Resa till Australien – Praktisk information och sevärdheter

Koalan och kängurun är två djur som återfinns i Australien.

Saker att tänka på

Visum

Perth
Som svensk måste du ha ett visum för din vistelse. Det enklaste visumet är gratis och tillåter dig att stanna i landet under 3 månader. Du kan ansöka på den officiella hemsidan för deras motsvarighet av Migrationsverket.
 • Om din ansökan blir godkänd kan du besöka Australien flera gånger under 12 månader (så länge inte din vistelse överstiger 3 månader).
Skogsbränder har tyvärr varit ett återkommande inslag under de senaste åren. Håll dig uppdaterad om eventuella bränder både inför och under din resa.
 • Du kan också ansöka om ett längre visum som ger dig möjligheten till att stanna mellan 3 och 12 månader. Du använder samma hemsida som jag har länkat till ovan. Kostnaden är cirka 800 kronor.
 • Vänligen observera att du endast får ett elektroniskt visum. Du kommer alltså inte att få några fysiska dokument som du ska ta med dig.
Working Holiday-resenärer arbetar ofta på vingårdar.
Det finns möjlighet till att ansöka om ett Working Holiday-visum. Du måste vara mellan 18- och 30 år för att kunna göra en ansökan. Om du blir godkänd för detta visum kan du arbeta i landet i ett år.
 • Du har dessutom möjligheten till att få stanna i ytterligare ett år om du arbetar inom jordbruk i minst 3 månader. Det är en sorts belöning med anledning av att jordbrukarna är i stort behov av arbetskraft.

Tilläggas bör dock att den här sortens arbete kan vara rätt slitsamt.

Melbourne
Slutligen bör det tilläggas att dessa visumregler förändras relativt ofta. Du bör alltid göra din ansökan på regeringens officiella hemsida. Det finns många aktörer som erbjuder sig att sköta ansökningsprocessen åt dig.
 • Dessa aktörer tar dock ut en relativt hög avgift för att sköta ansökningsprocessen.
 • Det är enkelt att använda sig av regeringens hemsida. Du kommer inte ha några problem så länge du har hyggliga kunskaper i engelska.

Inför din resa till Australien

 • Australien har två riktiga storstäder. Dessa städer heter Sydney och Melbourne. I Sydney finns landets största flygplats. Den heter Sydney Airport och tar emot cirka 45 miljoner resenärer varje år. När du söker efter flygresor bör du utgå från Sydney Airport.
 • Det är dessvärre svårt att ge några rekommendationer gällande flygrutt. Oceanien ligger långt ifrån Europa och du kommer bli tvungen till att mellanlanda.
Sydney by night.
 • Personligen mellanlandade jag två gånger under min resa till Sydney. Jag mellanlandade i London och Hong Kong. Du bör dock sikta på att hitta en flygrutt med endast en mellanlandning. Flygtiden kommer i vilket fall vara mer än 20 timmar.
 • Den officiella valutan är den australiska dollarn (AUD). Det är en enkel valuta att hantera. I dagsläget får du betala 6,52 svenska kronor för 1 AUD.
 • Det är inte helt enkelt att definiera en hög- respektive lågsäsong. Detta beror på landets storlek som också innebär olika klimatzoner. I Sydney är det dock högsommar mellan december och februari.
 • Vintern infaller under den svenska sommaren. Det blir däremot aldrig särskilt kallt. Den kallaste månaden är juli med en medeltemperatur på 13 grader Celsius.
 • Västkusten är mer attraktiv hos turister än östkusten. Det bor fler människor på västkusten och det finns betydligt fler städer. På västkusten finner du bland annat Sydney, Gold Coast och Brisbane. Samtliga dessa städer finns med på kartan ovan.
 • På östkusten finns det endast en storstad. Staden heter Perth och har mer än 1 miljon innevånare. Övriga delar av östkusten är väldigt glesbefolkad.
 • Du bör vara medveten om att solen är extremt stark i nästan alla delar av landet. Du bör därför alltid använda dig av en hög solskyddsfaktor. Hudcancer är ett stort problem hos lokalbefolkningen.

