Resa till Madeira – Saker att tänka på

Större perspektiv

karta-madeira
Karta lånad från Google Maps

Mindre perspektiv

Karta lånad från Google Maps.

Bra att veta

Du kommer inte behöva något visum för din semesterresa. Ögruppen tillhör nämligen Portugal, som är medlemmar i den Europeiska unionen. Den officiella valutan är euro.  
  • Ögruppen består främst av fyra större öar. De två befolkade öarna heter Madeira och Porto Santo. De andra två öarna som saknar bofast befolkning heter Desertas och Selvagens.

Klimatet karaktäriseras av relativt varma somrar och milda vintrar. De varmaste månaderna är juli och augusti med en medeltemperatur på 23.2 grader Celsius.

Den kallaste månaden är januari med en medeltemperatur på cirka 16 grader Celsius. 

Cristiano Ronaldo Madeira International Airport är namnet på den internationella flygplatsen. Flygplatsen är omgärdad av berg och ibland hårda vindar från havet.

Med anledning av detta har flygplatsen kommit att beskrivas som farlig. Den förekommer till och med på listor över de flygplatser i världen som är svårast att landa på.

Du bör dock inte låta detta stoppa dina semesterplaner. Senaste olyckan skedde 1977, d.v.s. för mer än 40 år sedan.  

En av många vandringsleder.
Huvudstaden heter Funchal. Madeiras samlade befolkning består av cirka 290 000 innevånare.
  • Resan från flygplatsen till huvudstaden Funchal tar cirka 30 minuter. Ibland går det snabbare om du reser reguljärt och väljer ett lokalt taxibolag vid ankomsten.
Det finns mycket att se och göra på de olika öarna. Ett exempel är Desertas-öarna som är känt för att ha ett mycket rikt djurliv. Det är enkelt att ta sig till Desertas-öarna från huvudstaden Funchal. 
  • En av de största aktiviteterna för turister är att utforska naturen. Naturen är diversifierad och du kan ta dig till många platser till fots.
  • Fler än 1.4 miljoner semesterfirare kommer hit varje år. Turistnäringen utgör nästan 20% av hela ekonomin.

Priser

  • Priserna är generellt sett lägre än hemma. En tumregel är att du kommer få betala samma priser som i Portugal.
  • Du kan äta middag på en bra restaurang till en kostnad av cirka 200 till 250 kronor inklusive vin. Priserna för restaurangmat på fina hotell och dylika ställen tenderar att vara högre.
  • En lunch kostar mellan 70 och 100 kronor inklusive dryck.
Frukt och grönsaker brukar vara betydligt billigare än hemma. Samtidigt tenderar vissa andra varor att vara dyrare. Exempel på dessa varor är hygienartiklar och elektronik. En tumregel är att importerade varor i princip alltid är dyrare än i Sverige.
  • Slutligen kan vi ta charterbolagens exempel på priser. Apollo skriver att en middag kostar 140 kronor per person. De skriver däremot inte om detta är inklusive eller exklusive dryck.
  • Tui skriver att en middag kostar 110 kronor per person exklusive dryck. Sammanfattningsvis kan vi konstatera att du kommer kunna äta bra för en rimlig summa pengar.

Charter

Samtliga stora svenska charterbolag erbjuder resor. Utbudet av destinationer och aktiviteter tenderar att vara högt.

Majoriteten av alla hotell är belägna i huvudstaden Funchal. Det är en god idé att ha sin bas på Funchal med tanke på utbudet av restauranger och aktiviteter.

Tui erbjuder boende på 29 olika hotell. Standardpriserna för en vecka börjar från SEK 4500 per person. Du kan hålla koll på deras hemsida om du vill hitta sista minuten erbjudanden.

Ving erbjuder boende på cirka 50 olika hotell. Standardpriserna för en vecka börjar från SEK 6000 per person. På vissa destinationer erbjuder man möjligheter till att spela golf på natursköna banor.

Apollo erbjuder boende på ett 20-tal olika hotell. Deras priser börjar från SEK 2500 per person. Slutpriserna tenderar dock att vara högre, såvida du inte kollar efter sista minuten erbjudanden.

Solreser erbjuder boende på herrgårdshotell, lyxiga hotell och standardhotell. Det framgår däremot inte hur många olika hotell du kan välja mellan. Deras priser börjar från SEK 6200 per person under högsäsongsmånaderna (juni till augusti).

Reguljärt

Om du vill resa reguljärt kan du hitta flygresor för cirka SEK 1,100 per person under lågsäsong. Flygresor.se har flera olika alternativ gällande flygdatum i november och december. Du kan välja om du vill flyga från Köpenhamn eller Stockholm.

