Att tänka på vid resa till Vietnam


saker-att-tanka-pa

Visum och praktisk information

Som svensk medborgare behöver du inte ansöka om visum för vistelser under 15 dagar. Du måste dock kunna visa upp en giltig hembiljett vid passkontrollen.
 • Om du vill stanna längre kan du ansöka om ett elektroniskt visum. Det här visumet ger dig möjligheten till att stanna i landet under 30 dagar.
 • Ön Phu Quoc är ett undantag från dessa regler. Här kan du stanna i 30 dagar utan att ansöka om visum. Mer om denna destination finns att läsa senare i artikeln.
 • Den officiella valutan heter Dong. För 100 svenska kronor får du i skrivande stund hela 243 835 Dong. Växlar du några hundra svenska kronor blir du alltså miljonär 🙂
 • Det finns en utbredd kontantkultur. Du bör därför se till att alltid ha fysiska pengar på dig. Ett bra tips är att ta ut pengar på flygplatsen.
karta-vietnam
Karta lånad från Google Maps
Som du ser på kartan är Vietnam ett avlångt land. De två största städerna heter Ho Chi Minh-staden (även känd som Saigon) och Hanoi. Tillsammans har dessa två städer mer än 15 miljoner innevånare.
 • Det finns 3 internationella flygplatser. Den största flygplatsen heter Tan Son Nhat International Airport.
 • Flygplatsen ligger i närheten av Ho Chi Minh-staden. Du kommer med stor sannolikhet att landa här om du flyger reguljärt. 
Du bör noggrant planera din resväg om du planerar att genomföra en rundresa till olika platser. Landet är större än många tror, och bussarna och tågen är kanske inte alltid supereffektiva.
 • Just trafiken kan uppfattas som farlig. Trafikreglerna verkar inte alltid vara särskilt tydliga och vägarna är fulla av vespor. Det är därför inte en särskilt bra idé att hyra en vespa som turist.
 • Slutligen bör det nämnas att Vietnam är ett väldigt billigt land. Du kan båda äta och shoppa billigt, speciellt om du letar efter lokala råvaror & produkter.

Reguljärt eller charter

Det finns ett antal olika svenska charterbolag som erbjuder paketresor. Nedan följer en kort sammanfattning av deras utbud.

Bolag Destinationer Pris
Tui2 styckenFrån 5 798 :-
Apollo4 styckenFrån 8 948 :-
Ving5 styckenSaknas

Priserna ovan är det lägsta marknadsförda priset. I ärlighetens namn brukar det slutgiltiga priset bli avsevärt mycket högre. Du bör därför överväga att resa reguljärt.

Om du bokar i god tid är det fullt möjligt att få en flygresa för cirka 5 000 kronor.

Boendepriserna är generellt sett väldigt låga. Detta gäller i synnerhet för dig som kan tänka dig att hyra en lägenhet på Airbnb. För några tusenlappar får du ett riktigt fräscht boende för en hel vecka.

Det är dessvärre svårt att definiera en hög- och lågsäsong. Om du googlar på dessa termer kommer du få olika svar. Detta kan förklaras av att Vietnam är ett långt land med olika klimatzoner.

Som turist vill man dock undvika regnperioderna. Du bör först bestämma dig för när du vill besöka landet. Du kan därefter söka efter din specifika destinations väder under den tidsperioden.

Ho Chi Minh

Ho Chi Minh är landets största stad med cirka 8.5 miljoner innevånare. Staden är landets finansiella centrum och flera internationella företag finns representerade i affärskvarteren.

Det finns en hel del sevärdheter och saker att göra för turister.

Cu Chi-tunnlarna

Cu Chi-tunnlarna är ett enormt stort nätverk med tunnlar under jorden. Soldaterna använde dessa tunnlar under kriget som ägde rum under den andra hälften av 1900-talet.

Det var inte bara soldater som använde tunnlarna. Det fanns också sjukhus och matförråd för civilbefolkningen i olika delar av tunnelsystemet. Tunnlarna sägs ha varit en starkt bidragande faktor till att man lyckades hålla tillbaka amerikanerna.

