Karta över sevärdheter i Skåne

karta-sevardheter-skane

Ska du besöka Skåne? Kartan ovan inkluderar förslag på platser som du kan besöka.

Du kan använda den som utgångspunkt för din resa.

Detta landskap har mycket att erbjuda. Du kommer sannolikt att bli positivt överraskad om du inte tidigare varit på semester här.

Slott, stränder och naturområden

Kartan i början av denna artikel innehåller främst slott och naturområden. Jag har däremot inte inkluderat alla de fina stränderna som finns i landskapet.

Det finns nämligen gott om stränder i Skåne. Sandhammaren är ett bra exempel. Även Helsingborg är känt för sina många fina stränder.

Det bör också nämnas att det finns goda kommunikationer mellan de olika städerna. Du behöver inte ta bilen för att kunna ta dig runt.

Under 2019 invigde man en cykelled. Om du vill kombinera din semester med träning kan du alltså ta dig runt med cykel. Det är inget som jag personligen skulle göra 😊.

Det bör dock tilläggas att avstånden inte är så stora. Avståndet mellan Malmö och Simrishamn (Österlen) är endast 10 mil.

Simrishamn

Om du är bra tränad och gillar att cykla bör det inte vara så stora problem att åka mellan dessa städer.

Du kan också välja att cykla längs kusten. Då kan du besöka städer som Ystad och Trelleborg. Du kan dessutom besöka flera sevärdheter, exempelvis Ales stenar.

Det verkar dock som att man inte får cykla på Öresundsbron. Det ska dock gå att ta med cykeln på tåget.

Köpenhamn är en cykelvänlig stad. Det har du säkert märkt om du har varit där. Det står cyklar parkerade överallt och det finns dedikerade fält för dessa färdmedel.

Vilka sevärdheter ska jag besöka?

Jag har främst spenderat tid i Helsingborg och på Österlen. Du kan finna många fina platser i Helsingborg. Staden ligger dessutom väldigt nära Danmark. Du kan ta båten över till Helsingör på en timme.

Helsingör är visserligen inte en särskilt stor stad. Den ligger dock med närhet till Köpenhamn och andra orter på den danska ön Själland.

Du kan därför med fördel besöka flera delar av Danmark om du har tid och lust.

Innan du gör detta bör du dock försöka spendera lite tid i Helsingborg. Kärnan ligger i stadens hjärta. Det är en gammal fästing som byggdes av danskarna. Skåne har som bekant inte alltid tillhört Sverige.

Du bör också besöka Sofiero slott när du är här. Denna byggnad och dess trädgård är något utöver det vanliga.

Det finns också museum och annat som kan vara av intresse för ditt besök.

Österlen är en region som ligger i sydöstra Skåne. Du kan spendera flera dagar här. Simrishamn är en väldigt mysig stad som ligger med uppsikt över Östersjön.

I denna region finner du flera fina platser. Kivik och Glimmingehus är två populära sevärdheter för turister. Du kan också besöka det häftiga naturreservatet som ligger en bit norr om Simrishamn.

Malmö

Malmö är med en bred marginal den största staden i landskapet. Jag har endast varit här en gång. Både lilla och stora torg vittnar om att staden bär på en lång historia.

Området vid den västra hamnen är också värt ett besök. Här finner du den häftiga skyskrapa som fått internationell uppmärksamhet. Du har säkert redan sett bilder av Turning Torso.

Det kan dock vara värt att själv besöka denna plats för att kunna säga att du har sett en av Sveriges mest kända byggnader 😊.

Somrar i södra Sverige

Jag brukade åka till Skåne med mina föräldrar när jag var yngre. Jag minns att det alltid var spännande att komma till denna del av landet. En anledning till detta kan vara att stora delar av Skåne ger en känsla av att man befinner sig utomlands.

Detta kanske inte gäller för alla människor som kommer hit på semester. Om man kommer från de norra delarna av landet kan nog Skåne imponera lite extra.

Jag tror därför att en semester i denna del av landet kan vara likvärdigt med en utlandsresa. Du slipper dessutom att flyga.

Utbud

Skåne är ett väldigt vackert landskap som är litet till ytan. Trots detta kan regionen bjuda på många olika sevärdheter. Det finns dessutom flera städer och orter att besöka.

I denna artikel har jag listat några av dessa platser. Du är mer än välkommen att lämna en kommentar om du anser att det är något som saknas.

Jag har personligen inte besökt alla dessa platser. Jag har dock skrivit en kortare presentation av de platser som jag har besökt.

Österlen är ett område som bara blir mer och mer populärt. En anledning till detta kan vara de TV-program som spelas in här. Det finns egentligen ingen större stad på Österlen. Området är mer präglat av småorter.

De större städerna i Skåne finns främst på den västra sidan av landskapet. Här finner du bland annat Malmö, Helsingborg, Ängelholm och Landskrona.

Det bör tilläggas att många turister kommer till denna del av landet under sommarhalvåret. Priserna för boende kan därför vara rätt höga. Du bör därför planera för vart du ska bo innan du kommer hit.

Det verkar dessutom som att fler och fler svenskar tenderar att semestra på hemmaplan, vilket skulle kunna leda till ännu högre priser.

Lägg till kommentar