Resa till Sydamerika

Machu Picchu i Peru.
karta-sydamerika
Karta lånad från Google Maps

Du kan resa till Sydamerika på egen hand, med barn eller med en grupp vänner.

Vissa destinationer är mer lämpliga än andra beroende på vem du reser med.

Nedan listas majoriteten av den här kontinentens länder samt sevärdheter och tips.

Brasilien

Svenska medborgare får ett gratis visum som räcker i 90 dagar.

Brasilien är det största landet på den här kontinenten, både sett till yta och befolkningsnivå. Landet har många olika folkgrupper samt kulturer. Brasilien är med andra ord så pass stort och intressant att det finns något för alla typer av turister.
Det finns gott om höga byggnader i Sao Paolo.

Det bör dock tilläggas att en del storstäder, exempelvis Sao Paulo, kanske inte passar en barnfamilj. Sao Paulo har stora problem med kriminalitet och utbudet av sevärdheter är mer lämpligt för äldre turister.

Det finns däremot ett antal charterdestinationer som vänder sig till barnfamiljer. Ett exempel är Buzios. Många delar av Rio de Janeiro är också att betrakta som säkra. Det finns nämligen en stor polisnärvaro kring stadens turistområden.

Möjligheterna är oändliga för dig som reser på egen hand. Det finns väldigt mycket att se och göra. Säkerhetsmässigt brukar man säga att de södra delarna är mindre farliga för turister. De norra delarna har i sin tur högre nivåer av kriminalitet.

Det bör dock tilläggas att majoriteten av alla brott drabbar de socialt utsatta. Turister utgör en väldigt liten minoritet av de brott som varje år registreras.

Den bästa tiden att besöka Brasilien är i regel under den svenska vintern. Många regioner är som varmast i januari och februari. Det bör dock tilläggas att det sällan blir särskilt kallt ur ett svenskt perspektiv.

Salvador da Bahia (som ligger i den norra delen) är som kallast i augusti. Medeltemperaturen är under den här månaden 23.6 grader Celsius. Detta är med andra ord att betrakta som en väldigt varm svensk sommarmånad.

Slutligen bör det tilläggas att Brasilien är ett av de dyrare länderna i Sydamerika. Jag har skrivit en längre guide som du hittar här.

Peru

Huvudstaden Lima.

Du får ett gratis visum som räcker i 90 dagar när du går genom passkontrollen.

Många turister kommer till Peru för att upptäcka Machu Picchu och inkafolkets kultur. Detta är ett äventyr som de allra flesta vill genomföra någon gång i livet. Det finns dock ett antal saker att tänka på för den som vill besöka Machu Picchu.

Denna forntida stad är belägen högt upp i bergen. Alla turer till Machu Picchu utgår från en stad som heter Cusco. Den här staden är belägen cirka 3 000 meter över havet.

Du kommer med en stor sannolikhet känna av den höga höjden. Du kommer bland annat känna dig andfådd samt få problem med magen.

Kroppen behöver några dagar för att acklimatisera sig till höjden. Det är därför rekommenderat att åka buss till Cusco från huvudstaden Lima, samt stanna en natt eller två på olika orter längs vägen. På så sätt får din kropp tid på sig att acklimatisera sig.

När du väl kommer till Cusco finns det olika tillvägagångssätt för att nå Machu Picchu. Ett alternativ är att ta den långa vandringsvägen som även tar dig genom Inkaleden.

Regeringen har dock begränsat antalet turister som får ta den här turen. Du måste därför ansöka om att vandra genom inkaleden minst 6 månader i förväg.

Ett enklare tillvägagångssätt är att ta tåget till en närliggande ort. Du får sedan vandra den sista biten innan du når Machu Picchu. Den här rutten kan du genomföra på en och samma dag.

Du bör också stanna några dagar i huvudstaden Lima. Detta är en riktig världsstad som har mer än 9 miljoner invånare. Lima är känt för sitt fantastiska restaurangutbud. Faktum är att 3 av världens bästa restauranger finns i staden.

Jag har skrivit en längre guide om Peru.

Chile

Huvudstaden Santiago

Svenska medborgare får ett visum som räcker i 90 dagar när de anländer till landet.

Chile är ett häftigt land som bjuder på en diversifierad natur. Lite intressant fakta är att nästan alla regioner har ett väldigt milt klimat. Deras somrar blir i regel inte varmare än de somrar vi har i Skandinavien.

