Resa till Ecuador och Galapagos – Guide

Atuntaqui
ecuador-karta
Karta lånad från Google Maps

Visum

Du får ett visum som räcker i 90 dagar när du reser in i landet. Det enda kravet är egentligen att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader vid inresan. Tilläggas bör dock att turister ibland behöver uppvisa en flygbiljett för hemresan.

Det bör tilläggas att det inte finns någon svensk ambassad i Ecuador. Det finns däremot ett konsulat. Det kan därmed vara lite svårare att exempelvis få ett nytt pass vid stöld eller dylikt (Jag vill inte skrämma upp dig som läser artikeln. Detta kan dock vara bra att veta inför din resa 😊)

Tips och saker att tänka på

Naturen är otroligt diversifierad. Det finns mycket att se och göra för den som reser på egen hand såväl som för barnfamiljen.

Det finns två stora internationella flygplatser.

  1. Mariscal Sucre International Airport ligger i huvudstaden Quito. Det verkar som att de allra flesta europeiska turisterna väljer att landa här.
  2. José Joaquin de Olmedos International Airport ligger i Guayaquil som är belägen i den södra delen av landet.
Det går inga direktflyg från varken Köpenhamn eller Stockholm. Den bästa flygrutten kräver att du tar dig till Madrid först. Från Madrid kan du flyga med Iberia eller KLM. Flygtiden från Madrid är cirka 12 timmar.
  • Du kan inte flyga direkt till Galapagosöarna från Europa. Du kan däremot flyga direkt till Galapagosöarna från både Quito och Guayaquil. Flygtiden från dessa städer är cirka 2,5 timmar. Det finns mer information om Galapagosöarna längre ner i artikeln.
  • Landets officiella valuta är US-dollar. För cirka 20 år sedan bestämde man sig för att byta till US-dollar på grund av långa och svåra problem med inflation.
Den tidigare valutan Sucre existerar inte längre.
  • Du kan med andra ord med fördel växla till dig US-dollar inför resan. Du kan på en rad olika orter runtom i Sverige ta ut US-dollar i vanliga bankautomater. Växlingskursen är i regel väldigt bra.
  • Du kan också ta ut US-dollar när du är på plats. De allra flesta bankerna kommer dock ta en liten provision vid varje uttag. Provisionen brukar vara cirka 3 USD. Lägg därtill att din svenska bank också brukar ta ut en liten provision. Den här provisionen brukar vara cirka 35 kronor.
Tips: När du tar ut pengar kommer bankautomaten uppge hur mycket du får betala i provision. Du kan alltid välja att avbryta transaktionen i det här stadiet. Du bör definitivt avbryta transaktionen om provisionen är över 5 USD.

Är det säkert att resa till Ecuador?

Landets kustlinje mot stilla havet är väldigt lång.

Det är generellt sett säkert att resa till det här fantastiska landet. Som turist bör du dock vara medveten om en del potentiella faror.

För det första bör du vara medveten om att få turister reser till regionerna som gränsar mot Colombia. Dessa regioner präglas av kriminalitet och turister utgör i regel väldigt enkla offer för stöld och dylikt.

Lite mer konkreta säkerhetstips inkluderar:

  1. Det är sällan en bra idé att stoltsera med dyra smycken och dylikt. Det är betydligt bättre att smälta in med omgivningen.
  2. Ta en taxi om du har varit ute sent. Många stadsdelar är farliga när solen har gått ner.
  3. Lämna pass och VISA-kort på ditt boende. Jag brukar personligen endast gå ut med de kontanter jag behöver för dagen.

Välfärden och inkomstfördelningen är betydligt sämre än hemma i Sverige. Detta gör så att en stor del av befolkningen lever med en begränsad inkomst. Som turist bör du därför vara medveten om att det finns en stor skillnad mellan ”bra” och ”dåliga” områden.

Huvudstaden Quito

Du bör därför göra en liten research på de städer som du avser att besöka. I huvudstaden Quito väljer många turister att bo i Quito Old Town. Det är enkelt att hitta boenden med bra standard i bra områden. Detta gäller nästan i samtliga delar av landet.

Slutligen bör det tilläggas att modernatur kan utgöra ett hot. Den här delen av världen riskerar ständigt att råka utför naturkatastrofer. Det kan exempelvis handla om jordbävningar, tsunamis och svåra översvämningar. Regnskogen Amazonas är inte helt ofarlig.

Du bör INTE besöka regnskogen på egen hand. Om du vill utforska delar av Amazonas bör du alltid göra det i sällskap av erfarna guider.

Vad kostar en resa?