Tunnelsystemet är idag en mycket populär turistattraktion. Som turist kan man välja att gå ner i de lite mer säkrare tunnlarna. Tilläggas bör att en del tunnlar har utvidgats och utrustats med lampor för att locka fler turister.

Tunnelsystemet är definitivt värt ett besök. Du kommer få en större inblick i krigets fasor och de svårigheter som befolkningen fick gå igenom.

Du kan köpa en lång guidad tur för cirka 150 kronor.

Ben Thanh Market

Den här marknaden ligger i de centrala delarna av Ho Chi Minh. Marknaden och byggnaderna runtomkring har funnits sedan staden hette Saigon.

Turister kommer hit för att hitta lokalt producerade produkter. Detta inkluderar bland annat väskor och kläder. Många kommer också hit för att köpa silkestyg.

Du kan i regel alltid pruta på allt du köper, speciellt om det handlar om större kvantiteter. Du behöver inte vara blyg för att förhandla om priser då samtliga försäljare gör detta på en daglig basis.

Marknaden upplevs som mysig och du kan åka hit utan att ha någon intention att köpa något. Det finns gott om lokala maträtter att prova på. De olika maträtterna kostar inte många kronor.

Slutligen bör det tilläggas att du kan hitta skräddare och försäljare som skapar kläder efter din storlek. I en del fall kan du bli tvungen till att komma tillbaka nästa dag för att hämta dina kläder.

Notre-Dame

I Ho Chi Minh finns det en alldeles egen variant av den kända Notre-Dame i Paris. Den här katedralen byggdes i slutet av 1800-talet av franska kolonister.

Interiören av katedralen är påkostad även om en del turister upplever den som spartansk. Många inredningsattiraljer kommer från Frankrike. Många av dessa inredningsattiraljer har skapats specifikt för den här katedralen.

Katedralen har två kyrkklockor och är 59 meter hög. Det är gratis att gå in i katedralen.

Hanoi

Hanoi är Vietnams huvudstad. Staden är belägen i de norra delarna av landet. Här bor det cirka 7.7 miljoner människor.

Hanoi har många sevärdheter. Staden har funnits i mer än 1000 år och den har överlevt många krig.

Ho Chi Minh-mausoleet

Ho Chi Minh-mausoleet agerar viloplats för den forne presidenten Ho Chi Minh. Byggnaden ligger i Hanoi, trots att staden som bär hans namn finns i de södra delarna av landet.

Viloplatsen byggdes på 1970-talet och den är 22 meter hög. Viloplatsen är att betrakta som en stor turistattraktion och det är inte sällan lång kö för att komma in.

Utanför byggnaden finns det fina dekorationer, som bland annat inkluderar 250 olika plantor och blommor från olika regioner i Vietnam.

Ho Chi Minhs kropp är balsamerad och den finns att beskåda i en nedkyld del av byggnaden. Kroppen ligger en glaskista med svaga ljus. Kroppen och byggnaden är givetvis skyddade av militären som ständigt finns närvarande på platsen.

Thang Longs kejserliga stad

Den kejserliga staden innefattar en rad olika byggnader som är belägna i centrala Hanoi. En del av byggnaderna och platsen bär på en lång historia. Vissa byggnader kan dateras till 1000-talet.

Dessvärre blev majoriteten av byggnaderna delvis förstörda under 1900-talet. Det finns dock några byggnader som förblev orörda. Detta inkluderar bland annat Prinsessans palats och Flaggtornet. Just Flaggtornet är betraktat som ett landmärke. Tornet är 33 meter högt. Under kolonialtiden använde fransmännen byggnaden i militärt syfte.

Under 2008 genomförde regeringen en stor restaurering. I samband med arbetet upptäckte man gamla delar av forntida byggnader.

