Denna artikel ger dig både tips och råd. Jag har själv bott och arbetat på Malta, vilket gör att jag kan bidra med personliga erfarenheter.
Inledningsvis bör det nämnas att Malta är med i den Europeiska unionen. Du kan därför flytta dit utan att behöva vidta några åtgärder på förhand.
Du kommer också kunna ta del av den inhemska sjukvården utan att behöva betala några extraavgifter.
På sikt kommer du dock behöva skaffa ett ID-kort. Mer om detta senare.
Innehållsförteckning
Arbetsmöjligheter
Det finns många svenska företag med tillhörande verksamhet på ön. Majoriteten av dessa företag är aktiva inom iGaming. Detta är en bransch som inkluderar casino och betting.
Du kanske undrar varför det finns så många svenska spelföretag på Malta?
En anledning till detta är att det finns fördelaktiga skatteregler för att anställa personal. En annan anledning är att landet var tidigt ute med att skapa en gynnsam lagstiftning för denna bransch.
Det finns många olika yrken hos dessa företag. Om du saknar erfarenhet kan du rikta in dig på kundtjänst.
Om du har utbildning och erfarenhet kan du i stället sikta på ett arbete inom IT, ekonomi eller design.
Tilläggas bör också att de alltid söker efter personal med juridisk bakgrund.
Boende
Boendefrågan har dessvärre blivit rätt komplex på senare år. Det finns alltid lediga lägenheter att hyra. Priserna har dock stigit kraftigt under de senaste 10 åren.
Om du har möjlighet till att dela boende med någon så kommer du kunna komma ner i pris. Det är exempelvis billigare att hyra en lägenhet med 2 sovrum om du kan dela kostnaden med någon.
Många svenskar vill bo i områden som Silema, Gzira, Is- Swieqi och St. Julians. Dessa områden är centralt belägna och det är nära till allt. Lägg därtill att de flesta svenska företagen har sina kontor här.
Så, hur går man tillväga för att hitta ett boende?
I bästa fall kan du ta över någon annans kontrakt. I detta fall slipper du mäklaravgiften. Detta förutsätter dock att du har kontakter.
I annat fall får du besöka ett av de många mäklarkontoren som finns på ön. De brukar vara väldigt tillmötesgående även om deras tjänster kostar en summa pengar om du bestämmer dig för att hyra en lägenhet som de har visat dig.
Det positiva med deras tjänster är att du inte behöver betala för att de ska visa dig olika lägenheter.
Om du bestämmer dig för en lägenhet kommer du dock behöva skriva ett kontrakt med fastighetsägaren, som också inkluderar avgiften till mäklaren.
Detta är en engångsavgift som brukar utgöras av en hel eller halv månadshyra.
Områden
- Silema brukar i regel vara dyrast. Här får du räkna med att betala minst 800 euro per månad för en mindre lägenhet.
- St. Julians har också höga priser. Detta område brukar man dock vilja undvika att bosätta sig i. Anledningen är enkel. Det finns många nattklubbar i området och det kan vara svårt att få lugn och ro.
- Is-Swieqi ligger ovanför St. Julians. Det är ett mycket lugnt och bra område. Perfekt för den som vill kunna sova i lugn och ro och samtidigt ha nära till både nöjesutbud och jobb. Priserna är dock generellt sett höga.
- Gzira är förmodligen det billigaste området av dessa 4, även om du får räkna med att betala 600 till 700 euro per månad för en liten lägenhet. I detta område finner du också många kontor där svenskar jobbar.
Alla dessa områden ligger centralt. Du kommer med andra ord ha nära till allt. Jag har bott i Silema och Gzira. Jag gillade Silema bäst på grund av att det ligger mellan de andra områdena.
Malta är inte en stor ö, men det finns gott om andra orter som ligger några mil från dessa centrala platser. Du kommer sannolikt kunna hitta lägre hyror i dessa områden. Samtidigt får du räkna med att pendla till jobbet.
Bank
Du måste ordna ett bankkonto så att du kan få lön. Det finns ett antal banker på ön, varav de flesta har rätt strikta regler för personer som vill öppna ett konto.
Personligen besökte jag HSBC när jag kom till ön. De var tillmötesgående, men det skulle ta flera månader att starta ett konto.
Genom min arbetsgivare fick jag kontakt med Bank of Valletta. Det gick betydligt snabbare att ordna ett bankkonto hos dem. Jag var också nöjd med deras tjänster. Jag fick ett VISA-kort genom att betala en liten summa pengar per år.
De har också bankautomater på en rad olika platser runt om på Malta. Lägg därtill att deras internetbank fungerade bra. Jag kunde exempelvis göra överföringar till Sverige och betala saker på nätet.
