Resa till Brasilien – Saker att tänka på

Rio de Janeiro
resa-till-brasilien

Visum

Som svensk medborgare behöver du inte ansöka om visum. Du får ett visum som räcker i 90 dagar när du reser in i landet. Rent tekniskt bör du kunna visa upp att du har en hemresa bokad, även om detta inte alltid kontrolleras.
 • Du kan besöka Brasilien 2 gånger under ett år. Du kan med andra ord vistas i landet i 6 månader under en 12 månaders period. Det är dock viktigt att poängtera att du måste genomföra en utresa under den här perioden, för att sedan få ett nytt visum.
Tips: Du behöver inte uppvisa ett vaccinationskort vid inresan. Sweden Abroad rekommenderar dock turister att vaccinera sig mot Hepatit A & B (Twinrix). Tänk på att du måste ta två doser med en månads mellanrum. Totalpriset för denna vaccination är cirka SEK 1000. Du kan vaccinera dig på en rad olika svenska apotek.

Säkerhet

Svenska turister tenderar att bekymra sig mycket över säkerhetsfrågor. Låt oss dra av plåstret på en gång. Många städer och regioner kan vara farliga att besöka om du inte vidtar några säkerhetsåtgärder.
 • Det är dock viktigt att poängtera att du kommer kunna ha en fantastisk semester genom att endast vidta några mindre säkerhetsåtgärder.
 • Den organiserade brottsligheten och den höga mordstatistiken drabbar i princip aldrig turister. Detta är ett internt problem som främst drabbar den del av befolkningen som lever i fattigdom. Som priviligierad turist behöver du inte oroa dig för det här tragiska samhällsproblemet. 
 • Den delen av brottsligheten som kan drabba turister inkluderar ficktjuvar och rån som sker nattetid. Risken för att drabbas av en ficktjuv är ständigt närvarande. Se därför till att ha koll på dina värdesaker.
 • Just rån sker nästan alltid nattetid (ofta när alkohol finns med i ekvationen). Se därför till att ta en taxi om du har varit ute sent på en nattklubb eller restaurang. Det är onödigt att försätta sig i en potentiellt farlig situation när taxiresor är mycket billiga.
 • Du bör försöka smälta in med omgivningen. Gå inte runt med värdesaker som signalerar rikedom. Personligen lämnar jag alltid VISA-kort och dylikt på mitt boende. Jag tar med mig de pengar som jag behöver för dagen. Detta är dock inte en säkerhetsåtgärd som du måste vidta.
 • Vissa städer är säkrare än andra. Turistområdena i Rio de Janeiro kryllar av poliser. Rio de Janeiro är förmodligen den säkraste storstaden, medan Salvador de Bahia (belägen i den norra delen av landet) är den farligaste storstaden.
 • Slutligen bör det tilläggas att du definitivt kan resa till Brasilien med barn. Ni kommer inte märka av brottsligheten om ni vistas i turistområdena.

Saker att tänka på

 • Lokalbefolkningen är kända för att vara trevliga och tillmötesgående. Den inhemska kulturen är dessutom känd för att vara inkluderande och välkomnande. Du bör därför inte vara rädd för att interagera med lokalbefolkningen på grund av eventuella säkerhetsrisker.
 • Den inhemska valutan heter Real (BRL). Du får betala cirka SEK 100 för BRL 51. Den här valutan är med andra ord enkel att hantera. Tilläggas bör att du kan betala med ditt VISA-kort i nästan alla butiker och restauranger.
 • Det officiella språket är portugisiska. I många turistområden (exempelvis i Rio de Janeiro) kan du kommunicera med engelska. Överlag är däremot inte kunskaperna i engelska särskilt goda. Det kan därför vara bra att lära sig några artighetsfraser på portugisiska.
Salvador da Bahia
 • Trafiken är betydligt farligare än hemma i Sverige. Trafikreglerna följs inte alltid. Ett exempel på detta är övergångsställen. Grönt ljus vid övergångsställen innebär inte att det är säkert att gå över.
 • Många bilar kommer istället att försöka skynda sig över trots att det är rött. Var därför vaksam på detta när du går över vägar.
 • Det är en god idé att använda sig av Uber när du ska åka taxi. Detta är ett säkert alternativ som också tillåter dig att skriva in din destination istället för att kommunicera.
 • Uber tillåter dig dessutom att betala ett fast pris. Det är nämligen inte ovanligt med lokala taxiföretag som försöker lura turister. Detta är för övrigt även vanligt hemma i Sverige.
 • Priserna är överlag betydligt lägre än hemma. Du kan äta riktigt bra för cirka SEK 120 inklusive dryck. Boende tenderar också att vara billigt.
 • Turistområden i exempelvis Rio de Janeiro kan däremot ha dyra priser. Detta gäller framförallt restauranger. Tänk på att du inte behöver betala flera hundra svenska kronor för att äta vällagad mat.

