Check- och packlista inför din resa till USA

Inlägget innehåller annonslänkar.

Källa: Vagabond.

Den här artikeln listar matnyttig information inför din semester.

Det är alltid en bra idé att i första hand kontrollera att du har visum, fungerande betalkort samt försäkring.

Resehandlingar

Visum

Du måste ha ett godkänt visum för att komma in i landet. Man brukar generellt sett rekommendera att göra en ansökan minst 72 timmar före avresan.

Ansökningsuppgifterna måste överensstämma med ditt passnummer. Om du byter pass innan avresan måste du således uppdatera uppgifterna.

Betalkort och pass

Du är med all sannolikhet välmedveten om att du måste ha med dig ett pass. Men vet du när ditt pass går ut? Kontrollera datumet och se till att passet är i gott skick.

Samma gäller för ditt betalkort. Är kortet i gott skick samt har ett tillräckligt långt giltighetsdatum?

Du bör också kontrollera att du kan använda betalkortet utomlands. Detta brukar inte vara några problem. Vad som dock brukar vara ett problem är uttagsavgifterna.

När du är utomlands brukar du behöva betala 30 till 40 kronor i uttagsavgift. Du bör därför undvika småuttag.

Flyg och hotell

Du bör ha en bokad hemresebiljett samt ett bokat boende för den första natten. Detta är nämligen ett krav enligt reglerna för ESTA-visumet.

Ibland kontrollerar man dock inte detta vid den amerikanska passkontrollen. Jag har personligen aldrig blivit tillfrågad om detta.

Du bör dock kunna visa upp hemresebiljett och bokat boende för den första natten ifall de frågar om det.

Försäkring

Hemförsäkringen täcker nästan alltid utlandsresor. Många försäkringsbolag har kontaktnummer och dylikt som gäller för kunder som befinner sig utanför Sveriges gränser.

Ta reda på vad som gäller hos ditt försäkringsbolag. Ibland kan du få ett slags ID-kort som bör vara nära till hands om olyckan skulle vara framme.

Saknar du hemförsäkring bör du teckna en separat reseförsäkring.

Det är viktigt att du inte chansar när det gäller försäkring. Du vill inte stå oförsäkrad i ett land med en privatiserad sjukvård om något skulle hända.

Appen Resklar

Visste du att Utrikesdepartementet har en egen app? Den heter Resklar och ger dig snabb information om läget i landet som du besöker.

Utrikesdepartementet använder denna applikation för att kommunicera med svenskar. Detta blev minst sagt aktuellt under mars 2020 när flera svenskar befann sig utomlands samtidigt som flera länder stängde ner och gick in i karantän.

Förhoppningsvis ska du inte behöva använda denna app för krissituationer. Om något skulle hända kan det dock vara skönt att ha den nära tillhands.

Mobiltelefon

Kontrollera gärna på förhand om du kan ringa med ditt abonnemang i USA. Du bör också kontrollera priserna.

Tänk på att du alltid kan ha din mobil på flygplansläge om du endast vill använda WiFi på olika platser.

Mediciner

Använder du receptbelagda mediciner? Ta med dig ditt recept om du ämnar föra in läkemedel.

Körkort om du ska hyra bil

Jag har dessvärre inte hittat någon källa som bekräftar vilken typ av körkort du behöver. Många svenska hemsidor vittnar om att det räcker med ett svenskt körkort.

I dessa fall bör du också ha ditt pass med dig. Om du vill vara på den säkra sidan kan du ansöka om ett internationellt körkort.

Packlista

Adapter

Du bör ta med dig en adapter så du kan ladda mobil och dator redan första dagen. USA använder system A/B, vilket skiljer sig från den svenska standarden.

Uttag A

Du kan alltså ta med dig en adapter för A-uttag.

Uttag B

Du kan också ta med dig en adapter för B-uttag. Det bör dock tilläggas att du kan använda en A-adapter även för B-uttag.

Det enklaste är att köpa en multiadapter som fungerar alldeles utmärkt i USA.

Den kan du dessutom använda i många olika länder. Jag har använt min under flera år, både i Nord- och Sydamerika.

US-dollar

Det finns en utbredd användning av fysiska kontanter. Du bör därför försöka växla till dig lite dollar innan avresan.

I många svenska städer kan du ta ut US-dollar i dedikerade uttagsautomater. Växelkursen är i regel bra.

Tänk på att man ofta lämnar dricks när man äter på restaurang och dylikt. Det kan därför vara bra att alltid ha några dollar-sedlar (i en lägre valör) nära till hands.

En eller två uppsättningar kläder i handbagaget

Det är egentligen viktigast att du tar med dig extra underkläder. Ditt huvudbagage kan nämligen hamna på villovägar.  

I detta fall bör du ha med dig minst en uppsättning underkläder som du kan använda under första natten. Du kan givetvis sedan handla nya kläder om inte bagaget hinner komma fram.

Låt oss dock hoppas att du slipper ha en sådan otur 😊

Kartor

Det är alltid en bra idé att ta med en klassisk karta. Jag vet inte hur många gånger jag har försökt hitta en WiFi-anslutning för att kunna använda Google Maps.

Om du tar med dig en karta slipper du detta eviga letande. Du kommer kunna lokalisera dig genom att kolla efter vägskyltar och dylikt.

Det brukar också vara roligt att kolla på kartan på kvällarna för att se var man har varit 😊

Väg din väska

Sist men inte minst kan det vara bra att väga sin väska. Du har säkerligen en begränsning för hur många kilon du får checka in på flygplatsen.

Bara några enstaka kilos övervikt kan resultera i flera hundralappars extradebitering.

Jag brukar väga mig själv med väskan i famnen för att se hur mycket den väger.

