Resa till Azorerna – Fakta om priser och sevärdheter

resa-till-azorerna
karta-azorerna-ny

Resetips

Du behöver inget visum för att besöka ögruppen. Azorerna tillhör nämligen Portugal, som är ett av medlemsländerna i den Europeiska unionen. Du kommer inte heller behöva växla pengar eller lära dig en ny valuta. Den officiella valutan är euro.

Klimatet är som bäst mellan juni och oktober. Under dessa månader är dagstemperaturen i regel 20 grader Celsius eller varmare.

Tilläggas bör att det inte heller blir särskilt kallt under vintermånaderna. Januari har en medeltemperatur på cirka 13 grader Celsius.

Prisnivån brukar beskrivas som hög. I jämförelse med Stockholmspriser är dock restaurangmat och dylikt billigare. Generellt sett skulle man kunna säga att du får räkna med att betala samma priser som hemma.
 • Det går att hitta relativt billiga flygresor, speciellt under lågsäsongen. Om du väljer att flyga från Lissabon i Portugal kan du komma ännu billigare undan.
 • Jag har personligen hittat reguljära flygresor för cirka 3 300 kronor under mars, april och maj. Dessa flygrutter inkluderar dock en mellanlandning. Den totala flygtiden blir därför cirka 14 timmar. Om du vill ha en bekvämare flygrutt bör du således betala lite mer.
 • Solresor är ett svenskt charterbolag som erbjuder paketresor. Mer om detta längre ner i artikeln.

Naturen

 • Huvudstaden, som är en egen ö, heter São Miguel. Samtliga öar har haft aktiva vulkaner.
 • Du kan ta dig mellan de olika öarna med de lokala färjorna. Det finns däremot inte tillgängliga färjeturer året runt till samtliga öar. Du kan läsa mer om rutterna här.
 • Tilläggas bör att det i regel inte är billigt att resa mellan öarna. Det är inte heller alltid så enkelt ur ett logistiskt perspektiv. Om du har ont om tid kan du välja det lokala flygbolaget som flyger mellan öarna. Detta innebär emellertid ännu högre utgifter.
 • Azorerna bjuder verkligen på en imponerande och diversifierad natur. Huvudstaden San Miguel ser exempelvis annorlunda ut beroende på vilken sida av ön du befinner dig på. Det bör även tilläggas att ön är relativt liten, 759 km2.
 • Nästan alla innevånare är av europeisk börd. Det finns inte någon ursprungsbefolkning.

Reguljärt eller charter?

Majoriteten av de stora charterbolagen verkar inte anordna några charterresor till Azorerna. Solresor erbjuder däremot resepaket i många olika konstellationer. Du har dessutom möjlighet till att välja avreseort mellan Köpenhamn och Stockholm.

Priserna börjar från 4 500 kronor. Generellt sett får du dock räkna med att betala lite mer om du ska resa med ett charterbolag.

Du får räkna med en flygtid på mellan 7 och 8 timmar. Flyger du reguljärt kan flygtiden förlängas på grund av eventuella mellanlandningar.

João Paulo II Airport heter den största flygplatsen. Om du vill flyga reguljärt kan du göra sökningar till den här flygplatsen. De allra flesta kommersiella flygbolagen landar nämligen här. Tilläggas bör att det även finns en till internationell flygplats vid namn Lajes International Airport.

Det finns gott om boenden på samtliga öar. Du kan alltid prova Airbnb om du vill komma ner i pris. Det är en bra idé att hyra ett rum i någons lägenhet om du reser själv. Du kan då få tips och råd gällande saker att göra.

Platser att besöka och sevärdheter

Lagoa de Fogo

Lagoa de Fogo är en kratersjö som återfinns på São Miguel. Det är en mycket viktig plats som skyddas av den lokala regeringen. Det är exempelvis inte tillåtet att bygga något kring sjön.

Den restriktiva hållningen av den lokala regeringen har gjort sjön och dess omgivning till en orörd plats. Du bör definitivt avsätta en dag av din resa för att ta dig hit.

Vädret tenderar dock att ändras drastiskt, även under en och samma dag. Ibland kan sjön och dess omgivning var helt täckt av en tjock dimma. Försök därför kolla på väderrapporterna innan du åker hit.

Det finns en utkiksplats som täcker stora delar av sjön. Det är rekommenderat att besöka stränderna som ligger nedanför utkiksplatsen.

Sete Cidades Caldera

Sete Cidades Caldera ligger på den västra sidan av San Miguel. Naturen här är fantastisk och man kan nästan tro att man befinner sig i Nordnorge.

Naturen karaktäriseras av sjöar med blått vatten och grön växtlighet så långt ögat kan nå. Den här utsikten omgärdas av de gamla vulkanbergen.