Chile har kommit långt sedan militärdiktaturen avskaffades. Ekonomin är stark och välfärden blir bättre och bättre för varje år som går. Lägg därtill att huvudstaden Santiago är att betrakta som den säkraste staden i hela Sydamerika.

Du bör vara medveten om att Chile är ett mycket avlångt land. Chile är mer än dubbelt så långt som Sverige. Du bör därför planera din resrutt noggrant utifrån vad du vill se.

Naturen och landskapen är som sagt mycket diversifierade. Det finns bland annat ökenområden samt bergsområden som alltid är snötäckta.  

Chile är känt för att vara en dyr turistdestination. Det går dock att komma billigt undan. Du behöver exempelvis inte äta på den första bästa restaurangen som du ser. Du kan dessutom dra ned på dina boendekostnader genom att hyra lägenheter på Airbnb.

Chile passar alldeles utmärkt för den som vill vandra och bege sig ut på äventyr. Det finns en mängd olika företag som specialiserar sig på äventyrsresor till Chile.

Du kan exempelvis välja att vandra i bergen eller upptäcka öknen. Jag har dock ingen personlig erfarenhet av detta.

Jag har skrivit en längre artikel om Chile som du hittar här.

Ecuador

Gratis visum tilldelas svenska medborgare när de passerar passkontrollen (90 dagar).

Ecuador är lite av en underskattad resedestination. Även det här landet har en väldigt diversifierad natur. Landets namn kommer från det faktum att ekvatorn skär genom de norra regionerna. Många turister kommer hit för att besöka Galapagosöarna.

Om du vill besöka Galapagosöarna måste du ta dig till Ecuador först. Det går nämligen inga internationella flygresor direkt till Galapagosöarna. Detta är dock ett alldeles utmärkt tillfälle för dig att besöka andra fastlandsregioner.

Huvudstaden Quito är en intressant stad med många sevärdheter. Du kan definitivt spendera en vecka här. Det bör dock tilläggas att staden ligger cirka 3000 meter över havet. Du kommer med andra ord känna av den höga höjden under några dagar efter att du har landat.

I Quito kan du bland annat besöka det monument som utmärker ekvatorns linje. Det här monumentet är beläget på ett mindre berg alldeles utanför innerstaden. Du kommer med andra ord kunna njuta av en alldeles utmärkt utsikt över Quito.

Det bör dock tilläggas att monumentet byggdes för flera år sedan. Idag har man kunnat konstatera att ekvatorn inte går genom monumentets position. Detta är givetvis att betrakta som en mindre strategisk miss av de som låg bakom projektet 😊

Ur ett mer negativt perspektiv bör det påpekas att Ecuador kanske inte är det säkraste landet på den här kontinenten. Du bör därför vara medveten om att vissa områden är farliga, speciellt för turister. Du bör läsa UDs rekommendationer innan du besöker en stad eller en region.

Jag har skrivit en längre artikel om Ecuador. Du kan bland annat läsa mer om säkerhetsperspektivet och andra intressanta städer att besöka.

Colombia

Ett visum som räcker i 90 dagar ges till svenska medborgare vid ankomsten.

Colombia och dess kultur har beskrivits otaligt många gånger i populärkulturen. Den bild som målas upp av Colombia är dock sällan sanningsenlig.

Det har visserligen funnits en utbredd kriminalitet till följd av knarkhandel. Det här landet har dock en betydligt finare bild som många turister går miste om. Lägg därtill att den nuvarande regeringen har lyckats få bukt med de värsta problemen som präglade samhället under 1990- respektive tidiga 00-talet.

Huvudstaden heter Bogotá. Detta är en häftig stad som bär på en lång historia. Det finns många fina sevärdheter både i innerstaden och i nära anslutning till staden. Medellín är en annan storstad som är väldigt populär hos amerikanska turister. Många kommer hit för att arbeta som digitala nomader. Det finns därmed en rätt stor expat-community i Medellín.

Den som är ute efter sol och bad kan besöka Cartagena. Den här staden är belägen i norra Colombia. Stadens klimat är i princip varmt året runt. Några mil utanför staden finns det ett korallrev.

Du hittar en längre artikel om Colombia här.

Argentina

90-dagars gratisvisum ges till svenska medborgare vid ankomst.

Argentina var under många år ett av de mest välmående länderna i Sydamerika. Argentina är fortfarande en populär turistdestination, även om dess forna attraktionskraft inte riktigt finns kvar längre.

