1. Working Holiday
Detta visum passar dig som vill söka arbete när du är på plats. Visumet låter dig stanna i landet i 12 månader, med en möjlighet att förlänga med ytterligare 12 månader.
Nedan listas kriterierna för att kunna göra en ansökan.
- Visumet kan sökas av den som är mellan 18 och 30 år gammal.
- Personen får inte ha ett brottsregister.
- Ansökningen kostar cirka 1800 svenska kronor.
- Du måste kunna uppvisa finansiella tillgångar på cirka 18 000 svenska kronor när du landar.
Du kan ansöka på deras immigrationshemsida. Det finns en årlig kvot för svenskar. När kvoten är full kommer ansökningsmöjligheterna stänga för året. Du bör därför vara ute i god tid.
Tips 1: Det finns olika reseguider som erbjuder en garanterad anställning när du landar (exempelvis Kilroy). Detta gäller främst jobb på de olika skidorterna. Anställningarna är i regel säsongsbetonade.
Tips 2: Det finns historier om svenskar som har börjat med Working Holiday, för att sedan ha fått ett permanent uppehållstillstånd. Vägen dit kan ske på olika sätt.
Tips 3: Detta visum passar inte dig som är lite äldre och har mer arbetslivserfarenhet, vilket tar oss till presentationen av nästa visum.
2. Federal Skilled Worker
Detta visum kan ge dig möjligheten till att bli medborgare. Du måste dock uppfylla en rad olika kriterier för att kvalificera dig som Federal Skilled Worker.
Låt oss gå igenom kraven tillsammans 😊
Ansökningen innefattar totalt 100 poäng. Du måste få minst 67 poäng för att gå vidare i urvalsprocessen. Nedan listas de olika delarna.
- Språktest (maximum 28 poäng)
I den här delen får du testa dina kunskaper i engelska och (tyvärr för många) franska. Testet innefattar:
- Skrift
- Tal
- Hörförmåga
- Talförmåga
Tappa inte modet om du har låga franskkunskaper. Det finns fortfarande möjlighet till att få hyggligt med poäng på engelskatestet.
Du måste dock hitta en kvalificerad examinator för att få göra testen. En första kontakt bör tas med den kanadensiska ambassaden.
2. Utbildning (Maximum 25 poäng)
Under den här kategorin börjar man med gymnasieexamen. Du får sedan mer poäng om du har en kandidat och/eller masterexamen från ett svenskt universitet.
3. Arbetslivserfarenhet (Maximum 15 poäng)
Inom den här kategorin listas din arbetslivserfarenhet. Det är bra om du har erfarenhet inom en och samma bransch. Du kan exempelvis få full poäng om du har arbetat inom en och samma bransch i mer än 6 år.
Du kan läsa mer på deras immigrationshemsida gällande eftertraktad erfarenhet.
4. Ålder (Maximum 12 poäng)
Du får full poäng om du är mellan 18 och 30 år gammal.
5. Arbetserbjudande (Maximum 10 poäng)
Detta måste innefatta ett konkret jobberbjudande som varar i minst ett år. Det får inte vara tal om säsongsarbete.
6. Anpassningsförmåga (Maximum 10 poäng)
Den här kategorin innefattar många faktorer. Du kan få poäng om du har studerat eller jobbat i Kanada. Du kan också få poäng om du har släktingar i landet. Du kan läsa mer på deras immigrationshemsida.
Ansökningsprocessen som Federal Skilled Worker
Ansökningen beskrivs ofta som påfrestande. Samtidigt vittnar många svenskar om att det är en rolig erfarenhet. Du får möjlighet till att testa dina kunskaper. Samtidigt får du gå igenom en ny spännande process som du förmodligen saknar erfarenhet av.
Många svenskar har goda möjligheter att nå upp till den magiska gränsen som motsvaras av 67 poäng. Vi har goda kunskaper i engelska och vi har generellt sett en god utbildningsnivå. Franskakunskaperna brukar dock kunna utgöra ett litet hinder.
Det kan vara en god idé att studera och lära sig grunderna i franska. Du kommer definitivt öka dina chanser att nå 67 poäng om du i alla fall skrapar ihop några poäng på franskadelen. Kom ihåg att språktestet är den största delen av testen. Den är värd hela 28 poäng.
Hur själva urvalet ser ut för de som har fått 67 poäng är inte helt klarlagt. Det är inte heller känt hur många som genomför den här ansökningen på en årlig basis. Jag vill dock inbilla mig om att svenskar har goda chanser till att bli utvalda.
Detta grundar jag på att det förmodligen inte är särskilt många svenskar som genomför ansökningen. Lägg därtill att svenskar tenderar att ha ett gott rykte i världen. Många svenska hockeyspelare har gjort ett gott arbete för att göra oss omtyckta i Kanada 😊
Kostnaden för att genomföra ansökningsprocessen är överkomlig. Samtidigt måste du vara medveten om att det är upp till dig själv att betala för allting. Det finns inte några bidrag eller dylikt att ansöka om. Det som kostar mest pengar är språktesten.
Jag har valt att inte länka till några certifierade examinatorer för språktesten. Det bästa är att du kontaktar deras ambassad när du har bestämt dig.
