Är Airbnb säkert och pålitligt?

airbnb-bra

Är Airbnb säkert och pålitligt? Det korta svaret på den frågan är ja. Du bör dock vara medveten om hur deras plattform fungerar. Nedan listas 7 viktiga faktorer.

1. Boendeform

Du kan välja mellan en rad olika boendealternativ. Valet står egentligen mellan att välja ett eget boende eller ett rum hos någon. Ett eget boende kan var allt från en lägenhet till ett slott.

Tips: Betala alltid via Airbnb’s plattform. Detta innebär att en tredje part kommer tillhandahålla din betalning. Det minskar därmed risken för att bli lurad. Ibland frågar värdar om kontantbetalning. Du bör inte acceptera att betala kontant på plats. Mer information om detta senare.

Samtliga värdar/bostadsuthyrare måste genomgå en identifikationsprocess. Detta skapar givetvis en viss trygghet för dig som vill hyra ett boende. Samtidigt finns det alltid ett utrymme för att någon lurar systemet.

Hur kan du undvika en negativ upplevelse?

2. Omdömessystemet

Det är av stor vikt att du läser ditt boendes omdömen. Varje boendeform har ett offentligt omdömessystem. Du kan läsa dessa omdömen utan att ens logga in på plattformen. En värd kan inte manipulera sina omdömen.

Hur fungerar detta system? Tidigare gäster får skriva om deras upplevelser. Dessa gäster får också lämna stjärnor gällande renlighet, säkerhet och komfort.

Tips: En väldigt pålitlig uthyrare med endast positiva omdömen blir benämnd som ”superhost”. Det behöver inte vara dyrt att bo hos en så kallad superhost. Det handlar snarare om att detta boende uppfyller gästernas förväntningar.

Du bör endast boka hos värdar som i alla fall har ett tiotal omdömen. Detta är extra viktigt om du avser att boka ett rum i någons lägenhet.

Personligen har jag bott i 5 olika länder och jag har aldrig haft en negativ upplevelse. Jag har dock gjort en noggrann research och lagt tid på att hitta värdar som uppfyller mina förväntningar.

Ur ett personligt perspektiv kan jag tillägga att den här typen av research är rätt rolig. Det skapar nämligen förväntningar inför semestern 😊

3. Läs beskrivning och regler i detalj

Alla boenden har regler. Detta gäller för lägenheter såväl som för rum. Ibland kan reglerna skapa problem för dig som är på semester. Det kan exempelvis handla om sena incheckningstider samt olika regler över saker som inte är tillåtna.

Det finns ofta en längre beskrivning över de regler som gäller. Om du exempelvis ska hyra en lägenhet kan det stå att värden bor alldeles i närheten. Detta kan vara bra att veta om något skulle gå fel.

Många värdar är nämligen måna om att gästerna ska ha det bra. När jag reste själv en gång tappade jag bort ett viktigt dokument. Jag kontaktade värden som kom på en gång för att hjälpa mig.

Säkerhetsfrågan handlar således inte bara om eventuella risker. Om du befinner dig i ett nytt land kan du behöva hjälp. Den bästa hjälpen kommer i regel från någon som bor och verkar i landet.

Betalningsmetod: Pengarna dras ofta direkt från ditt konto när du bokar. Du kan dock vara lugn. Pengarna finns hos Airbnb, och inte hos värden. De håller på pengarna i ett dygn, d.v.s. 24 timmar, efter att du har checkat in. Om det sker något oväntat vid incheckningen kan du alltså kontakta företaget i lugn och ro.

4. Kontakta värden innan bokning

Du kan kontakta en värd innan du bokar. Detta kan ge dig en extra trygghet innan du bestämmer dig. Du kan dessutom få svar på eventuella frågor som du har om boendet.

Det är inte ett gott tecken om värden inte svarar inom 1 till 2 dygn. De allra flesta pålitliga uthyrarna svarar inom några timmar. Tänk dock på att det kan finnas en tidsskillnad till din destination.

Airbnb har ett internt chattsystem som liknar Messenger eller WhatsApp. Detta chattsystem är väldigt enkelt att använda.

Om du kontaktar en värd på förhand kan denne fråga om kontantbetalning. Detta utgör förmodligen Airbnb’s största problem. Företaget förlorar mycket pengar på detta. De får endast betalt när någon betalar via deras plattform.

Är det ok att betala kontant istället för via deras plattform? 

Detta är i regel en dålig idé ur flera perspektiv. För det första förlorar du tryggheten av att låta en tredje part sköta din transaktion.

