Resa till Peru – Visum, priser och säkerhet

resa-till-lima
Miraflores, Lima
karta-peru
Karta lånad från Google Maps

Visum

 • Du behöver inget visum för vistelser som är kortare än 90 dagar. Du behöver i regel inte uppge några detaljer när du går genom passkontrollen. Tulltjänstemännen kommer dock ta ett foto av dig samt fingeravtryck.
 • Ibland kan man som turist behöva uppvisa att man har tillräckliga finansiella tillgångar för sin semestervistelse. Jag tror dock att detta är relativt ovanligt för svenska medborgare.
 • Om du stannar i landet i mer än 90 dagar kommer du behöva betala en straffavgift när du åker hem. Detta är en avgift som ökar för varje dag som du illegalt befinner dig i landet.
 • Du kan utöka din 90 dagars vistelse med ytterligare 90 dagar. Som längst kan du alltså stanna i landet i 180 dagar. Du måste dock ansöka om att lägga till 90 dagar.
Tips: Det finns goda möjligheter för svenska medborgare att få studentvisum, både för ett halvår och ett år. Man uppmuntrar och välkomnar i regel alltid internationella studenter.

Inresan till landet

Stora delar av Lima ligger med utsikt över Stilla havet.
 • Jorge Chavez International Airport är namnet på den internationella flygplatsen. Du kommer med stor sannolikhet att landa här. Flygplatsen är belägen i Lima, i en stadsdel som heter Callao.
 • Callao är en fattig stadsdel. Jag läste många skräckhistorier om både flygplatsen och Callao innan jag reste hit. Min erfarenhet är att detta inte är helt taget ur luften. Flygplatsen (innanför säkerhetskontrollerna) är dock en säker plats och du kan boka en taxi innan du lämnar terminalen.
Miraflores at night.
 • Efter att du har passerat tullen kommer du till ett rum där 3 taxibolag finns representerade. Dessa taxibolag är officiellt utvalda av flygplatsen. Du kan exempelvis använda dig av Green Taxi. En resa till de centrala delarna av Lima kostar inte mer än 20 USD, cirka 180 svenska kronor.
 • Representanten för taxibolaget kommer sedan följa med dig ut till terminalen och guida dig till en taxichaufför. Du får sedan hjälp med dina väskor. Taxichauffören kommer att låsa samtliga dörrar när ni sätter er i bilen. Detta är inget som bör göra dig orolig. Det är en säkerhetsåtgärd som man vidtar på flera olika håll i Peru.
 • Resan till de centrala delarna, ofta Miraflores, San Isidro eller Barranco tar cirka 40 minuter. Detta varierar beroende på trafiken.
 • Jag kan i efterhand tycka att beskrivningarna av flygplatsen är lite överdrivna. Callao är dock ett fattigt område som ofta beskrivs som farligt, och jag skulle inte vilja vandra runt där på egen hand. Som turist kan du dock åka direkt till de centrala delarna. Du behöver inte ens lämna flygplatsen på egen hand. Representanten från taxibolaget kommer som sagt följa dig hela vägen till bilen.

Flygresan

 • Det finns flera flygbolag som reser till Peru. Exempel på flygbolag är Latam och Air Europa. Det finns dock inga direktresor från Stockholm. Det finns däremot direktresor från Amsterdam.
 • Jag flög från Amsterdam med Air Europa. Jag var rätt flexibel med mina datum så jag kom billigt undan. Flyg t/r kostade mig inte mer än SEK 5500. Tänk på att du får betala extra för att checka in bagage.
 • Jag flög dock till Amsterdam dagen innan och bodde på hotell. Den totala kostnaden för mig blev därför SEK 7500. Det är en god idé att boka flyg t/r till Amsterdam på en gång. Detta kostade mig endast SEK 900.
 • Du kan även flyga direkt från Madrid. Tilläggas bör att Air Europa har ungefär samma standard som Ryanair. Flygturen är därför inte en särskilt behaglig upplevelse. Du kan dock välja en bekvämare sittplats i utbyte mot en extraavgift. Flygtiden är cirka 13 timmar från Amsterdam. Flygtiden från Madrid är cirka 11 timmar.

Priser

Machu Picchu
 • Den lokala valutan heter Peruanska soles (PEN). Det är en enkel valuta att hantera. Du får betala cirka 850 svenska kronor för 300 soles.
 • Amerikansk dollar (USD) är en mycket vanlig valuta i landet. Du kan därför betala med USD på många ställen. Jag betalade exempelvis med USD när jag tog en taxi från flygplatsen.
 • Priserna är betydligt lägre än hemma i Sverige, även i de mer välbärgade områdena. Nästan allting du kan tänkas vilja köpa är billigare. Du kan exempelvis äta en lunch på ett shoppingcenter för 50 kronor inklusive dryck. En meny på McDonalds kostar cirka 45 kronor.
Anderna.
 • Priserna för boende varierar beroende på din preferens av standard. Du kan hyra ett hotellrum med hög standard för mindre än 1000 kronor per natt.
 • Om du väljer Airbnb kan du hyra en lägenhet för mellan 5000 och 10 000 per månad i ett bra område. Jag känner inte till veckopriserna på grund av att jag bokade månadsvis.
 • Du kan köpa inhemska märkeskläder för några hundralappar. Jag köpte bland annat flera t-shirts av god kvalitet för cirka 180 kronor styck. En del av de ”inhemska” märkeskläderna kommer egentligen från Chile.
 • Alkohol på krogen är billigare än hemma. Ofta betalar man cirka 30 kronor för en öl. Priserna i butik är dock inte särskilt mycket billigare.
 • Det är en god idé att betala med pengar istället för VISA-kort. Betalkort bör endast användas när du tar ut pengar. Resten av tiden bör du lämna betalkortet på ditt boende.