Arbeta som läkare, lärare, psykolog eller ingenjör
Ditt yrke kan vara till din fördel eller ligga dig till last. Varför är det så?
Kanada har behov av att utöka kompetensen inom vissa områden. Ett klassiskt sådant område är olje- och gruvindustrin. Här brukar det nästan alltid finnas ett behov av att utöka med fler ingenjörer.
Av den anledningen prioriterar man människor med erfarenhet inom detta. Samtidigt finns det också andra yrken som är viktiga för landet. Sjukvårdsindustrin är i ständigt behov av fler kvalificerade arbetare.
Faktum är att listan över eftertraktade kompetenser tenderar att förändras. Du kan kolla på denna lista genom att klicka på de länkar som jag har lagt ut tidigare i artikeln. Listan uppdateras som sagt år för år, vilket gör att ditt yrke kan vara med på listan för att sedan försvinna.
Hur viktigt är detta för din ansökan?
Det är förmodligen väldigt viktigt. Samtidigt måste du komma ihåg att detta kan vara tillfälligt. Vissa yrkesgrupper tenderar som sagt att både tillkomma och försvinna från listan.
Man måste också komma ihåg att högskoleutbildningar och legitimationer tenderar att variera mellan länder. Om du är sjuksköterska i Sverige kanske du måste lägga till studier om du vill arbeta i Kanada. Samma förhållande gäller för arbete som lärare eller psykolog.
Av den anledningen kanske man inte ska lägga allt för stor vikt vid detta i ansökningen. Om du får tillräckligt med poäng kommer du i vilket fall ha kvalificerat dig. Det finns inte så mycket mer än så att göra.
Du bör dock ta reda på om du får praktisera ditt yrke i det stora landet i väst. Som läkare kan det vara så att du måste genomgå flera år av studier för att bli legitimerad. Det är kanske inte särskilt lockande att studera mer om du redan har genomgått en lång utbildning.
Svenskar i Kanada
Jag kan inte hitta en konkret siffra över hur många svenskar som bor i Kanada. Jag kan inte heller hitta information om antalet svenskar som har fått medborgarskap. Historiskt sett vet vi dock att många svenskar tog sig över till Nordamerika i slutet av 1800-talet.
Idag har cirka 340 000 personer i Kanada någon form av svensk bakgrund. Man vet också att majoriteten av svenskarna som immigrerade härstammade från huvudstadsregionen samt Norrland. Dessa svenskar kom att slå sig ner i provinser som Alberta och British Colombia.
Nutidens svenskar som ämnar att immigrera söker sig ofta till städer som Toronto och Vancouver. Toronto är en riktig storstad med mer än 5 miljoner invånare. Toronto är landets finansiella centrum och det finns mycket jobb i dess storstadsregion.
Vancouver har i sin tur en befolkning på cirka 500 000. Den här staden är mycket vackert beläget i den östra delen av landet. Klimatet är milt och det är en av få storstäder i landet som saknar snöfall under vintrarna. Det är också landets dyraste stad. Detta kan man bland annat se i de dyra fastighetspriserna.
Landets andra största stad, Montreal, verkar inte vara så populär hos svenskar. Anledningen till detta är inte helt enkel att fastslå. Det härrör förmodligen från det faktum att staden och regionen Quebec är franskspråkig. Vi svenskar saknar en naturlig koppling till det franska språket.
Jag kan dock personligen rekommendera Montreal. Det är en riktigt häftig stad som andas mångkultur. Här finner du det allra mesta som en modern storstad kan erbjuda.
Rent jobbmässigt är städer som Calgary och Edmonton populära hos immigranter. Här finns det mycket jobb, inte minst inom energi- och oljesektorn. Dessa städer är dock belägna i öst, långt ifrån metropoler som New York.
Sammanfattning
Det finns som du förstår en hel del att tänka på. Jag har redovisat kortfattat för processen och olika tillvägagångssätt i den här artikeln. Det är viktigt att du är motiverad om du ska orka med visumansökningen.
När man läser olika historier på internet är orken ett genomgående tema. Det är relativt mycket som ska fixas och det gäller att inte tappa modet. Samtidigt verkar det som att de svenskar som har genomgått den här processen är nöjda med deras val.
Jag anser personligen att östra Kanada har en hel del att erbjuda. Här finns de två storstäderna Toronto och Montreal. Jag gillar dock främst närheten till USA och New York. Det tar bara någon timme att flyga till New York från Toronto/Montreal.
Den här delen av världen känns ständigt aktuell. Många viktiga beslut tas här och det finns goda möjligheter för den som vill göra karriär.
De västra delarna av landet är också intressanta. Här finns det mycket jobb inom energi- och oljesektorn. Det finns också 3 till 4 mindre storstäder. Närheten till USA är också mycket närvarande på den västra sidan.
Ett exempel är Seattle som i princip ligger ett stenkast från Vancouver. Längre ner på samma kust finner du städer som San Fransisco. Jag tror inte att du kommer bli besviken, oavsett var du väljer att bosätta dig.
Du får gärna lämna en kommentar om du undrar över något.