Innehållsförteckning
Fakta i punktform
Du behöver inget visum för din semestervistelse. Du kan stanna i Turkiet under 90 dagar med ett svenskt pass. Tänk på att ditt pass ska vara giltigt minst 6 månader vid hemresan. |
- Om du du planerar att stanna i landet i 1 månad ska ditt pass som minst vara giltigt i 7 månader vid inresan.
Enligt min uppfattning finns det 3 starka anledningar till att du ska förlägga din semester i Istanbul.
- Stadens befolkning är både trevliga och hjälpsamma. Jag har personligen aldrig känt mig otrygg under någon tidpunkt på dygnet.
- Priserna är i regel väldigt låga, speciellt i jämförelse med andra europeiska turistdestinationer. Du kan bo på ett fräscht hotell eller boka en fräsch lägenhet för cirka 500 kronor per natt under lågsäsong.
- Det finns väldigt mycket att se och göra. Staden har flera hundra år av intressant historia. Du har dessutom kommit till rätt plats om du gillar shopping. Det finns ett stort utbud av kvalitetskläder och accessoarer.
- Det kan vara en god idé att förlägga din semester under våren eller hösten. Högsäsongen infaller under sommarmånaderna.
- Dessa månader är ofta förknippade med höga temperaturer och högre priser. Det är i regel skönare att strosa runt och kolla på sevärdheter under våren och hösten.
- Turkiet är ett muslimskt land. Det är alltid en god idé att respektera ett lands kultur och traditioner. Detta gäller bland annat när du ska besöka vissa sevärdheter, exempelvis Blå Moskén. Det är inte tillåtet att gå in med shorts och linne.
Det är i regel säkert att besöka staden. Du bör dock vara medveten om att Turkiet geografiskt sett befinner sig i en orolig region. Skippa därför politiska diskussioner med lokalbefolkningen. Det kan lätt bli fel, och du är trots allt på semester för att njuta och ta det lugnt. |
Charter eller reguljärt?
Det finns i dagsläget tre svenska charterbolag som erbjuder paketpriser (hotell+flyg). I vissa fall ingår dessutom rundresor.
Bolag | Hotellutbud | Pris |
Ving | 24 stycken | Från 2 521 :- |
Apollo | 50+ stycken | Från 4 375 :- |
Ticket | 40 stycken | Från 3 558 :- |
Om du vill pressa priserna ytterligare kan du leta efter sista minuten erbjudanden.
Du kan också resa reguljärt. Turkiet har haft svårt att locka turister under de senaste åren. Du kommer därför inte ha några problem med att hitta billigt boende på egen hand.
Om du bokar i god tid kan du flyga tur och retur för lite mer än 1 000 kronor. Jag har personligen hittat billiga flyg med Turkish Airlines för cirka 1 300 kronor under högsäsongen.
Istanbul Airport är den största flygplatsen. Den är belägen på den europeiska sidan av staden. Min uppfattning är att de allra flesta flygen från Sverige landar här.
Vänligen observera att fram till 2019 landade de flesta flygen från Sverige på Ataturk Airport. Flygtrafiken från Ataturk är dock numera omdirigerad till Istanbul Airport.
Glöm inte att hålla koll på Sweden Abroad (UD) i samband med dina semesterdatum. Som jag tidigare har nämnt befinner sig landet i en orolig region. Säkerhetsläget kan därför förändras relativt snabbt. |
Platser att besöka och saker att göra
Grand Bazaar
Grand Bazaar är en av de äldsta inomhusmarknaderna som världen har att erbjuda. Marknaden är mycket stor och du kan köpa allt mellan himmel och jord. Grand Bazaar var en av världens mest besökta turistattraktioner innan Turkiet drabbades av en nedgång i antalet turister.
- Innan turistnedgången fanns det cirka 4 000 butiker. Jag vet inte exakt hur många butiker det finns idag. Du kommer i vilket fall inte tycka att utbudet är bristfälligt 🙂
- Det finns olika entréer till marknaden. Dessa entréer är ofta förknippade med specifika produkter. Vid Breyazit-entrén finns det exempelvis många smyckesbutiker.
- Jag stötte personligen på en del säljare som kunde några svenska fraser. Om du är intresserad av en butiks produkter behöver du inte stressa fram ett köp. Säljarna är ofta trevliga och det är vanligt att bli bjuden på te.
- Det finns ett antal handlare som erbjuder speciellt utformade produkter, vilket exempelvis kan innefatta kläder, smycken och mattor. Du kan beställa dessa produkter och komma tillbaka senare eller nästkommande dag.
