Reseförsäkring utan hemförsäkring – Tips och råd

Reseförsäkring inom EU

Vård inom EU-länder gäller endast för kortare semestervistelser.

Du har i dessa fall samma tillgång till sjukvård som landets egna medborgare.

Du måste dock ha en legitimation som bekräftar att du är medborgare i ett EU-land.

Ansöka till denna legitimation kan du göra hos svenska Försäkringskassan.

Viktiga fakta 1: Tänk på att sjukhusen i många EU-länder har en bristfällig standard. Vissa EU-länder har dessutom patientavgifter, både för den inhemska befolkningen och besökare från andra länder.
Viktiga fakta 2: Ditt EU-kort täcker inte en eventuell hemresa till Sverige om du skulle bli riktigt sjuk. Det kan därför vara en bra idé att överväga att teckna en reseförsäkring.

Reseförsäkring utanför EU

Det är som sagt starkt rekommenderat att teckna en reseförsäkring om du reser utanför Europa. Den bör som minst inkludera:

  • Betald hemresa vid allvarlig sjukdom.
  • Betald hemresa om landet du besöker hamnar i en kris.
  • Ersättning om du blir rånad eller hamnar i en rättsprocess.

Ibland kan du få ta del av dessa förmåner genom att betala med vissa kreditkort.

Du bör dock noggrant kontrollera villkoren.

Ibland inkluderas inte hemresa vid allvarlig sjukdom.

Du kan i dessa fall bli tvungen till att stanna i det land som du besöker, även om deras sjukvård är högst bristfällig.

Pris

Du får räkna med att betala mellan SEK 1000 och SEK 1500.

Tänk på att många företag erbjuder rabatter till ungdomar och studenter.

Rabatterna för ungdomar gäller vanligtvis för personer under 26 år.

Tips: Ibland kan du dela försäkring med personen du bor med, eller med en nära anhörig. Du bör därför kolla med personer i din närhet för att se om du också är skyddad av deras avtal.

Vad händer om jag saknar en försäkring?

Många svenskar verkar tro att Utrikesdepartementet hjälper till utan att ställa motkrav.

I själva verket ligger ansvaret främst på individen själv. Du kan därför blir erbjuden så kallad självhjälp.

Du kommer dock bli ersättningsskyldig om UD blir tvungna till att hjälpa till.

Om det handlar om en hemtransport kommer du sannolikt bli skuldsatt under en lång period.

Notan för en hemtransport med ambulansflyg uppgår i regel till hundratusentals kronor.

Men vad händer om det sker något som ingen hade kunnat förutse? Jag kan ta ett exempel från mitt eget liv.

Under pandemin år 2020 ställdes denna fråga på sin spets. Många personer blev nämligen kvar utomlands när världen gick in i en lock-down.

Jag personligen blev fast i Sydamerika. Efter några veckor ordnade UD fram ett chartrat SAS-plan till oss skandinaver.

Vi fick dock betala själva. Du kan därför inte räkna med att få hjälp gratis, även om det är ett krisläge.

Avrådan

Du bör alltid hålla koll på vad UD säger om landet du vill besöka.

Om de avråder från att åka bör du stanna hemma. Deras rekommendation kan nämligen få långtgående konsekvenser för din säkerhet.

Ibland gäller inte din försäkring om UD har gått ut med en avrådan. Du bör därför alltid kolla på deras lista innan du bokar.

Svenskar som struntar i råden

SVT har granskat svenskarnas resvanor. Det framgår att var sjätte svensk är oförsäkrad när man besöker ett annat land.

En del personer kommer på att de står utan skydd när de redan befinner sig utomlands. I dessa fall är det mycket svårt att teckna ett avtal med en försäkringsförmedlare.

Tilläggas bör dock att majoriteten är medvetna om denna problematik. Över 80% av svenskarna har någon typ av skydd när de är utomlands.

SVT har dock intervjuat personer som jobbar på ambassader runt om i världen. Inte sällan får de besök av svenskar som tror att de har rätt till hjälp.

Ett annat problem är det vi har lyft tidigare. Nämligen rätten till vård i andra EU-länder. Enligt EUs lagstiftning har man rätt till vård i samma utsträckning som landets egna medborgare.

Det finns dock ingen EU-lag som ger dig rätten till hemtransport. Du kan därför i värsta fall bli fast i ett land med bristfällig vård.

En viktig insikt gällande pris, extrafördelar och längd

För några år sedan åkte jag till ett land i Sydamerika i 3 månader. Jag trodde att min hemförsäkring skulle räcka för denna tidsperiod.

I själva verket täckte den bara 45 dagar, när jag i själva verket behövde 90 dagar.

Det verkar som 45 dagar är kutym för majoriteten av alla hemförsäkringar. Jag hade därför begått ett rätt stort misstag. Jag upptäckte inte detta förens efter att jag hade lämnat Sverige.