Platser och städer att besöka

Sydney

opera-huset
Operahuset

Sydney är en riktig världsstad. Staden har flera landmärken och ett brett utbud av aktiviteter för turister. Tilläggas bör dock att hela regionen har höga priser. Nedan följer förslag på sevärdheter och aktiviteter.

 • Manly Ferry är en färja som trafikerar innerstadens vatten. Det går flera turer varje dag. Färjan passerar många sevärdheter. Detta inkluderar bland annat Operahuset och Taronga Zoo. En färjetur kostar cirka 8 AUD för vuxna och 5 AUD för barn.
bondi-beach
 • Bondi Beach är en känd sandstrand, belägen cirka 20 till 30 minuter från stadskärnan. Stranden är lång och det finns nästan alltid lediga platser i sanden, även under högsäsongen. Hela området kryllar av restauranger, caféer och nattklubbar. Om du reser under jul bör du besöka Bondi på juldagen. Det är nämligen någon slags tradition att spendera juldagen på stranden.
darling-harbour
Darling Harbour
 • Darling Habour är en vacker hamn i hjärtat av Sydney. Här kan du kolla på dyra yachter och njuta av havsvinden. Runt hela området finns det många skyskrapor. Det är riktigt mysigt att äta här och kolla på den häftiga utsikten.
 • Det är nästintill ett måste att besöka Operahuset. Byggnaden är ett riktigt landmärke som människor världen över relaterar med Sydney.
 • Operahuset byggdes 1973 och har sedan starten varit en populär turistattraktion. Du kan givetvis också besöka en föreställning om du har lite extrapengar. I annat fall kan du gå hit för att ta dina bästa semesterkort.
 • Blue Mountains ligger cirka 6 mil utanför innerstaden. Det är en bergskedja och ett naturområde som bjuder på en fantastisk utsikt. Jag har tyvärr ingen personlig erfarenhet av det här området. Jag ångrar dock att jag inte tog mig tid att besöka Blue Mountains.

Detta är endast ett urval av sevärdheter och aktiviteter. Sydney är som sagt en världsstad med flera personliga smultronställen att utforska.

Melbourne

melbourne-skyline

Melbourne är landets näst största stad med cirka 5 miljoner innevånare. Staden ligger i de södra delarna av landet. En skillnad mellan Melbourne och Sydney är klimatet. Sydney har ett mildare klimat året runt och varmare somrar.

 • Royal Botanic Gardens Victoria är definitivt värt ett besök. Det är en enorm trädgård som ligger alldeles utanför innerstaden. Trädgården byggdes 1846 och den besöks av cirka 1 miljon människor varje år. Trädgården innehåller mer än 50 000 plantor. Den här platsen får ständigt lysande recensioner hos diverse olika reseguider.
 • Eureka Tower är en av Melbournes många skyskrapor. Den är 300 meter hög och den började byggas 2002. Många turister kommer hit för att kolla på den häftiga utsikten som sträcker sig över hela Melbourne. Hissen upp till toppen är byggd av glas och delar av golven i de olika våningarna är byggda i glas. Inträdesbiljetten kostar cirka 130 svenska kronor.
 • Queen Victoria Market ligger i en anrik byggnad i de centrala delarna av Melbourne. Byggnaden är betraktad som ett landmärke. Marknaden erbjuder främst matvaror av hög kvalitet. Det finns ett stort urval av delikatesser från hela världen. Det finns dessutom en del andra produkter, exempelvis för inredning och dylikt.
 • När du är i Melbourne bör du försöka besöka Great Ocean Road. Det är en lång kuststräcka på cirka 25 mil som erbjuder en fantastisk natur. Du behöver dock givetvis inte åka alla 25 milen. Great Ocean Road börjar en bit utanför Melbourne, vilket gör att du måste avsätta en heldag för ett eventuellt besök. Det går bussresor från Melbourne.

Perth

Perth är en stad på landets västkust. Staden har cirka 2 miljoner innevånare och Perth beskrivs ofta som världens mest isolerade storstad.

