Resa till Ryssland – Information om priser och visum

ryssland-priser
ryssland-visum
Många tunnelbanestationer i Moskva är minst sagt påkostade.

Saker att tänka på

Nästan alla turister som inte kommer från den forna Sovjetunionen måste ansöka om ett visum. Det är med andra ord inte bara svenska medborgare som måste gå igenom den här processen.
 • Utanför storstäderna är kunskaperna i engelska nästan alltid bristfälliga. Det kan därför vara en bra idé att ta med sig en ordbok. Du bör i vilket fall lära dig några enklare artighetsfraser innan avresan.
 • I storstäder som Moskva och Saint Petersburg brukar kunskaperna i engelska vara hyggliga. Restaurangmenyer har ofta engelska översättningar. Restaurangpersonalen brukar även kunna ta beställningar på engelska.
Är det farligt att resa till Ryssland? Det korta svaret på den frågan är nej. Storstäder som Moskva och Saint Petersburg tar emot miljontals turister varje år. Man har därför prioriterat att skapa säkra innerstadsmiljöer.
Moskvas statliga universitet.
 • Det finns många cirkulerande poliser i storstäderna. Det kan hända att du blir tillfrågad om att visa ID. Detta är inte något som bör skrämma dig. Dessa säkerhetskontroller genomförs nämligen kontinuerligt.
 • Regeringen har under de senaste åren tillsatt 200 poliser i Moskva. Dessa poliser pratar en del engelska och finns på plats för att göra turister trygga.
 • Ryssland är dock ett stort land. Generellt sett brukar man avråda från resor kring gränsen till Ukraina och vissa delar av Kaukasus.
Du bör inte dricka kranvatten. Ta för vana att alltid köpa med dig vatten till ditt hotellrum. Tilläggas bör att inte heller lokalbefolkningen dricker kranvattnet.
 • Gör gärna din egen research över kollektivtrafiksystemet innan avresan. Många städers kollektivtrafiksystem är känt för att både vara modernt och effektivt. Priserna är också i regel mer än överkomliga.
 • Du kan i regel betala med VISA-kort på restauranger och butiker. Det är dock alltid en bra idé att ha med sig lite kontanter. Biljetter inom kollektivtrafiken betalas exempelvis nästan alltid med kontanter.

Visum till Saint Petersburg och Kalingrad

Mysiga stråk i Saint Petersburg.

Du kan besöka dessa städer genom att ansöka om ett e-visum. Detta är en enklare form av visum som inte kräver särskilt mycket förarbete. Detta visum är dock begränsat.

 1. Du får endast besöka Saint Petersburg eller Kalingrad. Du kan exempelvis inte besöka Moskva eller flyga hem från huvudstaden.
 2. Du kan flyga eller åka båt till båda städerna. Det här visumet tillåter dig att stanna i någon utav städerna under 7 dagar.
 3. Du kan göra en ansökan tidigast 20 dagar innan planerad avresa. Du måste uppge ett antal personuppgifter och ladda upp ett profilfoto av dig själv i god kvalitet (tagen på samma sätt som för ditt pass). Fotot får inte vara svartvitt.
 4. Ansökan görs på deras officiella immigrationshemsida för e-visum.
 • Vid inresan ska du uppvisa en utskriven kopia på ditt e-visum, pass och en giltig försäkring på engelska eller ryska.
Du har i regel redan en reseförsäkring genom din hemförsäkring. Du kan kontrollera detta på ”mina sidor” hos ditt försäkringsbolag. Det brukar också gå att skriva ut en kopia på engelska.
 • Tänk på att ditt pass ska vara giltigt minst 6 månader efter att du lämnar landet. Passet ska dessutom innehålla 2 tomma sidor.

Längre visum för hela landet

Moskvas moderna affärsområde.
 • Du kan välja att anlita ett privat företag som sköter hela processen åt dig. Dessa privata aktörer brukar dock ta ut höga priser för detta.
 • Låt mig kortfattat presentera hur du istället kan ordna detta med hjälp av en officiell rysk mellanhand till en kostnad av cirka 700 kronor.
 • Ett visum kostar cirka 350 kronor om du gör allt själv. Detta alternativ är dock rätt krångligt.
Du bör därför ta hjälp av ryska viseringscentrum i Stockholm eller Göteborg. De tar ut en avgift på cirka 300 kronor för sitt arbete. Du kan välja att besöka deras kontor eller skicka in dina dokument.
Sibirien
 • Svenska medborgare kan ansöka om en rad olika visum. Du som läser den här artikeln är förmodligen främst intresserad av ett turistvisum. Detta visum låter dig stanna i landet i 30 dagar.
 • Du kan skicka in din ansökan till ryska viseringscentrum i Stockholm eller Göteborg tidigast 90 dagar innan avresa. Detta alternativ kostar som sagt totalt 700 kronor och handläggningstiden är cirka 5 till 7 arbetsdagar.
 • Viseringscentrum tar alltså ut en avgift för att hjälpa dig med ansökan. Detta alternativ har dock många fördelar. Viseringscentrum kontrollerar exempelvis att din ansökan är korrekt innan de skickar ansökningen till den officiella visumansökningsenheten.
 • Om delar av din ansökan inte är korrekt kan de ordna detta i utbyte mot en avgift. Du kan med enkelhet läsa om hela processen steg för steg på deras hemsida.
 • Jag tjänar inte en krona på att marknadsföra deras tjänst. Jag anser helt enkelt att deras tjänst är enklast och smidigast för att ordna med visum.

