholm är två exempel.

Jag hade för avsikt att inkludera fler på kartan. Jag fick dock begränsa mig på grund av platsbrist.

Det kändes som att det var viktigare att få med de mest kända sevärdheterna.

Högsommar

Som jag redan har nämnt besöker många turister denna region under högsommaren.

Priserna för boende och annat därför tenderar att vara höga. Det kan till och med vara så att det inte går att hyra boende på vissa orter på grund av att det inte finns något ledigt.

Om du tittar på den bifogade kartan kommer du se att det är relativt nära till andra platser i Skåne.

Om du inte hittar boende på Österlen till rimliga priser kan du välja att bo på en annan ort.

Skåne är trots allt ett rätt litet landskap till ytan.

Det kanske dock bör tilläggas att många människor helst vill skippa bilen på semestern. Vi lever av en anledning i en tid där man försöker ha så lite miljöpåverkan som möjligt.

Om du vill lämna bilen hemma är det möjligt att cykla runt på Österlen. Jag har gjort lite efterforskningar innan jag skrev denna artikel och fann att detta är fullt möjligt.

Man marknadsför dessutom regionen som cykelvänlig. Du kan exempelvis cykla från Malmö till Österlen. Du kanske undrar varför jag valde Malmö som exempel?

Många tåg går hit, speciellt från Stockholmsregionen. Det kanske är både billigast och smidigast att ta sig till Malmö först.

Det bör dock tilläggas att jag inte vet om man får ta cykeln med sig på tåget under längre sträckor.

Lägg till kommentar