Boka resa själv eller via resebyrå?

Källa: Vagabond.

I den här artikeln listas både för – och nackdelar med att boka själv eller via resebyrå. Texten är lättläst och illustreras med bilder.

Boka på egen hand

1. Lägre pris

Varför betala för mer än du behöver?

Du kan nästan alltid boka flyg för en lägre kostnad på egen hand. För 20 år sedan var detta i princip omöjligt. Prisjämförelsesajterna, såsom Flygresor.se, har dock revolutionerat marknaden.

Faktum är att det går att komma ner i pris ytterligare om du bokar direkt via flygbolagens egna sajter. Jämförelsesajterna skickar dig nämligen ofta till andra bokningssajter. Dessa bokningssajter tar sedan ut en provision för att boka flyg åt dig.

Tips: Jag har skrivit en guide längre ner i artikeln om hur du kan gå tillväga för att boka flyg utan mellanhänder.

Utgifterna för semesterboende är en annan faktor att ta i beaktande. Aktörer som Airbnb har skapat ett nytt utbud av boendealternativ. Jag är personligen ett stort fan av att boka lägenheter i andra länder. Detta är både billigt samt ger en god inblick i den lokala kulturen.

Om du föredrar hotell kan du istället använda dig av en jämförelsesajt. Du kan med enkelhet kontrollera standard och därmed även betala för den komfort du vill ha.

2. Du slipper extrakostnader

Källa: Vagabond.

Charterbolagen kan visserligen erbjuda en viss trygghet till deras kunder. Detta inkluderar bland annat ersättning vid inställda resor samt försäkringar. Det är dock inte endast charterbolagen som kan ge dig en ersättning.

Som konsument har du rättigheter, även om du reser med ett bolag från ett annat land. Du kan i princip alltid begära att få pengarna tillbaka om ditt flyg blir inställt. Detta regleras bland annat av EU-domstolen.

Extraförsäkringar kan även det vara en onödig förmån. Majoriteten av alla svenskar är redan försäkrade genom deras respektive hemförsäkring. Den här försäkringen täcker nästan alltid alla eventuella utgifter om du blir sjuk utomlands.

Du kan med enkelhet kontrollera villkoren för din hemförsäkring. Villkoren finns stipulerade på hemsidan hos respektive försäkringsförmedlare.

3. Mer valfrihet

Vi svenskar tenderar att vara individualistiska människor. Vi vill ofta bestämma vår egen vardag och många av oss väljer att åka på äventyr på egen hand.

Det verkar som att även barnfamiljer har börjat inse fördelarna med att organisera deras egna äventyr. Internet har som bekant gett oss möjligheten till att utvärdera boendealternativ och dylikt. Det är inte en särskilt svår uppgift att bedöma om ett hotell är barnvänligt eller inte.

Det bör också nämnas att Sverige är ett land med många internationella kontakter. Det finns inte en svensk ambassad i alla världens länder. Det brukar däremot gå att få hjälp av UD när man verkligen behöver det.

Personligen var jag fast i Peru under virusepidemin 2020. UD hjälpte oss svenskar att komma hem, även om vi hade tagit oss till landet på egen hand.

Fördelar med att boka via resebyrå

1. Minimal ansträngning

Charterbolagen är duktiga på marknadsföring. Flera charterbolag har också flera decenniers erfarenhet av att organisera semestern åt privatpersoner. Som kund kan du boka och betala på mindre än en timme. Du får sedan alla instruktioner du behöver i din mejlinkorg.

Med tiden bör det även poängteras att priserna för charter har gått ner. Konkurrensen har skapat ett behov för dessa aktörer att pressa sina priser. Vinnaren i allt detta är du som privatperson. Du kan nästan alltid räkna med att betala ett konkurrenskraftigt pris hos de större företagen.

Utbudet av resmål tenderar dessutom att vara högt. Du kan ofta välja den vecka som passar dig. Du behöver med andra ord inte anpassa din egen ledighet från jobbet. Lägg därtill att du i de allra flesta fallen även kan välja mellan ett stort utbud av olika hotell.

2. Anpassat för barn

Många barnfamiljer har en stressig vardag. Det kan i dessa fall vara skönt att lämna över semesterorganiseringen till en tredje part. Många företag har specialiserat sig på resor som är anpassade för barn. Det brukar exempelvis finnas dagliga barnaktiviteter hos många charterföretag.

