Karta över Rhodos städer och sevärdheter

rhodos-sevardheter-svenska

Vart ligger Rhodos?

vart-ligger-rhodos
Rhodos är en av de största öarna i Medelhavet. Det är den nionde största ön.
Rhodos är däremot inte den största ön i Grekland.
Du kanske vet vilken det är?
Kreta.
Cypern är dock större än både Rhodos och Kreta. Cypern är ett eget land, även om en stor del av befolkningen är greker.
Den internationella flygplatsen ligger strax söder om Ixia. (Du kan titta på kartan ovan för att orientera dig)
Kartan ovan innehåller några av de mest kända sevärdheterna. Detta inkluderar bland annat Fjärilsdalen och flera historiska platser, exempelvis Lindos Akropolis.
Den plats som har flest positiva recensioner är just Lindos Akropolis, följt av Stormästarpalatset i den medeltida staden.
Den medeltida stadsdelen i Rhodos stad har blivit invalt som världsarv av UNESCO. Världsarven runt om i världen utgör en väldigt exklusiv grupp av sevärdheter.
Det finns exempelvis 15 stycken världsarv i Sverige. Ett exempel är Drottningholms slott.
Rhodos är känt för sitt behagliga klimat. Du kan utan problem åka hit både i september (medeltemperatur: 25 grader) och oktober (medeltemperatur: 20 grader) för att njuta av sol & bad.

Hur tar man sig till Rhodos?

Rhodos är en av de mest populära sommardestinationerna som Europa har att erbjuda.

Detta innebär också att du har många olika resealternativ att välja mellan.

Samtliga charterbolag erbjuder flera olika resor hit. Du kan åka till nästan alla olika städer som finns på kartan.

Du kanske tycker att charter är onödigt dyrt?

All-inclusive-resor brukar vara dyra om du bokar i god tid. Charterbolagen brukar dock erbjuda väldigt konkurrenskraftiga priser när det kommer till sista minuten.

Många gånger kan det vara billigare än att åka reguljärt, och då kommer resebolaget ta hand om alla detaljer kring resan.

Det bör tilläggas att sista minuten innebär kort varsel, inte nödvändigtvis att du åker samma dag. Jag har personligen bokat sista minuten med mer än en veckas varsel.

Som jag redan nämnt är Rhodos en mycket populär destination. Detta innebär att reseutbudet är väldigt stort. Jag vet inte om det finns någon statistik tillgänglig, men det faller sig naturligt att det finns många sista minuten-resor till denna destination.

Du kan givetvis också välja att åka reguljärt. Norwegian flyger direkt från Stockholm. Jag vet också att det går direktflyg från Köpenhamn.

Det finns givetvis också gott om reguljära boenden att välja mellan. Du kan också välja att boka boende genom Airbnb.

Jag skulle dock vilja hävda att den stora frågan är om du verkligen vill åka under sommarmånaderna?

Du kan som sagt åka hit och njuta av ett bra klimat långt in på hösten.

Du kan också åka hit under våren. Redan i maj ligger medeltemperaturen på 20 grader. Det bör dock tilläggas att vattnet brukar vara varmare under hösten än på våren.  

Priser och utbud

Du är säkert redan medveten om att priserna på de grekiska öarna generellt sett brukar vara rätt höga?

Många av öarna är populära turistdestinationer, så det är logiskt att priserna pressas upp bara av den anledningen.

Jag har redan varit inne på möjligheterna till att resa hit under hösten. Klimatet är som sagt behagligt under såväl september som oktober. Det finns dock en annan viktig anledning.

Priserna på boende brukar vara betydligt lägre under lågsäsong.

Detta är rätt logiskt. Färre turister kommer hit under exempelvis oktober. Under juli och augusti tenderar hotell och andra typer av boenden att vara fullbokade.

