Karta över länder och huvudstäder i Nord- och Centralamerika

karta-nordamerika-lander-huvudstader
Notering: Denna karta visar självständiga stater och deras huvudstäder.

Varför finns inte alla stater med?

Jag märkte relativt snabbt att alla inte kommer få plats på en och samma bild.
Det blev helt enkelt för ont om plats.
En rimlig avgränsning var därför att välja självständiga länder.

Grönland och Puerto Rico är två exempel på önationer som inte finns med.
Jag ska dock ta mig tid till att skapa en separat karta, där samtliga nationer finns med.

Nordamerika eller Centralamerika?

Enligt de efterforskningar jag har gjort verkar det som att Centralamerika ingår i Nordamerika. Den sistnämnde är alltså namnet på kontinenten. Sydamerika är i sin tur en egen världsdel.

I övrigt kan det tilläggas att det var betydligt enklare att göra en karta av Sydamerika. Länderna där är i regel större och det gör att man enklare kan få en bättre bild över deras huvudstäder.

I norr finns det många mindre öar. Rent proportionerligt blir det svårare att rita av dessa med rättvisa när de ligger nära stora länder som Kanada och USA.

Jag bestämde mig därför för att förstora upp dem inom definierade ramar.

Det kan också tilläggas att mina geografikunskaper om denna världsdel var relativt bristfälliga. Jag hade bra koll på de länder som ligger söder om Mexiko, både huvudstäder och i vilken ordning de kommer.

En del av önationerna var dock okända för mig innan jag gjorde kartan, vilket känns lite pinsamt att erkänna. Jag avser att läsa på lite mer om dem, då jag har närt en dröm om att besöka så många nationer som möjligt i denna del av världen.

I övrigt kan det tilläggas att Mexiko är ett väldigt stort land, rent geografiskt. Mexiko är exempelvis flera gånger större än Sverige.

Det kanske dock inte ser ut så på grund av att USA och Kanada sträcker sig över väldigt stora ytor. Sist men inte minst kan det tilläggas att Alaska är en mycket stor delstat, den största i USA.

Andra världsdelar

På denna hemsida försöker jag göra kartor av länder och huvudstäder i samtliga världsdelar.

Nästa projekt är Oceanien. Även Oceanien kommer utgöra en utmaning med tanke på att Australien är betydligt större till ytan än många av regionens önationer.

En världsdel som jag tror kommer bli enklare att rita är Asien. Det finns visserligen mindre nationer även här, men de kommer inte utgöra majoriteten av länderna.

Denna del av världen är dessutom känd för att innehålla flera stora länder, varav många som jag redan har ritat, exempelvis Kina och Ryssland.

Mitt slutprojekt är att skapa en enda stor karta som innefattar alla världens länder. Detta är förmodligen möjligt ur ett teoretiskt perspektiv. Ur ett praktiskt perspektiv kommer det dock bli lite svårare.

Själva bilden över länderna måste ha en god upplösning för att det ska vara möjligt att zooma in på exempelvis Nordamerika. Jag kommer förmodligen behöva ändra inställningar för bildvisningar på denna hemsida.

Nåväl, först måste jag bli klar med alla världsdelar innan detta blir ett problem :-).

Du får gärna lämna en kommentar om du har upptäckt någon felaktighet i denna artikel, eller om du bara har ett önskemål.

Lägg till kommentar