Innehållsförteckning
Resa till Maldiverna
Fakta i punktform
Du behöver inte ansöka om visum för din vistelse. Du får ett visum som räcker i 30 dagar när du anländer till landet. Visumet är gratis. |
- Maldiverna består av mer än 1 000 öar. Landet är minst i hela Asien, både sett till yta och befolkning. Den totala befolkningen uppgår till cirka 400 000 innevånare.
- Huvudstaden heter Malé. Det är en av världens mest tätbefolkade städer. Malé är dessutom landets största stad med cirka 130 000 innevånare.
Den största flygplatsen heter Velana International Airport. Den ligger på en egen ö som heter Hulhulé Island. Flygplatsen ligger alldeles i närheten av huvudstaden Malé. |
Flera internationella flygbolag trafikerar Valena International Airport.
- I genomsnitt ligger samtliga öar cirka 1,5 meter över havet. Detta gör Maldiverna till det lägst liggande landet i hela världen. Det finns inte heller några berg eller kullar. Ögruppens högsta punkt över havet är därför endast 5 meter.
- Den officiella valutan heter Rufiyah. I dagsläget får du cirka 161 rufiyah i utbyte mot 100 svenska kronor.
- Samtliga öar är säkra att besöka som turist. Landet har överlag en väldigt låg brottslighet.
Vattnet runt de olika öarna bjuder på en stor mångfald. Det finns korallrev samt olika arter av delfiner och valar. Det finns dessutom nästan 1 100 fiskarter som du kan upptäcka på egen hand genom snorkling eller dykning. |
- Den största religionen är islam. Stora delar av befolkningen praktiserar sin religion. Det är därför förbjudet att dricka alkohol utanför hotellen och turistområdena.
- Den ökade havsvattensnivån är ett ständigt hot mot ögruppen. Inom cirka 60 år kan man behöva överge cirka 200 öar. Landets politiker har sedan länge tagit ställning för att de globala klimatmålen ska uppfyllas.
Vad kostar en resa till Maldiverna?
De svenska charterbolagen erbjuder resor för mellan SEK 12 508 och SEK 30 000. Dessa resor innefattar flyg och hotell under en vistelse på 9 dagar.
Du kan givetvis utöka antal dagar i utbyte mot ett högre pris. Nedan följer en sammanfattning av deras utbud.
Bolag | Destinationer | Pris |
Tui | 24 stycken | Från 12 309:- |
Ving | 14 stycken | Från 12 508:- |
Apollo | Saknas | Från 13 000:- |
I regel får man räkna med en flygtid på cirka 10 timmar. Detta kan givetvis variera, inte minst på grund av eventuella mellanlandningar.
Det finns ett antal mindre resespecialister. Dessa specialister brukar i regel vara dyrare än charterbolagen.
Du kan spara in pengar genom att resa reguljärt. Du får i dessa fall boka flyg, hotell och aktiviteter på egen hand. Tilläggas bör att du i vilket fall slipper ansöka om visum, vilket förenklar förberedningen av en reguljär resa.
Öar och saker att göra
Malé
Huvudstaden är väldigt tätbefolkad. Det finns en hel del sevärdheter trots den begränsade ytan.
Det är däremot svårt att hitta en restaurang eller dylikt som säljer alkohol i Malé. Du får inte heller bada i bikini om du besöker stadens poolområde.
- Sultan Park är en lugn naturpark. Det är lite av en oas i den tätbefolkade staden. Parken innehåller en hel del historiska monument som vittnar om landets historia. Hela parken är väldigt välstädad och fin året runt.
- National Museum är ett annat landmärke som vittnar om Maldivernas historia. Här kan du lära dig mer om den tidiga buddhistiska historian och den nuvarande kulturen. Det är rekommenderat att boka en guidad tur i förhand. Muséet är nämligen välbesökt året runt.
- Male Market är en populär turistattraktion. Här kan du hitta en rad olika färska livsmedel. Det hänger bananer och färgglada frukter utanför de olika stånden. Många turister kommer hit för att köpa färsk fisk. Priserna är i regel väldigt låga.
