Resa till Chile – Tips, visum och säkerhet

resa-till-chile

Chile rankas ständigt som det säkraste landet i hela Sydamerika. Du kan resa hit på egen hand såväl som med barn. Vädret är i regel som bäst mellan december och januari. Detta varierar dock med anledning av att det finns olika klimatzoner.

karta-chile
Karta lånad från Google Maps

Visum

Du behöver inte lägga någon energi på att ansöka om ett visum. Som svensk medborgare får du nämligen ett gratis turistkort när du anländer till landet.

Detta visum räcker i 90 dagar. Tänk på att förvara ditt turistkort på en säker plats. Du behöver visa upp kortet när du lämnar landet.

Torres del Paine.
 • Det finns goda möjligheter till att stanna längre än 90 dagar. Du bör dock ha ett syfte med en längre vistelse, vilket bland annat kan motsvaras av studier. Du kan besöka deras officiella immigrationshemsida för mer information.
Är du född i Chile eller har du släktband till landet? I det här fallet kan du behöva vidta lite fler åtgärder inför din resa.
Det finns bland annat strikta regler för in- och utresa för minderåriga barn. Jag rekommenderar att du konsulterar med den svenska ambassaden för att förhindra eventuella problem.

Tips och saker att tänka på inför din resa

Ökenområdet Atacama.
Säkerhetssituationen är mycket stabil i stora delar av landet. Du kommer inte behöva vidta fler säkerhetsåtgärder än du gör hemma i Sverige
 • Tilläggas bör att detta är rätt ovanligt för länder i Sydamerika. Många turister verkar bekymra sig över säkerhetsfrågor baserat på uppfattningar om den tidigare militärdiktaturen med Pinochet.
 • De största farorna kommer från modernatur. Undervattensvågor och dylikt är vanligt på många ställen längs den långa kustremsan. Det finns dessutom en risk för jordbävningar och översvämningar.
Santiago
 • Slutligen bör det tilläggas att det finns många gatuhundar. En stor del av dessa hundar bär dessvärre på sjukdomar. Du kan ge mat till gatuhundar. Det är däremot inte en god idé att klappa dessa hundar.
 • Den inhemska valutan är Chilensk Peso (CLP). Du får i skrivande stund betala SEK 100 för CLP 8400. Valutans höga belopp kan vara lite förvirrande i början av din semester. Det kan därför vara bra att ha en mobil nära till hands när du ska räkna ut priser.
Påskön har en hel del häftiga statyer.
 • Priserna är generellt sett lägre än hemma i Sverige. Ur ett sydamerikanskt perspektiv är det emellertid rätt dyrt. Mat, dryck och boende är nästan alltid billigare än i Sverige. Nedan följer ett antal exempel:
 1. En Mcdonalds-Meny kostar cirka 48 kronor.
 2. En middag på en restaurang kostar cirka 130 kronor inklusive dryck.
 3. Du kan bo på hotell med god standard för mellan SEK 500 och SEK 1000 per natt för två personer.
 • Comodoro Arturo Merino Benítez är med en bred marginal den största flygplatsen i Chile. Flygplatsen är belägen cirka 15 km från huvudstaden Santiago. Du kommer med allra största sannolikhet landa här.
 • Den inhemska infrastrukturen är av mycket god kvalitet. Det finns exempelvis motorvägar till alla de olika regionerna bortsett från den allra sydligaste delen.

När och hur ska jag resa?

Glaciär vid Anderna.

Detta beror på vilken region du ska besöka. Som jag tidigare har nämnt mäter landet hela 4,270 km. Detta gör att det finns olika klimatzoner. Det finns varma ökenområden samt bergsområden som nästan alltid karaktäriseras av kyla och snö.

Låt oss ta en stad som exempel för att hjälpa dig att bestämma månad:

Santiago (huvudstad och största stad): Sommaren brukar vara mellan oktober och mars. Januari brukar vara varmast. Det är inte ovanligt att dagstemperaturen överstiger 30 grader Celsius i januari.

Det är dock viktigt att tillägga att temperaturen nästan alltid går ner under nattetid. Du behöver därför inte ha luftkonditionering på ditt boende.

Mellan maj och september är det kallt, även med en svensk måttstock. Kallast är det i juli med en dagstemperatur på 7 grader Celsius.

Du kan hitta relativt billiga flygresor till Santiago. Du kan bland annat flyga med Iberia och LATAM. Dessa flygbolag har rätt god standard. Du kan även flyga med Air Europa. Detta är ett lågprisbolag, standarden är därför att jämföra med Ryanair.

