Resa till Mexiko – Priser, säkerhet och destinationer

Inlägget innehåller annonslänkar.

Cancun
resa-till-mexiko
mexico-karta

Tillägg: Turistorter som Tulum och Akumal ligger på samma halvö som Cancun. Ön Cazumel ligger strax utanför Playa del Carmen.

Resa till Mexiko

Visum

Cancun
Som svensk medborgare behöver du inte ansöka om ett visum. Du får stanna i landet i upp till 6 månader (180 dagar) utan att ansöka om visum.
 • Du måste dock ha ett pass som är giltigt minst 6 månader efter utresan. Om du planerar att stanna i 1 månad måste ditt pass således som minst vara giltigt 7 månader vid inresan. 
Tips: Du behöver i många fall inte teckna en reseförsäkring. Chanserna är nämligen stora att du redan har en heltäckande försäkring via din hemförsäkring. Du kan enkelt kontrollera detta genom att logga in på ”dina sidor” hos din försäkringsförmedlare.

Lättläst fakta

 • Landets befolkning består av cirka 126 miljoner invånare. Befolkningsnivån fördubblades under 1900-talet. 
 • Mexiko var världens sjätte mest besökta land under 2018. Man tog emot hela 39 miljoner internationella besökare under 2018.
Chichén Itzá
Landet har flera världsarv som är listade av UNESCO. Ett sådant världsarv är den gamla staden Chichén Itzá. Du kan besöka den här platsen under en dagstur om du avser att förlägga din semester i Cancun eller Playa del Carmen. 
 • Landets ekonomi är den femtonde största i världen enligt nominell BNP. Inkomsterna och rikedomarna är dock dåligt fördelade. Detta är en av anledningarna till den höga nivån av organiserad brottslighet. 
Tasco
Mexiko är det största spansktalande landet i världen. Det finns dessutom cirka 350 olika minoritetsspråk. Tyvärr beräknar man att endast 8 till 9 miljoner av landets invånare pratar ett av dessa språk
 • Klimatet tenderar att förändras beroende på vilken region man befinner sig i. Turistdestinationer såsom Cancun tenderar att ha bra sommarväder året runt.

Priser

Acapulco
 • Den officiella valutan är den Mexikanska Peson (MXN). Du får betala cirka 48 svenska kronor för 100 peso. 
 • Priserna är generellt sett betydligt lägre än hemma i Sverige. Det finns däremot vissa regionala skillnader. Kuststräckan där Cancun och Playa del Carmen återfinns tenderar att ha högre priser.
 • En lunch kostar inte mer än 50 kronor inklusive dryck. Middag på en standardrestaurang kostar cirka 120 kronor per person inklusive dryck.
 • En McDonalds-meny kostar 46 kronor. 
Boende inkluderas i charterresor. Om du reser reguljärt kan du hitta bra boende för 200 till 400 kronor per natt. Du hittar enklast prisvärt boende på Airbnb.  

Reguljärt eller charter?

Mexiko har blivit en populär charterdestination. Du kan hitta sista minuten resor för mellan SEK 5000 och SEK 7000 per person (7 till 14 nätter).

Dessa priser innefattar dock i regel boende på rätt enkla hotell. Du bör räkna med att minst betala över SEK 10 000 per person om du vill bo på ett bättre hotell.

Nedan följer ett urval av utbudet hos två av de stora svenska charterbolagen.

Chipas och dess härliga natur.

Ving erbjuder boenden på ett 70-tal olika hotell i 7 olika städer.

Tui erbjuder boende på ett 80-tal olika hotell i 8 olika städer.

Flygtiden för dessa charterresor är cirka 12 timmar.  

Det är enklast att hitta billiga flygresor till Mexiko City om du reser reguljärt. Flera europeiska storbolag flyger nämligen dit.

Du kan hitta flygbiljetter för mellan SEK 5000 och SEK 6 000. Ofta inkluderar detta en mellanlandning i någon europeisk storstad, så som Paris eller Amsterdam.

Flygtiden brukar vara cirka 15 timmar inklusive mellanlandning.

Säkerhet

 • Den organiserade brottsligheten har som bekant fått en stor plats i populärkulturen. Detta har gjort så att turister tenderar att överanalysera säkerhetssituationen.
 • Ibland finns det anledning till att dra öronen till sig, även om detta inte gäller i samtliga områden och situationer.
Man skulle kunna dela in säkerhetsfrågan i två olika kategorier:

1. Besöker du storstäderna, exempelvis Mexiko City, finns det skäl till att vidta försiktighetsåtgärder. Det är inte lämpligt att gå runt med smycken och saker som signalerar rikedom. Det är också rekommenderat att åka taxi kvällstid istället för att gå.