Direktresor från Stockholm eller Köpenhamn verkar dessvärre inte existera. Du måste göra minst en mellanlandning, oftast i Lissabon Portugal. Du får därmed räkna på en flygtid på cirka 7 till 9 timmar, inklusive väntetid vid mellanlandningen.

Det finns gott om boendealternativ för dig som vill anordna din semester på egen hand. Det finns främst gott om olika hotell och vandrarhem. Du kan även välja att bo på mindre herrgårdar.

Jag brukar personligen rekommendera att använda Airbnb. De har konkurrenskraftiga priser och du kan välja att hyra ett eget boende eller hyra ett rum av någon.

Läs gärna användarrecensioner hos värdarna. I bästa fall kan du hyra ett rum eller lägenhet av en hjälpsam lokalbo. Denne kan sedan ge dig ett lokalt perspektiv gällande sevärdheter och smultronställen.

Saker att göra och sevärdheter

Ponta de São Lourenço

Den här fantastiskt vackra klippväggen ligger på de östra delarna av Madeira. Stora delar av klippan är rödfärgad, vilket är ett tecken på den vulkan som en gång var aktiv på ön.

Platsen är sedan 30 år tillbaka ett naturreservat. De lokala myndigheterna vill skydda platsen och dess fauna.

Den högsta punkten heter Pico do Furado. Du kan ta dig dit till fots. Faktum är att hela området utforskas på bästa sätt genom vandring. Glöm inte att ta med dig ett par solida terrängskor. Du kommer få användning av dessa skor på flera ställen.

Du kan givetvis också ta dig hit om du reser med barn. Det är absolut inget krav att ge sig iväg på en ambitiös vandring i närområdet.

Utforska Funchal

Funchal är en vacker stad med cirka 110 000 invånare. Platsen är en av de mest välbesökta städerna i hela Portugal. Det finns en hel del aktiviteter som passar ensamresenärer såväl som barnfamiljer.

En populär aktivitet är den linbana som kan ta dig upp till de närliggande bergen. Turen tar cirka 15 minuter, och du kan se stora delar av regionen från toppen. Linbanan tar dig till en mindre by som heter Monte.

På en annan del av de närliggande bergen finner du en botanisk trädgård som byggdes för cirka 150 år sedan. Trädgården ligger med uppsikt över stora delar av staden, vilket gör den ännu vackrare. Trädgården heter Jardim Botânico da Madeira.

Ni kan ta en toboggan nedför berget. Det är en slags släde på hjul. Släden styrs av två personer. Det är med andra ord lite som att hyra en taxi. Perfekt för den som vill ha lite äventyr i vardagen 🙂

Det finns en del stränder kring staden. Dessa stränder karaktäriseras däremot inte av vit sand. Det går dock alldeles utmärkt att ta sig ett dopp och svalka sig från värmen.

Curral das Freiras

Det är definitivt en god idé att ta en dagstur till Curral das Freiras. Det är en mindre by med 2000 innevånare som ligger i en dal eller bergsklyfta. Byn har ett arkeologiskt arv som sträcker sig flera hundra år bakåt i tiden.

Detta är minst sagt en häftig plats. Tilläggas bör att man först på senare år har byggt en säker väg från Funchal till Curral das Freiras. Under en lång tidsperiod fanns det nämligen ingen säker väg till den här dalen.

Här odlar man bland annat druvor som används till den lokala vinproduktionen. Om du är intresserad av vin kan du gå på en vinprovning. Du kan även få mer insikt i hur man producerar vinet.

Pico Ruivo

Pico Ruivo är öns högsta punkt. Toppen sträcker sig 1,861 meter över havet. Utkiksplatsen på toppen är något utöver det vanliga. Det är populärt att vandra hela vägen upp till utkiksplatsen.

Det finns olika vägar uppför berget. Det finns även olika guider som erbjuder sig att ta dig till toppen. Den vanligaste vandringsleden tar cirka 3 timmar.

Vädret har en tendens av att ändras snabbt och drastiskt. Detta kan utgöra en eventuell säkerhetsrisk för dig som vill vandra till toppen. En erfaren guide ska dock kunna göra vandringen till en säker och rolig upplevelse.

Jardim Tropical de Monte

Jardim Tropical de Monte erbjuder flera scenografiska platser. Detta är nämligen en enorm trädgård med en stor diversifiering. Du kommer definitivt kunna ta vackra semesterbilder på den här platsen.

Den här trädgården är belägen med en fin uppsikt över stora delar av regionen. Det finns också ett museum i nära anslutning till platsen.

Tilläggas bör att den här trädgården är säsongsbaserad gällande vad man kan se. Klimatet varierar nämligen på en årsbasis, även om det aldrig blir särskilt kallt. Trädgården ska vara bäst att besöka på vårkanten.