Det kan även vara svårt att bestämma vilket land som du vill besöka. Detta gäller framförallt för barnfamiljer. Stora aktörer skulle aldrig organisera resor till farliga länder. Speciellt inte när det finns barn med i ekvationen.

3. Fler försäkringar.

Jag nämnde tidigare att du inte behöver fler försäkringar. Samtidigt kan det vara så att du inte har en hemförsäkring. Det kan också vara så att du vill ha en mer heltäckande försäkring. Många större charterbolag erbjuder försäkringar till deras kunder.

Lägg därtill att du kan lämna över ansvaret på en tredje part om din resa har blivit inställd. Det kan exempelvis vara så att flygbolaget har gått i konkurs. Du kan i dessa fall ofta kräva en ersättning från charterföretaget.  

Slutligen bör det tilläggas att det alltid är tryggare att boka med större aktörer. Exempel på större aktörer är Tui, Apollo och Ving. En del av dessa aktörer har en multinationell verksamhet samt har stora finansiärer i ryggen. Att de skulle kunna gå i konkurs är inte särskilt troligt.

Tips: Stora företag är inte alltid en garanti för att dina pengar inte ska försvinna. Under virusepidemin vägrade vissa stora aktörer att betala tillbaka pengar. Det finns med andra ord alltid en risk med att betala för något som kommer att infalla i framtiden.

Sammanfattande information

Hur du bokar billigt flyg på egen hand

  1. Du bör använda en jämförelsetjänst för att kunna hitta ett konkurrenskraftigt pris. En bra sådan jämförelsetjänst är Flygresor.se
  2. Du bör noggrant kolla på de alternativ som erbjuder de bästa priserna. Målet bör vara att endast boka direkt hos ett flygbolag. Jämförelsetjänsterna kommer nämligen också att presentera bokningsföretag i sökresultatet. Ett sådant bokningsföretag är Travellink.
  3. Dessa tredje parter erbjuder sig att boka biljetter åt dig. De tar givetvis ut en provision för att göra detta. Du kan dock se vilket flygbolag som du kommer flyga med. Du bör gå direkt till flygbolaget och boka biljetter på egen hand.
  4. Det finns flera anledningar till att boka på egen hand.
  5. Den viktigaste anledningen är priset. Om du bokar direkt kommer du inte behöva betala någon provision.
  6. En annan viktig anledning handlar om din integritet. Varför ska du uppge dina personuppgifter för en tredje part? Lägg därtill att bokningsföretaget kommer vara ansvarigt för att skicka biljetterna till dig. Detta känns definitivt som en helt onödig mellanhand.

Finns det några nackdelar med att boka på egen hand? Egentligen inte. Det kan visserligen vara så att flygbolaget som har det bästa priset inte är från Sverige. Du kommer därför behöva använda dig av ett annat webbplatsspråk.

Du kan dock nästan alltid välja engelska som webbplatsspråk. Detta är ett språk som i princip alla svenskar behärskar. Det bör således inte utgöra ett problem för dig.

Slutligen bör du alltid vara vaksam på eventuella mellanlandningar och total flygtid. Det kan ibland vara enkelt att endast stirra sig blind på det billigaste priset. Det kan dock vara värt att betala lite extra för komfort.

När ska jag boka?

Detta är en fråga som är svår att svara på. Många branschstudier vittnar om att det är svårt att säga ett exakt datum. Generellt sett har man dock kunnat påvisa att man varken ska boka för tidigt eller för sent.

När är det för tidigt att boka? Studier har visat att du inte ska vara ut i allt för god tid. Du bör vänta tills det är minst 2 månader kvar till avresedatum. Det finns en mängd olika studier som visar på olika datum inom dessa 2 månader.

Vilken veckodag ska jag boka? Studier har visat att du ska undvika helger. Söndagar brukar i regel vara dyrast. Samma studier har visat att den billigaste dagen brukar vara tisdag. Allra lägst pris kan du hitta om du är villig att flyga mitt på dagen.

Generellt sett kan man även säga att du bör undvika internationella helgdagar. Det bästa exemplet på detta är jul och nyår. Dessa datum bör du undvika till varje pris. Det är nästan alltid dyrare att resa under jul och nyår.