2. Turistområdena (exempelvis Cancun och Playa del Carmen) tenderar att vara betydligt säkrare. Här behöver du inte vidta fler säkerhetsåtgärder än vad du gör hemma i Sverige. Dessa destinationer lämpar sig för semester med barn.

Ibland kan man ha otur att råka ut för något, även om sannolikheten inte är större än hemma.

Packlista

Din packlista kan komma att bli lång. Du vet säkert vilka kläder och hygienartiklar som du vill ta med dig.

En del saker är dock extra viktiga att ordna innan avresa:

 • Du kommer behöva köpa någon form av adapter. Eluttagen är av typ A och B i Mexico. Personligen har jag en multiadapter som fungerar alldeles utmärkt.
 • Du kan också införskaffa en powerbank, så att du kan ladda din telefon och dator på resande fot. En powerbank är dock inte lika viktig som en adapter. 
 • Innan avresa behöver du också kolla din reseförsäkring. Hemförsäkringen brukar inkludera ett reseskydd. Du kan höra med ditt försäkringsbolag vad som gäller. Gör detta innan avresa, många bolag tecknar nämligen inte nya försäkringar när man redan befinner sig utomlands.
 • Sist men inte minst bör det nämnas att du bör ha 2 VISA-kort med dig. Ett av dina kort kan sluta fungera, bli stulet eller dylikt. Du kan höra med din bank om du kan ta ut ett extra. I annat fall kan du ordna ett kreditkort som saknar årsavgift, exempelvis hos Norwegian Bank.

Saker att tänka på

 • Många turister kommer hit för att festa. Nattklubbarna är kända för att ha öppet till tidigt på morgonen. I likhet med Sverige finns det skäl till att vara försiktig. Håll din drink under uppsikt och försök att alltid ha någon med dig.
 • Ibland beskrivs den inhemska kulturen som machoinriktad. Som kvinna får du ibland räkna med busvisslingar och dylikt på gatan. Det bästa är att ignorera dessa försök till att få din uppmärksamhet.
 • Det är en god idé att vaccinera sig mot Hepatit A & B inför resan (Twinrix). Tänk på att du måste ta 2 doser med en månads mellanrum.
 • Slutligen kan modernatur utgöra ett hot om du inte är försiktig. Försök att alltid bada på platser där man signalerar för eventuella undervattensvågor och dylikt. Den geografiska positionen gör att vissa regioner riskerar att drabbas av orkaner eller jordbävningar.

Städer och platser att besöka

Cancun och dess kuststräcka

Längs den här fina kuststräckan finner du bland annat turistdestinationerna Cancun och Playa del Carmen. Området besöks av mer än 5 miljoner turister varje år. Många svenska charterbolag erbjuder resor till dessa destinationer.

De flesta kommer hit för att bada, sola och äta gott. Vattentemperaturen är hög och stränderna karaktäriseras av vit sand. Det finns flera aktiviteter för barn, vilket bland annat inkluderar ett enormt undervattensmuseum. Vuxna resenärer kan prova på dykning i det kristallklara vattnet.

Som jag tidigare har nämnt ligger världsarvet Chichén Itzá några timmar bort. Det är definitivt en bra idé att avsätta en dag för att besöka den här platsen.

Tulum

Tulum ligger ett tiotal mil från Cancun och Playa del Carmen. Den här staden bär på en lång historia, vilket främst präglas av Mayaindianernas arv. Tulum var en av deras sista städer innan spanjorerna koloniserade hela regionen.

Ursprungsbefolkningen kom att överge staden på grund av de sjukdomar som européerna tog med sig.

Idag finns det flera monument och byggnader som vittnar om den här svunna tiden. Det finns bland annat tempel och pyramider.

Staden erbjuder dessutom gott om vita sandstränder och boendealternativ. Ungefär 2.2 miljoner turister besökte Tulum under 2017.

Mexiko City

Mexiko City är en världsstad med sina nästan 9 miljoner innevånare. Även här finns det byggnader som har fått status som världsarv av Unesco. Det finns dessutom en mängd olika museer, konstgallerier och fina restauranger.

Många av stadens sevärdheter finns kring en plats som heter Plaza de la Constitución. Man skulle kunna säga att det är innerstadens medborgarplats.