- Grand Friday Mosque är landets största moské. Byggnaden har en kapacitet på cirka 5 000 människor. Moskén är omsorgsfullt inredd både på in- och utsidan.
- Republic Square är en av landets viktigaste platser. Här har flera viktiga politiska beslut tagits. Platsen ligger med fri uppsikt över havet. Många turister kommer hit för att ta en paus från de andra turistattraktionerna. Platsen ska vara extra vacker kvällstid.
Meeru island
Meeru Island är lite av en drömdestination för sol- och badsemester. Ön har bara lysande recensioner på Google och liknande rankingsajter.
- På Meeru Island har du goda möjligheter till att upptäcka livet under vattnet. Det finns flera drömlika snorklingsplatser. Många stränder har dessutom låga havsnivåer, vilket gör att du kan upptäcka olika fiskar i nära anslutning till stränderna.
- Det finns också guidade snorklingsturer lite längre bort från stranden. Minimumåldern för att följa med är 8 år och samtliga barn måste vara i sällskap av minst en förälder.
- Det finns ett antal olika företag som erbjuder dykningsresor. Du kan ta ett enklare dykcertifikat i närheten av stranden. Du måste däremot redan inneha ett dykningscertifikat för dykningsturer som sker längre ut i havet.
- Det kan definitivt vara värt att investera i ett dykcertifikat. På så sätt kan du upptäcka korallrev på nära håll.
- Det finns en rad olika aktiviteter som passar alla åldrar. Detta inkluderar bland annat båtturer, jet ski och paddling. Du kan även prova på vindsurfing eller åka på en fisketur.
- Du kan hyra en cykel om du vill upptäcka det som finns på land. De flesta cykelvägarna är gjorda av sand.
- Olika hotell och restauranger erbjuder en rad olika kvällsaktiviteter. Det finns bland annat jazzkvällar och middagsupplevelser med underhållning.
Maafushi
Maafushi är i likhet med Meeru Island lite av en drömdestination för turister. Maafushi ligger cirka 3 mil från huvudstaden Malé. Här bor det cirka 2 800 innevånare.
- Den här ön öppnade upp för turism för cirka 8 år sedan. Antalet hotell och bungalows ökar för varje år och nästan hela lokalbefolkningen arbetar inom turismen. Det sägs att lokalbefolkningen minskar i antal varje år med anledning av att man hellre säljer sin landyta till förmån för flera semesterboenden.
- Ön är känd för sina häftiga dykningsplatser. Många platser erbjuder olika typer av korallrev. Det finns också många sköldpaddor i nära anslutning till stränderna. Tilläggas bör att majoriteten av de häftiga dykningsplatserna är belägna en bit bort från stranden. Du bör därför ha erfarenhet av dykning innan du kommer hit.
- Det finns goda fiskemöjligheter i närheten av ön. Du kan bland annat hyra en båt under en heldag. Många hotell erbjuder sig att tillaga din fångade fisk i slutet av dagen.
- Alkohol är som sagt förbjudet på offentliga platser i hela ögruppen. På Maafushi finns det dock en flytande bar som tillåter förtäring av alkohol. Du får däremot endast köpa alkohol i baren. Det är förbjudet att ta med sig egen alkohol som man exempelvis har köpt på hotellet.
- Det är mest aktivitet på öns södra delar. Här finner du stränder, restauranger och hotell. Det finns även en del mindre butiker som främst säljer souvenirer. Det finns däremot inte några större butiker eller shoppingmöjligheter.
Maafushi är som sagt i ständig tillväxt. Det byggs fler och fler semesterboenden och utbudet av aktiviteter lär öka med tiden.
Hulhumalé
Hulhamalé är en delvis artificiell ö som byggdes på grund av bostadsbristen. Idag finns det en bosatt befolkning på 30 000 innevånare. På Hulhamalé finns det bland annat ett välutvecklat vägsystem som är anpassat för alla typer av fordon. Många turister som reser reguljärt väljer att stanna här i några dagar på grund av närheten till den internationella flygplatsen.