Om du är flexibel med dina datum kan du flyga för mellan SEK 6000 och SEK 7000 (inkluderat incheckat bagage). Jag har själv bokat flyg för det här priset T/R mellan januari och februari.

Det går dock inga direktflyg från Sverige. Du får räkna med minst en mellanlandning, ofta i Madrid. Personligen flög jag från Madrid. Tilläggas bör dock att jag startade min resa i Amsterdam.

Det går att hitta billigt boende med Airbnb. Priserna varierar dock beroende på säsong. Högsäsongen för turister sker under den svenska vintern.

Du kan hyra en lägenhet med god standard under högsäsongen för mellan SEK 500 och SEK 1000 per natt. Att endast hyra ett rum kostar inte mer än SEK 200 per natt.

Santiago

Costanera Center.

Santiago är en mycket vacker stad som ligger omgärdad av berg. Staden har cirka 5 miljoner invånare. Det finns en hel del saker att göra här. Du kan definitivt spendera en vecka eller mer i den här staden.

 • Costanera Center är ett riktigt läckert område som representerar det moderna Santiago. Här finner du bland annat Sydamerikas högsta byggnad (Torre Constanera) och Sydamerikas största shoppingcenter (Mall Costanera Center). Runt området finns det dessutom fyra andra skyskrapor och grönområden. Om du kommer hit för att besöka shoppingcentret kan du dock inte räkna med att göra några klipp. Priserna är generellt sett minst lika höga som hemma i Sverige.
 • Du bör planera för att besöka San Crisóbal-kullen. Du kan gå upp för kullen eller ta linbanan. Från toppen har du milslång utsikt över stora delar av innerstaden. På toppen finner du dessutom restauranger och en del annan kommers.
 • Plaza de Armas är ett torg med många anrika byggnader. Dessa byggnader inkluderar bland annat en väldigt vacker katedral, det gamla postkontoret och regeringsbyggnader. Du kan ta en guidad tur genom torget för att lära dig mer om landets historia.
 • Mercado Central de Santiago är en marknad som främst säljer mat. Marknaden ligger i en byggnad som färdigställdes 1864. Om du hyr en egen lägenhet kan du komma hit för att köpa med dig färska råvaror. Om du istället bor på hotell kan du gå hit för att prova någon av restaurangerna.

Detta är endast en kort presentation av saker att göra och sevärdheter. Tilläggas bör att den här staden passar utmärkt för dig som gillar vandring. Santiago ligger som sagt omgärdad av en fantastisk natur (bergskedjan Anderna ligger alldeles i närheten) och grönområden.

Valparaiso

Valparaiso ligger cirka 12 mil från Santiago. Den här kuststaden lockar miljontals turister varje år. Valparaisos storstadsområde har cirka 930 000 invånare.

 • Renaca beach är en mysig liten strand. Stranden ligger en bit från biltrafiken, vilket gör att du istället kan njuta av ljudet från havets vågor. Du bör definitivt prova på surfing när du är här. Vattnet är nästan alltid vågigt. Det enda negativa är att själva vattentemperaturen i princip aldrig är särskilt hög.
 • En del av Valparaisos hamnområde har blivit invalt som världsarv av UNESCO. Den här delen av hamnen inkluderar bland annat en rad olika färgglada byggnader som uppfördes på 1800-talet. Tilläggas bör att dessa byggnader förblev orörda när staden senare kommersialiserades med industriverksamhet. 
 • Plaza Sotomayor ligger i stadens hjärta. Här finner du en rad fina byggnader och kommers. Du bör definitivt besöka det här torget om du gillar skaldjur eller färsk fisk. Det finns nämligen många bra restauranger som erbjuder färsk fisk året runt.
 • Viña del Mar Botanical Garden är en perfekt plats för dig som vill ta det lugnt och vara nära naturen. Det här naturreservatet har ett brett utbud av sevärdheter. Det finns bland annat exotiska växter, mindre vattenfall och en grotta. Du kan ta med dig en egen matsäck och avnjuta den i parken. Detta är definitivt en plats att besöka för dig som reser med barn.

Klimatet i Valparaiso definieras officiellt som ett ”väldigt milt medelhavsklimat”. Det blir aldrig särskilt varmt och aldrig särskilt kallt. Den varmaste månaden är januari med en medeltemperatur på cirka 18 grader Celsius.  Den kallaste månaden är juli med en medeltemperatur på 11.4 grader Celsius.

Temperaturen på nätterna faller nästan alltid med flera grader både under sommar och vinter.

