Charter- eller reguljärresa?

Fördelar reguljärt

reguljart-eller-charter

1. Lägre pris

Du kommer kunna hitta en billigare resa om du bokar reguljärt.

Du kommer dock behöva lägga lite tid på att arrangera din semester.

Det finns flera sökmotorer som kan hjälpa dig att hitta billiga flyg, exempelvis Flygresor.se.

Du bör dock vara lite flexibel med datumen. Priserna tenderar att variera även inom korta tidsintervall.

Sist men inte minst bör du också vara redo att göra lite research när du bokar boende.

Tänk på att läsa ett antal omdömen om varje boende.

Tidigare hotellgäster tenderar att vara väldigt ärliga i sina omdömen, och du kan med fördel dra nytta av deras erfarenheter för att hitta något som passar just dig.

2. Du lär dig mer av en reguljär resa

När du reser på egen hand kan du inte räkna med någon hjälp. Till att börja med måste du ordna det som jag precis beskrivit.

Förutom detta tillkommer bland annat att:

  • Ordna transfer från flygplatsen till boendet
  • Orientera dig runt staden/landet på egen hand, utan tips från reseledare.

Lägg därtill att du måste göra en ansträngning för att träffa och interagera med andra människor.

Om du reser charter kommer du på ett naturligt sätt träffa andra människor som tar samma flyg, samt bor på samma hotell som dig.

Så, är alla dessa faktorer verkligen en fördel? Det skulle jag definitivt säga att de är :-).

Du kommer sannolikt komma hem med fler roliga historier och erfarenheter.

3. Du reser på dina villkor

Charterresor avgår ofta tidigt på morgonen. 07:00 är en vanlig tid. Detta innebär att du måste stiga upp före 05:00 för att hinna till flygplatsen och checka in.

Om du är en riktig morgonmänniska kanske inte detta är ett problem. Om du däremot vill resa senare på dagen är det bättre att du bokar på egen hand.

Då kan du välja ett flyg som avgår under eftermiddagen eller kvällen.

Detta är bara ett exempel på hur du inte behöver anpassa dig efter någon annans tider.

Fördelar charter

fordelar-charter

1. Resebolaget tar ansvar för din resa

Det är ofta skönt när någon annan gör jobbet åt en. Lägg där till att det finns rätt många saker i livet som vi helst undviker.

Det administrativa arbetet att boka och arrangera en resa kan vara en sådan sak.

Om du bokar genom ett charterbolag kommer du få alla detaljer via mejl eller post.

Du behöver bara infinna dig på flygplatsen en viss tid, checka in och gå till gaten. Transfer, boende och eventuella aktiviteter kommer ordnas av charterbolaget.

2. Mindre stressmoment för barnfamiljer

Jag har tidigare listat saker som du lär dig av att boka en resa på egen hand.

Om du har barn kanske du varken har tid eller lust för erfarenheter som kräver en ansträngning.

Du kanske endast vill besöka ett annat land med dina barn, och spendera en vecka eller två med att vila upp dig.

Lägg därtill att många charterbolag har dagliga aktiviteter för barn. De brukar också ha barnpassning under dagtid.

3. Oförutsedda händelser

Vad händer egentligen om flyget ställs in? Vad händer om det sker något i landet du rest till, exempelvis politiska oroligheter?

Oförutsedda händelser är aldrig roliga. Ett charterbolag kan hjälpa dig att lösa många eventuella problem.

Om exempelvis flyget blir inställt är det deras ansvar att ordna ett nytt flygplan. De kan exempelvis bli tvungna till att betala en extra hotellnatt åt er om ni måste vänta ett dygn eller dylikt.

Just oförutsedda händelser kan vara betydligt jobbigare om du har bokat på egen hand. När det hände mig (jag reste reguljärt under pandemins utbrott) upptäckte jag att man står väldigt ensam.

Det var mitt ansvar att kontakta UD och undersöka möjligheterna till att komma hem.

Det var också mitt ansvar att betala för en ny flygresa.

Så, vart ska jag resa?

spanien-karta

Spanien är ett exempel på ett populärt resmål för svenskarna.

Du som läser denna artikel har förmodligen redan kommit rätt långt i dina resplaner.

Fördelarna som jag listat ovan är ofta kopplade till val av destination.

Det är exempelvis enklare att resa till Mallorca än till Florida. Du kanske undrar varför?

Du behöver inget visum till Mallorca. Spanien är dessutom ett land som tillhör EU, vilket bland annat innebär att du har rätt till sjukvård som svensk EU-medborgare.

Själva resan är också kortare och enklare. Det går flera direktflyg från Sverige till Mallorca.

Du förstår nog min poäng. Detta är något att ta i beaktande när du väljer vilket land du ska besöka.