Lima

Stadsdelar

Miraflores och San Isidro är förmodligen de mest välbärgade områdena i hela landet. Här bor en stor del av den rika lokalbefolkningen. Här finns även många ambassader representerade. Dessa områden är mycket säkra och många turister väljer att bo här.

Miraflores

Miraflores ligger vid kusten med en helt fantastisk utsikt över Stilla havet. Stora delar av Miraflores har en utsikt som man aldrig tröttnar på. Det finns många nattklubbar och restauranger i Miraflores. Du kan hyra ett fräscht rum här för cirka 5000 kronor per månad på Airbnb.

San Isidro

San Isidro ligger ovanför Miraflores. Den här stadsdelen saknar utsikt över havet. San Isidro är landets finansiella centrum. Här finns det bland annat skyskrapor och shoppingcenters. Du kan hyra ett fräscht rum i San Isidro för cirka 4000 kronor per månad på Airbnb.

Om du reser på egen hand eller med barn bör du välja San Isidro eller Miraflores. Dessa områden är väldigt trygga och du kommer således få en bra start på din resa.

Barranco

Barranco är lite av ett hipsterområde som ligger nedanför Miraflores. Stora delar av Barranco har en god utsikt över Stilla Havet. Området är känt för sina färgglada hus. Många artister och konstnärer bodde här under mitten av 1900-talet. Här finns det många barer och nattklubbar.

Limas historiska centrum ligger en bit bort från dessa områden. Här finns det många byggnader som påminner om kolonialtiden. Många kommer hit under dagtid för att gå på guidade turer. Du bör undvika detta område efter att solen går ner. Jag har varit där en gång nattetid (av misstag) och man känner sig inte särskilt säker. Flera personer, med tvivelaktiga intentioner, försökte ta kontakt med mig när jag gick genom 2 kvarter för att ta en taxi. Stadsdelen präglas av en mycket hög nivå av kriminalitet.

Sevärdheter

Plaza Mayor en vacker plats som är belägen i det historiska distriktet. Den här platsen brukade vara Limas absoluta metropol. Runt torget finns det en hel del läckra byggnader, varav flera har stått där i flera hundra år. Den här platsen passar för dagsbesök. Jag skulle även rekommendera att ta en guidad tur runt området. En guidad tur kostar inte många svenska kronor.

Huaca Pucllana är resultatet av en arkeologisk utgrävning. Platsen vittnar om en folkgrupp som bodde i Lima för flera tusen år sedan. Platsen är mycket välbevarad och restaureringen har på ett snyggt sätt återskapat stenarnas form. Huaca Pucllana ligger i Miraflores, d.v.s. väldigt centralt. Du kan ta en guidad tur här för cirka 60 svenska kronor.

Hela kuststräckan är en sevärdhet i sig. Du kan vandra längs den här kuststräckan i flera timmar. Gångvägen präglas av fina växter, parker och utegym. Vattentemperaturen i havet blir dock aldrig särskilt hög. Under högsommaren (januari-februari) brukar temperaturen ligga på cirka 22 grader. Det är dock skönt med ett svalkande bad med tanke på den höga luftfuktigheten. Om du vill bada bör du köpa sandaler eller dylikt. Stränderna och havsbotten är nämligen fyllda av stenar.

Säkerhet

Lima är en stad med många orättvisor. En stor del av befolkningen lever i fattigdom. Stadens samlade befolkning överstiger 10 miljoner människor. Det sägs bo fler människor här än vad den officiella statistiken visar. Det finns många olika stadsdelar uppdelade i mindre regioner.

Jag skulle personligen endast bo i de områden som jag har beskrivit ovan. Dessa områden är kända för att vara säkra och inneha en hög närvaro av poliser. Speciellt Miraflores beskrivs som en väldigt säker plats även nattetid. Jag kände mig aldrig otrygg där, oavsett tid på dygnet.

Det går att besöka vissa fattiga områden under dagtid.

Enligt min uppfattning kan du besöka Lima och Peru med barn. Min uppfattning är att lokalbefolkningen är väldigt vänliga mot barn. Det finns dock en säkerhetsaspekt. Du bör hålla dig i ”rätt” områden. Du behöver också vidta vissa allmänna säkerhetsåtgärder. VISA-kort och dylikt bör lämnas kvar på boendet. Gå inte runt med saker som signalerar rikedom. Ibland rekommenderar man också att ta en taxi efter att solen gått ner.