- En populär aktivitet är att kolla på vilda delfiner. Det går båtar från ön till delfinernas lekplatser. Dessa båtturer går vid solnedgången, på grund av att man då har bäst chans till att få se delfinerna. Båtturen kostar cirka 200 kronor.
- Många turister stannar som sagt tillfälligt i Hulhumalé. En del turister använder Hulhumalé som utgångspunkt för att åka till mer isolerade öar. Du kan hyra en privatbåt under en hel dag för det här ändamålet. Tilläggas bör dock att detta i regel kostar mer än 1 000 svenska kronor.
- Från Hulhumalé kan du även resa till närliggande sandöar i miniatyr. Dessa öar är i regel väldigt små och de består endast av sand.
- Det finns många restauranger som erbjuder lokala delikatesser. Ett besök till en sådan restaurang är ett perfekt tillfälle för att utforska den lokala matkulturen. Du kan få en hel måltid inklusive dryck för under 70 svenska kronor.
Exklusiva turistattraktioner
Undervattensrestaurangen Ithaa
Den här häftiga undervattensrestaurangen återfinns på Rangali-ön. Restaurangen kan som mest ta emot 14 gäster på en och samma gång.
Ithaa öppnade 2005. Vid tidpunkten kunde man stoltsera med att det var den första undervattensrestaurangen i världen. Ingången till undervattensrestaurangen är sammankopplad med en spiraltrappa. Spiraltrappan återfinns i slutet av en brygga.
Priserna är dyra men resonabla med tanke på den fantastiska undervattensmiljön. Du kan äta lunch för cirka SEK 2300 kronor per person. Middagsbjudningarna är betydligt dyrare. En middag kostar cirka SEK 4000 per person. Maten är av hög kvalitet och restaurangen har väldigt goda omdömen på diverse olika rankingsidor.
SEK 2300 är givetvis inte billigt för en lunch. Jag hävdar däremot att det är rimligt med tanke på upplevelsen. Som turist kan du göra Ithaa till ett av dina måsten när du besöker Maldiverna. Ur det perspektivet behöver det inte kännas som att du spenderar alltför mycket pengar på endast en upplevelse.
Förut kunde man spendera natten i Ithaa, vilket bland annat var populärt hos turister på bröllopsresa. Det är inte längre möjligt att hyra Ithaa över natten. Du kan däremot arrangera en större privat middagsbjudning här.
Byggnationen av den här typen av undervattensrestaurang gav både arkitekter och ingenjörer en hel del utmaningar. Man ansåg att ögruppens infrastruktur var bristfällig vad gäller tillgänglighet till material och dylikt. Man bestämde sig därför för att förlägga bygget i Singapore.
Själva konstruktionen tog inte mer än cirka 6 månader. Man transporterade därefter restaurangen till Rangali. Transporten tog cirka 2 veckor. Själva arbetet med att sänka ner restaurangen under vattenytan tog inte mer än några månader. Man estimerar att själva byggnationen ska hålla i cirka 20 år.
Det finns två hotell i nära anslutning till Ithaa. Dessa hotell har också egna restauranger med billigare priser.
Undervattensspa på Huvafen Fushi
Huvafen Fushi är en lyxresort som är belägen cirka en halvtimme från den internationella flygplatsen med båt. Du kan också flyga hit från Malé, detta är dock givetvis ett dyrare alternativ.
Huvafen Fushi erbjuder lyxiga boenden som har goda omdömen på många olika rankingsidor. Här finner du bland annat boenden belägen på bryggor ute i vattnet. Många boendealternativ är så kallade bungalows.
Samtliga boenden är utrustade med moderna bekvämligheter. Det finns exempelvis gratis WiFi och samtliga boenden har både TV och badrum.
De mest lyxiga boenden på ön kostar cirka 8000 kronor per natt för två personer. Priserna varierar givetvis lite beroende på årstid och beläggning. Detta är dock som sagt en lyxresort så priserna kommer alltid att vara rätt tilltagna.