Jag skulle definitivt rekommendera ett besök till Perth om du ska jobba i Australien. Regionens arbetsmarknad för resande turister är god. Om du endast ska resa i Australien utan att jobba kanske inte Perth är lika värt ett besök. Staden är som sagt väldigt isolerad och du måste avsätta rätt många dagar av din resplan.

 • Kings Park är en enormt stor naturpark som ligger alldeles utanför huvudorten. Parken är utformad för att främja den biologiska mångfalden. Här kan du promenera runt en hel dag utan att tröttna. Parken ligger dessutom med uppsikt över stadskärnans skyskrapor.
 • Perth är en ypperlig destination för den som gillar att sola och bada. Det finns flera kritvita stränder. Scarborough Beach är förmodligen den mest populära stranden. Hela stranden är mer än en mil lång. Det finns massor av restauranger och caféer längs hela kuststräckan. Det finns vidare en hel del påkostade byggnader. Många rika Perth-innevånare bor längs den här stranden.
 • Freemantle Prison är ett stort fängelse som byggdes på 1800-talet. Fängelset är beläget några mil utanför stadskärnan. Fängelset var i bruk sent in på 1900-talet. Idag är byggnaden istället en populär turistattraktion. En guidad tur genom fängelset kostar inte många kronor. Entrébiljetten till fängelset är dessutom gratis.

Gold Coast och Brisbane

Gold Coast och Brisbane är två mycket populära turistdestinationer på västkusten. Många turister väljer att börja sin resa i Sydney. De fortsätter sedan deras resa uppför kusten till Gold Coast och Brisbane.

resa-australien-barn
Brisbane
 • Brisbane är en miljonstad. Dess region är känd för att vara mycket naturskön. Befolkningen är väldigt diversifierad och mer än 30% av innevånarna är födda utomlands.
 • Brisbane är en utmärkt destination för dig som vill utforska naturen på egen hand. Det finns många hikingleder, varav många finns runt de olika stränderna. Det finns dessutom ett stort utbud av andra fysiska aktiviteter. Detta inkluderar bland annat klättring.
 • Sea World är en stor vattenpark. Många barnfamiljer kommer hit för att simma med delfiner. Det finns även andra djur att titta på, exempelvis sälar. Jag har personligen inte besökt vattenparken. Jag har dock hört att den är värd ett besök även om du inte reser med barn.
Gold Coast

Gold Coast är en riktigt häftig destination som är belägen nära Brisbane. Regionen innefattar orten Surfers Paradise som är mycket populär bland turister.

 • Staden har ett subtropiskt klimat med väldigt varma somrar. Staden karaktäriseras av de många skyskraporna som är belägna alldeles vid stranden.
 • Det finns en rad olika sevärdheter och aktiviteter i Gold Coast. Du har definitivt kommit till rätt ställe om du vill surfa. Du har även kommit till rätt ställe om du vill utforska det australiska nattlivet.
 • Om du reser med barn kan du istället utforska de många temaparkerna. Naturen erbjuder även den mycket att utforska. Det finns bland annat en regnskog.
 • Slutligen bör det tilläggas att Gold Coast är landets mecka för filmproduktion.

Great Barrier Reef

Om du vill besöka det stora korallrevet måste du ta dig ännu längre upp på västkusten. De flesta som besökare korallrevet utgår från Cairns. Man skulle kunna säga att Cairns är den sista turistdestinationen på den långa västkusten.

Det bör dock poängteras att det är hela 160 mil mellan Brisbane och Cairns. Du bör med andra ord planera för en längre semester om du vill besöka korallrevet.

Det kan däremot vara värt att ta dig hela vägen upp till Cairns. Det stora korallrevet är det största i sitt slag i hela världen.

 • Korallrevet är så pass omfattande att man kan se det från rymden. Vattnet innefattar en stor biologisk mångfald. Korallrevet är en stor turistattraktion trots att platsen är belägen långt ifrån andra turistdestinationer.
 • Många väljer att besöka platsen mellan juni och oktober. Det faller sällan regn under den här perioden och klimatet är milt. Detta gör i sin tur att vattnet är extra klart och förhållandena är bättre för dykning.
 • Turistföretagen i området har anpassat sina aktiviteter för barn. Det finns exempelvis kurser i dykning för barn över 12 år. Du kan också hitta små laguner som mindre barn kan utforska i lugn och ro.

