Resa till Colombia – Tips, visum och aktiviteter

karta-colombia

Artikeln uppdateras kontinuerligt under min resa till landet sommaren 2022.

Visum

En av många teodlingar.
Svenska medborgare behöver inte ansöka om visum för vistelser under 90 dagar. Du kan stanna i Colombia i 180 dagar per kalenderår. Du måste dock genomföra en in- och utresa för att få en ny 90-dagars stämpel i ditt pass.
 • Det måste finnas minst två lediga sidor i ditt pass vid inresan. Du kommer nämligen att få en stämpel för inresa och en stämpel för utresa. Inresestämpeln måste framgå tydligt för att du inte ska få problem när du lämnar landet.
 • Slutligen bör det tilläggas att man ibland måste uppvisa finansiella tillgångar. Detta krav innefattar att du ska minst ha cirka SEK 400per dag under din semestervistelse.

Valuta

Colombia skiljer sig från många andra länder i Sydamerika vad gäller valuta. I många länder på denna kontinent kan man med enkelhet växla från US-dollar till den lokala valutan. I Ecuador finns det inte ens en lokal valuta. De använder endast US-dollar.

När jag var i Peru var det vanligt att man fick välja mellan att betala med dollar eller deras peruanska Nuevo sol.  

I Colombia är detta ovanligare, och många banker erbjuder inte ens valutaväxling. Du bör därför försöka ta med dig lite peso.

Jag vet att du kan växla pengar på vissa ställen, exempelvis i köpcentrum. Min erfarenhet av detta är dock att det är krångligt, inte minst på grund av att man måste hålla koll på växlingskurserna.

Det mest ekonomiska är att du tar ut peso när du är på plats. Detta ger dig den bästa växlingskursen.

Du förlorar rätt mycket pengar på att växla på Forex och liknande ställen. Det kan dock som sagt vara bra att växla till sig en liten summa innan avresan för att kunna använda till taxiresan från Flygplatsen till ditt boende.  

Är det säkert att besöka Colombia?

Kabelbana som går till ett fattigt område i Medellín.
Det korta svaret är ja. Säkerhetssituationen har förbättrats under de senaste åren. Regeringen har även deklarerat att flera regioner är säkra för turister. Regioner som inte är säkra innefattar områdena som gränsar mot Ecuador och Venezuela.

Att landet har dragits med kriminalitet och oroligheter är ingen hemlighet. Detta har inte minst skildrats i populärkulturen. Låt dock inte detta stoppa dig från att utforska ett av de häftigaste länderna i Sydamerika.

Gamla kolonialbyggnader.

Som turist bör du vidta ett antal åtgärder för att inte hamna i farliga situationer. Skillnaderna mellan bra och dåliga områden i en stad är betydligt större än hemma i Sverige.

Du bör definitivt välja ett boende i ett säkert och bra område. Du bör dessutom ta en taxi under kvälls/nattetid om du har varit ute i ett mindre säkert område.

Det sista och viktigaste tipset innefattar ditt utseende. Det är helt onödigt att bära på smycken och dylikt som hintar om rikedom. Du bör försöka att smälta in i omgivningen så mycket som möjligt. Tänk på att tjuvar ofta letar efter enkla offer.

Lokalbefolkningen är i regel väldigt barnkära. Detta gäller för övrigt de flesta länderna i den här delen av världen. Jag har inte själv besökt Sydamerika med barn. Jag har dock svårt att se att det skulle kunna innebära några problem.

(Det bör tilläggas att det finns historier om turister som har blivit kidnappade, historier som upprepas i artiklar på flera olika sajter. Dessa turister har sedan blivit transporterade till en annan del av staden och blivit tvingade till att ta ut pengar.

Det går inte att hitta någon tillförlitlig statistik för dessa brott. Av den anledningen är det helt omöjligt att estimera sannolikheten för att du ska råka ut för detta.)

Tips

Den överlägset största flygplatsen heter El Dorado International Airport (35 miljoner passagerare per år). Den här flygplatsen är belägen i huvudstaden Bogotá. När du letar flygresor bör du söka efter den här flygplatsen. Detta kommer i regel ge dig de bästa möjligheterna till att hitta billiga biljetter.

Priserna är lägre än hemma i Sverige. Du kan däremot inte förvänta dig priser som är i paritet med Sydostasien, exempelvis Thailand. Man skulle kunna säga att nästan allt är billigare än i Sverige, förutom vissa importerade produkter.