Naturen är som sagt diversifierad och vädret varierar därefter. Det är därför svårt att bestämma den bästa årstiden för en resa.

En flygresa kostar som lägst SEK 7000 tur och retur inkluderat incheckat bagage. Priserna för flyg tenderar att vara högre än för samma flygrutt till Santiago de Chile eller Lima (Peru).

Flyg till Galapagosöarna tur och retur (från Quito eller Guayaquil) kostar cirka SEK 5000 tur och retur. Även dessa flygturer är med andra ord relativt dyra. Det finns dock vissa prisskillnader baserat på säsong.

Ett besök till Galapagosöarna är i vilket fall värt de extra utgifterna. Tänk på att nästan alla flygresor till dessa öar avgår tidigt på förmiddagen.

Den goda nyheten är att Ecuador är ett billigt land. Nästan allting är billigare i jämförelse med Sverige. Detta gäller framförallt för boende och restaurangmat. Fritidsaktiviteter för både barn och vuxna brukar vara väldigt billiga.

Högsäsongen för turism brukar infalla mellan juni och augusti samt mellan december och januari. Priserna brukar vara lite högre under dessa perioder. Många amerikanska turister besöker landet under juni och juli.

Städer

Quito

Quito är huvudstaden, belägen i den norra delen av landet. Stadens höjd över havet är cirka 2500 meter. Detta kan utgöra ett problem för oss svenskar. Vi är nämligen inte vana med en så hög höjd.

Det brukar inte vara några problem att besöka Quito. Du får dock räkna med att du kommer känna dig lite trött de första dagarna. Detta gäller framförallt vad gäller alla former av fysisk aktivitet. Det kan exempelvis vara väldigt jobbigt att gå upp för en trappa.

Om du har hälsoproblem sedan tidigare bör du kanske höra med sjukvården innan avfärd. Jag saknar kompetens inom det här området och jag vill därför inte ge några råd.

Nedan följer exempel på sevärdheter.

Ciudad Mitad del Mundo är en av stadens mest välrenommerade sevärdheter. Den här platsen, med tillhörande monument, visar på ekvatorns gräns genom staden. Monumentet är också värt ett besök med anledning av den scenografiska miljön. Det ligger bland annat berg runtomkring monumentet.

Telefériqo är kanske inte en sevärdhet för den som är höjdrädd. Detta är nämligen ett berg samt en vulkan som ligger med uppsikt över stora delar av Quito. Det går en linbana upp till toppen som minst sagt bjuder på en fantastisk utsikt.

Parque La Carolina är en mycket populär stadspark. Parken är lite av en oas som ligger inklämd mellan de högsta stadsbyggnaderna. Det finns mycket att se och göra längs den här mycket stora parken. Det finns bland annat restauranger och poolområden. Parken är väldigt populär hos lokalbefolkningen.

Slutligen bör det tilläggas att det finns många anrika byggnader av kulturellt värde. Majoriteten av dessa byggnader ligger runtomkring Plaza de la Independencia. Tilläggas bör att det här torget inte alltid är säkert att vistas i under nattetid.

Galapagos

Många turister kommer till landet för att besöka Galapagosöarna. Faktum är att öarna besöks av så många turister att regeringen överväger att begränsa antalet per år. Det kan därför vara en god idé att besöka öarna inom en snar framtid.

Som jag tidigare har nämnt kan du ta dig hit från de två internationella flygplatserna. Samtliga flygturer sker på förmiddagen och det kostar cirka SEK 5000. Flygtiden är 2,5 timmar.

Det finns tre flygplatser på tre olika öar. Seymour Airport, San Cristóbal Airport och Aerupuerto de General Villamil. Öarna är rätt diversifierade så du bör planera resrutt utifrån vad du vill se.

Charles Darwin Research Station ligger på Isla Santa Cruz. Den här platsen är mycket välbesökt bland turister. Många kommer hit för att se det olika sköldpaddorna samt ödlorna.

På den norra delen av Isla Santa Cruz finner du en stor diversifiering av djur. Detta inkluderar bland annat olika fåglar samt sjölejon. Den här delen av ön passar också den som vill ägna sig åt vattenaktiviteter. Du kan bland annat prova på snorkling och dykning. Om du inte vill ägna dig åt fysiska aktiviteter kan du istället vila upp dig på de kritvita sandstränderna.

Bartolomoé-ön är belägen väster om Isla Santa Cruz. Den här ön är mycket vacker och många turister kommer hit för att ta sina bästa semesterkort.