Staden omgärdas av höga berg. Detta gör enligt mitt tycke stadsbilden ännu vackrare.

Tilläggas bör dock att staden ligger cirka 2 250 meter över havet. Vi svenskar kan av den anledningen drabbas av en lättare höjdsjuka. Det kan ta några dagar att acklimatisera sig till den höga höjden.

Tänk på att inte skylta med pengar eller dylikt när du befinner dig på gatorna. Se även till att ta en taxi under kvällstid.

Guadalajara

Guadalajara är med sina 1.5 miljoner invånare den tredje största staden. Detta är en modern stad, där flera av landets IT-företag är verksamma.

Guadalajara är dessutom lite av ett centrum för landets kultur. Staden anordnar bland annat filmfestivaler och bokmässor.

Den moderna ekonomin och kulturen har gjort Guadalajara till en populär studentstad.

Det är dock viktigt att poängtera att detta är en storstad. Du bör därför vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder vid ett eventuellt besök. Tilläggas bör däremot att majoriteten av brotten inte drabbar turister.

Puerto Vallrta

Puerto Vallarta ligger på västkusten med Stilla Havet som granne. Staden har kommit att bli en populär turistdestination. En av anledningarna till detta är de närliggande mindre orterna med sagolikt fina stränder. Dessa stränder besöks i regel av färre turister än stränderna i exempelvis Cancun.

 • Puerto Vallarta har flera stränder och boendealternativ. Det finns bland annat hotell som erbjuder all-inclusive. Det finns enligt min kännedom inga svenska charterbolag som erbjuder resor till den här destinationen. Du kan därför endast besöka staden om du väljer att resa reguljärt.
 • En häftig destination i den närliggande regionen är Yelapa. Det är en liten fiskeby som ligger på en ö i närheten av fastlandet. Du kan endast ta dig hit med båt. Yelapa är en mycket vacker plats med lite turister. Många turister som kommer hit beskriver den orörda naturen som bilder från en tavla.
 • Det finns både hotell och enklaste Airbnb boenden på ön. Priserna är i regel lite högre än på fastlandet. De inre delarna av ön består främst av en stor djungel. Det finns bland annat ett mindre vattenfall i djungeln. Många turister kommer hit för att bada i den närliggande lagunen.  

Puerto Vallarta har dock ett mer varierande klimat än motsvarigheterna på östkusten. Januari har en genomsnittlig dagstemperatur på cirka 22.8 grader Celsius medan augusti har en genomsnittlig dagstemperatur på cirka 28.4 grader.

Tilläggas bör dock att du kan besöka Puerto Vallarta under årets alla månader även om temperaturen varierar. Högsäsongen äger nämligen rum när temperaturen är som lägst – mellan november och mars. Detta kan förklaras av att många turister från USA kommer på besök under den här perioden. Tilläggas bör att staden också lockar många inhemska turister från exempelvis Guadalajara.

Hierve el Agua

Hierve el Agua är främst en destination för dig som gillar att upptäcka naturens under. Här finner du nämligen ett område av stenblock som är inbäddade i de närliggande bergen. Dessa berg ligger i sin tur i en dal som ger en mycket vacker utsikt över en stor region.

På senare år har man kommit att satsa mycket på turismen i regionen. Det finns bland annat tre pooler som ligger i nära anslutning till klipporna. En av dessa pooler är dessutom belägen med närhet till en av klippkanterna. Du kan med andra ord ta fantastiska semesterkort från den här poolen.

Inträdet till Hierve el Agua kostar cirka 10 svenska kronor. Om du betalar 20 svenska kronor kan du också övernatta vid platsen. Det finns däremot inga hotell eller vandrarhem i närheten av platsen. De allra flesta som väljer att övernatta campar vid berget. Det finns lokala turistföretag som erbjuder den här möjligheten.

En av nackdelarna med Hierve el Agua är dess geografiska position. Platsen ligger egentligen inte i närheten av någon annan turistattraktion. Den närmaste staden heter Oaxaca. Det tar cirka 1.5 timmar att åka från Oaxaca till Hierve el Agua. Det är vanligt att turister väljer att ta en privattaxi för resan. Detta kostar inte många svenska hundralappar. I annat fall kan du använda dig av kollektivtrafiken eller de lokala turistföretagen.  

Slutligen bör det även nämnas att den här turistattraktionen är belägen i en mycket fattig region. En av anledningarna till detta är det begränsade antalet turister som kommer hit varje år.

