Ska du resa till det stora landet på andra sidan jorden? Den här artikeln ger dig tips hur du kan komma ner i pris.
1. Flygresan – minst SEK 12 000
Låt oss börja med en tung utgiftspost – flygresan. Hur kom jag fram till att den som minst kostar SEK 12 000?
Jag valde helt enkelt Quantas och deras priser. Quantas erbjuder nämligen resor från London till Australien/Perth.
De införde denna flyglinje år 2018 och dessförinnan fanns det ingen direktrutt från Europa.
Men är Quantas det enda alternativet?
Nej, det finns gott om andra flygbolag som kan ta dig från Europa till Australien. Om du väljer ett annat bolag får du dock räkna med 1 eller 2 mellanlandningar.
Personligen har jag erfarenhet av en lång flygrutt som tog cirka 34 timmar 😊
Stockholm-London-Hong Kong-Sydney
Året var 2008 och jag hade som student hittat ett billigt alternativ. Jag avråder dig från att välja en så lång resa.
Du bör lägga några extra tusenlappar så du slipper jetlag och krångliga mellanlandningar.
Fakta: Har du koll på de största städerna? 1. Sydney – 5.3 miljoner. 2. Melbourne – 5.1 miljoner. 3. Brisbane – 2.5 miljoner. 4. Perth – 2 miljoner 5. Adelaide 1.3 miljoner |
2. Boendepriser– dyrare än i Sverige
Detta gäller dock främst för lägenheter och långtidsboenden.
Om du ska backpacka kan du välja att stanna på hostel/vandrarhem. Dessa vandrarhem brukar ha samma priser som de svenska motsvarigheterna.
Du kan också hitta hotell med rimliga priser.
- En säng på ett hostel (delat rum) kostar i regel mellan SEK 250 och SEK 400.
- Väljer du hotell får du räkna med minst SEK 1000 om du vill ha bra standard.
- Airbnb är ett bra alternativ om du vill ha lite mer frihet.
Tänk på att högsäsongen präglas av högre priser. Högsäsongen i de västra delarna av landet börjar i december och slutar i februari eller mars.
Fakta: Majoriteten av befolkningen (cirka 90%) bor vid kusten. Befolkningen är urbaniserad och det finns relativt många stora städer trots den begränsade totala befolkningen. |
3. Nöjesliv
Priserna för restaurangmat och uteliv är i regel likvärdiga med de svenska priserna.
Du får dock tänka på att många som reser till Australien stannar under minst en månad.
Dina utgifter kommer därför dra iväg rätt snabbt. Du skulle kunna tänka på om du turistar i Sverige under en månad.
I dessa fall skulle du behöva rätt mycket pengar för att ha roligt. Speciellt om man tänker på att du äter på restaurang ofta, går på krogen samt betalar för andra dagsaktiviteter.
Fakta: Västkusten är i regel billigare än östkusten. Anledningen till detta är rätt enkel – nästan alla populära destinationer finns på östkusten, exempelvis Brisbane, Sydney och Surfers Paradise. Den enda riktiga staden på västkusten är Perth. |
4. Hur mycket kostar det att resa inom landet?
Jag har redan skrivit att Australien är betydligt större än Sverige, ändå tenderar man att underskatta avstånden när man väl är på plats.
Låt oss ta Sydney och Melbourne som exempel. Dessa två städer brukar många turister vilja besöka.
På kartan ser det ut som att de ligger relativt nära varandra. Avståndet är i själva verket 90 mil.
Avståndet mellan öst- och västkusten, från Sydney till Perth, är 400 mil.
Du märker rätt snabbt att dessa avstånd utgör ett problem, både ur ett ekonomiskt och tidsmässigt perspektiv.
Du kan flyga mellan de olika städerna, det finns flera linjer som går dagligen.
Ett annat alternativ är att åka buss. Det finns många bussbolag som har specialiserat sig på att transportera turister.
Detta kan vara ett bra alternativ för dig som vill se landsbygden. Lägg därtill att bussarna ofta går över natten, vilket gör att du kan sova bort lite av restiden.
Du kan dessutom köpa ett slags rabatterat busskort som ger dig möjligheten att åka mellan flera delar av landet. Detta är en bra idé för dig som vill se mer än storstäderna.
Om du däremot endast vill se ett fåtal platser skulle jag rekommendera att flyga. Det är bekvämt och du kan hitta billiga biljetter, speciellt om du är flexibel med avresedag.
Tips: Du kan läsa min artikel om saker du kan behöva ta med dig på en längre resa. |
Så hur mycket pengar behöver man totalt?
Du får som sagt räkna med SEK 12 000 för flygresan, + kostnaden för att ta dig till London fram och tillbaka. Man skulle därför kunna säga att du får räkna med att betala SEK 15 000 totalt.
Det blir sedan svårt att estimera hur mycket du kommer spendera på boende. Vi har redan pratat om att svenskarna åker till Australien med olika mål. En del ska backpacka medan andra ska ha en ”normal” semester.
Vi får dock ta höjd gällande boendepriserna, speciellt för dig som ska hyra en lägenhet under högsäsong. Du kanske hyr per vecka och besöker 4 olika städer. I detta fall får du nog räkna med cirka SEK 20 000.