För det andra sparar du sällan några stora summor på detta. Om du exempelvis befinner dig i Thailand måste du både växla pengar samt betala för en uttagsavgift. Lägg därtill att det ofta finns en begränsning för hur mycket pengar du kan ta ut per gång.

Kan det vara ok att betala kontant ibland? Min personliga erfarenhet är att det ibland finns skäl till detta. Jag har gjort det när jag har förlängt min vistelse med en dag eller två. I dessa fall befinner jag mig redan i boendet. 

I dessa fall betalar jag kontant för att det endast skapar merarbete att gå via plattformen. En extranatt eller två brukar inte heller motsvaras av några större summor.

5. Kontroll vid ankomst

Du bör utföra en kontroll av säkerhetsfaktorer när du är på plats. Detta kanske inte är högst upp på prioriteringslistan. Jag menar, när du anländer efter en lång resa kommer du i regel vara trött. Ofta vill vi bara packa upp och göra något annat.

Det är dock viktigt att kontrollera att det finns ett ordentligt lås. Du vill också kontrollera om det finns brandalarm och liknande säkhetsanordningar.

När vi bor på hotell kan vi ta detta för givet. Det är helt enkelt upp till hotellet att se till att alla anordningar finns på plats. Om vi har ett problem kan vi bara ringa receptionen.

Om du endast hyr ett rum kan du fråga värden direkt. Jag har personligen endast bott hos trevliga personer som bara vill hjälpa till.

Tips: Om du hyr ett rum kan du också fråga allmänna frågor. Du kan exempelvis fråga om vilka områden som är säkra att vistas i. Vi svenskar tenderar att vara individualistiska och lite timida vad gäller att ta hjälp. Den enda personen som lider av att inte ställa viktiga frågor är du själv.

6. Lämna en recension

Hela Airbnb’s system bygger på att privatpersoner lämnar recensioner. Personligen lämnar jag aldrig recensioner på internet. Jag tycker att det är tråkigt och jag spenderar hellre min tid på något annat.

I det här fallet gör jag dock ett undantag. Omdömena är nämligen viktiga och jag använder dessa varje gång jag reser till ett nytt land. Det är viktigt för att andra ska ha en bra upplevelse och slippa bli lurade.

Jag har visserligen inte behövt motivera mig själv på grund av att jag bara har goda erfarenheter. Jag har dessutom skapat fina relationer med de personer som jag har bott hos.

7. Det är enkelt att hitta skräckhistorier

Det bör poängteras att det finns privatpersoner som har haft en mycket obehaglig upplevelse. Detta är ett faktum som inte går att bortse ifrån, trots de trygghetsfaktorer som jag har listat i den här artikeln.

Det går dessvärre inte att hitta någon statistik på hur många som har haft en negativ upplevelse. Skräckhistorier om olika boenden är dock endast en googlesökning bort. Jag är personligen rätt övertygad om att dessa fall utgör en minoritet. Samtidigt bör man aldrig negligera eventuella säkerhetsfaror.

Om du följer de faktorer som jag har listat i artikeln bör du få en god upplevelse. Sannolikheten för att råka ut för något tråkigt bör i vilket fall inte vara större än om du bor på hotell.

Du får i många fall ett välkomstbrev från din värd. Välkomstbrevet brukar inkludera tips på hur du tar dig till boendet och dylik information.

Är Airbnb ett bra alternativ?

För privatpersoner är det ett bra alternativ ur ett prisperspektiv. Deras tjänster på marknaden innebär att hotellen måste pressa sina priser. Hotell har inte längre monopol på marknaden. Detta har dock skapat problem i flera olika länder.

En del regeringar har nämligen vidtagit åtgärder för att säkra hotellens status. I vissa fall har man till och med förbjudit privata aktörer, d.v.s. förhindrat privatpersoner från att hyra ut sina bostäder. I andra fall har man begränsat hur länge en privatperson får hyra ut sin bostad till semesterfirare.

Detta har bland annat lett till att vissa regeringar utfärdat tillståndskrav. Du måste med andra ord betala en avgift för att hyra ut din lägenhet. I Sverige har vi inget sådant krav från myndighetshåll. Vi har däremot två andra faktorer som kan innebära problem för uthyrare.

Den första faktorn handlar om skatter. Många privatpersoner verkar inte vara medvetna om att de inte kan hyra ut sin bostad utan att betala skatt. Det finns visserligen ett fribelopp på ungefär 40 000 kronor. Du kan alltså hyra ut din bostad och göra en förtjänst på upp till 40 000 kronor. Efter detta belopp blir du dock skatteskyldig.