Skönhetsprodukter och internationella klädmärken brukar ha samma priser som hemma. Nedan följer att antal exempel på priser:

 1. En McDonalds-meny kostar cirka 45 kronor.
 2. En lunch inklusive dryck kostar cirka 55 kronor.
 3. Månadskort inom kollektivtrafiken kostar cirka 300 kronor.

Du bör vara medveten om landets storlek om du vill resa runt. Jag har redan nämnt att landytan motsvarar Sveriges yta gånger 2.5. Jag har däremot inte nämnt att infrastrukturen är bristfällig i många regioner. Lägg därtill att bussar och dylikt inte kan ta sig fram lika snabbt som hemma.

Du bör därför lägga på en dag eller två när du planerar din resrutt. Du får helt enkelt räkna med att det inte kommer gå lika snabbt som du kanske hade önskat.

Kranvattnet ska inte drickas. Ibland kommer du inte heller ha tillgång till varmt duschvatten, även om du bor i ett bra område. Detta är dock inte ett särskilt stort problem med tanke på det gynnsamma klimatet. Under den här kategorin vill jag också nämna vikten av vaccination.

Du bör definitivt vaccinera dig mot Hepatit A & B. Tänk på att göra detta i god tid inför din semester. Om du tar tre doser av vaccinet (Twinrix) kommer du vara skyddad mot Hepatit A & B under flera år.

Bästa tiden att resa och klimat

Naturområde utanför Medellín.

Landets storlek gör att det finns olika klimat. Inlandsregionerna har ibland mildare klimat medan många hamnstäder karaktäriseras av ett varmt och fuktigt klimat.

Generellt sett kan man dock säga att december till mars har de högsta temperaturerna. Detta gäller för majoriteten av landets regioner. I huvudstaden Bogotá blir det däremot aldrig särskilt varmt. Den varmaste månaden i Bogotá är februari med en medeltemperatur på 19.3 grader Celsius.

Medellin by night.

Den populära staden Medellín har ett gynnsamt klimat året runt. Medeltemperaturen är cirka 22 grader Celsius. Medellín är känt som ”The city of eternal spring”. Detta smeknamn hintar om att vädret alltid är behagligt.

De svenska charterbolagen organiserar inte några resor till Colombia. Det finns däremot gott om mindre resespecialister som gärna organiserar din semester. Tilläggas bör dock att detta ofta är förenat med höga priser. Min rekommendation är att du väljer ett reguljärt alternativ.

Det finns inga tillgängliga direktflyg från Stockholm eller Köpenhamn. Det finns däremot tillgängliga direktflyg från Amsterdam (med KLM). Du kan hitta flyg med rutten Stockholm-Amsterdam-Bogotá tur och retur för cirka SEK 6 000. Flygtiden är cirka 15 timmar. Du kan säkert hitta liknande flygrutter till Medellín. Jag har dock ingen personlig erfarenhet av detta.

Det finns gott om boendealternativ i de allra flesta regionerna. Personligen rekommenderar jag Airbnb. Det är enkelt att hitta billiga lägenheter som ligger i säkra områden. Du kan läsa recensioner från tidigare gäster för att bedöma boendets kvalitet.

Slutligen vill jag lyfta vikten av att boka i relativt god tid. Vad gäller flyg brukar man säga att bokning bör ske cirka 2 månader i förväg. Detta kommer ge dig goda möjligheter till att komma ner i pris.

Städer och destinationer

Bogotá

Bogotá är en riktig storstad med cirka 10 miljoner invånare i metropolområdet. Som turist bör du vara medveten om att staden ligger cirka 2 500 m över havet.

Du kommer med stor sannolikhet känna av den höga höjden i början av din vistelse. Det är lite tyngre att andas och du kommer inte orka lika mycket som hemma i Sverige. Du kan även få lite magproblem. Ge det några dagar så ska du se att din kropp hinner acklimatisera sig.

Bogotá har flera kulturella landmärken och nattlivet är något utöver det vanliga. Nedan listas exempel på saker att göra.

 • Plaza Bolívar av Bogotá är lite av stadens hjärta. Här finner du en rad olika byggnader av kulturell betydelse. En del byggnader har funnits här sedan den spanska kolonialtiden. En av paradbyggnaderna är den magnifika katedralen som kröner torget.
 • Det finns gott om parker som är värda att besöka. De två parker som är mest populära är Parque Central Simon Bolivar och den statligt ägda botaniska trädgården. Båda dessa trädgårdar har generösa öppettider samt är gratis att besöka. Central Park är också värd att nämna under den här kategorin.
 • Salitre Mágico är en nöjespark som ligger i stadens centrala delar. Den här parken är kanske mest anpassad för barn. Det finns dock en rad olika åkattraktioner samt andra nöjesattraktioner. Parken har mycket goda omdömen på en rad olika rankingsidor.

