Resa till Libanon
Visum
Svenska medborgare måste ha ett giltigt visum för att få vistas i landet. Du kan köpa ett visum på Beiruts internationella flygplats för cirka 150 svenska kronor. Detta visum gäller under 30 dagar. |
- Ditt pass måste vara giltigt minst 3 månader efter att du lämnar landet. Om du ska stanna i landet i 1 månad måste ditt pass således vara giltigt i minst 4 månader.
- Du kan bli nekad inresa om du har en stämpel från Israel i ditt pass. Se därför till att ha inte något resedokument som kan intyga att du har varit i Israel.
Ibland rekommenderar man att ansöka om visum hos Libanons ambassad i Stockholm (kostar cirka 500 svenska kronor). Detta ger dig möjligheten till att vistas i landet i upp till 90 dagar. Detta ger dig dessutom en extra försäkran mot att det inte blir något krångel vid inresan. |
- Du kan läsa om andras upplevelser gällande visum på olika sidor på nätet. Det verkar som att de allra flesta väljer att köpa ett visum på flygplatsen.
Fakta i punktform
- Libanon är ett spännande land med en häftig kultur. På 1970-talet brukade man kalla landets huvudstad för Medelhavets Pärla. Tyvärr har landet under de senaste 30 till 40 åren präglats av oroligheter och inbördeskrig.
- Landet har fortfarande en del politiska problem. Säkerhetsläget har dock förändrats sedan de oroliga åren. Detta har gjort att turisterna har börjat hitta tillbaka till det här fantastiska landet.
Det officiella språket är arabiska. Landets befolkning består av cirka 7 miljoner innevånare. Cirka 50% av innevånarna identifierar sig som muslimer. Cirka 45% bekänner sig som kristna. Det finns även en liten minoritet av Druser. |
- Den officiella valutan heter Libanesiskt Pund (LBP). Det är en valuta som kännetecknas av höga värden. I skrivande stund får du 15 647 LBP för 100 SEK.
- Landet har tidigare varit under franskt styre. Det franska språket har därför en relativt stor utbredning. Franska är bland annat ett obligatoriskt andraspråk i många skolor. Många vägskyltar innehåller texter både på arabiska och franska.
- Det finns två storstäder. Huvudstaden Beirut har nästan 2 miljoner innevånare. Staden Tripoli har i sin tur cirka 730 000 innevånare.
- Beirut är en populär turistattraktion av många anledningar. En sådan anledning är de olika sevärdheterna som bland annat vittnar om regionens långa historia.
- Matkulturen är känd världen över. Du kommer inte ha några större problem med att hitta god mat till konkurrenskraftiga priser. Libanon har även ett antal vingårdar. Du kan med fördel prova det inhemska vinet om du dricker alkohol. Lägg därtill att det inhemska vinet ska vara av väldigt god kvalitet.
- Det finns ett kulturarv i form av gamla byggnader från det Romerska respektive Osmanska Imperiet. Staden Baalbek är känd för att ha många romerska landmärken. Dessa landmärken omfattas av Unescos världsarvslista.
Charter eller reguljärt?
Det verkar dessvärre inte finnas charter tillgängligt. Det finns däremot ett antal mindre resespecialister som erbjuder flyg, hotell och boende. Dessa mindre specialister brukar dock ta ut relativt höga priser.
Du kan flyga med SAS om du reser reguljärt. SAS erbjuder nämligen direktflyg. Flygtiden är cirka 4 timmar och 4 minuter. Det finns dessutom en rad olika flygbolag som har rutter till Libanon.
Dessa rutter inkluderar dock i regel minst en mellanlandning. Det är definitivt en bra idé att flyga direkt med SAS om du reser med barn.
Priserna för boende i Beirut brukar vara rätt tilltagna. Boka därför boende i god tid för att komma ner i pris.Det går att hitta billiga boenden på våren och hösten.
Det finns även möjlighet till ett billigt boendealternativ under sommaren om du väljer Airbnb.
Städer och platser att besöka
Beirut
Du kommer med en stor sannolikhet att besöka Beirut under din resa. De allra flesta turisterna landar nämligen på stadens internationella flygplats. Beirut passar utmärkt för en barnsemester.
Nedan följer ett antal sevärdheter.
- Mohammad al-Amin-moskén är landets största moské. Den kallas ibland för den blåa moskén. Det är en relativt ny byggnad som färdigställdes 2008. Moskén är belägen i de centrala delarna av Beirut.
- Mohammad al-Amin-moskén är en sunnimuslimsk moské. Interiören är delvis designad i osmansk stil. Du kan besöka insidan av moskén under utsatta tider. Du får inte gå in i byggnaden med shorts eller nakna axlar. Det finns guidade turer för den som vill se hela byggnaden.
