Du kan klicka på kartan för att få en mer detaljerad bild.
Hur jag har tänkt kring kartan:
Varför finns det fler städer i en del landskap?
Det har främst varit en fråga om platsbrist. Det är relativt svårt att göra en karta där flera namn samt placeringspunkter finns med.
Jag har försökt prioritera att ta med de största städerna, precis som rubriken till denna artikel fastslår. Jag har dessutom tittat på olika listor för att inte missa någon.
Som alltid när man gör något på egen hand kan det finnas något som man missar. Mest energi har gått till att namnen på landskapen ska vara korrekta, både sett till namn och till yta.
Därefter har mycket energi gått till att se vilka städer som ligger i varje landskap. Det har med andra ord funnits en del saker att kontrollera vid skapandet av denna karta.
En sak som jag med säkerhet inte har missat är att Härjedalen sticker ut rejält på en punkt. Här finns nämligen inga städer.
Det största samhället är Sveg, med cirka 2500 invånare.
Jag borde kanske ha tagit med Sveg, även om det inte hade gått i linje med rubriken till denna artikel.
Varför är vissa punkter större än andra?
Även här är det en fråga om platsbrist. Punkterna ska väl vara tillräckligt stora för att man inte ska missa dem, samtidigt som de inte förvränger kartans olika delar.
Punkterna har av naturliga skäl blivit större i de norra delarna. Du är säkert redan bekant med anledningen till detta; här finns det mycket yta men relativt få människor.
Här skulle man faktiskt kunna argumentera för att fler städer borde ha varit med. Jag upptäckte detta när jag redan var färdig. Jag ska definitivt tänka på detta nästa gång jag uppdaterar kartan.
Övrigt
Saker jag har lärt mig
Även om kartan skapats med utgångspunkt i design har jag lärt mig att de flesta större städerna finns i södra Sverige. Detta visste jag visserligen redan innan jag gjorde denna karta.
Samtidigt kanske jag inte visste att skillnaden var så markant.
Jag har dessutom lärt mig att en del landskap saknar större städer. Sen har vi givetvis Härjedalen som helt och hållet saknar en stad. Dalsland har visserligen Åmål, men det bor inte så många människor där.
Öland, som är det minsta landskapet, saknar också större tätorter. Borgholm finns visserligen, även om denna kommun endast har cirka 4 400 invånare.
Vilka landskap har jag besökt?
Nästan alla. Lappland, Norrbotten och Västerbotten har jag dock inte hunnit besöka. Det verkar som att de flesta svenskarna av någon anledning inte prioriterar att besöka norra Sverige.
Eller så kan det vara så att avståndet är för stort. För mig handlar det nog om avståndet. Jag hade gärna besökt norra Sverige, i synnerhet Lappland och dess fantastiska natur.
Tidsperspektivet kan man också behöva lyfta. Ett besök till Lappland skulle sannolikt ta relativt lång tid. Jag tänker främst på att jag skulle vilja ta god tid på mig att vandra i naturen.
Detta landskap är minst sagt stort. Lappland utgör ungefär en fjärdedel av Sveriges yta.
När jag gjorde lite efterforskningar inför denna artikel insåg jag att den långa resan till norra Sverige inte behöver vara ett stort problem.
Man kan nämligen åka nattåg. Visst tar själva resan lång tid, men om man sover så spelar det inte så stor roll. Om man dessutom kommer fram utvilad har man både tid och energi att fånga dagen.
Ett problem kan dock vara att man kanske inte bor på en plats där man kan nattåg direkt. Det kan vara så att man behöver ta sig till exempelvis Stockholm för att byta tåg.
Vilka landskap som jag föredrar
Jag har alltid varit svag för landskapen i södra Sverige, i synnerhet Skåne. Det kan ha att göra med att jag besökte Skåne ofta med mina föräldrar när jag var liten. Det kan också ha att göra med att jag avskyr snö.
De milda vintrarna har alltid lockat mig. Krasst sett kan man tycka att det inte finns så stora klimatskillnader i Sverige om man ser till platser med milda vintrar. Jag menar, det är fortfarande kallt i de södra delarna av landet, även om det kanske inte snöar på vintern.
Samtidigt bör man vara medveten om att det blir väldigt kallt i de norra delarna, samt att det snöar mycket. Ur detta perspektiv är faktiskt klimatskillnaderna markanta.
Nåväl, det verkar också som att vintrarna blir allt mer milda i hela landet på grund av den globala uppvärmningen. Det bästa för Sverige skulle nog vara om vi kunde dra nytta av våra klimatskillnader, där människor som faktiskt gillar vintern inte behöver flytta hela vägen upp i norr för att kunna dra nytta av snön.
Vi som gillar milda vintrar kan bo i de södra delarna 🙂
Har du några frågor om innehållet i denna artikel eller har du hittat några felaktigheter? I så fall är du mer än välkommen att lämna en kommentar.