Resa till Sri Lanka – Priser, fakta och tips

resa-till-sri-lanka
karta-sri-lanka

Visum

 • Du måste ha ett visum för att få vistas i landet. Ansökningsprocessen är dock enkel. Landets regering tillämpar nämligen elektroniska visum som du ansöker om på nätet.
 • Den officiella hemsidan för visumansökningar finner du här. Ansökningen är helt kostnadsfri.
 • Ansökningen bör göras 30 till 45 dagar innan din avresa. Du behöver uppge en rad olika personuppgifter när du skickar in din ansökan. Det viktigaste är dock ditt passnummer. Passnumret i din ansökan måste överensstämma med det nummer som du fysiskt visar upp vid inresan. Ha detta i åtanke ifall du skulle hinna byta pass innan du åker.
 • Svenska medborgare får visum som omfattar vistelser under 30 dagar.
 • Ditt pass skall vara giltigt minst 6 månader efter att du lämnar landet. Detta betyder att ditt pass ska vara giltigt i minst 7 månader om du avser att stanna 1 en månad.

Viktiga fakta i punktform

 • Landets största flygplats heter Bandaranaike International Airport. Nästan alla internationella turister landar på den här flygplatsen som är belägen 3 mil från huvudstaden Colombo.
 • Charterresenärer bör räkna med en flygtid på 11 till 12 timmar oavsett om man flyger från Stockholm eller Köpenhamn. Om du flyger reguljärt får du ofta räkna med längre flygtid.   
 • Den lokala valutan heter Lankesisk rupee (LRK). Du får i skrivande stund betala 100 svenska kronor för 1900 LRK. Som du märker präglas deras valuta av höga belopp. Det kan därför vara lite svårt att få grepp om valutan i början av semestern.
 • Sri Lanka är i regel säkert att besöka som turist. Turistområdena och charterhotellen kan definitivt betraktas som säkra. Lokalbefolkningen beskrivs nästan alltid som mycket vänliga och hjälpsamma.
 • Det bör dock nämnas att landet hade ett inbördeskrig som varade tills 2009. Det förekommer fortfarande terrordåd i vissa delar av landet. Du kan hålla koll på UD inför din avresa för att läsa om eventuella rekommendationer.
Du har goda chanser att få syn på exotiska djur när du färdas genom landsbygden.
 • Det är en god idé att åka tåg om du vill resa runt i landet. Tågen är både säkra och relativt rena. Utsikten från vagnarna är scenografisk under stora delar av tågresorna. ’
 • Vägtrafiken beskrivs ofta som väldigt farlig. Det är vanligt med förare som kör trots att de har druckit alkohol. Vägarna är i regel inte heller i särskilt gott skick.
 • Oavsett om du åker tåg eller bil kommer du få dras med långa väntetider. Detta beror på flera olika faktorer. Det blir exempelvis ofta stopp i trafiken och tågen går inte alltid på utsatt tid.
 • Det finns en rad olika platser i landet som är invalda som världsarv av UNESCO. Detta inkluderar bland annat de forntida städerna Anuradhapura och Poḷonnaruwa.

Priser

Det finns gott om lyxiga boendealternativ.

Priserna är definitivt lägre än hemma i Sverige. Det är dock inte så billigt så man kan tro att det är. Nedan följer att antal indikationer på vad saker kostar.

 1. En McDonaldsmeny kostar cirka 42 svenska kronor.
 2. En middag på en restaurang i hotellområdena kostar cirka 130 kronor exklusive dryck.
 3. En öl på ett hotell kostar cirka 30 svenska kronor. Inhemska ölsorter brukar vara billigare.
 4. Du kan äta en middag för endast 10 kronor. Det finns en rad olika gatukök som erbjuder dessa måltider. Detta är dock inte att föredra om du har en mage som är van med svensk mat.
 5. Det är mycket billigt att åka tåg. En biljett kostar inte mer än 30 till 40 svenska kronor. Om du betalar cirka 100 kronor kan du åka i första klass. Priserna varierar lite beroende på hur långt du ska åka.

Priserna i största allmänhet varierar med en rätt bred marginal. Du kan både äta och dricka för en väldigt billig slant. Detta är dock inte att rekommendera med tanke på att du kan bli sjuk.