Hoan Kiem

Hoan Kiem är ett område med en mindre insjö som är belägen i de centrala delarna av Hanoi. Man brukar säga att Hoan Kiem är beläget i stadens hjärta. Runt området finns det en rad olika restauranger och hotell.

I mitten av en insjö finns det en liten ö med ett gammalt tempel. Templet kallas för Sköldpaddstornet. Sjön ska historiskt sett ha befolkats av sköldpaddor. I själva templet finns det en enorm uppstoppad sköldpadda som kommer från sjön.

I nära anslutning till Hoan Kiem finns den gamla staden. Som namnet vittnar om finns det många historiska byggnader i den här stadsdelen. En del byggnader går att identifiera med den epok när landet hette Franska Indokina.

Det finns även en del gamla tempel och andra religiösa byggnader.

Idag finns det ett stort antal butiker i stadsdelen. Här finns också en klassisk gata som var känd för handel av guld. Det finns fortfarande många guldsmeder längs gatan.

Phu quoc

Phu quoc är en ö som ligger bortanför det vietnamesiska fastlandet. Ön ligger nedanför Kambodja. Ph quoc är en mycket populär charterdestination. Det finns av den anledningen en internationell flygplats på ön.

Phu quoc har haft en stark ekonomisk utveckling under de senaste åren på grund av turismen. I och med detta har man genomfört flera stora investeringar i infrastrukturen.

Som turist kan du besöka ön i 30 dagar utan att ansöka om visum. Den vietnamesiska regeringen tog det här viktiga beslutet för att främja turismen.

Högsäsongen för turismen på Phu quoc äger rum mellan december och mars. Övriga månader under året karaktäriseras av korta och långa regnperioder. Tilläggas bör dock att klimatet är behagligt året runt.

Ön är känt för sin fina natur. Det finns bland annat en enorm naturpark som ligger i de norra delarna av ön.

I havet finner man en stor mångfald. Det finns korallrev och många olika typer av djur. Det finns bland annat delfiner, sköldpaddor och krabbor.

Phu quoc är vidare känt för sina fina stränder. Vietnam som land är kanske inte känt för att ha de finaste stränderna. Detta gäller inte Phu quoc som har fina stränder i alla väderstreck.

Ön är också relativt stor. Om du söker dig utanför hotellområdena kan du hitta en egen liten strand.

Det enda negativa med ön är att priserna är lite dyrare än på fastlandet. Skillnaden är dock inte jättestor. Priserna upplevs även som låga i jämförelse med Thailand.

Fortsättning – Phu Quoc

Phu Quoc består inte bara av en ö. Det är ett distrikt som består av ett trettiotal öar. Majoriteten av dessa öar är inte bebodda. Jag har läst att det finns planer för en del av dessa öar. Man vill bland annat skapa lyxiga privata semesterboenden.

Du kan besöka några av de närliggande öarna. Det går båtar dagligen till vissa öar. Dessa turer sker dock endast över dagen. Det finns som sagt inte boenden på öarna, vilket gör det svårt att spendera natten på dessa platser.

Jag har dock läst att det går att spendera natten på några av öarna. Det finns vissa turistföretag som organiserar dagsturer med övernattning. Övernattningen sker dock på ett spartanskt sätt. Man sätter i regel upp tält och dylikt. Perfekt för den som vill ha lite äventyr på semestern 😊

De lokala myndigheterna på Phu Quoc tillåter dock endast övernattningsturer med registrerade turistföretag. Det är med andra ord inte tillåtet att övernatta på egen hand.

En av de häftigaste turistattraktionerna sker dock inte på land. Det finns nämligen en linbana mellan Phu Quoc och Hon Thom. Hon Thom kallas också för Pineapple Island. Det är ett måste att prova på den här linbanan. Utsikten är fantastisk och du kommer bli minst sagt imponerad. Om du är höjdrädd kan det dock vara lite av en läskig upplevelse 😊

När du kliver av på Pineapple Island kommer du snabbt bli varse om att du befinner dig i en region i omvandling. Pineapple Island är nämligen en turistattraktion som håller på att byggas. I dagsläget finns det bland annat en konstgjord sandstrand.