Därefter kommer vi till kostnaderna för att ta dig till olika platser i landet. En del turister hyr en bil medan andra åker buss eller flyger. Det är svårt att estimera en exakt kostnad. Men låt oss säga att du spenderar cirka SEK 5000 på att ta dig runt till olika platser.
Det är som sagt rekommenderat att åka buss. Detta ger dig chansen att se landsbygden + att bussarna ofta går på smarta tider, vilket ofta innebär avgång på kvällen och ankomst vid lunch dagen efter.
Du kan därför sova på bussen, vilket också sparar dig en slant som du annars hade lagt på boende.
Den kanske största utgiftsposten är dock dina levnadskostnader. Jag har redan pratat om hur dyrt det är att leva och njuta av semestern. Du kan tänka dig att du skulle semestra i Sverige i en månad. Dina utgifter kommer dra iväg snabbt om du äter ute varje dag, går på krogen och lägger pengar på dagsaktiviteter.
Fickpengar för en månad kanske motsvarar SEK 20 000.
Sammanfattning
En total budget på cirka SEK 50 000 är att eftersträva. Du kan givetvis behöva mer pengar än så om du vill stanna länge. Krasst sett kan man nog säga att 50 000 är en bra start.
För många destinationer i världen går det att komma ner rejält i pris om man är flexibel med datumen. Det går visserligen att komma ner i pris om du ska flyga till Australien, samtidigt verkar det minst sagt svårt att komma under 10 000.
Levnadskostnaderna på plats utgör en annan stor del av budgeten. Generellt sett kommer även detta att utgöra en stor budgetpost.
Det går dock att leva på en tight budget, speciellt för den som vill backpacka. Detta begränsar dock dina möjligheter till att utforska olika platser. Om du endast ska vara borta i en månad behöver du ta vara på tiden.
Planering är en viktig faktor för budgeten. Om du exempelvis hyr en lägenhet skulle du kunna laga en del måltider på egen hand. Det finns gott om lågprisbutiker för mat och dylikt.
Din budget handlar med andra ord mycket om dina prioriteringar. I grund och botten skulle jag rekommendera att försöka vara borta så länge som möjligt. Anledningen till detta är enkel, Oceanien ligger väldigt långt bort från Europa.
Personligen har jag aldrig tänkt på att återvända efter att jag kom hem under sommaren 2009. Det finns andra platser att utforska och jag är definitivt inte sugen på att flyga 20 till 30 timmar igen.
I den här artikeln har jag inte heller nämnt Nya Zealand. Det kan definitivt vara smart att planera för ett besök på Nya Zealand. Jag ångrar mig att jag inte planerade in ett besök.
Tips för dig som ska backpacka
Många svenskar väljer att stanna flera månader för att kunna utforska landet på allvar.
Många väljer dessutom att arbeta för att finansiera uppehället.
Jag har några tips till dig som vill stanna längre och jobba.
Du kan börja din vistelse i de västra delarna av landet. Den största staden på västkusten heter Perth.
Det är en miljonstad som erbjuder många arbetsmöjligheter till personer med backpackingvisum.
Faktum är att det generellt sett är betydligt enklare att få jobb här. Det är inte så konstigt på grund av att majoriteten av turisterna befinner sig på östkusten.
Så vad kan du jobba med?
- Du kan hitta vanliga kontorsjobb, exempelvis inom administration. Många bemanningsföretag söker tillfällig personal några månader åt gången.
- Du kan också arbeta på restauranger eller nattklubbar.
- Slutligen finns det goda chanser till fysiskt arbete, exempelvis inom byggbranschen.
Jobben ovan brukar stå högt i kurs hos dem som besöker landet för att både resa och jobba.
Det är nämligen enklare att få jobb som fruktplockare. Fruktplockning och arbetet på en farm är slitsamt. Man brukar inte heller få särskilt mycket betalt, även om många jordbruksföretag kan erbjuda billigt boende och därmed också goda möjligheter till att spara pengar.
Det bör också tilläggas att man i första hand får stanna ett år med ett visa för ”Work and travel”. Om man trivs bra kan man ansöka om att få stanna ett år till.
Jag har inte hittat någon information om detta, men när jag var i landet fick man endast stanna ett år till om man hade arbetat med fruktplockning under en viss tid.
Myndigheterna ville uppmuntra denna typ av arbete på grund av att den är viktig för landets ekonomi. Man vill därför belöna dem som har gjort en insats för jordbrukssektorn.
Avslutning
Den här artikeln har presenterat flera tips till dig som vill besöka Australien. Just flygresan är både jobbig och en stor utgiftspost. Det går inte att hoppas på att komma över en billig sista-minuten-biljett.
Lägg därtill att du kommer behöva spendera mycket tid luften. I bästa fall kan du sova bort 8 timmar och försöka komma i fas med dygnsrytmen när du landar.
Personligen hade jag en enorm jetlag som varade i minst en vecka. Jag hade dock inte särskilt många alternativ på grund av min skrala budget + att utbudet av direktflyg var mindre 2008.
Du bör försöka spara ihop så mycket pengar som möjligt om du inte planerar att jobba på plats. Du kan dock inte få arbetsvisum om du har fyllt 30 år.
Ett sista tips är att besöka Nya Zealand på en och samma gång. Personligen kommer jag förmodligen aldrig ta mig till detta land, vilket jag har skrivit om i den här artikeln. Det ligger helt enkelt för långt bort.