Jag har gjort en del efterforskningar gällande bankfrågan innan jag skrev denna artikel. Tyvärr verkar detta utgöra den svåraste biten för den som vill flytta till Malta. Olika personer har olika erfarenheter av att öppna ett konto och få det att fungera smidigt.
Personligen hade jag som sagt tur att få hjälp av min arbetsgivare. Mitt råd är därför att du frågar dina kollegor när du får en anställning. Du behöver inte ha ett Maltesiskt konto innan du får ett jobb.
Det går alldeles utmärkt att använda sig av sitt svenska konto under den första tiden. Samtidigt ska det väl tilläggas att det blir dyrt i längden med uttagsavgifter samt valutaavgifter.
Slutligen bör det tilläggas att fysiska pengar fortfarande har en utbredd användning på ön. Det är inte som i Sverige där man kan betala med kort nästan överallt.
ID-kort
Du behöver ha ett ID-kort (kallas också Residence-Kort) för att kunna jobba och bo på Malta. Detta kort ger dig bland annat möjligheten till att betala skatt.
Myndigheterna tenderar dock att ändra ansökningsreglerna. Jag fick åka till Valletta för att kunna ansöka om mitt kort.
Mitt tips är att du håller koll på gruppen Maltasvenskar på Facebook. Där brukar man uppdatera villkoren för hur man ansöker varje år.
Den offentliga välfärden
Du kommer som sagt kunna ta del av den offentliga sjukvården om du bosätter dig på ön.
Personligen behövde jag aldrig göra detta.
Jag har dock hört både positiva och negativa historier om andras erfarenheter.
Det finns ett stort sjukhus som ligger relativt nära de populära områdena som jag har beskrivit tidigare.
Det finns också privata sjukhus. En del företag tillhandahåller privata sjukförsäkringar till sina anställda.
Huruvida detta är nödvändigt eller inte kan jag inte svara på. Personligen hade jag ingen privat försäkring.
I grund och botten är det dock bra att ha en svensk försäkring, exempelvis en hemförsäkring.
Denna kan nämligen hjälpa dig om du skulle bli sjuk på ön och vill ta dig hem.
Mitt tips är att du gör en grundlig genomgång av dina egna behov innan du flyttar.
Fördelar med att bo på Malta
Ön är liten och det är nära till allt. Det finns ett stort nöjesutbud och man kan äta på bra restauranger för en billigare summa pengar än i Sverige.
En annan fördel är att man alltid har nära till vattnet. Det är riktigt skönt att kunna ta sig ner till klipporna för att bada och slappna av efter en dag på jobbet.
Vattnet tenderar att vara tillräckligt varmt ända in på november. Sommarhalvåret är med andra ord långt och du kommer kunna byta livsstil om du är van vid Sveriges karga klimat.
Ön har en mångkulturell befolkning och flera personer både från Nord- och Centraleuropa har flyttat hit för att jobba. Du kommer därför inte att ha några problem med att hitta nya bekantskaper.
Många av de människor som kommer till ön känner inte någon. De kommer därför vara öppna för att hitta nya vänner. Så var fallet för mig.
Slutligen bör det nämnas att du kommer kunna dra nytta av låga skatter om du är egenföretagare. Det ska inte vara särskilt svårt att starta ett eget företag, även om jag saknar erfarenheter av detta.
Nackdelar
Ön har varma somrar och milda vintrar. En bra vinterdag kan bjuda på 15 grader och sol under dagen. Det bör dock tilläggas att nätterna tenderar att bli väldigt kalla inomhus. Även dyra lägenheter brukar sakna ett centralt värmesystem.
Man kan använda sig av portabla värmeelement, även om detta tenderar att bli dyrt i längden. Detta för oss in på en annan viktig punkt. Elpriserna tenderar att vara höga. Om du exempelvis använder dig av air conditioning ofta under sommarhalvåret kommer du behöva betala flera hundra euro när räkningen kommer.
Personligen använde jag mig endast av air conditioning när jag skulle sova. Det kan nämligen vara svårt att få bra sömn under juli och augusti utan air conditioning.
En annan nackdel är att ön är liten. Bakgrundsljudet från trafiken och annat är ständigt närvarandes. Detta kan vara ett problem för oss svenskar som brukar vara vana vid mycket eget utrymme.
Du kan som sagt välja att bosätta dig utanför de centrala delarna. Ett problem med detta är dock att du i sådant fall måste pendla för att ta dig till jobbet. Kollektivtrafik finns visserligen, även om jag inte har särskilt bra erfarenheter av den.