Kom ihåg att detta är ett billigt land. Det räcker med att ta med sig de pengar som man behöver för dagen.

Personligen hade jag en mycket behaglig vistelse i staden. Det enda som störde mig var de många myggorna som invaderade min lägenhet. Just myggor brukar dock alltid vara ett problem i varmare länder. Jag har läst att myggorna i den här delen av världen kan bära med sig sjukdomar. Det kan därför givetvis vara bra att göra det man kan för att undvika att bli stucken.

Slutligen bör det tilläggas att jordbävningar och översvämningar kan förekomma. Detta sker dock främst i de norra delarna av landet.

Cusco

Du som läser den här artikeln vill säkert besöka Machu Picchu. Samtliga turister som besöker Machu Picchu använder staden Cusco som utgångspunkt. Cusco är en mysig stad med cirka 450 000 invånare. Cusco är inte lika modern som vissa stadsdelar i Lima. Stadens charm gör dock att man utan problem kan stanna här i några dagar.

Du kan ta dig till Cusco med buss eller flyg. Ibland rekommenderar man att turister bör åka buss och stanna en dag i olika städer efter vägen. Cusco ligger nämligen mer än 3 000 meter över havet. Om du exempelvis kommer direkt från Sverige finns det en risk av att du drabbas av höjdsjuka.

Höjdsjuka framkallar mindre trevliga symptom. Om du är helt frisk och har god kondition bör du kunna hantera höjden. Jag är dock ingen läkare så jag vill inte ge några rekommendationer. Genom att åka buss får din kropp längre tid till att anpassa sig till den höga höjden.

Det finns några seriösa bussbolag som arrangerar resor till Cusco. Många av deras resrutter gör också olika stopp på vägen i städer som Nazca och Arequipa. Ett sådant bussbolag är Cruz del Sur. Detta bussbolag har rätt höga priser. Deras fordon är dock kända för att vara säkra. Du får räkna med att betala runt 1000 SEK beroende på vilken rutt du väljer.

Du kan flyga till Cusco för cirka 1000 kronor t/r. Det går även att komma ännu billigare undan om du är flexibel med datumen. Flygtiden är cirka 1 timme.

Det kostar i princip lika mycket att flyga som att åka buss. Det är därför av förståeliga skäl lockande att flyga. Du får själv göra valet 😊

Machu Picchu

Machu Picchu är beläget cirka 2400 meter över havet. Platsen ligger cirka 8 mil från Cusco. Du kan ta dig till Machu Picchu på olika sätt. Ett populärt sätt är att vandra till Machu Picchu. Det finns olika vandringsleder. Du kan exempelvis ta den vandringsled som tar dig genom Inkaleden.

Inkaleden kräver dock lite förberedelse. Du måste exempelvis boka detta flera månader i förväg. Det är nämligen krav på att ha ett specifikt tillstånd. Du får räkna med att betala cirka SEK 7000. Vandringsleden genom Inkaleden tar några dagar och man campar efter vägen.

Det finns en annan vandringsled som kräver mindre förberedelse. Den här vandringsleden är dessutom betydligt billigare (cirka SEK 2000) med guide. Denna vandringsled beskrivs dock som tuffare att ta sig genom. Du kan söka efter Salkantay Trek om du finner detta intressant.

Det snabbaste och enklaste tillvägagångssättet är att ta tåg och buss. Detta tillåter dig att besöka Machu Picchu över dagen. Du får räkna med att betala minst SEK 2000. Det finns en rad olika turistföretag som erbjuder detta alternativ.

Många som besöker Machu Picchu vill också passera Inkaleden. Detta kräver dock som jag har nämnt lite förberedelse. Under den här rubriken har jag gett några tips gällande hur du går tillväga.

Väder och klimat

Dagstemperaturen är nästan alltid behaglig i Lima. Högsommaren infaller under januari och februari. Vädret bjuder inte på några större variationer under dessa månader. Det är ständigt varmt på dagarna och det regnar inte överhuvudtaget. Temperaturen tenderar dock att sjunka nattetid. Du behöver därför inte hyra ett boende med luftkonditionering. Du klarar dig så länge du kan ha fönstret öppet. Ibland är det tyvärr inte så lockande att ha fönstret öppet då vissa vägar är väldigt trafikerade.

Vintern i Lima präglas av fukt och regn. Det blir dock aldrig särskilt kallt. Tyvärr fick jag aldrig chansen att uppleva vintern som infaller under den svenska sommaren.

I Cusco är det betydligt mildare. Husen är dessutom dåligt isolerade, vilket gör vintrarna extra kalla. Staden har två årstider. Deras sommar infaller mellan oktober och mars. Mellan april och september är det vinter. Juli är den kallaste månaden med en medeltemperatur på 9 grader Celsius.

Lägg till kommentar