Själva turen med linbanan tar cirka 30 minuter enkel resa. Linebaneturen kostar inte ens 50 svenska kronor. Du kommer med andra ord få mycket valuta för pengarna.

Sista delen

Phu Quoc har som sagt potential till att bli en av de största turistattraktionerna som landet har att erbjuda. Det enda negativa med detta är att priserna tenderar att öka snabbare än på fastlandet. Lägg därtill att man verkar ha ambitioner om att bli ett lyxigt semesterparadis för turister med lite mer pengar.

Det kan med andra ord vara en god idé att planera för ett besök inom en snar framtid. Stora delar av lokalbefolkningen arbetar inom turismen. Som jag förstår det är dock fiskenäringen den största arbetsgivaren. Detta kanske inte kommer som någon överraskning. På bilden cirka två sidor ovan framgår det tydligt att bukten är fylld med små fiskebåtar.

Ur ett historiskt perspektiv har Phu Quoc varit en del av en relativt orolig region. Vissa händelser från kolonialkrigen med Frankrike och Spanien ägde nämligen rum här. Både Kambodja och Vietnam gjorde senare anspråk på Phu Quoc. Som vi redan vet vid det här laget vann det sistnämnda landet kampen om ön.

Under Vietnamkriget hade amerikanerna ett fångläger på ön. Som turist kan du besöka detta fångläger/fängelse som idag är omgjort till ett museum. Du kan lära dig mer om detta brutala krig och fångarnas vardag.

Slutligen kan vi konstatera att landets regering satsar hårt på turism på Phu Quoc. Det är den enda platsen i landet där man som svensk medborgare får stanna i 30 dagar utan att ansöka om visum. Den internationella flygplatsen på ön har direktflyg från Europa.

Fler saker att tänka på 

 • Vi har redan varit inne på vikten av att kontrollera ditt visum. I de allra flesta fallen behöver du ha ett visum. Många som kommer hit brukar nämligen vilja stanna mer än 2 veckor. 
 • Kom ihåg att dessa regler inte gäller Phu Quoc. Många som förlägger sin semester i Phu Quoc reser reguljärt. I dessa fall kan du lägga ditt förtroende i händerna på charterbolaget.
 • Om du avser att åka på en rundresa bör du noggrant planera din resväg. Landet är avlångt och turister tenderar att underskatta storleken. Lägg därtill att infrastrukturen inte är perfekt utformad mellan alla städer. Du bör därför planera för att vara borta i cirka en månad. Det är inte särskilt roligt att stressa runt när man försöker se så mycket som möjligt. 
 • Priserna är i princip alltid flexibla. Detta betyder att du bör gör dig bekväm med att pruta. Du bör inte känna dig respektlös för att du prutar. Det är vanligt bland lokalbefolkningen. Du kommer definitivt få betala överpriser om du väljer att bara ta det första budet.
 • Lokalbefolkningen är i regel både hjälpsamma och godhjärtade. Det är enkelt att få fel uppfattning när man köper saker på grund av att det är ett ständigt förhandlande om priset. Detta är dock en del av kulturen. Du bör således inte förväxla befolkningens hjälpsamhet med deras sätt att göra affärer. 
 • Många säger att Vietnam är där Thailand var för 20 år sedan. Turismen bör därmed fortsätta att öka till detta härliga land. Finns det något område där Thailand fortfarande är bättre än sina grannar? En vanlig uppfattning är att stränderna är betydligt bättre i Thailand. Du kan dock fortfarande åka till Vietnam för sol och bad.

Andra intressanta destinationer

Da Nang är en annan populär charterdestination. Det är en av de största städerna i landet. Da Nang är bland annat populärt hos turister på grund av att man kan kombinera stadsliv med badsemester. Många andra stora städer i landet saknar delvis eller helt stränder. I Da Nang finns det dessutom gott om restauranger, hotell och shoppingmöjligheter. Många turister upplever Da Nang som en trevlig och lugn ort som lämpar sig för längre semestrar.

