Karta över sevärdheter på Sicilien

detaljerad-turistkarta-sicilien
Notering 1: Sicilien är en stor ö. Du kommer behöva göra en planering om du vill besöka alla sevärdheter.
Exempel på avstånd:
* Palermo – Catania: Cirka 23 mil med bil
* Cefalù – Catania: Cirka 18 mil med bil
Notering 2: Vilka är de största städerna?

Palermo – Cirka 650 000 i tätorten*
Catania – Cirka 310 000 i tätorten
Messina – Cirka 220 000 i tätorten

*Palermos storstadsområde har cirka 1.3 miljoner invånare.
Notering 3: Du kan också besöka andra delar av Italien när du är i Sicilien. Det går flera flygturer till fastlandet varje dag. Du kan dessutom åka båt, exempelvis från hamnstaden Messina.

Hur tar man sig hit?

Du kan åka både charter och reguljärt.

Enligt min research går det faktiskt direktflyg till Palermo från Stockholm. Det går också direktflyg från Köpenhamn.

Från Stockholm tar det 3 timmar och 30 minuter. Du kan nog ta bort minst 30 minuter om du reser från Köpenhamn.

I övrigt går det flera charterresor till Sicilien. Nästan alla resebolag som jag tittat på erbjuder olika paketresor.

Valet av destination verkar dock vara relativt begränsat. Cefalù är onekligen en populär destination som verkar dominera utbudet för den svenska marknaden.

Det är förmodligen ett bra val, då staden ligger nära både Messina och Palermo. Det är lite längre till Catania, men du kan säkerligen ta dig dit under en dagstur.

Valet av destination beror givetvis på vad du vill se. Cefalù verkar som sagt vara en bra utgångspunkt, oavsett vad du planerar göra.

I vilket fall skulle jag planera in ett besök till Etna. Lite intressant fakta om Etna är att vulkanen är aktiv. Den är dessutom den största i sitt slag i hela Europa.

Man anordnar guidade turer runt vulkanen. Det finns flera olika alternativ, och det verkar som att man faktiskt kan komma väldigt nära själva vulkanen. Huruvida detta är en bra idé eller inte vågar jag inte uttala mig om :-).

Du behöver dock inte gå nära själva vulkanen. Många guidade turer går i den fina natur som finns runtomkring Etna.

Mina egna reflektioner

Personligen har jag inte haft förmånen att få besöka Sicilien, vilket är rätt konstigt då jag bott på Malta under en längre tid. Det var vanligt att åka till den större ön, exempelvis för att göra inköp från IKEA. Självklart kan man också åka dit bara för att besöka alla sevärdheterna, när jag gjorde research inför denna artikel upptäckte jag hur mycket det finns att se.

Det som stack ut mest är som finns att se i Palermo. Jag har endast fått med ett litet urval av alla sevärdheterna på kartan. Quattro Canti är ett mycket populärt torg som inte finns med. Torget är byggt i den stil som förknippas med barocken. Jag blev faktiskt väldigt sugen på att besöka ön bara för att kunna besöka Palermo.

Jag har tidigare gjort kartor för bland annat Kreta, Grekland. Det är en ö som jag personligen har besökt. Där finns det väldigt många fina stränder. Det finns det också på Sicilien, men det verkar som att denna ö inte kan konkurrera med Kreta när det kommer till stränder. Detta är nog den enda nackdelen som jag har kunnat hitta.

Samtidigt bör det tilläggas att det finns gott om stränder även här. Det finns ett flertal som jag inte lyckats få med på kartan. Det finns dessutom ett antal naturreservat som har väldigt goda omdömen, bland annat på Google Review.

Reseperioder

Om du tittar på charterbolagens hemsida kommer du snabbt se att det största utbudet finns under sommaren. Jag har inte tittat på alla resor som finns hos exempelvis Norwegian (som flyger direkt från Arlanda), men de erbjuder säkert fler avgångar under sommaren.

På denna hemsida brukar jag dock rekommendera att resa på hösten. Det finns flera skäl till detta, bland annat:

  • Boendekostnaderna är lägre under lågsäsong
  • Det är mindre människor vid sevärdheterna
  • Det är fortfarande varmt, både på land och i havet.

Du måste tänka på att Sicilien ligger långt ner i södra Europa. Under september och oktober kommer det fortfarande vara varmt. Låt så vara att människor som bor där kanske tycker att hösten är på ingång. Vi som är vana vid svensk sommar kommer dock inte ha några problem att gå i shorts och bada i havet :-).

Jag vet detta på grund av att jag har bott på Malta, som ligger nära Sicilien. Vi kan också titta på genomsnittstemperaturen i september (cirka 23 grader) och oktober (cirka 19,5 grader).

Temperaturen i september är högre än Sveriges högsommar. I oktober är det ungefär lika varmt som juli i Sverige.

Ett problem kan dock vara att det är svårare att få ledigt på hösten. Detta varierar dock kraftigt beroende på vilket yrke du har. Du har säkert haft något jobb där många vill vara lediga juli. Det kan därför vara både enklare och uppmuntrat att ta ut sin semester senare.

Personligen är jag för tillfället lärare. Vi har begränsad möjlighet till att vara lediga på hösten på grund av skolterminerna. På andra jobb har jag dock haft möjligheten att vara ledig i september och oktober.

Andra resmål

Om inte kartan och presentationen gjort dig övertygad att besöka Sicilien kan du titta på mina andra kartor från andra Europeiska turistdestinationer. Du kan också titta på de kartor jag gjort om svenska destinationer.

Vårt land har trots allt mycket att erbjuda. Många blev nog påminda om detta under pandemin när det var svårare att resa till exotiska destinationer.

Resmål runt Vättern brukar vara rätt underskattade. Du kan titta på min karta som jag gjort om denna region i Sverige. Det är dessutom en destination som du kan cykla runt. Det har minst sagt blivit populärt att resa på ett miljövänligt sätt under de senaste åren. Man kan lugnt säga att det finns goda skäl till detta.

Du behöver inte heller cykla hela vägen till din destination. Det går alldeles utmärkt att åka tåg, både i Sverige och andra länder. Jag hade faktiskt tänkt att utveckla denna artikel med information om möjligheterna till att åka tåg i Italien. Jag ska göra detta så snabbt som möjligt 🙂

Lägg till kommentar