Här kan du bland annat äta på restauranger som har blivit belönade med Michelinstjärnor. Du kan också gå på en SPA-behandling belägen i lokaler undervatten. Just SPA-behandlingarna är ett populärt inslag hos turisterna. Du får tillfälle till att slappna och samtidigt ha en utsikt som inkluderar hela undervattensmiljön.
Priserna för detta undervattensspa är dock rätt tilltagna. En behandling ska kosta mer än SEK 2000. På en del rankingsidor kan man läsa att det inte är värt att betala för att vara undervattnet. Du kan nämligen välja en ”vanlig” SPA-behandling på land som är betydligt billigare.
Dessa personer menar på att du kommer få se tillräckligt av undervattensmiljön medan du snorklar. Andra recensioner vittnar om att du kan ta en vanlig SPA-behandling för att sedan gå ner till nedervåningen för att ta lite häftiga undervattenskort.
Du får med andra ord själv ta beslutet om du anser att det är värt att betala SEK 2000. Många som kommer hit har mycket pengar. Deras verksamhet bör därför i vilket fall ha tillräckligt med kunder året runt.
Saker att tänka på
I den här artikeln har jag beskrivit en hel del lyxiga aktiviteter. Faktum är dock att Maldiverna inte är ett resmål endast för de rika. Det finns gott om boenden och aktiviteter tillgängliga för turister med en mer normal budget.
Om du är flexibel med dina resedatum kan du komma billigt undan med själva resekostnaderna. Priserna på ögruppen är generellt sett inte särskilt höga. Du kan definitivt äta för samma summa pengar som hemma i Sverige. Som jag har skrivit om tidigare skapas det nya boenden varje månad. Detta möjliggörs bland annat av privatpersoner som väljer att hyra ut sina hem.
Du kan därför skippa hotellen om du vill komma ner i pris. Du kan exempelvis prova Airbnb för att hitta ett boende. Airbnb har en utmärkt recensionsfunktion som hjälper dig att hitta ett boende med en god standard.
Tilläggas bör dock att priserna för boende inte går att jämföra med exempelvis Thailandspriser. Samtidigt står sig den svenska valutan rätt stark. Våra löner är dessutom konkurrenskraftiga. Att betala SEK 1500 per natt för två personer är överkomligt för de allra flesta som har ett heltidsarbete.
Om du ska flyga från Sverige får du som sagt räkna med att betala över SEK 5000. Om du redan befinner dig i Asien kan du dock komma ner i pris rätt rejält. Priserna för flyg från olika destinationer i Asien brukar vara mer än överkomliga. Du kan därför försöka kombinera din semester i exempelvis Singapore eller Indien med en resa till Maldiverna.
Slutligen kan det vara bra att tänka på att priserna på restauranger och dylikt ofta presenteras utan serviceavgift. Det tillkommer därför cirka 10% på din nota. Den här serviceavgiften utgör dricksen. Du behöver således inte lämna någon extradricks.
Klimat och väder
Klimatet är varmt året runt. Det är endast marginella skillnader under årets olika månader. Den genomsnittliga temperaturen ligger på cirka 27 till 28 grader Celsius.
Det jämna klimatet kan härledas till geografin. Som jag tidigare har nämnt ligger samtliga öar endast någon meter över havet.
Det finns däremot skillnader i klimat vad gäller fukt och regn. Den torra och fuktiga säsongen äger rum mellan april och maj.
Regnperioden äger i sin tur rum mellan juni och november.
Dessa perioder kan dock variera från år till år.
Andra saker som är bra att veta
- Vi har redan varit inne på att samtliga öar ligger i direkt anslutning till vattnet. Vi har även pratat om bristen på kullar och berg. Du kommer därför nästan alltid vara i solens blickfång varje gång du går ut. Se därför till att alltid använda dig av ordentligt med solskyddsfaktor. Det är både farligt och obehagligt att bränna sig i solen, speciellt om det sker i början av din semester.
- Runt Maldvinerna finns det en stor biologisk mångfald. Just valar är något som ofta förknippas med landet. Du kan se valar året runt kring de olika öarna. Detta är nästintill en unik möjlighet. I många länder kan man endast se valar under vissa delar av året.