Bogotá är som sagt en mycket stor stad. Du bör därför välja bostadsområde med omsorg. Man brukar säga att Zona Rosa är det säkraste området. Den gamla staden (La Chandelaria) är också känd för att vara säker för turister. Även de flesta delarna av Chapinero har ett gott rykte. Alla dessa områden har överkomliga priser på Airbnb.

Cartagena

Cartagena är en hamnstad som är belägen i den allra nordligaste delen av landet. Här bor det cirka 1 miljon människor. Vädret är betydligt varmare än i Bogotá. Cartagena har ett varmt klimat året runt. Den varmaste månaden är juni med en dagstemperatur på 28.5 grader Celsius.

 • Cartagena har till skillnad från Bogotá en rad olika stränder. Den mest centrala stranden heter Playa Castillo Grande. Den här stranden ligger alldeles nedanför innerstadens skyskrapor. Om du tar dig en bit utanför stadskärnan kan du snorkla bland korallrev. Många turister tar sig till Islas del Rosario (liten ögrupp strax utanför Cartagena) för att titta på korallrev.
 • I Cartagena finns det många byggnader av stor kulturell betydelse. Detta inkluderar bland annat en rad olika kyrkor. De färgglada byggnaderna som finns kvar sedan kolonialtiden inkluderas också under den här kategorin. Den häftigaste byggnaden är dock Castillo San Felipe de Barajas. Detta är en fästing/slott som byggdes för flera hundra år sedan. Du bör definitivt gå en guidad tur genom slottet.

Medellín

Medellín är en häftig stad med cirka 3.7 miljoner invånare. Den här staden är bland annat populär bland så kallade digitala nomader. Många kommer hit för att arbeta på grund av det gynnsamma klimatet och det roliga nattlivet.

Tilläggas bör att Medellín en gång i tiden var känd som en av de farligaste städerna i världen. Förr i tiden huserade nämligen Paolo Escobar och hans knarkkartell i staden. Medellín är idag betydligt säkrare än det var under 1990-talet och tidigt 00-tal.

 • I Medellín och dess närområde finns det många välbesökta parker. Parque Ecoturistico Arvi är en mycket mysig park med stigar och bäckar. Joaquín Antonio Uribe Botanical Garden är förmodligen den mest välbesökta parken. Här finner du blommor och växter från olika delar av jordens hörn. Barefoot Park är en centralt belägen park som passar barn.
 • Explora Park är ett museum inriktat på naturvetenskap. Muséet innehåller också ett stort akvarium med en rad olika fiskarter. Det här muséet har lysande recensioner på olika rankingsidor. Muséet är dessutom utformat för att passa både barn och vuxna. Muséet har dagliga shower som lär besökarna mer om hur naturvetenskapen påverkar våra liv på en daglig basis.

Medellín är verkligen en stad som passar både barn och vuxna. Staden är särskilt populär bland nordamerikaner som kommer hit för att arbeta på distans.

Slutligen bör det också tilläggas att det finns en del attraktioner som är inriktade på Paolo Escobar. Du kan bland annat besöka ett av hans gamla hus.

Sammanfattning

I den här artikeln har jag listat matnyttig information för dig som vill resa till Colombia. Detta är verkligen ett resmål som många drömmer om. Landet i sig är väldigt diversifierad och man kan som turist färdas genom olika klimatzoner.

Landets historia präglas av politisk instabilitet. De spanska kolonisterna kom inte till Sydamerika för att hjälpa till att bygga upp kontinenten. Colombia i likhet med andra närliggande länder exploaterades under cirka 300 år. Under 1800-talet vann man sin självständighet. De första åren av självständighet var minst sagt oroliga. Man försökte hitta en politisk konstitution som fungerade.

Under den senare delen av 1900-talet påbörjades interna oroligheter relaterade till knarkhandel. Kartellerna blev så pass mäktiga att landets politiker inte kunde stoppa den negativa utvecklingen. Faktum är att många politiker mutades, vilket gjorde att kriminaliteten genomsyrade stora delar av samhället.

Det kom att dröja ända till 2000-talet innan landet kunde nå politisk stabilitet. Idag pekar de allra flesta välfärdsindikationerna åt rätt håll. Det förekommer fortfarande knarkhandel, även om Mexiko i mångt och mycket har tagit över stora delar av den internationella knarkhandeln till USA.

Lägg till kommentar