Karta över slott i Sverige

karta-slott-sverige

Du kan klicka på kartan för att få en bättre överblick.

Finns alla slott med på kartan?

Nej, men jag har försökt få med så många som möjligt.

Det är tyvärr en fråga om platsbrist när man gör stora kartor.

Jag har därför fokuserat på slott med mest positiva omdömen, samt försökt göra en utvidgad geografisk spridning.

Tyvärr kunde jag inte hitta så många i norra Sverige. Ett exempel är dock Merlo slott i Timrå.

Du som läser denna artikel får gärna ge tips på slott som borde ha varit med. Du kan göra detta i kommentatorsfältet längst ner i artikeln. Jag uppdaterar gärna kartan baserat på din feedback :-).

Är kartan över Sverige indelat i landskapen?

Ja, jag har dock inte skrivit namnen på landskapen. Det hade tagit för mycket plats. Jag har dock skrivit en artikel om svenska landskap och deras största städer.

Du kan läsa den artikeln om detta ämne intresserar dig :-).

Geografisk spridning

Det skulle vara möjligt att besöka samtliga platser på kartan under en lång roadtrip.

Vi skulle kunna säga att du kommer utgå från Stockholm. Det är visserligen 60 mil mellan Stockholm och Malmö. Det bör dock tilläggas att du kan göra flera stopp på vägen nedåt.

Ett exempel är Vadstena. Ett annat är Kalmar. Du kan sedan åka längs västkusten på vägen hem.

Detta är som sagt ett ambitiöst projekt, men fullt möjligt. Det vore betydligt svårare att genomföra om det exempelvis fanns många slott i Umeå och Luleå.

Vilka slott har jag besökt?

Kungliga slottet

Jag har besökt några stycken av dem som finns på kartan. Jag kom direkt att tänka på det Kungliga slottet. I mitt yrke fick jag nyligen gå en guidad visning där.

Det var en mycket trevlig upplevelse, inte minst för att visningen skedde under lågsäsong. Dessutom på en dag där inte många turister hade hittat till platsen.

Under denna visning fick vi bland annat lära oss mer om byggnadens historia. Vi fick också lära oss att vissa rum faktiskt är reserverade för gäster som kommer hit på statsbesök.

Det var minst sagt häftigt att få lära sig att en del politiker får sova i utvalda rum under statsbesök. Delar av slottet blir därför avgränsat under vissa perioder.

Vi fick också lära oss att en del attiraljer inte kan värderas i finansiella termer.

Ett exempel är Drottning Kristinas silvertron som finns i rikssalen.

Jag kan varmt rekommendera att gå på en guidad visning. Du får inte bara lära dig mycket om slottet, du får också lära dig om Sveriges historia.

Vadstena slott

Även här har jag gått på en guidad visning. Jag var dock för ung för att komma ihåg allt som sades.

Men, jag minns dock delar av platsen. Jag minns att hela området var mycket imponerande, och att jag inte tyckte att det var långtråkigt att vara där, trots att jag var så ung.

Denna stad och dess sevärdheter ligger runt Vättern. Jag har ritat en karta av platser kring Vättern.

Örebro slott

Örebro slott ligger i hjärtat av Örebro. Det är därför svårt att missa denna sevärdhet om du besöker staden :-).

Jag har gått förbi här många gånger. Jag har dock aldrig gått på en guidad visning eller dylikt.

Nu när jag ritat denna karta har jag blivit inspirerad att lära mig mer om slottet.

Kalmar slott

Även Kalmar slott ligger i de centrala delarna av staden. Denna plats ligger dessutom med uppsikt över Östersjön, vilket gör den ännu vackrare.

Jag besökte platsen när jag var ung. Jag tror vi var på en Sverigeresa, där vi också besökte Vättern och andra städer.

Det slår mig nu att Sommarsverige har enormt mycket att erbjuda. När du besöker Kalmar och dess sevärdheter kan du fortsätta över till Öland. I Borgholm på Öland finner du en välbesökt slottsruin.

En ruin som påminner om det som har varit. Denna plats finns tyvärr inte med på kartan. Men den ligger som sagt nära Kalmar. Du kan därför ha den i åtanke när du är här :-).

Sofiero slott

Denna sevärdhet ligger i en av Sveriges vackraste städer (enligt mig) – Helsingborg. Slottet ligger dessutom omgärdad av en mycket vacker natur. Du kan med fördel besöka platsen under sommaren.

Det finns dock mer att se och göra i Helsingborg. Ett exempel är Kärnan som ligger i hjärtat av staden. Kärnan är en slags medeltida borg.

Du kan också besöka några av alla stränder som finns här.

Du kan se Danmark när du befinner dig i Helsingborg. Sist jag var här tog jag en av färjorna till Helsingör, den danska staden på andra sidan.

Denna resa tar endast 20 minuter.

Jag vet dock inte om man kan rekommendera denna båttur inför den kommande sommaren. Den svenska kronan har blivit svag, medan den danska kronan har ökat i värde. Ett kort besök kanske man dock kan kosta på sig :-).

Sammanfattning

Jag har säkert besökt något annat slott utan att jag kan minnas det just nu. Jag reste nämligen mycket med mina föräldrar när jag var yngre.

Nu för tiden är jag främst intresserad av att resa långt bort till exotiska platser. Man skulle därför kunna säga att jag inte prioriterar resmål i Sverige längre. Min förhoppning är dock att jag kommer få tid till att besöka flera slott inom en snar framtid.

Jag kan dock konstatera att många svenskar turistar inom landet, även utanför pandemitider. Artiklarna på denna hemsida om svenska resmål är välbesökta under högsommaren. Lägg därtill att min hemsida är relativt liten.

Jag har exempelvis också skrivit och målat kartor över attraktiva resmål i södra Europa, exempelvis Kreta. Dessa sidor får också många besökare, men det går inte att jämföra med vissa artiklar som jag har skrivit om Sverige, exempelvis om sevärdheter i södra Sverige eller i Skåne.

Nåväl, om du har några förbättringsförslag till denna artikel är du mer än välkommen att lämna en kommentar. Jag ändrar mer än gärna i kartan bara jag vet vilka förändringar jag bör göra. Utgångspunkten har som sagt varit att lista de slott som har flest positiva omdömen.

Lägg till kommentar