Hur mycket kostar en resa till Thailand?

resa-thailand-kostnad

Låt oss dra av plåstret på en gång.

Du kommer sannolikt behöva minst 15 000 till 20 000 kronor för att genomföra din resa.

Priset varierar bland annat baserat på:

  • Resans längd.
  • Säsong (Det är billigare att besöka Thailand mellan maj och september.)
  • Om du bokar via resebyrå eller på egen hand.

Charter eller reguljärt?

Bangkok

Du kanske tänker att charter alltid är dyrare?

Krasst sett brukar det vara dyrare. Du kan dock göra ett riktigt kap om du är villig att ta en sista- minuten-resa i rätt tid.

Jag har personligen betalat cirka 6 000 för både flyg och boende under 14 dagar. Detta var dock under lågsäsong med Fritidsresor.

Mitt tips är därför att kolla på de större bolagens utbud, i synnerhet vad gäller sista minuten.

Du kan också välja att resa reguljärt, där sidor som Flygresor.se kan hjälpa dig att komma ner i pris. De listar för närvarande flyg för mellan 4 000 och 6000 kronor tur och retur.

Som reguljär resenär måste du ordna boende på egen hand.

Priserna för både hotell och vandrarhem varierar kraftigt. Här måste du fundera på dina behov. Hög standard på rummen samt pool på hotellområdet brukar innebära ett högre dygnspris.

Du bör i vilket fall räkna med att betala 500 kronor per natt.

Om du däremot kan tänka dig enklare boendeförhållanden behöver du bara betala någon hundralapp per natt. Det brukar dock främst vara backpackers som letar efter billigare boenden.

Visste du att… Thailand har cirka 70 miljoner invånare och landet är till ytan lika stort som Spanien.

Låg- eller högsäsong?

Detta är den stora frågan. Lågsäsong innebär nästan alltid betydligt lägre utgifter för både hotell och aktiviteter.

Faktum är att många hotell och aktiviteter har fastställda priser för låg- respektive högsäsong.

Högsäsongen brukar i regel äga rum mellan december och mars. Under denna period regnar det sällan och temperaturerna är höga.

Regnperioderna förekommer nästan alltid under lågsäsong. Detta betyder dock inte att det regnar ständigt.

Jag har personligen varit i Thailand mellan maj och juni. Det regnade nästan inte en enda gång och det var sällan molnigt.

Det var mindre turister än under högsäsongen och nästan alla aktiviteter var billigare.

Många svenskar åker till Thailand för att fly undan vintermörkret. I detta fall måste man åka under den thailändska högsäsongen.

Du kanske dock kan tänka dig att åka på hösten eller senvåren i stället? I detta fall bör du överväga att åka under lågsäsongen. Det är som sagt billigare och du behöver inte trängas med andra turister.

Fakta: Thailand tog emot nästan 40 miljoner besökare under 2019.

Vad kostar maten?

Detta är en annan intressant fråga. Du kan äta middag för 10 till 15 kronor på en av de många matmarknaderna som finns runt om i landet.

Jag har ätit flera goda rätter på sådana marknader. Du som läser denna artikel är förmodligen mer intresserad av att veta hur mycket det kostar att äta på restaurang.

Turistområdenas restauranger brukar ha relativt höga priser. Under högsäsong brukar måltiderna vara nästan lika dyra som i Sverige.

Alkohol brukar dock alltid vara billigare.

Det bör också tilläggas att thailändska maträtter brukar kosta mindre. Många restauranger i turistområdena tenderar dock att servera maträtter som vi äter här i Europa.

Det bör också tilläggas att det tenderar att vara billigare utanför turistområdena. Av förklarliga skäl tenderar man dock att hamna på ställen där det finns mycket turister.

Detta gäller inte minst för dig som väljer att åka på charterresa.

Vad kostar det att shoppa?

Shoppingen brukar vara en höjdpunkt för många västerländska turister.

Utbudet tenderar att vara bra. Du kan handla kläder för en väldigt liten summa pengar. Du kan dessutom förhandla om priset på många ställen.

Det bör dock tilläggas att de billiga kläderna endast utgör en del av det totala utbudet.

Du kan också besöka shoppingcenters som har ett betydligt mer exklusivt utbud. Priserna i dessa gallerier är av förklarliga skäl högre.