Så är inte fallet under lågsäsong, vilket kan vara skäl nog till att förlägga din semester under denna period 🙂

En nackdel med att besöka Rhodos är att ön har relativt få sandstränder. Det bör dock tilläggas att detta är en relativ observation. Det finns givetvis sandstränder, men de är inte särskilt många i jämförelse med andra populära destinationer kring Medelhavet.

Jag har försökt få med några på Kartan.

Resa miljövänligt

Efter att ha gjort lite efterforskningar verkar det som att du kan åka tåg från Sverige till Grekland. Du kan sedan åka båt till Rhodos från det grekiska fastlandet.

Själva tågresan kan gå genom olika länder. Alla grannländer till Grekland har dock inte tågförbindelse mellan länderna.

Du kan läsa mer på SJ’s hemsida. De har information om resor till destinationer i Europa, men även till dig som vill tågluffa.

 I vilket fall kan vi dock konstatera att en tågresa tar betydligt längre tid, och kommer förmodligen kosta en del pengar. En fördel med att åka tåg är att det är miljövänligt, samt att du får möjligheten att se otroligt mycket av Europa.

Du behöver inte heller åka direkt till Grekland. Du kan exempelvis välja att göra några stopp i ett antal länder innan du når slutdestinationen. Det kan nog dessutom vara lite väl jobbigt att försöka ta sig till Grekland på så kort tid som möjligt.

I vilket fall är det lite synd att det är så billigt att flyga. Att åka tåg känns mer avlägset för mig personligen, även om jag vet att jag skulle få ut mycket mer av en resa genom hela Europa.

Sevärdheter

Jag väljer sevärdheter med utgångspunkt från popularitet, d.v.s. de mest eftersökta platserna brukar jag försöka få med. Sen ska det givetvis också tilläggas att jag gärna tar med platser som jag själv har besökt.

I ärlighetens namn kan jag dock nämna att jag inte tenderar att resa runt särskilt mycket när jag är på semester. Om jag exempelvis åker till Rhodos kommer jag spendera mest tid vid områdena kring mitt boende.

På denna hemsida försöker jag dock uppmuntra till att besöka så många platser som möjligt. Det finns en enkel anledning till detta; jag känner inte personerna som besöker min hemsida. Det är därför naturligt att utgå ifrån så många platser som möjligt.

På så sätt kommer förmodligen något falla läsaren i smaken :-). Det bör också tilläggas att jag gör noggrann research innan jag tar med en plats som jag själv inte har besökt. Jag vill givetvis inte rekommendera en plats som förvisso kanske har många positiva recensioner, men som eventuellt kan vara farlig. En sådan plats är Etna som jag ändå tog med när jag gjorde en karta av Sicilien.

Det kan också vara så att en sevärdhet både är för dyr samt innebär att man måste köa länge. I detta fall brukar jag skriva detta. Det kan givetvis vara värt att besöka en plats trots vissa hinder.

Greklands alla öar

Jag har tidigare gjort en karta av Kreta. Jag ämnar göra flera kartor över Greklands öar.

Det finns minst sagt många, och jag har definitivt inte besökt alla öarna.

En ö som jag har besökt, och som jag tänker göra en karta av inom kort är Korfu.

I övrigt bör det tilläggas att Rhodos, precis som många andra platser i Grekland, är en populär destination för ungdomar. Många kommer hit för att fira studenten eller bara för att festa och ha det roligt.

Det finns gott om barer och nattklubbar på ön. Om du är lite äldre och läser denna artikel skulle jag dock gissa att du förmodligen inte vill besöka bargatorna :-).

Kommentarer

Du får gärna lämna en kommentar om du önskar se en specifik plats, eller om du anser att denna karta saknar några sevärdheter.

Du får också gärna lämna en kommentar om du har hittat några felaktigheter i artikeln. Jag lägger mycket tid på att göra kartorna, och jag dubbelkollar alltid platser och sevärdheter för att de ska en korrekt bild.

Tilläggas bör dock att jag korrekturläser och arbetar på egen hand. Mindre misstag kan därför förekomma.

Lägg till kommentar