Du kan läsa mer om den här platsen på Googles användarrecensioner. Det finns nästan 8000 recensioner och de allra flesta har givit platsen 5 stjärnor.

Kolla på valar och delfiner

Det finns goda möjligheter till att se både valar och delfiner. Du kan dessutom ha turen att få se flera olika arter av dessa djur. En del arter passerar dock endast under vissa årstider.

Det finns turistföretag som har specialiserat sig inom den här aktiviteten. De vet i vilka områden och när man kan se dessa djur. En del företag erbjuder båtturer för detta. Andra erbjuder att kolla från vissa stränder.

Klimat och väder

Det är inte helt enkelt att kategorisera klimatet. Det finns nämligen ett antal olika faktorer som påverkar temperaturen. Golfströmmen är en anledning till att klimatet är relativt milt året runt.

Snöfall är vanligt på bergen. Det faller dock sällan snö nere i städerna eller vid de andra turistdestinationerna.

Du kan förlägga din semester här under årets samtliga månader. Dagstemperaturen är som lägst 16.7 grader Celsius i januari.

Den lokala väderstationen har kunnat konstatera att medeltemperaturen utslaget över ett helt år ligger på 19.6 grader Celsius. Detta grundar sig i data som sträcker sig över en tidsperiod på 30 år.

Regnfall är mest förekommande mellan oktober och april.

Historia

Upptäckt

Det finns bevis på att ögruppen upptäcktes för flera hundra år sedan. Genom arkeologiska utgrävningar har man delvis kunnat bevisa att vikingarna besökte ögruppen under 900-talet.

Det finns även indikationer på att britterna har besökt ögruppen mellan 1000- och 1400-talet. Detta inkluderar bland annat ett större skepp som drogs till Madeiras stränder till följd av en hård storm.

Portugiserna kom slutligen att kolonisera ögruppen i början av 1400-talet. Det fanns ingen ursprungsbefolkning. Dagens befolkning är därför av portugisisk etnicitet. Dessa portugiser har dock utvecklat en egen kultur som delvis skiljer sig från den i moderlandet. 

Man beslutade sig tidigt för att odla mat i den fertila marken. Detta bidrog bland annat till teknologiska framgångar gällande hur man odlar på bästa sätt.

De första kolonisatörerna fortsatte med att producera socker. Man sålde sedan sockret till andra europeiska länder. Ön kom dessutom att gå förbi Cypern gällande mängden producerat socker på en årsbasis.

Tyvärr använde man sig av slavar för att upprätthålla en hög produktionsnivå. Under 1600-talet var 10% av befolkningen slavar från Afrika.

Så småningom kom matodlingen att stagnera. Detta beror bland annat på att Portugal hade flera kolonier, där man kunde odla på ett billigare sätt. En sådan koloni var Brasilien.

Vinodlingen kom sedermera att ta över som den största exportprodukten. Vinodlingen är fortfarande en viktig samhällsnäring och man har utvecklat egna metoder genom årens lopp.

Under 1800-talet kom ögruppen att delvis ockuperas av Storbritannien.

Första världskriget

Under första världskriget sänkte en tysk u-båt tre portugisiska skepp i nära anslutning till Öarna.

Huvudstaden Funchal kom också under beskjutning. Man besvarade dock elden och lyckades driva motståndet till reträtt. Under första världskriget kom Funchal att återigen beskjutas av två tyska u-båtar. Detta resulterade bland annat i tre dödsfall.

Efter kriget placerades den sista kejsaren av Österrike-Ungern i exil på Madeira. Den isolerade platsen valdes av de allierade som ville kunna vakta kejsaren utan några externa attacker.

Kejsaren kom så småningom att dö till följd av naturliga orsaker. Han begravdes i en kyrka i den lilla byn Monte.

Avslutande ord

De allra flesta turisterna som reser till Madeira kommer från den Europeiska unionen. Skandinaver tillsammans med britter och tyskar är de största turistgrupperna som kommer till ön.

Enligt Wikipedia ska de mest populära resemånaderna vara mars och april. De olika boendealternativen är som mest bokade under dessa månader.

Madeira tar emot stora bidrag från den Europeiska unionen varje år. De har länge haft problem med budgetunderskott och Portugal har vidtagit åtgärder för att förbättra den dåliga ekonomin.

Stora satsningar har bland annat gjorts på förnybar energi. Man beräknar att all energi ska komma från förnybara källor i slutet av 2020.

I den här artikeln har jag listat ett antal viktiga faktorer inför din resa. Du får gärna ställa eventuella frågor i kommentatorsfältet. Jag svarar så snart jag kan.

Lägg till kommentar