Reguljärt eller charter?

Det finns charter tillgängligt hos bland annat Ving och Apollo. Majoriteten av deras resor går till Rio de Janeiro. Detta är ett lämpligt alternativ för dig som reser med barn. Charterhotell och dylikt karaktäriseras nästan alltid av ett stort säkerhetsperspektiv.

Du får räkna med att betala mellan SEK 15 000 och SEK 25 000. Den här summan varierar dock beroende på faktorer som hotellstandard och antal dagar. Ving har i skrivande stund cirka 20 olika hotellalternativ i Rio de Janeiro.

Flygtiden är i regel mellan 12 och 15 timmar. Det går inga direktflyg från Stockholm eller Köpenhamn. Mellanlandning sker ofta i Paris eller London. 

När är bästa tiden att besöka Brasilien? Generellt sett kan man säga att bästa tiden är mellan december och februari. Medeltemperaturen är cirka 26 grader Celsius under dessa månader.

Tilläggas bör att det aldrig blir kallt. Juli är kallast med en medeltemperatur på cirka 21 grader Celsius.

Du kan komma ner i pris genom att resa reguljärt. Du kan flyga för mellan SEK 6000 och SEK 7000 inkluderat incheckat bagage. Dessa priser kräver dock att du är flexibel med dina datum. Detta inkluderar dessutom minst en mellanlandning.

Boende hittar du enklast på Airbnb. Du kan hyra både en lägenhet och ett rum för några hundralappar per natt. Det är nästan alltid bättre att välja Airbnb än hotell. Hotellpriserna tenderar nämligen att vara rätt höga. Det är givetvis billigare att bo på ett hostel. Det är dock inte alltid särskilt kul att behöva dela rum med människor som man inte känner.

Städer och platser att besöka

Rio de Janeiro

Rio är en ikonisk stad som man bör besöka minst en gång i livet. Stadens storstadsområde har cirka 12 miljoner invånare. Det finns massvis med saker att göra i Rio. Detta inkluderar bland annat stränder och sevärdheter som är med på UNESCOs lista över världsarv.

 • Du bör besöka Cristo Redentor när du är i Rio. Cristo Redentor är en staty av Jesus som har blivit känd världen över. Statyn är 30 meter lång och den ligger cirka 600 meter över havet. Du kan besöka den här platsen även om du inte är intresserad av statyn. Utsikten från toppen är nämligen storslagen.
 • Copacabana är en 4 km lång strand som är belägen alldeles nedanför innerstaden. Copacabana är förmodligen den mest kända stranden i hela Brasilien. Stranden är en turistattraktion, vilket gör att det finns gott om poliser i området. Det är däremot alltid en god idé att hålla koll på sina värdesaker, även när man går ner för att bada. Det är tillfället som gör tjuven.
 • Sockertoppen är ett mindre avlångt berg som är beläget alldeles utanför staden. Det går två olika linbanor hit, varav den första byggdes för mer än 100 år sedan. Utsikten från sockertoppen är fantastisk. Du kommer definitivt kunna ta dina bästa semesterkort från berget. Sockertoppen besöks av miljontals turister varje år.
 • Det finns en hel del påkostade grönområden i nära anslutning till Rio. Två exempel är Jardim Botanico do Rio de Janeiro (botanisk trädgård), Parque Lage (park) och Parque Nacional da Tijuca (naturområde med regnskog).

Detta är endast ett kort urval av sevärdheter. Du kommer kunna hitta dina egna smultronställen genom att strosa runt i innerstaden.

Armação dos Búzios

Buzios är en mindre stad med cirka 30 000 invånare. Buzios ligger på en halvö cirka 17 mil från Rio de Janeiro. Den här staden har med åren blivit en mycket populär turistort, både för den inhemska befolkningen och internationella turister.

Stadens läge, med närhet till naturen och havet, skapar en perfekt miljö för en lugn semester. Det finns flera populära stränder; Azeda och Ferradura för att nämna några. Tilläggas bör även att Buzios är tillräckligt stort för att det ska finnas ett häftigt nattliv och shoppingmöjligheter. Rua das Pedras är namnet på stadens paradgata.

Många turister kommer hit för att prova på olika vattenaktiviteter. Detta inkluderar bland annat dykning och snorkling. Beroende på årstid kan det även finnas goda möjligheter till att prova surfing. Runt de flesta stränderna finns det gott om restauranger som bland annat säljer pizza och crêpes.