Concepción

Concepción ligger cirka 50 mil söder om Santiago. Dess storstadsområde har cirka 950 000 invånare. Concepcións klimat är milt året runt. Det blir sällan över 30 grader varmt, samtidigt som det lika sällan blir minusgrader. Nästan allt regn faller mellan maj och oktober.

Den varmaste månaden är januari med en medeltemperatur på 16.5 grader Celsius. Den kallaste månaden är juli med en medeltemperatur på 8.8 grader Celsius.

 • Plaza de la Independencia är lite av stadens hjärta. Här finner du fina byggnader, restauranger och butiker. Det finns även monument som illustrerar landets självständighet från Spanien. Många turister som kommer hit väljer att gå guidade turer. Slutligen bör det tilläggas att det finns en rad olika hotell i närområdet.
 • Parque Ecuador är en välbesökt park som ligger alldeles utanför innerstaden. Här finner du ett stort naturområde som inte är helt olikt de botaniska trädgårdar som finns i Sverige. Lokalbefolkningen kommer ofta hit under helgerna för att ta det lugnt med familjen.

Resa runt i Chile på egen hand

Du kan definitivt resa runt i landet på egen hand. Många turister hyr en bil när de anländer till huvudstaden. Många biluthyrningsföretag erbjuder dessutom möjligheten till att lämna tillbaka bilen i en annan stad. Landets motorvägar är i regel i väldigt bra skick. Många vägar har 4 filer. Tilläggas bör dock att de flesta stora motorvägarna tillämpar tullar.

Du kommer definitivt få ta del av en fantastisk natur om du väljer att hyra en bil. En del vägar kommer ta dig genom en lång öken. Vägarna kommer dessutom ta dig mellan olika klimatzoner. Tänk därför på att ta med dig kläder som passar olika årstider. Om du vill ha värme bör du ta dig norrut. Städerna vid gränsen mot Peru är kända för att ha ett varmare klimat. Tilläggas bör att många vinregioner ligger i norra Chile.

Historia

Fornlämningar vittar om att landet var befolkat redan för mer än 18 000 år sedan. Större bosättningar började sprida ut sig över de olika regionerna för 10 000 år sedan. Inkafolket och Mapuchefolket är betraktade som ursprungsbefolkningar.

Dessa två folkslag utkämpade flera krig mot varandra. Dessa stridigheter pågick i flera år. Under det tidiga 1500-talet började spanjorerna kolonisera de olika regionerna. Spanjorerna var främst ute efter guld. Ursprungsbefolkningen försökte fly undan kolonisatörerna. Man brände bland annat matodlingar för att beröva kolonisatörerna på välbehövliga förnödenheter.

Spanjorerna skiftade så småningom fokus. De lyckades inte hitta särskilt mycket guld. De bestämde sig istället för att försöka erövra Chile baserat på de gynnsamma förhållandena för jordbruk. Lokalbefolkningen gjorde kraftigt motstånd och det tog flera år för européerna att erövra landet.

Flera bosättningar fortsatte att göra revolter även efter att spanjorerna hade lyckats erövra majoriteten av alla regionerna. Chiles självständighet från européerna inföll i mitten av 1800-talet. Det nya landet hade dock stora problem med att åstadkomma politisk stabilitet. Socialismen vann tidigt mark i landet. Den här politiska inriktningen pågick i flera år.

Landet är förmodligen mest känt för det hårda styret av Augosto Pinochet. Han styrde landet med järnhand mellan 1973 och 1990. Under den här perioden flydde flera chilenare landet. Många politiska motståndare blev avrättade av den militärdiktatur som skapade politisk instabilitet.

Diktaturen föll 1990. Tiden därefter har i regel präglats av politisk stabilitet. Ekonomin har återhämtat sig sedan tiden med sanktioner. De folkvalda politikerna har skapat ett land med välfärd och stabila samhällsinstitutioner. 

Sammanfattning

I nutid har vi kunnat läsa om protester till följd av ett folkligt missnöje gällande rikedomsgapet. Detta är förmodligen Chiles största utmaning inför framtiden. En större del av befolkningen måste få ta del av den starka ekonomin. Slutligen bör det tilläggas att turister förmodligen inte kommer lida av dessa protester. Detta är främst en fråga för lokalbefolkningen.

Som turist kan du njuta av det här landets stora diversifiering. Du kan spendera hela din vistelse i Santiago eller besöka de olika regionerna. Du kan bland annat besöka de olika vinregionerna. Vandring är en annan populär aktivitet som lockar tusentals turister varje år. Du kan i vilket fall se fram emot en trygg semestervistelse.

Lägg till kommentar