Hur mycket pengar behöver jag ta med mig?

I denna artikel har vi försökt gå igenom de olika utgiftsposterna under resan.

Förr i tiden var själva flygresan och hotellkostnaderna de största utgifterna.

Idag kan du hitta en billig flygstol samt ett hotell med hygglig standard för en relativt liten summa pengar.

Låt oss säga att flyg och boende borde kosta dig mellan SEK 6 500 – 12 000. Om du väljer charter under högsäsong kommer du dock sannolikt få betala mer.

Levnadskostnaderna på plats varierar rejält. En del turistdestinationer har väldigt höga priser.

Ett exempel på detta är den populära ön Koh Samui.

Som jag nämnde tidigare kan finare restauranger ha västerländska priser. Alkoholen brukar dock alltid vara billigare.

Aktiviteter är en annan utgiftspost. Snorkling och dykning brukar vara populärt hos västerländska turister. Det brukar också vara populärt att hyra ett motordrivet fordon.

Sist men inte minst har vi shoppingen som lockar nästan alla turister.

Du bör räkna med att lägga cirka 10 000 på dessa aktiviteter under 14 dagar. Denna kostnad kan dock variera rejält beroende på vad du ämnar göra. Det går dock att spendera betydligt mindre under 14 dagar om du undviker turistrestauranger och dylikt.  

Destinationer

Det finns många olika destinationer. Landet är som jag redan har nämnt nästan lika stort som Spanien till ytan.

Svenskarna tenderar dock att vilja besöka Phuket och kringliggande öar. Denna destination är belägen i de södra delarna av landet. Nedan listas några populära destinationer:

  • Ko Tao ligger med en relativ närhet till Phuket. Detta är minst sagt en paradisö med goda badmöjligheter. Ön är liten och den passar perfekt för dig som verkligen vill kunna slappna av. Jag besökte Ko Tao 2009 och jag var minst sagt imponerad. Det finns gott om olika boendemöjligheter för alla plånböcker.
  • Koh Samui är välbesökt av turister. Du har säkert hört talas om denna ö? Det verkar nämligen som att svenskarna älskar Koh Samui. Denna ö är betydligt större än exempelvis Ko Tao. Den passar därför bättre för den som vill uppleva olika saker och kanske resa runt på ön.  
  • Phi Phi-öarna är en annan populär destination tillika paradisö. Här kan du snorkla, besöka stränderna och vandra runt i den häftiga naturen. Filmen Beach spelades delvis in här, vilket gjorde att ön också blev känd för den bredare massan.

Detta är endast några av alla de turistdestinationerna som finns i Thailand. Om du i stället vill uppleva en riktig storstad så kan du besöka Bangkok.

Bangkok har flera miljoner invånare och populärkulturen har gjort så att människor runt om i världen vill komma hit. Krasst sett verkar det dock som att svenskarna hellre besöker de södra delarna av landet.

Man vill hellre bada och ta det lugnt i stället för att uppleva en storstad. Jag vet inte heller om det går några charterresor till Bangkok. Det går dock många flyg till denna häftiga stad.

Sydostasien

Thailand har sedan länge varit en stor turistdestination. Du har givetvis kommit till denna artikel för att du har sökt på just det landet.

Det finns dock andra destinationer i Sydostasien som är kända för att ha betydligt lägre priser. Kambodja och Laos är två exempel.

Vietnam är ett annat exempel för den som vill åka på charter. Det finns nämligen svenska företag som anordnar charter till detta land.

Vietnam har mycket att erbjuda och du kan välja mellan att besöka storstad eller en mindre stad vid stranden.

I de södra delarna av landet finns det dessutom öar som lockar många turister varje år.

Man har länge spekulerat i om länderna kring Thailand kommer att bli de nästa stora turistdestinationerna. En anledning till detta kan vara priserna.

Thailand har som bekant varit en attraktiv destination under en lång tidsperiod. Detta gör också att priserna ökar allteftersom.

Många västerländska turister besöker detta land för att det historiskt sett varit billigt. Värmen och den vackra naturen är givetvis två andra viktiga faktorer.

De övriga länderna i Sydostasien kan också erbjuda en vacker natur och ett varmt klimat. En anledning till att de ännu inte är lika välbesökta är förmodligen för att färre charterbolag anordnar resor dit.

Lägg till kommentar