Vad händer om bagaget försvinner?

Flygbolag kan ibland slarva bort ditt resebagage. Du får i dessa fall göra en anmälan om detta på flygplatsen. I vanliga fall brukar de hitta din väska inom några dagar.

Under denna tid behöver du i vilket fall köpa en del nya saker för att kunna njuta av semestern. En del försäkringsbolag står för denna kostnad. Jag råder dig ännu en gång till att kontrollera din försäkring för att se om du har rätt till denna typ av ersättning.

Jag vill också återigen poängtera vikten av att ta med lite extrakläder i handbagaget. Du kan försöka tänka på de saker du behöver om du skulle bli tvungen att leva utan ditt huvudbagage under några dagar.

Inresekontrollen

Säkerhetsrutinerna förändrades drastiskt efter 2001. Idag måste samtliga turister genomgå en identifikationsprocess. Detta inkluderar bland annat fingeravtryck och fototagning.

Personligen har jag rest in i landet 3 gånger. Jag har inte upplevt denna process som jobbig eller obekväm. Första gången fick jag inga frågor alls, personen som jobbade i passkontrollen ville endast prata om vardagliga saker. Han pratade bland annat om en artist som skulle uppträda i New York under helgen.

En annan gång skulle jag bara mellanlanda i New York för att sedan flyga vidare till Kanada. Denna gång fick jag lite fler frågor. De ville se min biljett till Kanada och de vill också veta om jag skulle passera genom USA på hemvägen. Det bör tilläggas att även mellanlandningar kräver ett ESTA-visum.

Tredje gången fick jag också lite fler frågor. De frågade exempelvis hur länge jag skulle stanna. De ville dock inte se min hemresebiljett. De verkade inte heller vilja se min bokningsbekräftelse från hotellet.

Mina erfarenheter om passkontrollen kan förmodligen ge dig lite insikt till hur det går till. Det finns visserligen lite värre historier när turister har blivit utfrågade i andra rum. I vanliga fall sker identifikationsprocessen i en stor sal med ett antal olika passkontroller.

Förmodligen kommer detta inte vara ett problem för dig. Du bör därför inte oroa dig över att de vill ställa en massa frågor eller dylikt. Du kan känna dig extra självsäker om du har med dig alla dokument som jag har listat i den här artikeln.

Prioritering

Hur många saker ska man egentligen ha med sig? Personligen fokuserar jag främst på betalkort, pass och visum. Jag försöker givetvis att ta med mig tillräckligt med kläder och hygienartiklar. Jag tenderar dock inte att prioritera saker som inte är ett måste att ha med sig i första hand.

Många resenärer har dock barn med sig. i dessa fall brukar man vilja ha med sig allt man kommer behöva under semestern. Detta är speciellt viktigt för den som ska resa till USA.

Som jag redan har nämnt tidigare i den här artikeln behöver man ha koll på sina resehandlingar samt visum för att komma in i landet. I den här artikeln har jag försökt ge ett antal matnyttiga råd. Det är enkelt att glömma att pass och dylikt kan vara på väg att gå ut.

Det kan också vara enkelt att glömma fysiska kopior på bokningsbekräftelser och dylikt. Jag vill därför betona vikten av att ta med sig det som är direkt nödvändigt för att komma in i landet. Hygienartiklar och kläder går alltid att köpa senare om man skulle glömma något.

Fakta om landet

USA är mycket större än Sverige till ytan och till befolkningsmängd. Delstaten Kalifornien är ungefär lika stort som hela Sverige till ytan. Det stora landet i väst har dessutom en befolkningsnivå som överstiger 320 miljoner människor.

Det finns med andra ord många delstater och städer att utforska. Många drömmer om att korsa hela landet från öst till väst. Detta är en lång roadtrip som kräver både planering och ekonomiska resurser.

Om du besöker landet för första gången kan det vara bra att fokusera på endast en stad eller mindre region. Det finns många stora städer som tar flera dagar att utforska. Två exempel är New York och Los Angeles.

New York och Los Angeles ligger dessvärre väldigt långt ifrån varandra. Det är därför svårt att besöka båda ställena under en och samma semesterresa.

Dessa destinationer tenderar dock att vara de mest populära hos svenskarna. Man kan flyga direkt till New York från Stockholm. Förut kunde man även flyga direkt från Los Angeles till Stockholm. Denna rutt har dock flyttats till Kastrup i Köpenhamn.

Som turist kan du dock nästan alltid hitta prisvärda flyg. Det kan däremot vara svårt att hitta resrutter som inkluderar få flygtimmar.  Du bör alltid kontrollera flygtiden innan du bokar. En lång flygtid kan innebära att du förlorar en dag plus att du drabbas av jetlag.

Om du planerar att vara borta länge kanske detta inte utgör ett särskilt stort problem. Samtidigt bör man inte underskatta vikten av att få en bra start på semestern. Det är inte roligt att komma fram om man är så trött att man knappt vet vart man är.

Sammanfattning

Jag har försökt att sammanfatta de saker och resehandlingar som du bör ta med dig. Det är alltid bra att kolla på en checklista innan man ska på semester. Packlistan kanske inte är lika viktig med tanke på att man ofta kan köpa hygienartiklar och kläder som man kanske har glömt hemma.

I grund och botten handlar det om att få en så bekväm semester som möjligt. Vistelsen borde vara ett tillfälle för att koppla av och upptäcka nya saker. Det går därför inte att förringa vikten av att packa smart.

Du som har läst den här artikeln får gärna lämna en kommentar om du undrar över något. Det är enkelt att glömma något när man skriver en sådan här artikel. Jag tror dock att jag har fått med det allra viktigaste.

Lägg till kommentar