- Bazaaren är värt ett besök även om du inte avser att köpa något. Byggnadens interiör har en häftig atmosfär med olika lukter. Du kan komma hit bara för att strosa runt eller ta en fika.
Blå Moskén
Blå Moskén (som egentligen heter Sultan Ahmed Mosque) är en imponerande religiös byggnad. Den byggdes under tidigt 1600-tal. Du bör definitivt ta dig tid till att gå in i moskén. Interiören är minst sagt påkostad.
- Det är gratis att gå in och Moskén har långa öppettider. Du får dock inte gå in under bönestunderna (såvida du inte avser att delta på bönestunderna). Man håller 6 bönestunder varje dag. Tiderna för dessa bönestunder varierar beroende på årstidernas soluppgång och solnedgång.
- Kontrollera därför tiderna för bönestunderna innan ditt besök. Du bör även undvika att besöka moskén 30 minuter före och efter bönestunderna på grund av kötiderna.
- Besökare måste täcka delar av kroppen för att kunna gå in i moskén. Du får inte ha shorts på dig. Du bör också ha på dig en långärmad tröja. Det finns skyltar utanför med illustrerande bilder som visar dig vad som är acceptabel klädsel.
- Namnet blå moskén kommer från den delvis blåa interiören och de blåa ljusen som förgyller byggnaden nattetid. Ljusen kommer bland annat från de olika minaret-tornen.
- Den blå moskén har hela 6 minaret-torn. Moskéer har traditionellt sett två eller fyra minaret-torn.
- Moskén kan ta emot upptill 10 000 besökare på en och samma gång.
Båttur över Bosporen
Du kan inte lämna Istanbul utan att ha åkt båt. Vatten är en stor del av staden och det finns mycket att utforska. Bosporen är en slags kanal som avgränsar Europa från Asien.
- Det finns många båtföretag som erbjuder dessa båtturer. En del företag erbjuder yachter medan andra erbjuder båtar som knappt flyter (ingen överdrift).
- Det bästa alternativet är dock att åka med de båtar som ingår i stadens kollektivtrafik. Biljetterna på dessa båtar kostar inte många kronor. Du kan exempelvis köpa en biljett på Eminonu-stationen som ligger i området Faith. Du kan även hoppa på en båt vid den här stationen.
- Om du har lite extrapengar kan du givetvis också boka en privat båttur. Du bör däremot läsa recensioner om det båtföretag som du avser att åka med.
- Det finns även längre båtresor som erbjuder middagsbjudning. Det kan såklart vara mysigt att åka mellan de olika stadsdelarna under kvällen. Jag har dock ingen personlig erfarenhet av detta.
- Slutligen bör det tilläggas att båtarna kan bli fulla under högsäsongen. I dessa fall kan du behöva köa.
Tokapipalatset
Tokapipalatset påminner om den osmanska storhetstiden. Dåtidens sultaner brukade bo i palatset. Idag är palatset omgjort till ett museum.
- De håller öppet alla dagar (förutom tisdagar) mellan 09:00 och 18:00. Inträdesavgifterna varierar. En guidad tur kostar cirka 170 kronor. Du kan även betala extra för att slippa köa.
- Jag har tyvärr ingen personlig erfarenhet av platsen. Recensioner på nätet vittnar dock om att man kan spendera en hel dag med att utforska de olika rummen. Det finns nästan inga negativa recensioner.
- Den dåtida turkiska regeringen omvandlade palatset till ett museum år 1923.
- Under 2020 bestämde regeringen sig för att öppna vissa rum som tidigare var stängda för allmänheten. Detta inkluderar bland annat skattkammaren.
Nattliv i Ortaköy
Det är väl kanske inte alla som åker till Istanbul för att festa. Området Ortaköy erbjuder i vilket fall en rad olika nattklubbar och krogar. Området är dessutom fint beläget alldeles vid vattnet.
- De mest hippa nattklubbarna finns i Ortaköy. Många nattklubbar och restauranger saknar tak, vilket skapar en häftig atmosfär när mörkret faller över staden.
- Området är även populärt under dagtid. Det finns exempelvis många kaféer.
Hagia Sophia
Hagia Sophia är en imponerande katedral som bär på en lång historia. Den byggdes för mer än 1 500 år sedan. Hagia Sophia var den största byggnaden i världen före medeltiden. Den sägs även ha präglat dåtidens arkitektur.
- En entrébiljett kostar cirka 150 kronor. Barn under 8 år går in gratis. Öppettiderna är 09:00 till 17:00 alla dagar i veckan förutom måndag då man håller stängt.