Om man åker från Sverige bör man även undvika våra skollovsveckor och övriga helgdagar. Många barnfamiljer passar nämligen på att semestra under dessa perioder.

Slutligen bör det poängteras att du bör göra din research gällande helgdagar i det land du ämnar besöka. Detta behöver nödvändigtvis inte påverka dina kostnader för transport. Det kan däremot påverka priserna för boende, samt lokala priser i det land du ämnar besöka.

I många länder åker nämligen lokalbefolkningen hem till sina familjer under helgdagar. Detta skapar givetvis ett hårt tryck på det lokala kollektivtrafiksystemet. Det kommer definitivt öka priserna för biljetter.

Hur mycket ska jag betala?

Priserna för resande har i allmänhet gått ner kraftigt under de senaste decennierna. Du kan i princip ta dig till andra sidan jorden för cirka SEK 5000. Det går alldeles utmärkt att leva på budget i många länder, speciellt med tillkomsten av bokningstjänster som Airbnb.

Den här frågan bör istället vara fokuserad på alla eventuella extrakostnader. Många flygbolag, bokningsföretag och charterbolag vill ofta sälja på dig extrakostnader. Det kan exempelvis handla om boende och försäkringar. Jag har redan pratat om dessa faktorer i den här artikeln. Jag vill dock lyfta ett område som jag ännu inte har pratat om.

När du betalar din resa kan du få en gratis extraförsäkring. Många banker erbjuder nämligen reseförsäkringar när du betalar med ditt kreditkort. Detta är i regel en mycket fördelaktig försäkring som har en lång löptid.

Du bör därför alltid betala med ditt eget kort. Många försäkringsbolag erbjuder skydd till samtliga personer som bor i ditt hushåll. De erbjuder däremot inte skydd till din kompis eller din partner (såvida ni inte är folkbokförda på samma adress).

Om du åker med en kompis bör ni därför betala med varsitt kort. Detta är väldigt enkelt att glömma bort med tanke på att man ofta anser att det är smidigare att en person gör bokningen. Det finns dock som du nu förstår ett värde av att betala med sitt eget kort.

Att tänka på

Det finns med andra ord flera försäkringsalternativ som du inte behöver betalar extra för. Det finns som jag redan har nämnt en stor chans till att du redan har en försäkring genom din hemförsäkring. Som jag precis nämnde finns det dessutom en stor chans till att få en extraförsäkring genom att betala med ditt kreditkort.

Du bör därför inte betala för extraförsäkringar som någon vill sälja på dig.

Extrakostnader

Finns det rimliga extrakostnader? I de allra flesta fallen är svaret definitivt ja. Många storstäder har exempelvis flera flygplatser. En del flygplatser är placerade mer än 10 mil från storstaden. Det kan både vara bekvämt och behagligt att betala extra för att få flyga till den största flygplatsen.

En annan viktig faktor är total restid. En billig resa innefattar ofta lång restid och flera mellanlandningar. Detta är inte bara jobbigt. Det kan också ta bort flera dagar från din semester. Att komma fram till sin destination med rejäl jetlag är aldrig önskvärt.

Det bästa är att åka sent på kvällen från Sverige och komma fram på morgonen. Detta tillåter dig att komma in i dygnsrytmen snabbt. Samtidigt kommer du i vilket fall känna av jetlag. Men det finns verkligen nivåer på hur allvarligt du kan uppleva jetlag.

Du bör också ta dig en funderare gällande incheckat bagage. Om du vill besöka en destination långt ifrån Sverige vill du förmodligen ta med dig incheckat bagage. Detta kostar i regel som minst 600-700 kronor extra. Tänk på att den här kostnaden ofta läggs till i det sista steget av bokningen. Den här utgiften kan därför komma som en otrevlig överraskning.

Om du vill åka till en destination i Europa behöver du förmodligen inte checka in bagage. Handbagaget brukar räcka för att ta med de kläder du behöver för din semester. Om du shoppar för mer än du tänkt kan du sedan välja att checka in en väska på vägen hem. På så sätt spar du i alla fall lite pengar.

Avslutande ord

Den här artikeln listar många viktiga faktorer som kan hjälpa dig att ta ett kostnadseffektivt beslut. Samtidigt handlar valet inte bara om pengar. Jag har även lyft faktorer som fokuserar på bekvämlighet. Du får gärna lämna en kommentar om du undrar över något.

Lägg till kommentar