De totala Inträdesavgifterna under högsäsongen kan emellertid nå cirka SEK 40 000 kronor per dag. Det finns dock två olika kommuner som gör anspråk på platsen och pengarna. Det pågår fortfarande diskussioner gällande vilken region som bör få pengarna från den lokala turistnäringen.  

Copper Canyon

Copper Canyon är ett mycket vackert bergsområde som ligger i den norra delstaten Chihuahua. Den här delstaten gränsar till USA.

Copper Canyon är väldigt lik Grand Canyon som ligger i Nevada. Copper Canyon är dock större och har dessutom ett längre djup. Stora delar av klippväggarna är grönfärgade. Platsen ska ha bildats av flera gamla floder som en gång torkade ut.

Det finns flera olika tillvägagångssätt för den som vill utforska platsen. Du kan exempelvis ta tåget. Du kan även ta en vandringstur eller ridtur. Det finns flera turistföretag som erbjuder dessa alternativ.

Acapulco

Slutligen vill jag skriva lite kort om staden Acapulco. Många känner till den här destinationen, även om den har haft sina glansdagar vad gäller internationell turism.

Acapulco var under 1960-talet en mycket populär turistdestination för rika amerikaner. Det var en av de största och första turistdestinationerna som Mexiko hade att erbjuda.

Idag lockar Acapulco endast inhemska turister. Staden har nämligen fått enormt stora problem med organiserad brottslighet. Det är den näst mest dödliga staden i hela världen.

Ett besök är därför inte att rekommendera. Jag vill dock nämna Acapulco med tanke på destinationens historiska signifikans.

Klimat och väder

Det är inte helt enkelt att dela upp landet i en och samma klimatzon. Den geografiska positionen och landets storlek gör att man kan identifiera olika klimatzoner.

Majoriteten av de största städerna ligger mellan bergsområden. Temperaturerna tenderar därför att ligga på liknande nivåer året runt. Detta gör även klimatet extra behagligt under nätterna på grund av att temperaturerna tenderar att minska med flera grader. Medeltemperaturen året runt brukar vara 16 till 18 grader Celsius.

Kuststräckan (Cancun och Playa del Carmen) tenderar som sagt att ha höga temperaturer året runt. Medeltemperaturen på en årsbasis är 27 grader Celsius. Vädret tenderar dock att variera lite vad gäller nederbörd. Det mesta regnet faller mellan maj och oktober.

I de norra inlandsregionerna kan de bli riktigt varmt. Dessa regioner karaktäriseras ofta av ökenklimat. Sonoranöknen har ibland temperaturer på över 50 grader Celsius.

Många städer i den norra inlandsregionen karaktäriseras också av höga temperaturer. I städer som Monterrey och Hermosillo är det inte ovanligt med temperaturer på 40 grader Celsius.

Annan matnyttig information

Mexikos historia sträcker sig flera tusen år bakåt i tiden. Du kan se flera monument och forntida bevis som vittnar om den diversifierade kulturen. Du bör därför försöka att besöka minst en plats som vittnar om landets historia. Chanserna är stora att du får en upplevelse för livet.

Den lokala matkulturen är känd världen över. Tacos är väl kanske den maträtt som vi svenskar känner bäst till. Matkulturen har dock en del andra specialiteter att erbjuda. Försök därför att testa på så mycket som möjligt medan du har chansen. Vissa reseguider rekommenderar även att prova streetfood-alternativen.

Jag vill personligen inte ge några rekommendationer om detta. Om du har vaccinerat dig mot Hepatit A & B bör du i vilket fall ta chansen att prova olika restauranger, även de som kanske inte ligger i fina byggnader.

Du kan med enkelhet betala med VISA-kort på en rad olika platser. De allra flesta restaurangerna och butikerna accepterar internationella kreditkort. Du bör trots detta försöka betala med den lokala valutan så mycket som möjligt. Det finns en utbredd kontantkultur. Lägg därtill att du bör, av säkerhetsskäl, försöka lämna ditt VISA-kort hemma så mycket som möjligt. Detta gäller främst för dig som besöker storstäderna.

Du klarar dig relativt långt på engelska i storstäderna och turistdestinationerna. Stora delar av lokalbefolkningen i dessa regioner vill gärna träna på sin engelska. Samtidigt bör du vara på det klara med att kunskaperna i engelska per capita är betydligt lägre än hemma i Sverige. Det kan därför vara en bra idé att lära dig några viktiga ord på spanska. Det är för övrigt alltid en bra idé att lära sig några ord i det lokala språket när du är på resande fot.

