Lista över de största städerna i Belgien

belgien-karta

1. Bryssel (1 miljon invånare)

Du kanske trodde att Bryssel är större?

Du har delvis rätt. I Bryssels storstadsområde bor det cirka 2.5 miljoner människor.

Bryssel är förmodligen mest känt för att vara ett centrum för EU-verksamhet. Här finner du flera viktiga institutioner inom den Europeiska unionen.

Befolkningen pratar främst franska. Befolkningen har dessutom goda kunskaper i engelska.

Turisterna kommer bland annat hit för att äta god mat på någon av Michelinrestaurangerna. Det finns också flera landmärken som har erkänts av UNESCO som världsarv.

Ett av dessa Världsarv är Grand-Place de Brussels. Det här torget andas historia och du bör ta dig hit minst en gång när du är på besök.

Bra-att-veta. Belgien har tre officiella språk; tyska, franska och nederländska. En inofficiell undersökning gällande modersmål visade följande resultat:
1. Nederländska (59%).
2. Franska (40%).
3.  Tyska (1%)

2. Antwerpen (520 000 invånare)

Antwerpen ligger i Flandern. Det bor cirka 1.2 miljoner människor i storstadsområdet.

Antwerpen har ett mycket viktigt hamnområde. Faktum är att hamnen är näst störst i Europa. Den är dessutom en av de 20 största hamnarna i världen.

I Antwerpen finner du många fina anrika byggnader. Centralstationen är ett mycket bra exempel på detta. När du vandrar runt här känns det nästan som att du befinner dig i en Harry Potter-film.

Stadskärnan och dess katedraler är också ett måste att besöka.  

Många människor blir förvånade över Antwerpens starka koppling till världens diamanthandel. Mer än 80% av världens diamanter passerar genom Antwerpen.

Du kanske frågar dig varför?

Sedan 1500-talet har man varit världsledande i att putsa, utforma och värdera diamanter. Tilläggas bör dock att den här typen av verksamhet har en stark kolonialistisk koppling.

Visste du att.. Belgien är det sjätte mest tätbefolkade landet i Europa. Det mest tätbefolkade landet är Monaco följt av Gibraltar och Malta.

3. Gent (260 000 invånare)

I Gent finner du många mysiga stråk. Faktum är att många byggnader bär på rötter från Medeltiden. Dessa byggnader är enormt välbevarade, speciellt den katedral som heter Saint Bavo Cathedral.

Många turister som kommer till Gent brukar spendera mycket tid i den gamla stadsdelen.

Det är också populärt att besöka det medeltida slottet Gravensteen. Slottet byggdes 1180 och genomgick en omfattande restaurering på 1800-talet.

Floden Leie som flyter genom delar av Gent skapar en mysig stämning. 

4. Charleroi (202 000)

Charleroi är en klassisk industristad som är belägen cirka 5 mil från Bryssel.

Innerstaden har flera vackra byggnader. Ett exempel är stadshuset. En del av stadshuset är inkluderat som världsarv av Unesco.

En annan vacker byggnad är Palais des Beaux-Arts.

Charleroi är den enda stora belgiska staden som saknar ett eget Universitet.

Fakta: Charleroi är belägen i regionen Vallonien. Du kanske har hört om de valloner som kom till Sverige på 1600-talet?

Vallonerna kom till Sverige för att arbeta. Cirka 1000 valloner stannade i Sverige permanent. Det finns fortfarande svenskar som har vallonbakgrund.

5. Liège (197 000)

Liège ligger vackert beläget. Floden Meuse flyter rakt igenom de centrala delarna och mindre kullar omgärdar orten.

Liège har historiskt sett utgjort ett mycket viktigt ekonomiskt center. Många turister kommer hit för att kolla på de gamla katedralerna.

Det finns dessutom ett vackert palats vid namn Prince-Bishops.

6. Schaerbeek (133 000)

Schaerbeek har en mångkulturell befolkning. Befolkningen pratar två språk, nederländska och franska.

Dessvärre präglas Shaerbeek av en del sociala problem. Det finns bland annat en arbetslöshet på cirka 22%.

7. Anderlecht (118 000)

Anderlecht bär på medeltida rötter. Många byggnader är ett bevis på detta. Ett exempel är den centrala katedralen som är byggd i gotisk stil.

Anderlecht är kanske främst känt för sitt fotbollslag. När man googlar så brukar fotbollslaget komma först i sökresultatet.

Fotbollslaget har bland annat gjort bra ifrån sig i de europeiska cuperna.

8. Brygge (118 000)

Brygge ligger i det som kallas för Västflandern. Många turister kommer hit för att åka på de olika kanalerna och strosa runt i det historiska distriktet.

Brygge kallas ibland för Venedig i norr, även om Amsterdam och Saint-Petersburg kanske bär detta namn lite bättre.

9. Namur (110 000)

Även Namur har en flod som går genom dess centrala delar. Det finns dessutom många fina anrika byggnader.

Flera belgiska städer utan inbördesordning

Mons

Oostende

Ieper

Bastogne

Arlon

Hasselt

Aalst

Bastogne

Övrig information

Landets olika språk

Befolkningen pratar främst tre olika språk; nederländska, tyska och franska. Ibland refererar man till nederländska som flamländska. Faktum är dock att man i princip pratar samma nederländska som befolkningen i Holland.

Nederländska har flest antal modersmålstalare. Språket har en utbredd användning inom många olika samhällsrum.

Franska är det andra största språket. Många personer med nederländska som modersmål har franska som andraspråk. Kunskaperna inom detta språk är därför generellt sett mycket goda.

Tyska är med en bred marginal det minsta officiella språket. Endast 1% av befolkningen har tyska som modersmål. Majoriteten av dessa personer kommer från en specifik region i de södra delarna av landet.

En undersökning som gjordes 2006 bekräftade att franska har flest talare, trots att nederländska har flest modersmålstalare. Anledningen till detta är att fransktalande belgare sällan studerar nederländska. Det motsatta förhållandet är dock, som vi redan har nämnt, mycket vanligt.

Förr i tiden fanns det dock stora motsättningar mellan dessa språkgrupper. Konflikten handlade främst om välfärd och bristen på jobb i vissa regioner. Detta ledde till att flera extrema partier fick inflytande i riksdagen.

Dessa konflikter lever fortfarande kvar. Samtidigt har debattklimatet blivit bättre på grund av att landets totala välfärd har ökat.

Fakta

Belgien är ett utvecklat land med en hög levnadsstandard. Sjukvården, skolorna och livskvaliteten rankar ständigt högt upp på listor över välfärd. Landet beskrivs dessutom som mycket säkert och fredligt.

Ekonomin är nästan exakt lika stor som den svenska ekonomin. Samtidigt har man cirka 1 miljon fler invånare, vilket drar ner BNP per capita-nivån.

Sammanfattning

Den här artikeln har beskrivit de största städerna i Belgien. Deras orter liknar ur ett storleksmässigt perspektiv de orter som finns i Sverige. Vårt land har endast en storstadsregion. Det finns därefter rätt stora glapp mellan nummer 2,3 och 4.

Du får gärna lämna en kommentar om du undrar över något. Jag svarar alltid så snabbt jag kan.

Lägg till kommentar