Detta var minst sagt en trist insikt som kunde ha fått förödande konsekvenser. Jag bestämde mig därför för att kontakta min förmedlare, Trygg Hansa.

Det lät inte särskilt positivt till en början. De bad mig dock vänta kvar. Efter en stund kom handläggaren tillbaka för att erbjuda mig att teckna 45 dagar extra för en tusenlapp eller två.

Handläggaren sa att de kunde erbjuda mig detta för att jag hade varit kund i 8 år, samt alltid skött mina betalningar.

Jag hade verkligen tur. Tilläggas bör också att jag inte tjänar en krona på att skriva att det var Trygg Hansa som erbjöd mig detta. Jag är dock evigt tacksam för deras samarbetsvilja.

Du kan alltså ha turen med dig, även om du kommer på ditt misstag försent. Samtidigt bör du inte förlita dig på turen.

Min poäng med att berätta detta är att du alltid bör kolla en extra gång innan du åker. Ibland kan det finnas detaljer som gör att du kommer stå oförsäkrad under en viss period av din semestervistelse.

Mer än 90 dagar och betald hemtransport vid plötslig sjukdom

Om du ska vara borta mer än 90 dagar bör du som sagt kontrollera på förhand om din försäkring gäller.

Du bör dessutom kontrollera om du även har tillgång till hemtransport vid plötslig sjukdom.

Som vi tidigare har nämnt kan det vara så att de endast betalar vård på plats. Problemet med detta är att vården i det land du besöker kan vara bristfällig. Lägg därtill att personer som blir sjuka ofta vill hem till Sverige så snabbt som möjligt.

Men finns det andra förmåner tillgängliga för den som betalar lite mer?

  • Du kan exempelvis få ersättning om ditt flyg blir försenat. I dessa fall måste man ofta spendera extra pengar på mat eller boende för att kunna ta ett senare flyg. En bra reseförsäkring kommer ersätta dig för dessa kostnader.
  • Ibland försvinner bagaget. Väskorna brukar dock dyka upp för eller senare. Men vad gör du tills dess? Du kommer förmodligen behöva köpa kläder och hygienartiklar. Du kan få ersättning även för dessa utgifter.
  • Du kan också få extra skydd om landet du besöker drabbas av en kris. I dessa fall brukar UD kliva in och hjälpa till. Medborgarna får dock betala för detta på egen hand. Om du har ett heltäckande skydd så kommer du med stor sannolikhet få ersättning för detta.
  • Du kan också få ersättning om du skulle råka ut för ett rån eller dylikt.

Tilläggande saker att ha koll på

Är du alltid skyddad om du har en hemförsäkring eller motsvarande?

Så är inte fallet. Jag har läst om en rad olika erbjudanden, och det verkar finnas lite avvikelser som inte alla människor känner till.

Exempelvis verkar majoriteten av företagen inte erbjuda skydd till den som på egen hand utsätter sig för något farligt. Det kan exempelvis handla om bungy-jump eller dylikt. Problemet är att många människor utsätter sig för sådana risker när de är utomlands.

Just i stunden betraktar vi nog inte den sortens aktivitet som något extremt. Vi har nämligen sett andra människor göra likadana saker på deras semestrar.

Som vanlig konsument kan det vara lite svårt att ha koll på vad som egentligen gäller. Speciellt när vi har tecknat något som vi tror är ett heltäckande skydd.

Jag har försökt googla mig fram till olika fall när försäkringsbolagen har backat från ansvaret. Det finns exempel på detta. Samtidigt har jag inte sett några studier som påvisar hur vanligt detta är.

Som privatperson kan du dock teckna extraskydd. Detta gäller bland annat för personer som avser att hoppa bungy-jump på semestern.

Sammanfattning

I den här artikeln har jag hänvisat till en rad olika auktoritära källor inom området. Jag råder dig till att kolla på deras hemsidor för att lära dig mer.

Jag har också redogjort för en rad olika egna erfarenheter. Detta inkluderar bland annat mitt misstag när jag trodde att min hemförsäkring räckte 90 dagar. I själva verket gällde den bara 45 dagar.

Detta hade kunnat slutat väldigt olyckligt för mig. Trygg Hansa gjorde dock ett undantag och ställde upp för mig. Mycket på grund av att jag har varit en trogen kund.

För detta är jag dem evigt tacksam. Samtidigt bör du inte räkna med den här typen av hjälp när du befinner dig på andra sidan jorden. Du bör alltid göra dina egna kontroller på förhand.

Den här artikeln är en bra start. Jag har nog samlat det mesta som du bör känna till. I slutändan handlar det om att ha något typ av skydd när du är på semester. Minimumskyddet bör inkludera vård på plats och de kostnader som tillkommer.

Det finns dock gott om andra avtal som ger dig ett mer heltäckande skydd. För detta kommer du dock givetvis få betala mer pengar.

Lägg till kommentar