Det bör även tilläggas att priserna nästan alltid är förhandlingsbara. Du bör inte betala första bästa priset om du exempelvis handlar kläder.

Charter eller Reguljärt?

Alla de stora svenska charterbolagen erbjuder paketresor. De erbjuder dessutom resor till en rad olika platser i landet. Majoriteten av dessa platser kommer att presenteras i den här artikeln. Vad kostar charter?

Priserna börjar från cirka SEK 9000 för 9 dagar och 7 nätter. Dessa paketresor inkluderar ofta frukost. Om du vill ha all-inclusive får du i regel lägga på några tusenlappar.

Du bör räkna med att betala över SEK 10 000 per person, oavsett vilket charterpaket du väljer.

Nästan alla charterdestinationer finns på västkusten.

När bör du resa till Sri Lanka? Om du vill besöka de västra och södra delarna av landet bör du åka mellan december och mars. Östkusten har bättre väder mellan maj och september. Du kan med andra ord besöka landet under den svenska sommaren. Du bör dock i dessa fall rikta in dig på östkusten.

Klimatet är nästan alltid bra. Det är monsunregnen som man vill undvika. Om du håller dig till de månader som jag har angivit ovan bör du kunna undvika regnperioderna.

Tilläggas bör dock att regnperioderna inte är lika kraftfulla som de kan vara på andra håll i Asien.

Du kan hitta reguljära flygturer för mellan SEK 5000 och SEK 6000 t/r. Du bör dock vara flexibel med dina datum för att lyckas få så pass billiga priser. Dessa flygrutter inkluderar minst en mellanlandning. Den totala flygtiden brukar hamna på 15 timmar.

Om du betalar mellan SEK 6000 och SEK 7500 kan du reducera flygtiden till 12 timmar.

Städer och platser att besöka

Bentota

Bentota är en mysig liten stad med cirka 30 000 invånare. Staden erbjuder många scenografiska platser. Detta är en perfekt destination för dig som vill ta det lugnt och utforska naturen i lugn och ro. Bentota är en populär turistdestination. Staden har dessutom ett urval av lyxhotell.

Det finns två större stränder som heter Ventura Beach och Moragalla Beach. Här kan du prova på olika vattenaktiviteter eller bara ta det lugnt.

Det är nästan ett måste att besöka Kande Vihara när du är i Bentota. Det är ett buddhistiskt tempel som är känt världen över. Själva templet ligger på en kulle och det byggdes för cirka 300 år sedan. I anslutning till templet finns det bland annat en staty av Buddha. Statyn är cirka 50 meter hög.

Galle

Galle ligger i de södra delarna av landet. Staden har knappt 100 000 invånare. Det finns flera sevärdheter, som bland annat inkluderar den fina hamnen, havsmuséet och Saint Marys katedral. Tyvärr föll staden offer för 2004 års tsunami. Flera tusen människor fick sätta livet till och vågen skapade stora skador på infrastrukturen.

Fortet i Galle beskrivs som en av de bästa sevärdheterna. Fortet är belägen i en mysig stadsdel som har utsikt över havet. Byggnaden är välbevarad trots att konstruktionen ägde rum för flera hundra år sedan. Runt fortet finner du bland annat klädbutiker och dylikt.

Det maritima muséet är en annan sevärdhet som lockar många besökare. Här har man lyckats bevara artefakter som påminner om livet till havs. Sri Lanka bär på en lång historia av sjöfart och stora delar av lokalbefolkningen har använt havet som deras leverbörd under flera tusen år.

Två av Galles mest populära stränder heter Jungle Beach och Unawatuna Beach. Jungle Beach är belägen runt en stor grön djungel. Strandremsan är dock inte särskilt stor. Detta vägs emellertid upp av den scenografiska platsen. Du kommer definitivt kunna ta häftiga semesterkort från den här stranden.

Hikkaduwa

Hikkaduwa är en populär turistdestination för barnfamiljer såväl som ensamresenärer. Staden har cirka 100 000 invånare och är belägen på den västra delen av ön.

Två av Hikkaduwas stränder heter Narigama Beach och Hikkaduwa Beach. Båda stränderna har goda recensioner på en rad olika rankingsidor.