Det stora korallrevet sträcker sig över en enorm yta. Du bör därför planera ditt besök utifrån det du vill se. Det tar cirka 45 minuter att ta sig till korallrevet från Cairns.

Adelaide

Adelaide är en mysig liten stad som kanske inte brukar ligga högst upp på listan över städer som man måste besöka.

Staden har i vilket fall mycket att erbjuda. Lägg därtill att det är landets femte största stad. Adelaide brukar hyllas för sin höga levnadsstandard. Som turist finns det bland annat en hel del festivaler att besöka under årets olika månader.

 • Stadens botaniska trädgård är både stor och diversifierad. Här kan du nämligen strosa runt i flera timmar medan du upptäcker sällsynta växter. Trädgården ska vara fin året runt med tanke på vintrarnas milda klimat. Ibland hålls det även konserter i olika delar av trädgården. Man håller öppet året runt och det är gratis att gå in. Man vill dock upprätthålla lugnet i parken, vilket gör att man inte får dricka alkohol eller ta med bollar och dylikt.
 • På Adelaides Zoo kan du se en rad olika djur. Exempel på djur är kängurus, giraffer och koalabjörnar. Den här djurparken har väldigt goda omdömen på olika rankingsidor. Man säger sig även ha en väldigt god djurhållning där djuren har gott om utrymme att vara på. Om du inte gillar konceptet med instängda djur är ett besök givetvis inte att rekommendera.
 • Olika festivaler arrangeras som sagt året runt. Du kan exempelvis besöka den påkostade filmfestivalen eller den karismatiska kabaréfestivalen. Musikfestivaler arrangeras året runt och det är dessutom vanligt att stora artister kommer hit för att hålla konserter.

Adelaide är beläget cirka 70 mil från Melbourne. Det är med andra ord en relativt isolerad stad, även om man inte kan jämföra med Perths isolering.

Du kan åka buss till Adelaide från Melbourne för några hundralappar. Du kan givetvis också flyga om du har lite extrapengar kvar i reskassan.

Working Holiday

Kommer du till Australien för att arbeta? Du kommer med stor sannolikhet ha en oförglömlig upplevelse om du avser att både jobba och resa. Det är relativt enkelt att få tillfälliga arbeten.

När jag gjorde min resa 2009 var Perth den bästa staden för tillfälliga arbeten. I Perth kunde man nämligen få ett ”vanligt” tillfälligt arbete. Med ett vanligt arbete menar jag restaurang, lager eller övriga yrken inom servicesektorn.

Jag fick ett tillfälligt jobb i tre månader som vaktmästare på ett Universitet. Det var ett mycket behagligt arbete med hyfsad lön. Mina arbetsuppgifter inkluderade att hämta post, flytta på saker i de olika skolbyggnaderna och lämna brev till olika lärare.

Jag vill minnas att jag tjänade 600 AUD per vecka. Detta var på den tiden cirka 3000 SEK i vecka. Det var en inkomst som räckte gott och väl till att betala min hyra, min mat och spara lite pengar.

Arbetstiderna var dagtid måndag till fredag. Arbetet var inte särskilt krävande. Den australiska arbetsmoralen är enligt min erfarenhet relativt avslappnad. Det var också skönt att ha vanliga rutiner efter att ha bott på vandrarhem i några månader.

I Perth hyrde jag ett rum med min dåvarande partner. Jag minns inte vad vi betalade, men lönen räckte gott och väl till att betala hyran. Elräkningarna brukar dock vara bra mycket mer kryddade än i Sverige.

Att använda sig av luftkonditionering är av den anledningen inte alltid en bra idé. Det kan dock vara en nödvändighet när det är som allra varmast. Vi hade ingen luftkonditionering på vårt rum så vi sparade pengar. Vi hade visserligen inget val 🙂

Fruktplockning

Fruktplockning brukar inte vara synonymt med en avslappnad arbetsmiljö. Det är i de allra flesta fallen ett hårt arbete som ofta sker under en mycket varm sol. Frågan blir således varför du skulle vilja utsätta dig för detta?