- Sursock muséet ligger inte bara i en riktigt läcker byggnad. Här finner du även en stor del av landets kontemporära konst. Det finns ett stort utbud av konst från olika kulturer. Detta inkluderar bland annat islamisk konst och japanska gravyrer.
- Sursock muséet är minst sagt stort. Byggnaden omfattar cirka 8 500 km2 och det finns både ett bibliotek och en restaurang. Det är helt gratis att besöka muséet. Muséet tar även emot besök från skolklasser och större grupper. I dessa fall måste man boka tid i förhand.
- National Museum of Beirut ställer ut en hel del intressanta objekt. Det är ett arkeologiskt museum där man kan hitta objekt som är fler än 1000 år gamla. Muséet sammanfattar regionens historia, vilket bland annat innefattar det Osmanska riket och Romarriket.
- Tyvärr blev delar av muséet förstört under inbördeskriget. En omfattande restaurering ägde rum 1995. Restaureringen återställde delvis utbudet som fanns innan kriget. Entrébiljetterna är mycket billiga. Det kostar inte mer än 30 svenska kronor att gå in.
Stränder
- Ramlet Al Baida Beirut Lebanon ligger i de centrala delarna av staden. Stranden har förut varit mycket populär. Idag verkar det däremot finnas en hel det kritik mot strandområdet. De lokala myndigheterna verkar inte städa stranden överhuvudtaget. Det finns även kritik som riktar sig mot vattenkvaliteten.
- Det finns en hel del olika poolklubbar i staden. Dessa poolklubbar tar i regel ut en entréavgift. I utbyte får man tillgång till en pool och en strandremsa som i regel hålls ren av poolklubben. Det kan därför vara en bra idé att besöka en poolklubb om du är badsugen.
Tripoli
Tripoli är den näst största staden, belägen i de norra delarna av landet. Staden delar namn med Libyens huvudstad, vilket gör att man kan bli lite förvirrad när man söker på Google.
Tripoli har dessvärre dragits med en del oroligheter, även efter inbördeskriget. Det är därför en god idé att läsa utrikesdepartementets reserekommendation innan du besöker staden.
I likhet med andra städer i Libanon har Tripoli en hel del att erbjuda i form av sevärdheter. Det kommer nog inte som en överraskning för någon att den här delen av världen har varit befolkad i flera tusen år.
- Fästningen av Raymond de Saint-Gilles byggdes på 1100-talet. Byggnaden har genom åren haft flera olika ägare. Fästningen genomgick flera förändringar under det osmanska styret. Det är därför en sevärdhet som påminner om designen och arkitekturen som var synonymt med det Osmanska Riket.
- Stadens muslimska identitet går att känna igen på flera olika sätt. Du kan bland annat besöka Taynalmoskén och Mansori Great Mosque. Den förstnämnda moskén uppfördes under 1300-talet och är känd för sin unika konstruktion. Båda moskéerna är definitivt värt ett besök.
- I nära anslutning till Tripoli finns det fyra mindre öar. Dessa öar är unika med tanke på att det inte finns några andra öar i Libanon. En utav öarna har idag status som ett naturreservat. På ön finns det bland annat sköldpaddor, sällsynta fåglar och harar. På senare år har man även kunnat gräva fram en del forntida fynd, vilket tyder på att ön har använts i något syfte under flera hundra år.
- Tripolis kristna bakgrund går att se genom det stora antalet kyrkor som finns i staden. Tilläggas bör dock att Tripoli främst är en muslimsk stad i dagsläget. Cirka 90% av befolkningen är sunnimuslimer.
Byblos
Byblos är en av världens äldsta städer. Byblos är med i den världsarvslista som har tagits fram av UNESCO. Det finns av den anledningen en hel del häftiga sevärdheter i Byblos.
- Slottet i Byblos har funnits i mer än 800 år. Man har lyckats gräva fram en hel del arkeologiska fynd i anslutning till slottet. Dessa fynd kan bland annat ses i det museum som finns vid slottet.
- Baatara vattenfallet är en sevärdhet utöver det vanliga. Vattenfallet är beläget i en kalkstensgrotta. Du kan gå upp till grottan och vattenfallet på egen hand. Om du inte vill gå kan du istället ta den häftiga linbanan hela vägen upp. Detta ger dig även möjligheten till att kolla på utsikten.
- Old Souk är en marknad som erbjuder det mesta du kan tänka dig. De olika marknadsstånden är belägna i byggnader som har funnits under flera sekel.