Det finns flera populära vattenaktiviteter i nära anslutning till stadens stränder. Detta inkluderar bland annat dykning, surfing och snorkling. Det finns en hel del att se under vattnet. En bit norr om staden finns bland annat ett korallrev. Om du vill hålla dig på land kan du istället slappna av på de härliga stränderna.

Djurlivet på ön är enormt diversifierat. Det finns därmed goda chanser till att se en rad olika djur. I Hikkaduwa finns det exempelvis en ranch med en lokal art av sköldpaddor. Den här ranchen är ett så kallat ”rescue center” som har räddat sköldpaddor från diverse olika faror.

Hikkaduwa drabbades svårt av 2004 års stora tsunami. Man estimerar att 1700 av stadens invånare miste livet. Det finns en minnesplats som kan lära dig mer om den här katastrofen. Minnesplatsen innefattar bland annat bilder som visar de stora skadorna på staden.

Slutligen bör det tilläggas att Hikkaduwa har en anknytning till den tåglinje som bland annat kan ta dig till Colombo.

Negombo

Negombo har cirka 140 000 invånare. Staden är känd för sina fina sandstränder och sin gamla fiskeindustri. Negombo har många katolska kyrkor. Majoriteten av dessa kyrkor finns kvar sedan kolonialtiden. Tilläggas bör dock att delar av lokalbefolkningen fortfarande följer kristendomen.

Negombos stränder är riktigt härliga. Strandremsan är lång och det är relativt enkelt att hitta platser där du kan vara ensam.

Det finns många fina byggnader från kolonialtiden. Detta inkluderar bland annat det holländska fortet och Saint Marys kyrka. En bit utanför Negombo finns det ett mycket fint Buddhistiskt tempel som heter Kelaniya. Turister är välkomna att gå in i templet. Byggnadens interiör bjuder bland annat på fina målningar. Du kan dessutom stanna här för att meditera en stund.

Colombo

Colombo är huvudstaden. Du kommer som vi redan har nämnt med stor sannolikhet att landa här. Om du reser reguljärt eller på egen hand kan du spendera en dag eller två i Colombo. I regel brukar man dock inte rekommendera längre vistelser i huvudstaden. Landets charm finns enligt de allra flesta i de mindre orterna längs kusten.

Staden har cirka en halv miljon invånare. Det bor dock hela 6 miljoner i det man kallar för storstadsområdet.

Viharamahadevi Park är lite av en oas i Colombo. Det är en stor park som präglas av grönområden. Stadens invånare kommer hit för att träna och ta det lugnt. Här finns det bland annat en restaurang och lite mindre matstånd. Parken är mycket ren och välskött.

Gangaramaya är ett stort buddhisttempel som bär på en lång historia. Här finner du bland annat flera statyer av olika frontfigurer inom den buddhistiska religionen. Här finns det också ett museum. Du får därmed möjligheten till att lära dig mer om landets kultur. Många av landets buddhister vill besöka den här platsen minst en gång under deras livstid.

Colombo erbjuder i övrigt en hel del sevärdheter i form av gamla koloniala byggnader och kyrkor. Det finns även en del etablissemang som är mer anpassade för västerländska turister. Detta inkluderar bland annat casinon och barer.

Saker att tänka på

 • Priserna är i regel betydligt lägre än hemma. Priserna tenderar dock att vara högre än i andra länder i Sydostasien, exempelvis Thailand. Detta gäller främst för boende.
 • Användningen av det engelska språket är utbredd. Du kan nästan alltid kommunicera på engelska i storstäderna. Detta gäller dock inte alltid för landsbygden.
 • Det är inte tillåtet att sola topless någonstans i landet.
 • Tidsmässigt ligger Sri Lanka 4,5 timmar efter Sverige under vintertid. Tidszonen är densamma oavsett var på ön du befinner dig.
 • Många turistmagasin tror att Sri Lankas turism kommer öka explosionsartat inom de närmaste åren. Landet tar dock fortfarande emot begränsat med turister i jämförelse med exempelvis Thailand. Det kan därför vara en bra idé att planera för ett besök inom en snar framtid.
 • Turister spenderar sällan en längre tid i huvudstaden Colombo. Den största anledningen till detta är förmodligen att man hellre vill spendera tid vid stranden och utforska naturen. Colombo är dock en häftig stad som har en del att erbjuda, inte minst vad gäller historia.
 • Det finns en stor diversifiering av olika djur på ön. Du kan exempelvis se elefanter, apor och ormar. Det finns safariturer som erbjuder goda chanser till att få syn på elefanter. Detta kan vara en lämplig aktivitet både för den som reser på egen hand och den som reser med barn.
 • Det är lämpligt att titta på elefanter i det vilda. En del elefanter lever nämligen i fångenskap. Det är nästan aldrig en god idé att titta på djur som lever i fångenskap. Djur hör hemma i deras naturliga element även om de får bra vård i fångenskap.
 • Slutligen kan det tilläggas att det också finns krokodiler. Dessa vill du nog med en stor sannolikhet undvika så mycket som möjligt 😊