Ving erbjuder charterresor från både Stockholm och Köpenhamn. De erbjuder i dagsläget 5 olika hotell. Tilläggas bör att det finns många boenden i Buzios med hög standard. Staden lockar nämligen många välbärgade personer ur den inhemska befolkningen.

Du bör planera för att spendera minst 14 dagar här. Det är inte helt enkelt att hinna slappna av under en 7 dagars vistelse på grund av restiden och tidsskillnaden.

Sao Paulo

Sao Paulo är den största staden. Dess storstadsområde består av mer än 20 miljoner människor. Sao Paulo är känd för att vara en mycket dynamisk stad med en mångkulturell befolkning. Sao Paulo brukar vidare beskrivas som hjärtat av landets ekonomi. Detta kan man bland annat se genom det stora antalet skyskrapor.

 • Det finns ett flertal museum och konstcenters i Sao Paulo. Museu de Arte de Sao Paulo är ett riktigt påkostat museum som ställer ut verk av en rad kända konstnärer. Själva byggnaden uppfördes för cirka 50 år sedan. En del av konstutbudet kan dateras till antiken. Pinakoteket i Sao Paulo är ett annat känt museum. Här finner du främst konst från den inhemska kulturen. Fokuset ligger på 1800-talet och tidigt 1900-tal. Slutligen bör Cataveno Museum lyftas fram under den här rubriken. Detta museum fokuserar främst på gamla fordon och vetenskapliga innovationer.
 • Ibirapuera Park är lite av Sao Paulos svar på Central Park i New York. Den här parken är lite av en oas i den annars så hektiska storstadsmiljön. Lokalbefolkningen kommer ofta hit för att motionera och träffa vänner. Turister kommer i sin tur till parken för att beundra utsikten över de höga byggnaderna.
 • Det finns flera anrika byggnader som betraktas vara landmärken för hela Brasilien. Detta inkluderar bland annat Sao Paolo-katedralen, Municipal Market of Sao Paolo, Edifício Altino Arentes och Monastery of Saint Benedict.

Det är ett måste att besöka staden om du är intresserad av kultur, arkitektur och historia. Samtidigt måste du vara medveten om att hela den här regionen dras med en besvärande brottsstatistik. Du bör därför vidta säkerhetsåtgärder. Du bör endast ta med dig de pengar du behöver för dagen när du lämnar ditt boende. Om du har varit ute sent på kvällen/natten bör du alltid ta en taxi hem.

Andra populära destinationer

Tibau do Sul (Pipa Beach)

Natal

Salvador da Bahia

Fortaleza

Florianépolis

Porto Alegre

Brasilia (huvudstad)

Historia

De tidigaste spåren av människoliv kan dateras mer än 11 000 år bakåt i tiden. Det första kända folkslaget som befolkade landet heter Marajoarafolket. Detta folkslag befolkade delar av dagens Brasilien för cirka 8 000 år sedan.

Med tiden kom andra kulturer och andra folkslag att bosätta sig i de olika regionerna. Krig var inte ovanligt under de tidiga åren. Dessa krig grundade sig för det mesta i skillnader vad gäller kultur, språk och levnadssätt.

Den portugisiska kolonisationen påbörjades i början av 1500-talet. Ursprungsbefolkningens befolkningsnivå var cirka 7 miljoner vid den här tiden.

Koloniseringen innebar mer eller mindre slutet för ursprungsbefolkningens levnadssätt. Portugal utnyttjade landet för att bland annat odla socker. Man förslavade människor från Sub-Sahara Afrika för att upprätthålla en hög produktion av exportvaror i den nya kolonin.

Ursprungsbefolkningen och de nytillkomna invånarna levde under svåra förhållanden under det europeiska styret. I början av 1800-talet utkämpades ett inbördeskrig som ledde till att Brasilien blev självständigt. Hela 1800-talet kom dessvärre att präglas av politisk orolighet samt diktaturstyre.

Under andra hälften av 1900-talet lyckades den nya nationen skapa ett hyggligt ekonomiskt välstånd. Politiken präglades dock av auktoritära regimer och en orättvis fördelning av resurserna. Idag har Brasilien överlägset den största ekonomin i Sydamerika.

Sammanfattning

Ur ett mer negativt perspektiv finns det fortfarande problem med korruption. Det finns också demografiska utmaningar. Den vita minoriteten har ett mycket högre välstånd än landets svarta befolkning. Man dras även med höga nivåer av kriminalitet. En del förorter saknar rinnande vatten och har generellt sett dåliga levnadsförhållanden.

I den här artikeln har jag listat ett antal tips inför din resa till Brasilien. Du får gärna lämna en kommentar om du undrar över något.

Lägg till kommentar