 1. Du kan få möjlighet till att förlänga ditt visum till totalt 2 år.
 2. Du får en erfarenhet för livet

Många arbetar inom lantbruk under 3 månader för att få stanna i landet i ett extra år. Detta är en slags belöning man får av regeringen för sitt bidrag till lantbruksindustrin. Australiska ungdomar verkar inte vara särskilt sugna på att ägna sig åt den här typen av yrke.

Personligen arbetade jag bara med fruktplockning i en månad. Jag fick således inte möjligheten till att förlänga mitt visum. Jag hade visserligen aldrig intentionen att stanna i mer än ett år i vilket fall.

Mitt yrke inom lantbruksindustrin var beläget i en liten stad som heter Mildura. Det är en rätt trist stad som är belägen cirka 6 timmar med buss från Melbourne.

Jag arbetade med att klippa vitlök. Det var ett krävande arbete som tog rätt hårt på krafterna. Man slapp dock arbeta utomhus. Arbetet skedde inomhus så jag slapp bekymra mig över solens faror.

Jag minns inte hur mycket lönen var. Det var dock ett provisionsbaserat arbete som gav betalt per kilo. Pengarna räckte i vilket fall till att betala hyran och köpa mat. Det blev dock inget över till andra aktiviteter.

Du kan själv prova att arbeta på någon av de många olika farmerna runtom i landet. Det finns ofta en god gemenskap mellan de turisterna som arbetar på farmerna. Man kan få vänner för livet. Det är dessutom rätt kul att på ett vandrarhem mitt ute i ingenstans. Helgernas fester brukar vara minst sagt roliga 🙂

Varför ska du arbeta?

Att leva svenssonliv i tre månader med fasta rutiner kanske inte låter så lockande. Det är dock en nyttig erfarenhet att arbeta i ett annat land. Det är dessutom ett utmärkt tillfälle till att förbättra engelskan 🙂

Det blir dessutom tröttsamt att bara resa runt och festa även om man har mycket pengar med sig. Det är alltid en god idé att spara tills man kommer hem. Genom att arbeta kommer du minst kunna betala för ditt eget uppehälle. Kanske kommer du även kunna spara lite pengar.

Övrig information

Australien bär på en lång historia. Den stora ön har varit befolkad i mer än 30 000 år. Ursprungsbefolkningen är aboriginerna. Innan koloniseringen var aboriginerna uppdelade i flera olika folkgrupper. Sedan koloniseringen har dock de olika folkgrupperna kommit närmare varandra. Idag finns det cirka 750 000 aboriginer kvar. De representerar endast 3% av den totala befolkningen.

Britternas intåg började i slutet av 1700-talet. Många av de första britterna hade kommit på fel sida om lagen i Storbritannien. De skickades av den anledningen till Australien för att bygga upp den nya kolonin. Många av dessa fångar hade tidigare dömts till dödsstraff. Det var av den anledningen inte särskilt svårt att övertyga ett stort antal fångar att lämna Storbritannien.

De första åren i det nya landet beskrivs som svåra. Det fanns bland annat en stor brist på mat. Med åren kom dock fler och fler människor till Australien. Landet har på cirka 240 år genomgått en anmärkningsvärd förändring. Miljonstäder har byggts och landets ekonomi är mycket stark.

Tyvärr tog britterna ingen som helst hänsyn till att det fanns en ursprungsbefolkning. Aboriginerna behandlades väldigt illa och britterna tog deras land med våld. Ursprungsbefolkningsgrupperna togs från deras hemregioner och placerades på olika orter runtom i landet.

Naturen i landet drabbades också negativt av koloniseringen. Britterna tog bland annat med sig djur och matvaror som skadade den inhemska faunan. Med åren har man dock insett hur känslig den inhemska faunan är för utländska matvaror. Det finns ett helt annat tänk kring dessa frågor idag, vilket är något du själv kommer få uppleva när du tar dig genom tullen.

Lägg till kommentar