Man tror att platsen och dess natur har formats under mer än 40 000 år. Själva vulkanen har dock inte varit aktiv på mer än 600 år. Detta var för övrigt i samband med att platsen koloniserades av portugiserna.

Det finns en rad olika turistföretag som kan ta dig runt platsen. I annat fall går det alldeles utmärkt att utforska omgivningarna på egen hand.

Montanha do Pico

Montanha do Pico sträcker sig nästan 2,400 meter över havet. Denna vulkan är den högsta toppen i hela Portugal.

Bergstoppen förgylls ofta av vita moln, även om det inte ser lika scenografiskt ut året runt. Det senaste vulkanutbrottet ägde rum för cirka 300 år sedan.

Det är inte särskilt svårt att ta sig upp för Montanha do Pico. Du behöver exempelvis ingen klättringsutrustning. Det kan däremot vara en bra idé att ta hjälp av ett lokalt turistföretag som känner till vulkanens egenskaper.

Du måste i vilket fall registrera dig på det lokala turistkontoret innan du börjar vandra. Det finns väganvisningar efter vägen som bland annat beskriver vilken höjd du befinner dig på.

Angra do Heroísmo

Angra do Heroismo är en riktigt läcker stad. Många av stadens byggnader kan dateras till 1700-talet. De fina färgerna smälter väl in med naturens gröna färger.

Staden hade en viktig strategisk position för de kolonister som upptäckte Amerika under 1500 och 1600-talet. Dess strategiska läge skapade goda möjligheter till att ta en paus under resorna mellan Europa och Amerika.

Som turist behöver du inte spendera mer än 1 dag här. Staden är relativt liten och det är inte långt mellan de olika sevärdheterna. En sådan sevärdhet är katedralen som definitivt är värt ett besök. En annan sevärdhet är det lokala muséet.

Det finns även en hel del restauranger och boenden. Du kan med andra ord stanna längre här om du vill ta det lite lugnt.

Strandlivet

Strandlivet är tyvärr inte generellt sett till för sol och bad. Det handlar snarare om att upptäcka de nästintill svarta stränderna som sträcker sig runt de olika öarna.

Du kommer återigen bli påmind om vulkanerna och platsens ursprung. Det finns däremot minst en strand på San Miguel som är lite finare och mer lämplig för sol och bad. Jag har dock inte personligen besökt den stranden. 

Saker att göra

Kolla på delfiner och valar

Som jag redan har nämnt finns det goda möjligheter till att kolla på valar. Det finns dessutom goda möjligheter till att titta på delfiner.

Nästan alla hamnar erbjuder båtturer för att kolla på dessa fantastiska djur. Du kan se både valar och delfiner året runt. Vissa arter passerar dock endast dessa vatten under specifika perioder under året.

En del turister kommer till Azorerna endast för att titta på djur. Det finns dessutom goda möjligheter till att se sällsynta fåglar. Ögruppen är bland annat hem åt två av de mest sällsynta fåglarna i Europa.

Dykning

Dykning runt de olika öarna sägs vara en upplevelse utöver det vanliga. Livet under vattnet bjuder på en stor diversifiering, som bland annat karaktäriseras av de gamla vulkanerna.

Jag har redan nämnt att naturen skiljer sig åt mellan de olika öarna. Detta gäller även för livet under vattnet. I vattnet utanför huvudstaden kan du bland annat se bläckfisk och tryckarfisk.

Dykning lämpar sig däremot inte året runt. Klimatet är som sagt kallt under vintermånaderna, vilket även leder till kalla temperaturer i vattnet. Generellt sätt kan man säga att dykning är lämpligt från slutet av maj till mitten av oktober.

Bada i varma källor

Det är inte bara i Island som du kan bada i varma källor 🙂

På Azorerna är det främst i Sãn Miguel som du kan hitta dessa varma källor. Omgivningen till dessa varma källor liknar ofta en tropisk regnskog. Detta är ytterligare ett exempel på hur står diversifieringen av naturen verkligen är.

Dessa varma källor passar alldeles utmärkt att besöka när det regnigt och kallt ute. Faktum är att havsvattnet aldrig blir särskilt varmt. Istället för att bada i havet kan du välja inlandets varma källor.

Väder och klimat

Som jag redan har varit inne på är de varmaste månaderna juni till oktober.

Augusti är den varmaste månaden. Temperaturerna kan nå 28 till 29 grader Celsius under de allra varmaste dagarna.

Man skulle kunna tro att vädret borde vara varmare året runt. Faktum är dock att vädret nästan aldrig når några extrema temperaturer. Du kan därför med fördel vandra runt och utforska de olika öarna på egen hand även under lågsäsong.  

Azorerna tillhör ur ett geografiskt perspektiv fortfarande Europa. Ögruppen har de varmaste vintrarna i hela Europa.