Klimat och väder

Vi har redan beskrivit den bästa årstiden för att besöka landet. Detta varierar beroende på vilken del av ön som du vill besöka.

Det blir som sagt aldrig särskilt kallt i någon region. Klimatet är tropiskt och temperaturen ligger nästan alltid över 20 grader Celsius. Det är som sagt regnperioderna som man i egenskap av turist vill undvika. Tilläggas bör att dessa regnperioder i regel är rätt milda. Du kan därför besöka västkusten eller de södra delarna även under den svenska sommaren.

Historia

Sri Lankas historia börjar för mer än 35 000 år sedan. Flera olika kungadömen styrde på ön under de första tusen åren. Närheten till Indien har också skapat nära relationer mellan de två länderna. Singaleser från Indien kom tidigt till ön. Flera singaleser kom även att bosätta sig i de olika regionerna.

De första spåren av Buddhismen kan dateras flera tusen år bakåt i tiden. Den religiösa identiteten har med åren bara blivit starkare. Tyvärr försökte de europeiska kolonisterna bryta den inhemska kulturen genom att bland annat införa kristendomen. Buddhismen överlevde dock hela koloniseringsperioden, även om en del av lokalbefolkningen konverterade till kristendomen.

Den europeiska kolonismen skapade många problem för landet. Koloniseringen påbörjades på 1500-talet av portugiserna. Under 1600-talet kom holländarna att ta över ön. De introducerade bland annat höga skatter för lokalbefolkningen.

Efter en kort tid av självständighet tog Storbritannien över kontrollen av landet. De utnyttjade bland annat lokalbefolkningen till att odla kaffe och te. Arbetet på fälten skedde under slavliknande former och många människor dog på grund av arbetsförhållanden.

I likhet med många andra koloniserade länder vann Sri Lanka sin självständighet i mitten av 1900-talet. Britterna hade dock skapat stora samhällsklyftor mellan ursprungsbefolkningen och Tamilerna. Tamilerna, som ursprungligen kommer från Indien, fick ledande samhällspositioner under kolonialperioden.

Detta ledde senare till ett inbördeskrig som varade i nästan 30 år. Tamilerna försökte skapa en självstyrande region i de norra delarna av landet. Mer än 80 000 dog till följd av de interna stridigheterna. Terroristattacker var vanliga under den här perioden och stora delar av lokalbefolkningen levde under skräckliknande former.

Majoritetsbefolkningen lyckades till slut pressa tillbaka Tamilerna och inta deras starkaste fästen. 2009 erkände sig Tamilerna besegrade och landet kunde inleda en period av fred.

Avslutande ord

Det är en god idé att vaccinera dig inför din resa till Sri Lanka. Du kan konsultera vårdguiden för mer information. I regel brukar man alltid rekommendera att vaccinera sig med Twinrix, d.v.s. vaccin mot Hepatit A och B.

Det är som sagt en bra idé att planera för ett besök inom en snar framtid. Många reseguider vittnar om att Sri Lanka inom en snar framtid kommer att bli en mycket populär turistdestination. Idag saknar stora delar av ön återkommande turister.

Du som har läst den här artikeln får gärna lämna en kommentar om du undrar över något. Du får även gärna lämna en kommentar om du finner felaktigheter i artikeln.

Lägg till kommentar