Karta över sevärdheter runt Vättern

sevardheter-vattern

Nedan följer en kort presentation av de platser runt Vättern som jag personligen har besökt.

Vadstena Slott

Jag besökte Vadstena med mina föräldrar när jag var i tonåren.

Jag minns mycket väl besöket på Vadstena slott.

Vi gick på en visning med en karismatisk guide. Jag har i efterhand läst att guiderna alltid är utklädda till en historisk personlighet.

Detta är förmodligen en av anledningarna till att besöket var så minnesvärt.

Jag minns också att guiden vid ett tillfälle lyckades skrämma samtliga gäster 🙂

Du kan välja mellan olika visningar, baserat på vad du är intresserad av. Jag kan inte minnas vilken visning vi gick på, men det var som sagt en rolig och intressant upplevelse.

Entréavgiften är låg. Det kostar inte mer än 150 kronor per person, inklusive en guidad visning.

Jag kan därför rekommendera att besöka denna historiska plats.

Jönköping

Vi gjorde ett längre stopp i Jönköping. Det är verkligen en fin stad som ligger med uppsikt över Vättern.

Besöket vid Rosenlunds Rosarium var extra minnesvärt. Platsen är som den låter; färgglad och fylld av fina växter.

Vi besökte också Tändsticksmuséet, även om jag inte har något större minne från denna plats. Muséet har dock goda recensioner på Googles omdömen.

Just detta museum finns inte med på kartan. Anledningen till detta är enkel, det fanns helt enkelt inte plats :-).

Sist men inte minst kan du besöka Rådhusparken när du är i Jönköping. Det är en vacker plats som ligger i hjärtat av staden. Faktum är dock att denna plats kan vara rätt svår att missa om du strosar runt i staden under en dag.

Du kan också planera in ett besök i Husqvarna när du lämnar Jönköping. Denna stad ligger bara några mil bort, och du kan bland annat besöka det museum som finns utplacerat på kartan.

Gränna

Gränna var en riktig höjdare att besöka som ung tonåring. Här finns nämligen de kända polkagrisarna som jag tror de flesta barn födda på 1980-talet har smakat J.

Jag minns att vi köpte en rad olika polkagrisar under vårt stopp här. Jag minns att det fanns betydligt fler varianter än jag hade provat tidigare.

I anslutning till Gränna finns dessutom Brahehus. Det är en historisk plats som finns med på kartan. Brahehus är en slottsruin som ligger väldigt vackert beläget, med uppsikt över Vättern.

Jag vet att många platser runt Vättern ligger med uppsikt över vattnet, men denna plats utmärker sig genom att slottsruinen är placerad på en slags kulle.

Jag gjorde lite efterforskningar när jag skrev denna artikel, och märkte att den ligger mer än 150 meter över Värnen.

Om man vill vara lite kritisk skulle man kunna säga att det som finns kvar av byggnaden inte är så anmärkningsvärt. Samtidigt får man inte glömma att grunden till slottet byggdes för nästan 400 år sedan.

Det bör också tilläggas att man nyligen har restaurerat platsen.

Visingsö

Vi besökte aldrig Visingsö. Jag tänkte dock skriva några rader om denna ö.

Du kan ta färjan hit från Gränna. Det tar cirka 25 minuter.

Enligt mina efterforskningar är Visingsö en turistattraktion i sig. Det finns mycket att se på denna ö. Men den plats som har flest recensioner är Slottsruinen, som finns med på kartan ovan.

Denna slottsruin är faktiskt äldre än den som finns utanför Gränna. Mycket historia har utspelat sig här. Bland annat använde man platsen till att förvara krigsfångar under 1700-talet.

Sevärdheter på den västra sidan

Jag har försökt få med lite sevärdheter på den västra sidan av sjön. Det var dock lite svårare att hitta än de som finns till öster.

En sevärdhet som jag inte fick med är Götakanal. Den ligger utanför Hjo.

I övrigt kan det tilläggas att naturen är minst lika vacker på den östra sidan som den västra sidan.

Du kan därför ta dig tid för att utforska naturen i lugn och ro när du befinner dig här. Många av de sevärdheter som jag har beskrivit tidigare i denna artikel lockar många besökare under sommaren.

Det är givetvis roligt att befinna sig runt andra människor, kanske dock inte hela tiden när man befinner sig på semester :-).

Vätternrundan

Jag antar att en del personer som läser denna artikel kommer att åka Vätternrundan.

Jag har personligen ingen erfarenhet av detta lopp, och kommer sannolikt aldrig ta mig för att genomföra det 🙂

Enligt de efterforskningar jag har gjort blir det inte så mycket tid över för sightseeing när man cyklar de 30+ milen.

Du som avser att åka detta lopp kommer i vilket fall kunna titta efter några av de sevärdheter som finns beskrivna på kartan.

Du kommer dessutom åka den led som finns på kartan.

I övrigt önskar jag dig lycka till.

Rekordtiden ligger på cirka 6 och en halv timme, vilket slår mig som en helt otroligt bra tid. Det är trots allt mer än 30 mil som man kan ska ta sig runt.

Övriga tips

Vättern är i likhet med stora delar av Sverige som vackrast på sommaren. Det passar dessutom rätt bra att besöka denna plats under sommaren på grund av att vi tenderar att ha längst semester under sommaren.

Det finns dock en nackdel med att resa hit under sommaren. Priserna på hotell och dylikt är alltid högre under sommarhalvåret. Ibland kan det skilja upp emot 1000 kronor per natt.

På denna hemsida brukar jag generellt sett rekommendera att resa under lågsäsong. Detta gäller främst för destinationer kring Medelhavet. Många platser runt detta hav har nämligen behagliga temperaturer både på hösten och våren.

I detta fall kan jag dock inte rekommendera att resa under lågsäsong. Sverige är som sagt bäst på sommaren.

Jag kan dock rekommendera att försöka boka boende på en och samma plats under en längre tid. Du kan exempelvis använda Airbnb. På så sätt kan du få ett billigare boende och göra utflykter från denna plats.

Du kan med fördel välja en plats på den västra delen av Vättern på grund av det stora antalet sevärdheter.

Du kan dessutom välja att ta med dig cykeln för att cykla till de olika sevärdheterna. Som jag nämnde tidigare finns det människor som cyklar runt hela sjön på 6 till 7 timmar. Detta är dock extremfall J.

Lägg till kommentar