En del privatpersoner verkar ha missat detta. Skatteverket gjorde nämligen en insats för några år sedan där man letade efter personer som hyrt ut sina lägenheter utan att betala skatt.

Den andra faktorn handlar om interna tillstånd. En del bostadsrättsföreningar tillåter nämligen inte att man hyr ut sin lägenhet utan ett tillstånd. Detta tillstånd är i princip omöjligt att få om man vill hyra ut till flera olika personer per år.

Lägg därtill att andra personer i bostadsrättsföreningar inte brukar vara allt för vänligt inställda till korttidsuthyrning. Detta skapar ofta mer spring i trapphuset och andra oönskade ljud i huset.

Handlar kritiken endast om pengar?

En enkel googlesökning om detta hintar om att mycket av kritiken handlar om pengar. Det handlar närmare bestämt om att lokala hotell och vandrarhem förlorar mycket pengar. Av den anledningen har man valt att begränsa andrahandsuthyrning.

Frågans kärna bör istället handla om risken för att bli utsatt för brott om man använder Airbnb. Detta är som sagt i princip omöjligt att svara på. Det finns ingen tillförlitlig statistik som kan påverka motsatsen.

Samtidigt måste man lyfta hotellen och deras verksamhet. Hur stor är risken för att råka ut för ett brott om man bor på hotell? Även här lämnas frågan obesvarad. Vi kan dock konstatera att du som privatperson kan hitta skräckhistorier om detta genom en enkel googling.

Personligen anser jag att diskussionen bör centreras kring lokal boendekvalitet och skattepengar. Med lokal boendekvalitet menar jag de besvär som ständig uthyrning kan innebära. Personligen skulle jag nog inte vilja bo i ett hus där min granne ständigt hyr ut sin lägenhet. Det är ingen bra lösning för de som bor i samma hus. Jag tror alltså att den här typen av uthyrning skulle innebära många besvär för mig som är permanent bosatt i huset.

Ett annat perspektiv handlar om skattepengar. I Sverige har vi myndigheter som kan spåra pengar som inte skattas för. Detta är dock en kostsam process. Det är betydligt enklare att kontrollera ett hotell som drivs av ett företag. I vissa länder är detta ett ännu större problem, med tanke på att många länder saknar starka myndigheter som på ett effektivt sätt kan driva in skattepengar.

De transaktioner som i sin tur sker med fysiska pengar kommer endast räknas i den informella ekonomin. Dessa pengar kommer för alltid gå förlorade som skattepengar. Som jag tidigare har nämnt är det inte ovanligt med svarta pengar inom andrahandsuthyrning.

Dina preferenser

Om du brukar resa under korta perioder kan det vara bättre att bo på hotell. Många som åker på semester vill trots allt äta hotellfrukost och gå på restauranger. I dessa fall är det långt ifrån en nödvändighet att ha ett eget kök.

Lägenheter ger sällan samma komfort som ett hotell. Om du däremot reser under långa perioder kan du behöva komma ner i pris. Du kan även behöva laga mat. I dessa fall är det givetvis ett bra alternativ att hyra en egen lägenhet.

Att hyra ett rum i någons lägenhet är ett rätt svårt ämne på grund av integritetsfrågan. Mitt råd är att hitta en värd som har intressen som överensstämmer med dina. Många kvinnor vill också bo hos andra kvinnor. Detta kan du med enkelhet välja i sökfiltret.

En del rum hyrs redan ut till ett specifikt kön. Du kan kolla efter ett sådan boende om du vill bo med en annan kvinna. Personligen brukar jag bo hos äldre personer. Deras behov passar min livsstil. Jag gillar nämligen att bo i ett tyst hem. Fest och liknande aktiviteter sköter jag på nattklubbar andra etablissemang.

Jag jobbar även hemifrån, vilket också är en god anledning till att välja ett tyst hem. Samtidigt bör det poängteras att man inte bör hyra ett rum och spendera all sin tid där. Ingen människa vill nog hyra ut ett rum till någon som alltid är hemma.

Sammanfattning

Du har i den här artikeln fått ett antal tips och råd. Jag har skrivit med utgångspunkt från mina egna erfarenheter. Jag har givetvis också dubbelkollat all fakta med en tredje part. Du får gärna lämna en kommentar om du undrar över något.

Du får också gärna lämna en kommentar om du hittar några faktafel i artikeln.

Lägg till kommentar