- St John Batist Church är en kyrka som har funnits i nästan 1000 år. Kyrkan har under årens lopp bytt skepnad till följd av att olika folkslag har bott i Byblos. Du kan därmed ta chansen att lära dig mer om Libanons historia.
Sidon
Sidon är den tredje största staden. I likhet med andra städer i den här listan bär Sidon på en lång historia. Ett exempel på detta är Fenicierna som använde hamnen som en viktig port till Medelhavet. Många sevärdheter kan härledas till stadens rika historia.
- Sidon Sea Castle är minst sagt en häftig byggnad. Slottet byggdes av korsfararna. Slottet har sedan dess använts av olika folkgrupper för att försvara sig mot utomstående hot. Det strategiska läget i havet har även hjälpt olika folkgrupper att försvara sig mot inre hot. Slottet bär på historia från bland annat romarna och osmanerna.
- En mer lättsam sevärdhet är tvålmuséet. Här kan du lära dig mer om tvålens historia i regionen, vilket bland annat inkluderar olika tillverkningsmetoder genom årens lopp. Själva byggnaden har tidigare var en tillverkningsplats av tvålar. Byggnadens historia kan dateras till 1700-talet.
Sidon ligger inte mer än 4 mil från Beirut. Du kan med andra ord planera in en dagstur om du vill besöka staden. Sidon är i regel fritt från oroligheter, vilket gör att du bör kunna planera för ett besök utan att känna oro.
Klimat och väder
Libanon har ett varmt medelhavsklimat. Somrarna är i regel långa och väldigt varma. Nederbörd sker sällan under sommarmånaderna.
Vintrarna är i sin tur milda. Det kan dock komma snöfall i inlandet vid bergsområdena.
Huvudstaden Beirut går att besöka året runt. De lägsta medeltemperaturerna sker i januari respektive februari. Medeltemperaturen är 14 grader Celsius under dessa månader.
Somrarna kan bli väldigt varma. Medeltemperaturen i juli och augusti ligger på 27 grader Celsius.
Ett tips är att besöka Beirut under hösten. Medeltemperaturen är över 20 grader Celsius ända in i november. Vattentemperaturen är också betydligt varmare på hösten än under våren.
Historik
De första spåren av en civilisation kan dateras 7 000 år bakåt i tiden. Landets kultur var vid den här tiden starkt influerat av havet och handeln med övriga länder runt Medelhavet.
Det Romerska imperiet styrde regionen under flera hundra år. På den här tiden blev kristendomen en dominant religion i regionen. Maroniterna hade en storhetstid under den här perioden. Flera kyrkor byggdes runt om i regionen.
Araberna kom sedan att ta över landet. Den muslimska religionen spreds i och med maktövertagandet. Många maroniter behöll dock sin religiösa identitet, vilket är en anledning till att landet är så diversifierat idag.
Druserna etablerade sig vid den här tiden. Det är en religion som befinner sig mellan de tre stora religionerna. Cirka 5% av befolkningen bekänner sig än idag som druser.
Korsfararna skapade sedan en ny medvind för maroniterna. De lyckades vid den här tiden återskapa kontakten som de hade med den romerska kyrkan i Italien.
Efter ytterligare några hundra år kom regionen att styras av det Osmanska riket. De styrde regionen mellan 1516 och 1918. Man kan se många spår av osmanerna i dagens Libanon. De hade ett stort inflytande på landets kultur och det politiska systemet.
Det Osmanska riket kom så småningom att kollapsa i samband med första världskriget. Landet hamnade då istället under franskt styre. Man kan även se spår av det franska styret i dagens samhälle. Vägskyltar och dylikt har ofta både fransk och arabisk text.
Självständigheten etablerades 1943. Efter självständigheten följde flera framgångsrika år, även om landet präglades av orättvisor. Dessa orättvisor mellan religionerna kom att skapa de brutala inbördeskrigen.
På senare år har även konflikter med grannlandet Israel varit vanliga. Förhoppningsvis är dessa krig, både interna och externa, snart ett minne blott.
Sammanfattning
I den här artikeln har jag listat det mesta du behöver tänka på inför en resa till Libanon. Visumsfrågan är inte helt enkel att hantera. Ibland rekommenderar man att ansöka om visum på förhand. Samtidigt vittnar flera recensioner på nätet om hur enkelt det är att få ett visum på plats.
Jag vill egentligen inte ge några rekommendationer gällande detta. Om det var upp till mig skulle jag dock söka på plats. Det finns som sagt många resenärer som vittnar om att det är en enkel process att få visum på flygplatsen. Tänk dock på att du inte får ha någon stämpel från Israel i passet. Du som har läst den här artikeln får gärna lämna en