Man har aldrig haft snö eller frost på någon utav öarna. Detta är en anmärkningsvärd detalj, med tanke på att de allra flesta europeiska platserna någon gång har haft snö eller frost.

Mer fakta

 • Öarna ligger relativt långt ifrån det europeiska respektive amerikanska fastlandet. Som referenspunkt kan jag nämna att Portugal ligger 1,500 km bort. Avståndet till Newfoundland i Kanada är i sin tur 2,500 km. Kartan längre upp i artikeln illustrerar avstånden.
 • Vädret tenderar att ändras snabbt och drastiskt. Ibland kan dimma och tjocka moln lägga sig över vissa sevärdheter. Det finns dessvärre inte så mycket att göra åt detta. Du får helt enkelt hoppas att modernatur är på din sida under semestern.
 • Valjakt var tidigare en stor affärsverksamhet på de olika öarna. Den här typen av jakt förbjöds dock 1984. Många av de tidigare valjägarna vände sig istället till turismen. idag erbjuder man tusentals turister varje år möjligheten till att kolla på valarnas aktivitet i nära anslutning till stränderna.
 • Azorerna är lämplig att besöka med barn. Samtidigt bör man vara medveten om att de klassiska turistattraktionerna inte finns tillgängliga för barn. Jag tror dock att de allra flesta barnen kommer att finna resmålet minnesvärt.
 • Det bör nämnas att detta inte är ett partyresmål. Turister kommer främst hit för att titta på naturen och ta del av friluftslivet. Vandringsturer är som sagt en mycket populär aktivitet.  
 • Ögruppen är generellt sätt väldigt utvecklad vad gäller infrastruktur och dylikt. Du kommer inte ha några problem med att hitta gratis WiFi på de allra flesta platserna.
 • Klimatet är väldigt milt med tanke på ögruppens geografiska läge. Detta beror bland annat på Golfströmmen. Temperaturen blir sällan över 30 grader Celsius. Det blir nästan aldrig kallare än 3 grader Celsius.
 • Trafiken beskrivs ofta som osäker. Portugal är för övrigt ett land som karaktäriseras av flera svåra bilolyckor varje år. Det finns därför en anledning till att vara försiktig när du befinner dig i trafiken.

 

Historia

Ögruppen upptäcktes i början av 1400-talet. Det är fortfarande inte helt säkert vilket land som var först. Portugiserna kom i vilket fall att göra anspråk på ögruppen.

Portugiserna började så småningom att utforska de olika platserna. De introducerade bland annat djur på vissa platser, vilket exempelvis inkluderar får.

Det var däremot inte särskilt populärt hos den portugisiska befolkningen att immigrera. Azorerna låg och ligger nämligen långt bort från civilisationen.

Så småningom började portugiserna att bosätta sig på öarna och bygga städer. Under 1500-talet råkade den dåvarande huvudstaden, Vila Franca do Campo ut för en stor jordbävning.

Jordbävningen dödade hela 5 000 människor. Man bestämde sig därefter för att flytta huvudstaden till Ponta Delgada.

Tiden därefter har präglats av många olika politiska styren och oroligheter. Oroligheterna kan främst härledas till olika krig i Europa. Ögruppen var exempelvis under cirka 60 år under spanskt styre.

Under den perioden flyttade många människor till de nya städerna. Detta ledde bland annat till en överbefolkning, vilket gjorde att delar av befolkningen flyttade till Brasilien.

Den geografiska positionen har gjort Azorerna till en viktig strategisk plats under flera olika tidsepoker. Runt 1500-talet var platsen främst viktig för resor över Atlanten.

Den viktiga geografiska platsen har även gjort sig till känna i relativ nutid. Ett exempel på detta är andra världskriget när britterna och amerikanerna kunde använda hamnarna i Kriget om Atlanten.

1976 blev ögruppen en autonom region till Portugal. Detta garanterar ett visst mått av självstyre. Det garanterar även en viss form av nationell identitet, bland annat i form av en egen regering.

Dagens befolkningen har i princip samma etnicitet som i moderlandet Portugal. Det finns endast en väldigt liten minoritet av människor med en annan bakgrund.

Sammanfattning

I den här artikeln har jag listat det mesta du behöver tänka på inför en resa till Azorerna. Du kan förlägga din semester här under årets samtliga månader.

Du får givetvis anpassa dina aktiviteter efter årstiden. Vintrarna är inte kalla, men de lämpar sig inte för dykning och dylika aktiviteter. Vintrarna lämpar sig däremot alldeles utmärkt för vandring i den fina naturen.

Slutligen kan det vara en bra idé att inte boka ett boende för hela din vistelse. Du kan på så sätt upptäcka de olika öarna och få ut mer av din semester. Detta kräver dock att du tar med dig en liten och smidig packning.

Lägg till kommentar