Min rekommendation är dock att du väljer land baserat på dina preferenser.

Låt oss säga att du alltid har haft ett stort intresse för Brasilien. Att besöka detta land kan vara en fantastisk upplevelse. Det är dock inte världens säkraste land.

Det kräver därför att du göra mycket research innan avresa.

Om du har ett stort intresse för just Brasilien kommer detta förmodligen inte vara ett problem. Jag personligen kan lägga mycket tid på saker som jag är intresserad av.

När jag reser utgår jag därför från mitt intresse. Inte utifrån hur mycket research eller hur mycket jag måste ordna för att besöka ett specifikt land.

Jag tänkte därför fortsätta denna artikel med att beskriva skillnaderna i min egen planering. Jag tänkte jämföra en resa till Brasilien respektive Frankrike. 2 länder som jag gillar mycket :-), men som skiljer sig åt i termer av planering inför avresa.

Skillnader i planering

Om jag reser till Frankrike vet jag på förhand att:

  • Det är ett annat EU-land. Strul med visum och dylikt kommer därför inte uppstå.
  • Det kommer vara billigt att flyga dit. Jag vet på förhand att det exempelvis går direktflyg mellan Paris och Stockholm.
  • Många svenskar besöker Frankrike varje år. Detta brukar göra att det känns tryggare att besöka landet. I detta fall tänker jag främst på att det definitivt finns en ambassad, och andra typer av svensk myndighetspersonal på plats i landet.

Om jag reser till Brasilien vet jag på för hand att:

  • Jag måste noggrant ta reda på vad om man som svensk medborgare behöver visum. Jag måste också titta noggrant på eventuella förändringar i visumfrågan som kan se när det är dags för avresa.
  • Det kommer inte gå att hitta billiga flyg dit. Det kommer sannolikt inte heller gå att hitta direktflyg. Jag måste därför ta mig till Central- eller Sydeuropa för att kunna flyga till Brasilien.
  • Det finns säkerligen en svensk ambassad i landet. Brasilien är dock ett stort land. Jag kan nog inte räkna med särskilt mycket hjälp om något skulle hända under min vistelse. Jag måste därför ordna med en solid försäkring som ger mig skydd.

För mig personligen är en resa till Frankrike rätt enkel att genomföra. Jag har gjort den många gånger och jag vet vad som krävs av mig.

Det är dock lite svårare att besöka Sydamerika, även om jag också har erfarenhet av detta. Ett problem är flygresan. Jag vill inte mellanlanda 2 gånger, vilket är ganska vanligt när man flyger från Stockholm till exempelvis Sao Paulo.

Planering när man flyger till destinationer långt ifrån Sverige

Många destinationer utanför Europa kräver planering i termer av resplan. Du kommer snabbt märka att det inte går direktflyg från Stockholm till många destinationer.

Om vi tar Sydamerika som exempelvis är det mer eller mindre omöjligt att hitta direktflyg. Du måste i dessa fall åka till ett annat land först, ofta i centrala eller södra Europa, som jag nämnde tidigare.

Ett bra alternativ att åka till Amsterdam, Holland. Det går fler billiga flyg till Amsterdam från Stockholm. Det går dessutom snabbt.

När du väl befinner dig i Amsterdam är det betydligt enklare att hitta direktflyg till många destinationer utanför Europa.

Huvudflygplatsen i Amsterdam är mycket större än Arlanda i termer av passagerare per år. Denna stad är dock inte det enda alternativ.

Du kan också ta dig till Frankfurt (Tyskland), London (England) och Paris (Frankrike). Det går flera billiga flyg från Stockholm till dessa städer. Du kan därefter välja och vraka mellan direktflyg till en rad olika attraktiva destinationer.

Sist men inte minst kanske du undrar om detta inte gör resan mycket dyrare?

Som jag nämnde tidigare kan du flyga från Stockholm, men då måste du mellanlanda. Detta gör att resan kan bli väldigt lång, och att du måste sitta på diverse olika flygplatser att vänta.

Det är relativt enkelt att hitt flyg till exempelvis Amsterdam T/R för lite mer än 1 000 kr. Du kan därefter bo på ett hotell i anslutning till flygplatsen för cirka 700 kr. Detta har jag gjort flera gånger.

Du kan därför i lugn och ro hoppa på ett direktflyg dagen efter, utvilad och redo för att upptäcka något nytt.

Min poäng är alltså att det inte behöver vara så dyrt att göra en längre mellanlandning.

Kommentar

Du får gärna lämna en kommentar om du undrar över något. Du får också mer än gärna lämna en kommentar om du har några förbättringsförslag till denna artikel.

Lägg till kommentar