När ska jag förlägga min semester?

Detta är en svår fråga att svara på. Lågsäsongen varierar i de olika regionerna. Om du vill spara pengar bör du givetvis åka under lågsäsong. Du kan spara rätt många tusenlappar på att förlägga din semester under lågsäsongen. Detta gäller främst för dig som bokar ditt eget flyg samt boende. Priserna på restauranger och dylikt kan också vara lägre under lågsäsong. Detta gäller dock i regel inte för de klassiska turistorterna, såsom Cancun och Playa del Carmen.

Vädret tenderar dock att variera rätt kraftigt mellan de olika regionerna. Du ska därför inte ta värme och solsken för givet om du vill resa runt i landet. Du bör inte heller underskatta landets storlek. Din första semester i Mexiko bör därför kanske förläggas i en och samma ort. Du får på så sätt lära dig mer om kulturen samtidigt som du kanske upptäcker ett intresse för landet.  

Historia

Landet som idag är känt som Mexiko bär på en lång historia. De första arkeologiska fynden av människoliv dateras 10 000 år bakåt i tiden. Man estimerar att flera olika kulturer var dominerande i regionen under de tidiga åren. En av dessa kulturer är Olmec-kulturen.

Den lite mer kända Maya-kulturen kom senare att breda ut sig över flera regioner. Under den här perioden utvecklade man bland annat ett skrivsystem. Några hundra år senare kom man även att bygga de pyramider som delvis finns kvar än idag.

Mellan 1000- och 1500-talet kom regionen att domineras av andra kulturer. Den mest dominerande kulturen kom att bli Mixtec-kulturen. De utvecklade en stad i det som idag är Mexiko City och de styrde över en region som sträcker sig ända till nuvarande Guatemala.

Efter koloniseringen

Under 1600-talet kom spanjorerna att kolonisera stora landområden. Deras metoder karaktäriserades av brutalitet. De spred sin kultur och sina värderingar. Detta inkluderade bland annat obligatorisk konvertering till den katolska kyrkan.

Kolonisatörerna tog med sig sjukdomar som dödade ursprungsbefolkningen i en hög takt. Dessa sjukdomar ska ha dödat mellan 3 och 15 miljoner människor. En del källor hävdar att ursprungsbefolkningen minskade med cirka 90%.

Det koloniala styret kom att vara i nästan 300 år. Detta innebar i princip bara elände för den inhemska befolkningen. Den enda positiva faktorn var den roll som Mexiko fick i form av handelscentrum. Landets geografiska position skapade en utmärkt plats för handel mellan Nord- och Sydamerika.

1800-talet kom att präglas av självständighetskrig från spanjorerna och interna oroligheter. Man etablerade självständigheten ur ett internationellt perspektiv 1836. Under början av 1900-talet utkämpades ett inbördeskrig. Därefter antog man den konstitution som fortfarande styr det politiska systemet.

Landet har fortsatt att vara ett handelscentrum. Ekonomin är därför stor. Inkomsterna och förmögenhetsfördelningen är dock högst bristfällig.

Avslutande ord

Mexiko är det land i Latinamerika med den mest utvecklade infrastrukturen. I skrivande stund finns det 233 flygplatser runt om i landet.

Det finns asfalterade vägar till nästan alla städer. Det finns dessutom motorvägar, mellan de tätbefolkade regionerna, som har fler än 10 vägfiler.

Det finns ett välutvecklat tågnätverk. Man bygger för närvarande en snabbtågslinje mellan två stora regioner. Du kan med fördel välja att åka tåg om du vill resa runt. Priserna är lägre än hemma.

Trafiken i sig kan däremot utgöra en fara för dig som turist. Trafikreglerna följs inte alltid och landet dras med ett högt antal trafikolyckor varje år. Detta kan utgöra ytterligare ett argument för att ta tåget om du vill resa runt. Tåget är både mer miljövänligt och säkrare.

Det finns i dagsläget mer än en miljon bofasta invånare från andra länder. Den största invandringsgruppen är från USA. Andra vanligt förekommande nationaliteter i statistiken är spanjorer och människor från de kringliggande länderna i Latinamerika.

Du som har läst artikeln får gärna lämna en kommentar om du undrar över något. Jag försöker att svara så snabbt som möjligt.

Lägg till kommentar