- Du kan köpa entrébiljetter på nätet. Du spar på så sätt tid och du slipper köa. Tilläggas bör att du i vissa fall kan köpa kombinerade entrébiljetter till flera turistattraktioner.
- Under 2014 var katedralen den näst mest besökta turistattraktionen i Turkiet. Man estimerade att katedralen tog emot cirka 3.3 miljoner besökare.
- Kyrkan gjordes om till en moské när ottomanerna intog staden år 1453 och ändrade namn från Konstantinopel till Istanbul. Byggnaden förblev en moské fram till 1930-talet när den dåvarande turkiska regeringen istället gjorde om det till ett museum.
Dolmabahcepalatset
Dolmabahcepalatset har historiskt sett varit ett administrativt center för det forna Osmanska riket. Palatset byggdes med inspiration från flera inredningsepoker, bland annat barocken.
Man håller öppet alla dagar i veckan förutom måndag. Öppettiderna är 0900 till 1600. Entrébiljetterna kostar cirka 100 kronor. Man får inte ta några foton i någon del av byggnaden.
Tilläggas bör att palatset är mycket stort. Det finns mer än 280 rum och cirka 70 toaletter.
Övrig information
Väder och klimat
Stadens klimat definieras som subtropiskt eller medelhavsklimat. Du kan besöka staden året runt på grund av det milda vinterklimatet.
Den kallaste månaden är januari med en medeltemperatur på 6 grader Celsius.
Juli och augusti är de varmaste månaderna med en medeltemperatur om 24 grader Celsius. Under dagarna är det dock i regel bra mycket varmare.
Det är en väldigt god idé att besöka staden i september. Medeltemperaturen ligger då på cirka 20 grader Celsius och det är mindre turister.
Fakta om landet
Landytan som idag är känt som Turkiet bär på en lång historia. Regionen har varit befolkad av olika folkgrupper under flera tusen år.
Idag definierar sig majoritetsbefolkningen som turkar. Landet har en befolkning på cirka 82 miljoner innevånare. Den största religionen är Sunni Islam. Kurderna är en betydande minoritetsbefolkning. Beroende på vilken källa man konsulterar kan man säga att de utgör mellan 10- till 25% av den samlade befolkningen.
Istanbul var en mycket viktig stad i det forna Osmanska Riket. Osmanska Riket var ett imperium som bredde ut sig över en enorm landyta. Detta innefattade bland annat stora delar av Mellanöstern, Nordafrika och Europa. Ottomanerna hade inte bara en effektiv krigsmakt. Man bidrog också med mycket inom konst, litteratur och vetenskap. Istanbul erbjuder många museum och sevärdheter som vittnar om detta.
Under sent 1500-tal började ottomanerna stöta på motgångar. Man förlorade bland annat kontrollen över Medelhavet. Det stora förfallet började dock på 1800-talet. Under början av 1900-talet föddes den turkiska nationalismen, som kom att ersätta det stora riket. Efter första världskriget utropade man en ny republik.
Perioden därefter har delvis präglats av politisk instabilitet. Detta har bland annat visat sig genom ett antal statskupper under 1900-talet. Den senaste statskuppen ägde rum 2016. Den blev relativt snabbt avblåst även om den skördade många dödsoffer.
Samtidigt har det nya Turkiet etablerat sig som en stark spelare inom världspolitiken. Deras röst väger tungt inom många olika internationella samfund. Landet har även blivit en populär turistdestination, inte minst hos svenskarna. Det verkar dock som att svenskarna helst besöker städer som ligger på östkusten, d.v.s. mot Medelhavet.
Sammanfattning
I den här artikeln har jag listat ett antal tips för en behaglig resa till Istanbul. Det finns som sagt massvis med sevärdheter och saker att göra, speciellt om du är intresserad av historia. Jag avser att besöka staden igen under 2020. Förhoppningsvis får jag då tid till att besöka flera sevärdheter.
Avslutningsvis bör det nämnas att staden har väldigt låga priser i jämförelse med andra europeiska storstäder. Du kan få en riktigt prisvärd weekend i en världsstad som inte ligger mer än 3 till 4 timmar bort med flyg. Du som har läst artikeln får gärna lämna en kommentar om du undrar över något.
Det kan finnas några mindre faktafel i artikeln. Det är inte helt enkelt att minnas alla detaljer från en resa, även om jag har gjort mitt bästa 😊
Du som har läst artikeln får gärna bidra med dina egna tips. Jag kan med nöje lägga till dessa i den här artikeln. Du får även gärna bidra med fler foton. Det är inte särskilt enkelt att hitta bra gratisfoton, främst på grund av att jag själv inte kan nå de foton jag själv tog.