Detta är i vilket fall ett resmål som passar barnfamiljen såväl som den som tar sig fram på egen hand. Det finns flera kända destinationer, varav Buenos Aires förmodligen är den mest välkända. Argentina är bland annat känt för sin matkultur och dansen tango.

Fotbollsmässigt har man också skördat flera framgångar genom årens lopp. Det är definitivt en god idé att gå och kolla på ett av de lokala fotbollslagen.

Venezuela

En resa till Venezuela är dessvärre inte att rekommendera. Landet går för närvarande genom en mycket svår period. Det politiska systemet måste förändras för att folket ska få tillgång till en god välfärd. UD avråder från att åka till Venezuela.

I övrigt är detta ett mycket intressant land som har mycket att erbjuda. Jag kommer personligen besöka Venezuela så fort säkerhetssituationen har förbättrats.

Övrigt

Tips och saker att tänka på

Man brukar säga att den svenska vintern är den bästa tiden att besöka Sydamerika. Januari och februari är som jag redan har nämnt högsommarmånaderna i många av de länder jag har beskrivit. Detta är dock en sanning med modifikation. Det finns nämligen regioner och städer som alltid har ett gynnsamt klimat.

Två exempel är Medellín i Colombia och Salvador da Bahia i Brasilien. Du kan med andra ord besöka den här kontinenten under årets alla månader. Du behöver dock planera lite extra om du vill kunna sola och bada.

Sen ska det givetvis tilläggas att en vinter i exempelvis Peru inte kan jämföras med en vinter i Sverige. Det blir sällan kallt på dessa breddgrader. Ett undantag är dock Chile som på sina håll har kalla vintrar, speciellt i landets södra delar.

En annan faktor jag vill lyfta är själva flygresan. Det går inga direktflyg från Sverige till Sydamerika. Du måste med andra ord mellanlanda i ett annat europeiskt land. Många svenska turister mellanlandar i Spanien med anledning av de många direktflyg som går från Madrids internationella flygplats.

Du kan också välja att mellanlanda i städer som Paris. De mest gynnsamma priserna och flygtiderna brukar dock inkludera en mellanlandning i Madrid. Det kan vara bra att ha detta i åtanke när du söker efter flygresor.

Slutligen vill jag lyfta boendealternativen. I de allra flesta fallen är det bäst att boka boende via Airbnb. Deras tjänst tillåter dig att hitta billiga boenden som ligger centralt. Du kan dessutom använda dig av deras rankingsystem för att utvärdera boendestandard. Det bör även tilläggas under den här kategorin att det finns prisskillnader beroende på turistsäsong. Ur det här perspektivet kan det vara smart att genomföra en resa under den svenska sommaren.

Säkerhet

Det går inte att komma ifrån att många regioner präglas av mycket kriminalitet. Säkerhetsperspektivet är viktigt och man vill som turist inte försätta sig i farliga situationer. Detta är en stor kontinent med många olika destinationer. Det är därför svårt att ge en specifik bild över säkerhetsläget. Du kan läsa de enskilda artiklarna jag har länkat ovan.

Sammanfattningsvis kan man säga att det finns en stor skillnad mellan bra och dåliga områden. Bra områden karaktäriseras ofta av en hög polisnärvaro. Jag har personligen alltid känt mig säker under mina resor. Jag har dock gjort en rätt gedigen research inför varje resa.

Ett standardtips är att alltid lämna värdesaker på boendet. Du kan ta med dig de pengar du behöver för dagen. Det finns egentligen ingen bra anledning till att bära runt på ditt pass och VISA-kort. Om du skulle ha otur och bli rånad kan du bara räcka över de pengar du har.

Personligen brukar jag också lämna min lite dyrare mobiltelefon på mitt boende när jag ska vara ute sent. Det kan exempelvis handla om nattklubbsbesök och dylikt. När alkohol är inblandat brukar säkerhetssituationen förändras. Jag väljer därför att ta med mig en reservtelefon när jag befinner mig i mindre säkra miljöer.

Sammanfattning

Lämna gärna en kommentar om du undrar över något. Jag försöker alltid att svara inom 24 timmar. Tilläggas bör att jag inte har besökt samtliga platser som jag har skrivit om. Om du finner något faktafel i artikeln får du gärna uppmärksamma mig om detta.

Lägg till kommentar