Vad kostar en resa till Ryssland?

De stora charterbolagen organiserar dessvärre inga resor till det stora landet i öst. Det finns däremot ett antal mindre resespecialister som erbjuder paketpriser.

Det bästa alternativet är nog för de allra flesta att organisera sin egen resa. Du behöver inte betala mer än SEK 5000 till SEK 10 000 för boende och flyg för en hel vecka.

Det är både billigt och enkelt att boka flyg på egen hand. Det finns dessutom ett stort utbud av olika boendealternativ.

Moskva har tre olika internationella flygplatser. Samtliga dessa flygplatser ligger med närhet till staden. Det stora antalet internationella flygplatser kan förklaras av Moskvas betydelse under Sovjetepoken.

Moskvas största flygplats heter Sheremetyevo international airport. Detta är den huvudsakliga flygplatsen för internationella resenärer.

Om du vill flyga till Saint Petersburg kan du söka efter Pulkovo airport. Den ligger cirka 2 mil från de centrala delarna av Saint Petersburg.

Du kan hitta flygresor för cirka 1500 till 2000 kronor t/r under årets alla månader. Det är dock givetvis enklare att hitta billiga flygresor under lågsäsongen (september till april).

Kostnaderna för boende är i regel lägre än i Sverige. Du kan prova Airbnb om du vill komma ner i pris. Det är relativt enkelt att urskönja bra boenden på deras plattform genom recensionssystemet. 

Vill du resa till Ryssland med bil? Du bör överväga detta noggrant innan du tar ett beslut. Det finns nämligen många saker du måste införskaffa för den här typen av äventyr. Du måste bland annat ha en rysk bilförsäkring och ett internationellt körkort.

Det är ur många perspektiv enklare att hyra en bil. Du kan läsa mer om reglerna för detta på den här hemsidan.

Resa med barn

Jag har inte läst någon artikel som avråder från att resa med barn. Jag har dessutom svårt att se att det här landet inte skulle passa för en barnfamilj. Du kan själv göra en bedömning gällande detta genom att läsa säkerhetsanalysen ovan. Jag tror som sagt att många överanalyserar säkerhetssituationen baserat på historiska faktorer.

Städer och platser att besöka

Moskva

Moskva är en fantastisk stad som bär på flera tusen år av historia. Du bör definitivt planera att stanna här under minst en vecka.

Röda Torget är känt världen över. Här finner du bland annat ett palats, en kyrka och presidentens residens. Platsen är sedan cirka 20 år tillbaka invalt som världsarv av UNESCO.

Sevärdheterna kring Röda Torget är inte alltid öppna. Du bör därför gå igenom vilka sevärdheter du vill kolla extra på innan du kommer hit. Det finns i vilket fall en rad olika restauranger och barer runt torget som håller öppet alla dagar i veckan. 

Du kan boka en rundtur för att se så mycket som möjligt av torget. Detta är dessutom ett perfekt sätt för att lära sig mer om landets historia.

Det finns en rad olika privata aktörer som erbjuder dessa rundturer (ofta för kryddade priser). Du bör dock inte betala mer än några hundralappar för en rundtur.

I samma område finner du Kristus Frälsarens katedral. Den här kyrkan byggdes för cirka 100 år sedan. Det är den högsta ortodoxa kyrkan i världen.

Tyvärr har kyrkan genomgått flera förändringar under årens lopp. Under Sovjettiden sprängde man kyrkan på grund av förbudet av religioner.

En omfattande restaurering ägde rum för cirka 20 år sedan. Det finns en mängd recensioner på olika rankingsidor som vittnar om att den här kyrkan är ett måste att besöka.

Victory Museum är ett måste att besöka för den som är intresserad av krigshistoria. Här har man nämligen samlat en hel del föremål som vittnar om Sovjetunionens krig med Tyskland under andra världskriget.

Muséet ligger dock en bit utanför innerstaden. Detta museum är trots detta definitivt värt ett besök. Cirka 800 000 turister kommer hit varje år. En guidad tur kostar inte mer än SEK 100.