Huê är en annan populär turistdestination. Huê har en befolkning på cirka 350 000 innevånare. Staden är känd för att kunna erbjuda det bästa från det vietnamesiska köket. Den största attraktionskraften ligger dock i det stora antalet historiska monument. Det finns historiska monument från olika tidsepoker. Ett av de mest kända monumenten är Thien Mu Pagoda. Turismen till staden har ökat kraftigt under de senaste åren. Under 2012 tog man emot cirka 2.5 miljoner besökare.

Ha Long-Bukten är en väldigt populär turistdestination i de norra delarna av landet. Bukten sträcker sig över flera städer och den är känd för sina öar och häftiga klippor. Faktum är att Ha Long-bukten består av flera tusen klippor och öar i olika storlekar. Många turister som besöker bukten väljer att bo i staden som bär samma namn. I själva bukten finns det också cirka 40 öar som har bosättningar. Jag vet dock inte om någon av dessa öar erbjuder boende för turister. Det finns i vilket fall en del företag som erbjuder båtturer i bukten. Tyvärr har den ökande turismen skapat påfrestningar på miljön. Sportfiske bland turister har också lett till att vissa fiskarter är utrotningshotade.

Klimat och väder

Vietnam har ett varmt tropiskt klimat med längre regnperioder under delar av året. I de norra delarna kan man urskilja fyra distinkta årstider. Vintern är dock mild och medeltemperaturen under januari brukar ligga på cirka 16 till 17 grader Celsius.

I de södra delarna finns det ingen större skillnad på vädret under året. Det är i princip alltid varmt. Det är dock viktigt att göra en skillnad mellan torr- respektive regnperiod. Regnperioden brukar i regel börja i maj och  sluta i november (detta kan dock variera).

Många turistguider menar att det är en god idé att besöka Vietnam under regnperioden. Priserna för hotell och dylikt är låga på grund av lågsäsongen. Du kan försöka undvika den värsta delen av regnperioden genom att hålla dig uppdaterad om vädret. Om du väljer att åka under lågsäsongen kan du spara en hel del pengar.

Sammanfattning

I den här artikeln har jag försökt redogöra för olika aspekter. Det finns bland annat information om visum, destinationer och sevärdheter. Du som har läst artikeln får gärna lämna en kommentar om du undrar över något.

Ho Chi Minh är en bra startpunkt för den som vill resa runt i landet. Det är en välutvecklad stad med bra internet. Det har länge varit en favoritdestination för digitala nomader. Här finner du bland annat massvis med bra restauranger och goda möjligheter till shopping.

Sammanfattningsvis kan man säga att Vietnam kan ge dig en prisvärd semester. Priserna är generellt sett betydligt lägre än de populära svenskdestinationerna i Thailand. Landet har också en hel del erbjuda ur ett kulturellt perspektiv.

Slutligen kan vi också beröra kriminaliteten. Det finns organiserad brottslighet i landet. Enligt den statistik som finns tillgängligt drabbar detta sällan turister. Landet har vidtagit många åtgärder för att främja turismen och för att turister ska känna sig säkra.

Landet blev som bekant utsatt för ett brott mot mänskligheten under Vietnamkriget. Tiden därefter har dessvärre präglats av fattigdom. Turismen har varit en viktig faktor för att ekonomin ska komma på fötter igen. Du kan dra ditt strå till stacken genom att besöka landet.

Den största faran om du reser på fastlandet är förmodligen trafiken. Försök att resa med pålitliga företag. Fordonets skick brukar vara en faktor som kan vittna om chaufförens professionalitet och skicklighet.

Att hyra en vespa eller liknande motorfordon är sällan en bra idé. Detta är en risk som du inte bör ta oavsett hur van du är som förare. Försök att använda dig av andra transportalterantiv.

Du som har läst artikeln är mer än välkommen att ställa en fråga. Jag försöker svara så fort som möjligt.

Lägg till kommentar