- Folket och deras kultur har genomgått flera olika förändringar genom årets lopp. Landets geografiska position har nämligen bidragit till att göra ögruppen till en viktig handelsled. Detta har lett till att befolkningens etnicitet är en mix mellan olika världsdelar. Idag är befolkningen däremot väldigt homogen. Genom åren har kulturen också förändrats, bland annat genom olika religioner.
- Förr i tiden byggde man många hus med hjälp av korallreven. Det finns fortfarande hus kvar som delvis är byggda av korallrev. Det är nu mer förbjudet att konstruera hus med hjälp av korallrev. Politikerna har tagit flera viktiga beslut för att skydda korallreven. Man har även tagit flera beslut för att försäkra landets framtid. Dessa beslut har bland annat handlat om att skydda öarna mot de ökande havsvattensnivåerna.
- Det finns cirka 800 öar som saknar bosatt befolkning. En del av dessa öar kan du besöka genom dagsturer. Andra öar är inte öppna för allmänheten. Det finns i sin tur över 200 öar som har boenden för turister. Du har med andra ord en stor möjlighet till att resa runt om du vill uppleva så mycket som möjligt.
Historia
Ögruppen har en lång historia. Flera olika folkgrupper kom hit tillfälligt eller permanent under de första hundra åren. Buddhismen var den första längsta kulturella epoken. Den här epoken pågick i cirka 1 400 år. Under den här perioden utvecklades ett språk och den första maldiviska kulturen. Det finns även arkitektur och dylikt som vittnar om den här perioden.
Under 1200-talet kom de första araberna till öarna. Man tror att det är anledningen till att den dåvarande buddhistiska kungen konverterade till islam. Landets kultur har därefter präglats av islam. Befolkningen kom att anta en sunnimuslimsk tolkning av islam.
Några hundra år sedan koloniserades ögruppen av olika europeiska nationer. Man lyckades delvis upprätthålla ett visst mått av självstyre under delar av den här perioden. Den här perioden var däremot långt ifrån problemfri. Den präglades bland annat av revolter mot det kolonialistiska styret.
Maldiverna vann sin självständighet 1965. Landet var därefter i en period av omställning. Fattigdom präglade mångas vardag. Det var ett av världens fattigaste länder på 1970-talet. En rad liberala reformer fick dock fart på ekonomin. Under dessa år började man dessutom locka turister. Idag är dock levnadsstandarden betydligt högre. Framtida problem innefattar främst hot mot klimatet.
Idag
Turismen har skapat stora möjligheter för lokalbefolkningen. Man har lyckats marknadsföra sig som ett drömresmål för turister ifrån en rad olika länder. Lite intressant fakta är att detta speciellt är ett drömresmål för nygifta.
Den inhemska befolkningen har dock en av de högsta nivåerna av skilsmässor i hela världen. Det sker exempelvis dubbelt så många skilsmässor varje år per capita än i exempelvis USA.
Statistik från FN vittnar om att kvinnor genomsnittligen har skiljt sig 3 gånger innan de har fyllt 30 år. Detta förklaras bland annat av att många kvinnor gifter sig för första gången när de har fyllt 18 år.
På grund av de unga åldrarna är kanske inte makarna redo för att hitta sin livs kärlek.
Sammanfattning
I den här artikeln har jag listat det mesta du behöver veta inför din resa till Maldiverna. Det kan vara en bra idé att boka ett paketpris som både innefattar hotell och flyg. Paketpriserna innefattar dessutom ofta någon form av dagsaktivitet.
Tänk på att man inte får dricka alkohol på offentliga platser. Om du vill dricka alkohol under semestern måste du försäkra dig om att ditt hotell har tillstånd till att sälja alkohol. De flesta charterhotellen erbjuder försäljning av alkohol.
Slutligen bör det nämnas att du alltid bör konsultera UD innan din resa. Landet har som jag tidigare har nämnt en låg brottslighet. Man har inte heller några större problem med politiska oroligheter. Det kan däremot uppkomma faror som bland annat inkluderar naturkatastrofer.
Du får gärna lämna en kommentar om du undrar över något.