Galapagosöarna har endast två årstider. Från januari till maj är det varmt med relativt mycket nederbörd. Juli till november präglas i sin tur av milda temperaturer, moln och fukt. Det milda vädret gör det möjligt att besöka öarna året runt.

Galapagosöarna har cirka 25 000 invånare. Samtliga öar är dock inte bebodda. De öar som har en bofast befolkning ligger relativt nära varandra. Ögruppen har en regional huvudstad som heter Puerto Baquerizo Moreno. 

Cuenca

Cuenca är Ecuadors tredje största stad. Den här staden ligger ännu högre över havsytan än Quito. Cuenca ligger cirka 2800 meter över havsytan. Höjden bör däremot inte vara ett problem för dig om du redan har varit i Quito i några dagar. Kroppen acklimatiserar sig rätt fort, även om man märker av höjden vid fysisk ansträngning.

I Cuenca finner du många byggnader av stort kulturellt värde. Faktum är att flera byggnader är invalda som världsarv av Unesco.

Staden har två stadskatedraler, en gammal och en ny. Båda dessa religiösa byggnader är värda att besöka. Den äldre katedralen byggdes för mer än 500 år sedan.

Många turister besöker också Parque Calderón som är belägen några kilometer utanför innerstaden.

Intressant fakta

Ecuador är det första landet i världen att erkänna naturens rätt att existera. Detta innebär i praktiken att naturens rättigheter går före möjligheten att äga ett markområde. Beslutet togs med anledning av den biodiversitet som landet har.

Det högsta berget heter Mount Cimborazo. Det är långt ifrån världens högsta berg. Detta berg är däremot den närmaste punkten på jorden till solen. Den bakomliggande anledningen kan härledas till ekvatorns position genom berget.

Det finns många städer som ligger högt över havsytan. Quito är den högsta huvudstaden i världen. Faktum är dock att La Paz i Bolivia ligger en bit högre än Quito. Bolivia har dock två huvudstäder, varav den viktigaste är Sucre.

Historia

Landområdet som idag är känt som Ecuador bestod tidigare av olika regioner. Dessa regioner befolkades av olika folkgrupper. Det fanns nästan inga större folkgrupper som gjorde anspråk på ett större landområde. Det fanns dock en stark regional folkgrupp som formades runt det som idag är Quito.

Inkainvasionen under 1500-talet kom dock att förändra landet ur flera perspektiv. Inkakrigarna tog över majoriteten av alla regioner och slog ned allt motstånd. På vissa håll gjorde dock en del folkgrupper kraftigt motstånd. Inkakrigarna kom från Peru där de hade etablerat ett imperium.

Hela detta århundrade präglades av blodiga krig. Mycket kom dock att förändras när spanjorerna koloniserade landet. De inhemska folkgrupperna förtrycktes under den här perioden. Spanjorerna använde landet för att producera livsmedel som man kunde sälja till andra länder. Slavarbete var inte alls ovanligt under kolonialtiden.

Det spanska styret kom att vara i mer än 200 år. Under 1800-talet nådde Ecuador sin självständighet. I likhet med andra länder i samma region hade man dock problem att uppnå politisk stabilitet. Flera olika politiska inriktningar avlöste varandra utan att man lyckades hitta ett statsskick som passade den nya republiken.

Under 2000-talet har man bland annat haft våldsamma demonstrationer från ursprungsbefolkningarna. Det finns dock en större politisk stabilitet idag. Ekonomiskt sett har man också lyckats sänka nivåerna av extrem fattigdom hos den mest utsatta delen av befolkningen.

Den totala befolkningsnivån uppgår till 17 miljoner invånare. Majoritetsbefolkningen bekänner sig som mestizos. Spanska är det officiella språket. 

I början av 1990-talet tog regeringen flera viktiga steg för att öka turismen till landet. Naturen är minst sagt diversifierad och det finns en stor potential i att locka turister med olika preferenser. Galapagosöarna, som förmodligen är den största turistattraktionen, ligger cirka 1000 km från landets kuststräcka.

Sammanfattning

Jag har inte listat alla turistattraktioner i den här artikeln. Jag har dock presenterat grundläggande fakta och platser som definitivt är värda att besöka. Du bör göra din egen research inför din semester. Det finns nämligen en mängd olika smultronställen som man bör upptäcka på egen hand.

Vädret är mer eller mindre milt året runt. Det finns dock långa regnperioder i vissa regioner. Bästa tiden att besöka landet varierar därför. Klimatet är dock som sagt milt året runt.

Du får gärna lämna en kommentar om du undrar över något. Jag svarar så snart jag har möjlighet till det.

Lägg till kommentar