Tunnelbanesystemet

Moskva har ett mycket stort och effektivt tunnelbanesystem. De första stationerna invigdes år 1935. Idag finns det cirka 270 stationer som transporterar miljontals människor varje dag.

Det finns ett tunnelbanekort som heter Tropika. Du kan köpa detta kort och ladda det med cirka 50 svenska kronor. Detta räcker i några dagar.

Den enda brasklappen är att du bör undvika tunnelbanan tidig morgon och sen eftermiddag. Under dessa tider åker nämligen stadens invånare till och från jobbet.

I övrigt är tunnelbanan en sevärdhet i sig. Många stationer är nämligen mycket vackert dekorerade. Under Sovjettiden investerade man nämligen mycket pengar i att skapa ett vackert och effektivt tunnelbanesystem.

Du kommer definitivt kunna ta läckra semesterkort på vissa stationer.

Saint Petersburg

Även Saint Petersburg bär på flera hundra år av historia. Staden var tidigare känd som Leningrad. Här bor det mer än 5 miljoner människor. Det är landets andra största stad. Saint Petersburg är också den fjärde största staden i Europa.

Peter-Paulfästningen är en av de mest populära turistattraktionerna i Saint Petersburg. Den här fantastiska platsen uppfördes för cirka 300 år sedan. Delar av platsen är invalda som världsarv av Unesco.

Många historiska händelser har ägt rum i fästningen. Fästningen har bland annat varit en viktig plats under flera krig samt under inbördeskriget. Många kända ryssar har också fängslats här.

Detta inkluderar bland annat Fjodor Dostojevskij. Idag är byggnaden och det kringliggande området omgjort till ett museum. Inträdesavgiften till dessa sevärdheter ligger endast på cirka 130 svenska kronor.

Palatstorget är den mest kända och den mest populära sevärdheten som Saint Petersburg har att erbjuda. Även på den här platsen har flera historiskt viktiga händelser ägt rum. Många av dessa händelser kan relateras till inbördeskriget.

Vinterpalatset är den mest välbesökta sevärdheten på det här torget. Vinterpalatset är minst sagt ett påkostat projekt som tog flera år att bygga.

Man tog hjälp av de mest kända arkitekterna för att kunna färdigställa palatset. Palatset innefattar bland annat 1900 dörrar och mer än 1500 rum.

Kazankatedralen är ytterligare ett exempel på landets ortodoxa kulturbakgrund. Kyrkan tog cirka 10 år att bygga. Den stod färdig 1811. Kazankatedralen har generösa öppettider från tidig morgon till sen kväll.

Det är gratis att gå in och kolla på interiören. En guidad tur kostar inte många svenska kronor.

Tilläggas bör att det är en aktiv katedral med flera religiösa besökare. Det är därför viktigt att respektera religionen och besökarna som är där för att be eller delta i en gudstjänst.

Andra städer

Kalingrad är den största staden i den lilla regionen som ligger inklämd mellan Polen och Litauen. Kalingrad var tidigare en tysk stad vid namn Königsberg. Det är enkelt att ta sig till Kalingrad med tanke på att det är en kuststad med Östersjön som närmaste granne.

Kalingrad har för övrigt en viktig strategisk betydelse, något som bland annat visade sig under det kalla kriget. Den nuvarande befolkningsnivån ligger på cirka 450 000.

Jekaterinburg ligger längre in i Ryssland, nära Uralbergen. Befolkningsnivån ligger på cirka 1,5 miljoner. Det är en viktig stad både ur ett ekonomiskt och kulturellt perspektiv.

Här finner du exempelvis en stark affärssektor, något du bland annat kan se genom de nybyggda skyskraporna. Du kan bland annat ta dig hit med tåg från Moskva. Detta är ett utmärkt färdmedel för den som vill se mer av den ryska landsbygden.

Novosibirsk ligger, som namnet hintar om, i Sibirien. Dess befolkningsnivå är cirka 1,6 miljoner. Detta är en mycket viktig stad i Centralryssland. Du kan ta dig hit genom att åka den transsibiriska järnvägen.

Novosibirsk bär på en lång historia. Delar av regionen blev förstörd under inbördeskriget. Många turister kommer hit för att besöka det världskända Zoo som finns i staden.

Sammanfattning

Det är egentligen märkligt att inte flera svenskar reser till Ryssland. Det är billigt att ta sig dit. Hotell och restaurangmat har dessutom priser som är mer än överkomliga. Lägg därtill att flygtiden till Moskva endast är några timmar.

Storstäderna är lika säkra som svenska storstäder. Man bör därför inte överanalysera säkerhetssituationen. Du kan resa hit själv eller med barn. Det finns gott om sevärdheter som passar alla åldrar.

Du får gärna lämna en kommentar om du undrar över något. Jag har också lämnat några viktiga länkar i artikeln.

Lägg till kommentar